Na een 3-1 nederlaag bij WD Lierse SK volgde tegen de Frauenabteilung van het Duitse Alemannia Aachen wederom een verliespartij. De fysiek iets sterkere Duitse dames maakten Fortuna het voetbal schier onmogelijk en ontpopten zich tot keizerinnen van het countervoetbal. Zondag revanche tijdens de bekerwedstrijd tegen SV Venray, een team waarvan verleden jaar in de beker nog met 3-4 van werd verloren…


23 augustus 2012

Fortuna dames onderuit tegen Alemannia Frauen

Fortuna Sittard 1 Alemannia Aachen 2
Doelpuntenmakers: Ploemen 1-0, … 1-1, … 1-2. 
Opstelling: Demacker; Keulen (46. Schings), Vromen, Ploemen (46. Kisters / 83. Keulen), Plantaz; Schepens, Kocacinar (46. Wanrooij), Gulpen (60. Van Aalst); Kuijer (46. Heijnen), Pluymen, Aerts (75. Kocacinar).
Toeschouwers: 35
Scheidsrechter: Dhr. Henk Heuts (Echt)
Geel: –
Rood: –
Vijf-minuten-tijdstraf: Nummer 11 Alemannia Aachen.

Afgelopen weekend speelden de Fortuna Dames onder tropische omstandigheden tegen het Belgische WD Lierse SK. Privé besognes en een gebrek aan ambitie zorgden ervoor dat de redactie van Fortuna Online verstek liet gaan voor de match tegen de Pallieters. Maar, niet getreurd, de dames van Fortuna spelen enorm veel oefenwedstrijden in de aanloopfase richting seizoensstart. Vanavond de kans om hen aan het werk te zien tegen de dames van Alemannia Aachen, die uitkomen in de Regionalliga West.

Naast het sportieve verlies in Lier verloor Fortuna ook Lianne Esseling met een enkelblessure en raakte Maartje Keulen bevangen door de hitte. Laatstgenoemde zal het iets frissere zomerweer van de laatste dagen deugd hebben gedaan, want trainer Jannie Sangers heeft vandaag een basisplaats voor haar in petto. Ook zien we Mayke Ploemen en Gwen Kuijer weer terugkeren. Gwen Kuijer liep tegen Standard Fémina een blessure op, maar is daarvan hersteld. Daarentegen is Loes Butink vanavond afwezig. Desondanks kunnen Sangers en zijn assistent Paul Beckers kiezen uit een ruim aanbod van speelsters.


Alemannia Aachen warmt zich op

Bij aankomst op het sportcomplex van het Munstergeleense SVM zijn de dames uit Aken al volop bezig aan hun warming-up. Twee dames maken er een klein beetje een show van door de bal over en weer te koppen. Ikzelf ben de tel al na een minuut kwijt, maar dat geldt niet voor de dames. Zonder al te veel problemen lukt het hen om de bal 73 maal over en weer te koppen. Dat zie ik amper iemand van de aanwezigen hen na doen. Chapeau! Tevens valt de doelvrouw van Alemannia op. Zonder de waarheid al te zeer geweld aan te doen kan zij worden beschreven als ‘Oliver-Kahn-met-paardenstaart’. Imposant. Deze bende meiden staat onder leiding van Manuel Ortiz-Gonzalez.


Als damesvoetbal je niet interesseert kun je nog altijd lekker knikkeren

De wedstrijd, die iets na 20.00 uur door scheidsrechter Heuts op gang wordt gefloten, starten de Fortuna Dames in hagelnieuwe outfits. Aangezien Alemannia in het wit speelt spelen zij in het groen. Hun shirts zijn een exacte kopie van de shirts die ook de heren dragen. Overigens dragen de dames vaste rugnummers plus staat op de achterzijde ieders achternaam gedrukt. Gaan deze shirts een hit worden bij John van Bommels ‘Fortuna Veiling’? On verra.

