Met nog zes wedstrijden te gaan, raken de play-offs langzamerhand uit het zicht van Fortuna. Zowel spelers als trainer mogen zichzelf na de nederlaag tegen Jong Ajax de nodige verwijten maken. Fortuna gaat veel te lang mee in het verzorgde positiespel van de tegenstander en gooit pas als het eigenlijk al te laat is, namelijk nadat het op achterstand is gekomen, andere middelen in de strijd. De Godenzoontjes blijken in de slotfase de nodige moeite te hebben met het opportunistische voetbal; Fortuna krijgt nog enkele behoorlijke kansen, maar loopt uiteindelijk met een onnodige nederlaag het veld af.


21 maart 2014

Te braaf Fortuna geeft Jong Ajax zege cadeau

Fortuna Sittard 0 Jong Ajax 1

Doelpuntenmakers: 63. El Hasnaoui 0-1.
Opstelling: Kaya; Turan, De Boer, Dreesen (75. Linssen), Janssen; Voorn, Zennaro (79. Amoah), Vlug (60. Bahr); Briels, N’Koyi, Nepomuceno.
Toeschouwers: 4.212.
Scheidsrechter: Sanders.
Geel: –
Rood: –

Na drie gelijke spelen op rij, en dus het nodige puntenverlies, wachten Fortuna twee thuiswedstrijden op rij tegen de jonge elftallen van Ajax en PSV. Gezien het resterende programma moeten beide wedstrijden gewonnen worden om serieus mee te blijven strijden voor de play-offs. Al is dat niet per se een eenvoudige opgave. Zowel Jong Ajax als Jong PSV hebben weliswaar niet veel potten kunnen breken in hun eerste seizoen in de Jupiler League, maar zijn juist de laatste weken bezig aan een sterke reeks. En Jong Ajax brengt vanavond met Van der Hoorn, Denswil, Riedewald, Andersen en De Sa een hele reeks spelers mee die al de nodige optredens in het eerste elftal achter de rug hebben.

Trainer Willy Boessen besluit de Amsterdammers tegemoet te treden met een elftal dat op de nodige plaatsen gewijzigd is. Aziz Khalouta is vanavond geschorst; voor hem speelt Jordy Briels. Maar de meeste wijzigingen zien we in de achterhoede. Rechtsback Jonathan Hendrickx is geblesseerd. Daardoor zien we Fatih Turan voor het eerst sinds lange tijd weer eens in de basis. Linksback Kevin Kis is gepasseerd. Roel Janssen schuift vanuit het centrum door naar zijn positie. De vrijgekomen plaats links in het centrum wordt ingenomen door Timothy Dreesen. Hij wordt geflankeerd door Yoann de Boer, die terugkeert na een schorsing en Sjoerd Linssen uit de basis verdringt.

Al in de eerste minuten van de wedstrijd maken beide ploegen hun intenties duidelijk. Zij willen vanavond verzorgd voetbal met keurig positiespel op de mat leggen. Van Jong Ajax hadden we niets anders verwacht. De Amsterdammers beheersen nu eenmaal geen andere speelstijl. De tactiek van Fortuna komt iets onverwachter. Het is weliswaar bekend dat Boessen veel waarde hecht aan balbezit en een verzorgde opbouw, maar of dat de juiste middelen zijn om deze tegenstander te bestrijden, is de grote vraag.

De openingsfase lijkt Boessen echter gelijk te geven. In de eerste plaats doet Fortuna qua veldspel helemaal niet onder voor Jong Ajax. En in de tweede plaats creëren we in het eerste kwartier een paar aardige kansen. Zo wordt een schot van Briels geblokt en wacht Patrick N’Koyi in kansrijke positie net iets te lang, zodat een Ajax-verdedigers de bal met een sliding nog net voor de voeten kan wegtikken. De grootste kans is echter voor Gevaro Nepomuceno. Hij kan na een knappe dieptepass van N’Koyi ongehinderd afrennen op het doel van de tegenstander. Hij faalt echter oog in oog met keeper Van der Hart, die de bal recht op zich af ziet komen en gemakkelijk kan pareren.

Naarmate de wedstrijd vordert, neemt Jong Ajax echter de overhand. De Amsterdammers snijden een paar keer redelijk gemakkelijk door onze verdediging, maar missen voor het doel de nodige scherpte: of de laatste pass laat te wensen over. of de afronding mist doel. Zo koersen we af op een nul-nul ruststand. Voor de rust kunnen we echter wel nog een genieten van een ouderwets goocheme Amsterdamse actie. Rechtsbuiten Becker raakt aan de achterlijn geblesseerd. Hij besluit buiten het veld te gaan liggen, maar zodra hij zijn verzorger aan zie komen, rolt hij weer het veld in. Met de kennelijke bedoeling het spel, dat zich inmiddels al aan de andere kant van het veld bevindt, stil te leggen. Sanders trapt er niet in: hij geeft de inmiddels door de verzorger opgelapte Becker een gele kaart en maakt de volkomen verbaasde delinquent daarna duidelijk dat hij toch echt langs de zijlijn moet wachten voordat hij weer het veld in mag komen. Het hele tafereel gaat gepaard met een striemend fluitconcert. Zo is er toch nog enige opwinding in het Offermans Joosten Stadion.

