Fortuna begint het nieuwe jaar zoals het het vorige geëindigd is. Net als is Venlo houden we thuis tegen Helmond de nul, net als in Venlo is dat maar aan één man te danken: Ferhat Kaya. Deze keer hebben we het geluk zelfs nog meer aan onze zijde. Met een domme rode kaart helpt Helmond ons terug in de wedstrijd, dankzij een gelukkige penalty weten we vervolgens nog te winnen ook. Bijzonder blij hoeven we daar verder niet mee te zijn, want het vertoonde spel was weer abominabel.


16 januari 2015

Eerste overwinning in eigen huis een feit

Fortuna Sittard 1 Helmond Sport 0

Doelpuntenmakers: 64. Janssen 1-0.
Opstelling: Kaya; Turan, De Wit, Janssen, Kis; Ter Borgh, Pappot, Marveggio; Baur (81. Gulpen), Conneh, Vankan (61. Waalkens).
Toeschouwers: 1.428.
Scheidsrechter: Oostrom.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Na vier weke pauze is de honger naar de bal weer helemaal terug. Iedereen heeft weer verse krachten opgedaan om negentig minuten gebraggel te kunnen doorstaan. Het is dan ook iets drukker dan in de laatste thuiswedstrijd. Zaten we toen net onder de duizend toeschouwers, nu zitten we er net boven. Die diehards zullen de perikelen bij de club tijdens de winterstop niet ontgaan zijn. Dan hebben we het niet over het snelle in- en uitvliegen van een drietal testspelers en ook niet over het plannen van een oefenwedstrijd tegen een uit competitie gehaalde club op de avond dat de supportersvereniging al eerder zijn nieuwjaarsreceptie gepland had. Dat is bij Fortuna de normale gang van zaken. We hebben het ook niet over het nakende vertrek van de sterkhouders Ramon Voorn en Jeffrey Vlug, waarbij de eerste impliciet de nodige onvrede over de aanpak van trainer Peter van Vossen heeft geuit. En ook niet over sterke geruchten omtrent het vertrek van nog een paar spelers uit de selectie. Die zijn immers allemaal vervangbaar door producten uit de jeugdopleiding van Almere City FC.

Nee, we hebben het over de laffe inbraak in de clubburelen. Een inbraak waarbij tot mijn verbazing niet alleen wat wasmachines, een stofzuiger en een paar computers, maar ook een heuse beamer is buitgemaakt. Een beamer? Was het ontbreken daarvan niet de reden voor het vertrek van Willy Boessen als trainer? Is de communicatie bij de club dan werkelijk zo slecht dat niemand in al die jaren tegen Willy heeft gezegd dat er bij René op de kamer achter de doos met onbetaalde rekeningen een beamer stond? Die hij kon gebruiken als René hem niet nodig had om potentiële sponsors over de streep te trekken met een gelikte, want nog door Cor Nijpels in elkaar gestoken PowerPoint-presentatie? Of ging het hier om een beamer uit het tijdperk dat de plafonds bij Fortuna nog hoog waren, waar een perfectionist als Willy niet mee uit de voeten kon omdat vanwege de maximale resolutie tijdens de video-analyse alleen het middenveld in beeld gebracht werd? Vragen, vragen, vragen. Wanneer geeft Martin Masset eindelijk openheid van zaken?

Door naar de opstelling. Daarin zien we eigenlijk maar één wijziging. Voor de in ongenade gevallen Voorn en Vlug is vanavond geen plaats meer in de selectie. Vlug kon al niet meer rekenen op een basisplaats, de positie van Voorn achterin wordt overgenomen door de van ADO Den Haag gehuurde Sem de Wit, na Jordy ter Borgh en Seku Conneh de derde basisspeler die zijn opleiding heeft genoten bij ACFC. Verder heeft Andrew Marveggio kennelijk definitief een plaats op het middenveld veroverd. Dat gaat ten koste van Tomas Overhof.