Alemannia laat vanaf het begin het initiatief aan Fortuna en vindt het allemaal wel best zo. Daar waar Fortuna via verzorgd combinatiespel van achteruit aan een aanval probeert te bouwen, doet Alemannia minder moeilijk. Zij nemen de bal af, spelen prompt diep en proberen via rappe dames op de flanken de aanval te zoeken. En dat heeft bijna nog succes ook als de bal over Loes Plantaz diep wordt gespeeld. De fysiek sterke linksachter zet haar lichaam erin en kan de bal nog juist terugspelen op doelvrouw Katja Demacker. Maar ook zij schiet de bal niet blind weg; alles wordt geprobeerd zo voetballend mogelijk op te lossen.

De eerste kans aan Sittardse zijde komt er nadat spits Annika Pluymen in de voeten wordt aangespeeld. Ook in de voorgaande wedstrijden werd zij steevast gezocht en dat heeft Alemannia goed in de gaten. Deze keer lukt het Pluymen wel om de bal goed af te leggen waarna linksbuiten Liv Aerts een schot op doel lost. De bal zeilt echter linea recta richting ballenvanger.

Naast fysiek heeft Alemannia ook veel snelheid in de ploeg en beschikt de Kapitän die het nummer 17 draagt over snelle voeten. Zij speelt de bal naar links waar Maartje Keulen een kwaaie tegenstander heeft aan de snelle Akense linksbuiten. De bal gaat via deze aanvalster richting Alemannia’s nummer 5 en bij haar schot moet Katja Demacker even plat. Deze nummer 5, type Carsten Jancker, is haast niet van de bal te krijgen, maar wordt voorlopig goed bewaakt door Glynis Vromen.

Na mislukte corners van Loes Plantaz en Mayke Ploemen lukt het laatsgenoemde om bij haar tweede poging wél de bal bij een medespeelster te krijgen. Het recept is simpel: drop de bal bij de eerste paal. Dat hebben de dames vast vaker gedaan, want daar staat Annika Pluymen die kan koppen. Het lijkt er echter op dat de bal in doel verdwijnt zonder dat Annika Pluymen de bal toucheert en het doelpunt aldus op naam komt van Mayke Ploemen.

Stofzuiger van dienst aan Sittardse zijde is vandaag Aniek Schepens en kort na de 1-0 zuigt zij wat al te gretig stof. Het levert Alemannia een vrije trap op die wordt genomen door de Akense rechtsback. Deze juffrouw mankeert overzicht, maar toont zich wel razendsnel en heeft vuur in haar sloffen, maar als het heet wordt kan de defensie altijd rekenen op Katja Demacker die haar doel knap schoon houdt.


De Fortuna Dames bouwen geduldig aan een aanval

Na een half uur verliest Fortuna in de voorlinie wederom de bal. Annika Pluymen kan maar niet worden gevonden en Liv Aerts zit niet of nauwelijks in de wedstrijd. Ook rechtsbuiten Soraya Gulpen speelt nog wat te ingetogen waardoor het behoorlijk lastig is om kansen te versieren. In de omschakeling zijn de Akense dames behoorlijk bedreven en tonen hoe je een goede counter plaatst. De bal wordt ingespeeld op de aanvoerster, zij neemt een paar meter en legt de bal in de rug van Maartje Keulen. De linksbuiten met nummer 7 heeft in de smiezen waar de bal komt en lepelt deze uiteindelijk over Katja Demacker in doel: 1-1.

Niet vaal later probeert Liv Aerts hetzelfde te doen als ze in het middenveld wordt aangespeeld. Vanuit de linker speelhelft schiet ze de bal naar rechtsvoor en daar komt de razendsnelle Soraya Gulpen aangestormd. De pass is zó scherp dat ze prompt alleen voor de doelvrouw staat, maar ‘Das Ungeheuer’ wil van geen wijken weten en zo blijft de gelijke stand op het bord staan.