Wie hoopt dat Fortuna in de tweede helft uit een ander vaatje tapt en wat agressiever te werk gaat, komt bedrogen uit. Sterker nog, we kruipen nog verder in onze schulp en komen amper nog aan de bal. En hebben we de bal even in ons bezit, dan zijn we die al snel weer kwijt. Jong Ajax krijgt op het middenveld alle ruimte om te combineren, wij beperken ons tot verdedigen. Dat moet wel een keer fout gaan en dat is ook zo. El Hasnaoui gaat de combinatie aan met Andersen en ontvangt de bal direct retour. Omdat Franco Zennaro verzuimt hem te volgen en De Boer hem niet opvangt, verschijnt El Hasnaoui helemaal vrij voor Ferhat Kaya. Die ziet de bal kansloos voor hem richting linkerhoek gaan: 0-1. Op zich een fraaie goal, maar onze verdediging laat hier geen sterke indruk achter.

Ook die achterstand schut Fortuna in eerste instantie niet wakker. Om meer aanvalskracht te ontwikkelen heeft Boessen weliswaar Tarik Bahr voor de falende Jeffrey Vlug gebracht, maar eel effect sorteert dat niet. Bahr doet weliswaar zijn best en brengt de nodige fysieke kracht met zich mee, maar steekt qua gebrek aan techniek legendarische spitsen als Pascal Averdijk, Kenneth Nysäther en Roger Houtackers naar de kroon. Oftewel, van Tarik Bahr hoeven we geen wonderen te verwachten en zelfs de kans op een frommelgoal lijkt niet heel erg groot.

In de laatste twintig minuten wordt Fortuna dan eindelijk wakker. De tegenstander wordt nu wat vroeger opgejaagd en dat sorteert meteen effect. Keeper Van der Hart trapt in paniek een bal de tribune in, verdediger Denswil – een half jaar geleden nog bija Oranjeklant – weet onder druk ook niets beters te doen dan de bal over de zijlijn te trappen. Fortuna krijgt nu ook de nodige kansen. De grootste is voor Jordy Briels, die in een druk strafschopgebied een opening weet te vinden en vanaf rechts inschiet. Zijn schot laat Van der Hart kansloos, maar eindigt op de paal.

En er zijn nog een paar kansen. Zo bereikt een lange bal Dreesen bij de tweede paal. Die heeft een afronding à la Van Basten ’88 in gedachten en neemt de bal in een halfvolley. Omdat hij de bal ongeveer ter hoogte van zijn schouders moet raken, is dat echter geen sinecure: hij moet zijn been tot haast fysiek onmogelijke hoogte opheffen. Dreesen slaagt met glans voor die proeve van bekwaamheid: hij raakt de bal, die vervolgens in een merkwaardige curve hoog de lucht in gaat om uiteindelijk in de handen van Van der Hart te eindigen. Helaas overleeft Dreesen het kunststukje niet helemaal zonder fysieke schade. We zien hem terugstrompelen richting achterhoede en uiteindelijk plaatsmaken voor Linssen. Op de tribune kan de exercitie van Dreesen niet op veel waardering rekenen. Sommige supporters vinden dat Dreesen de bal gewoon had moeten aannemen en breed had moeten leggen op de vrijstaande N’Koyi, die dan gemakkelijk had kunnen binnentikken. Persoonlijk verwijt ik die supporters een gebrek aan verbeelding.

De klok tikt intussen door en Fortuna krijgt steeds meer haast. Patrick N’Koyi wordt door Briels vrijgespeeld in het strafschopgebied, maar schiet te gehaast in het zijnet. Tarik Bahr krijgt de bal na een mooie combinatie van Turan en Briels voor zijn voeten, maar schiet tegen een Ajacied aan. En opnieuw N’Koyi kan de bal na een strakke voorzet van Nepomuceno vanaf een meter of vijf vrij inkoppen, maar zijn kopbal gaat recht op de doelman af. De laatste kans is voor de voor Zennaro ingevallen Patrick Amoah. Die probeert zijn heldendaad van twee weken geleden, een gelijkmaker in de slotfase, te herhalen. Hij volleert de bal echter niet in, maar hoog over het doel. Zo blijft het dus bij 0-1.

Die nederlaag heeft Fortuna aan zichzelf te wijten. Niet alleen omdat we in de slotfase nog genoeg kansen hadden om de gelijkmaker te maken, maar vooral omdat we verzuimd hebben Jong Ajax met de juiste middelen, namelijk strijd en opportunisme, onder druk te zetten. Door de nederlaag zien we de play-offs langzamerhand buiten zicht raken. En eerlijk gezegd zou een kwalificatie gezien het vertoonde spel dit seizoen ook niet echt verdiend zijn.