Alemannia’s nummer 2 valt in de categorie ‘blind paard’

Op het Sittardse middenveld wordt Shirley Kocacinar met enige regelmaat overlopen. Dat biedt Alemannia de mogelijkheid om zo nu en dan het middenveld over te steken en als dan ook nog een prima steekbal volgt is het ‘alle hens aan dek’ in de Sittardse achterlinie. De situatie, vergelijkbaar met die waaruit het doelpunt ontstond, zal de trainersstaf  aan het denken zetten, want met iets meer leepheid hadden de Alemannia Frauen al op voorsprong kunnen staan.

Ook het slotakkoord is voor Alemannia als hun rechtsback de bal ontvangt en in sneltreinvaart het halve veld oversteekt. Gelukkig zijn de oogkleppen die zij draagt dusdanig groot dat zij geen enkele medespeelster ziet en deze riante mogelijkheid verprutst. Katja Demacker redt bekwaam.

In de rust is het zaak om even energie te tanken in de kantine van SVM en ik word deze keer wél vriendelijk geholpen door kantinebeheerder Paul. Fameus is het nog niet, aangezien ik geen wisselgeld ontvang. Deze € 0,30 schenk ik SVM echter met veel plezier, aangezien ik vrijdag jongstleden bij Cambuur een financieel erg aantrekkelijke zaak heb gedaan. Ik legde een briefje van € 10 plus een munt van € 0,50 op tafel voor een hamburger (aankoopprijs € 3,50) en ontving geen € 7 maar datzelfde tientje, een briefje van € 5 plus nog een handje kleingeld. Merci Cambuur.

Tijdens de rust worden vijf dames gewisseld en zien we ook de vaste aanvoerder Vera Wanrooij voor een eerste maal in actie komen. Ook mag de amper 16 jaar oude Charlotte Schings een halve wedstrijd meedoen. Zij speelt op deze leeftijd al in een eerste elftal, terwijl ik op dat moment mijn dagen sleet op de bank van de plaatselijke B1.

De eerste vermeldenswaardige actie tijdens de tweede helft komt op naam van Vera Wanrooij. Zij heeft de centrale rol van Shirley Kocacinar overgenomen, al speelt zij iets minder aanvallend. Haar dieptepass wordt door Liv Aerts goed aangenomen, passeert een controletoren en schiet op doel. De inmiddels Nederlandse doelvrouw van Alemannia is kansloos op haar gekruist schot, maar de bal verdwijnt langs de verkeerde zijde van de paal.

Niet veel later weet Alemannia een  gevaarlijke counter te plaatsen en wanneer Charlotte Schings in het zestienmetergebied iets te enthousiast aan haar tegenstander gaat hangen rest de scheidsrechter niets anders dan de Duitse dames een strafschop toe te kennen. Deze wordt feilloos omgezet in een doelpunt door Alemannia’s nummer 12. 1-2.

Een bittere pil, maar de dames geven niet op. Het ‘Kom op Fortuna’ schalt over het sportcomplex en het is wennen om deze kreet te horen, uitgesproken door iemand met een zwaar Parkstad-accent. Alemannia Aachen kan nu haar geliefkoosde spel gaan spelen, want met een 1-2 voorsprong hoef je niet veel meer. Fortuna krijgt het zwaarder en zwaarder. Liv Aerts is namelijk volledig uit de wedstrijd verdwenen en ook Soraya Gulpen is haar tegenstander niet de baas. Als Fortuna’s vleugels zijn lamgelegd en aanspeelpunt Annika Pluymen nauwelijks bruikbare ballen krijgt blijft het lastig voetballen.


Soraya Gulpen wacht op een bruikbare bal 

Gevaar moet dan van achteruit komen waar Charlotte Schings een aanval opzet. Ze speelt de bal richting Simone Heijnen en deze krijgt met een gelukje de bal mee. Vanuit een scherpe hoek besluit zij echter in het vangnet achter het doel. Maar ook de Duitse dames laten zich bij tijd en wijle zien en daarbij is het vooral de spits met nummer 5 die Glynis Vromen handenvol werk bezorgt. Laatsgenoemde dreigt eruit te worden gelopen, maar gelukkig is Katja Demacker goed uit haar doel gekomen om de bal tijdig te ontzetten.

Ook de Akense rechtsback laat de tweede helft weer iets van haar kunnen zien. Ze ziet de open ruimte voor haar, zet een sprint in met de bal aan de voet, maar beschikt nog altijd over oogkleppen van voldoende grootte zodat ze al haar medespeelsters over het hoofd ziet. Haar schot doet er dan ook nauwelijks toe.

Het schot dat Vera Wanrooij even later aflevert doet er wél toe. Van ongeveer 20 meter vuurt ze de bal af richting doel en met een prachtige zweefduik weet de Nederlandse doelvrouw van Alemannia de bal uit haar doel te ranselen. Een verdiend applaus van de naar schatting 35 aanwezigen volgt.

Als Liv Aerts tijdens de volgende speelsituatie kermend van de pijn naar de grond gaat schrikt aan Sittardse zijde iedereen even. Aan Akense kant is het vooral de blonde, bonkige spits die zich erover opwindt. Tegenover trainer Manuel Ortiz-Gonzalez doet ze haar beklag over het feit dat de Fortuna Dames voor het minste of geringste op de grond gaan liggen, maar ze vergeet dat de frêle Sittardse speelsters niet in alle gevallen zijn opgewassen tegen de Duitse Draufgängers.

Niet veel later krijgt de dame met nummer 5 haar portie ‘mannelijk voetbal’ waarnaar ze zo snakt voorgeschoteld wanneer ze door Vera Wanrooij van achteren wordt getackeld. Nog amper in staat het ene been naast het andere been te zetten ziet ze dat ook haar Kapitän kennis maakt met de botte bijl die plots wordt bovengehaald. De Duitse rapen zijn gaar.

Inmiddels heeft trainer Jannie Sangers Soraya Gulpen naar de kant gehaald ten faveure van Colette van Aalst. En deze laat meteen van zich spreken als ze zich tussen twee tegenstanders door dreigt te wurmen. De Akense nummer 11 probeert haar een doortocht te beletten en trekt op de rand van het zestienmetergebied ferm aan haar arm. Het is tijd voor scheidsrechter Heuts om Fortuna een mooie kans op de gelijkmaker te bieden door een vrije trap toe te kennen en Alemannia met een tijdstraf van vijf minuten te belonen. Een uiterst vreemde beslissing die op geen enkel begrip kan rekenen aan Akense zijde, maar zo een beslissing zijn we inmiddels gewoon. Immers, in de wedstrijd tegen Standard Fémina floot hij voor het te lang vasthouden van de bal door de Waalse doelvrouw. Iets waar in de mannenwereld al jaren niet meer voor wordt gefloten. De vrije trap die wordt toegekend levert evenwel niets op.

Ondertussen bloedt de wedstrijd een beetje dood. Alemannia verdedigt erg secuur en zit de Fortuna Dames fel op de huid. De bal rondspelen mag, maar dan wel op eigen helft. De Sittardse dames zijn op hun beurt niet bij machte om de Duitse verdediging uit haar verband te spelen en grossieren in onzuiver ingespeelde passes.

In de slotfase valt Nancy Kisters nog uit met een knieblessure. In een onschuldig duel lijkt ze deze te verdraaien en dat is wel het laatste dat we kunnen gebruiken. Niet veel later fluit de scheidsrechter een laatste maal en eindigt de wedstrijd in een 1-2 nederlaag.

Zondag spelen de Fortuna Dames voor de beker in en tegen Venray waarna volgende week zaterdag ATC ’65 uit Hengelo de eerste tegenstander in de reguliere competitie heet. Dames, we blijven jullie volgen!

Michel Hennen