De tegenstander van vanavond is Helmond Sport, dat net als ons in de onderste regionen van de stand bivakkeert. Dat treft, want tegen dergelijke tegenstanders plegen we aardig wat punten te halen. Sterker nog, we begonnen het seizoen nog zo hoopvol met een uitzege in Helmond. Een overwinning waar overigens meer geluk dan wijsheid bij kwam kijken. Ook vanavond wordt al snel duidelijk dat we het nodige geluk nodig zullen hebben om een positief resultaat te behalen. Helmond Sport beschikt bepaald niet over een wonderploeg, maar vergeleken met ons stelt het toch nog heel wat voor. Zelf komen we de eerste helft niet verder dan een door een verdediger net naast de paal gegleden voorzet van Bob Vankan en een afzwaaier van Fatih Turan. Aan de andere kant regent het echter kansen. We tellen er een stuk of tien.

Bij de afwerking van die kansen worden de Helmonders echter gehinderd door een totaal gebrek aan vertrouwen dat de bal er inderdaad in gaat. De ene na de andere kans wordt verkrampt om zeep geholpen. En de enkele keren dat de bal er wel in dreigt te gaan, weet Ferhat Kaya knap redding te brengen. Bijvoorbeeld wanneer hij een kopbal vlak onder de lat wegtikt of wanneer hij achterover vallend een dwarrelbal voor de doellijn weg weet te slaan. Al met al is het vooral aan hem en aan het gebrek aan koelbloedigheid bij de tegenstander te danken dat we met nul-nul mogen gaan rusten.

Na de rust geven we wat minder ruimte weg dan voor de rust. En we proberen zelf wat meer op de helft van de tegenstander te verschijnen. Maar het overwicht blijft toch bij Helmond. Totdat Sequeira een even domme als gevaarlijke tackle op Jordi Baur inzet. De scheidsrechter geeft rood. Met een man meer weet Fortuna zich aan de druk te ontworstelen. Sterker nog, we hebben iets dat op een veldoverwicht lijkt. Tot veel kansen leidt dat echter niet. Maar gelukkig worden we aan handje geholpen. Halverwege de tweede helft geeft Conneh een goede pass op de voor Vankan ingevallen Jasper Waalkens. Die wil vanaf de achterlijn voorzetten, de bal raakt de arm van een Helmondse verdedigers, de scheidsrechter geeft er een penalty voor. Captain Roel Janssen legt aan en schiet feilloos binnen: 1-0.

Vlak na die 1-0 is Conneh dichtbij een tweede treffer, maar zijn schot wordt door de keeper in de korte hoek gepareerd. En nog wat later in de wedstrijd kopt Janssen tegen de buitenkant van de paal. Maar verder houdt het allemaal niet over. Fortuna krijgt een zee van ruimte, maar slechte keuzes en een gebrekkige uitvoering staan succes in de weg. Aan de andere kant weet Helmond met tien man toch nog een paar keer gevaarlijk te worden. De eerste keer ranselt Kaya de bal na een goed getimede duik voor de voeten van de tegenstander weg, de tweede keer eindigt een kopbal pardoes op de lat. Voor Helmond het signaal het moede hoofd in de schoot te leggen. De blessuretijd overleeft Fortuna glansrijk. Waalkens maakt na een mooie versnelling met een venijnige schuiver nog bijna de 2-0. Daarna zit het erop.

De eerste thuisoverwinning in het seizoen 2014/15 is een feit. Maar dat leidt niet tot grote explosies van vreugde onder de aanhang. Daarvoor was het vertoonde spel te slecht. Bovendien oogst de club met de situatie rond Ramon Voorn ook weinig sympathie. Het is bijzonder merkwaardig dat iemand die gewoon onder contract staat en nog geen geen nieuwe club gevonden heeft, niet bij de selectie zit. Zeker wanneer dat een speler met zo’n lange staat van dienst betreft. Of de blaam daarvoor bij de club of bij de speler zelf gelegd moet worden, kan ik niet beoordelen. Daarvoor is mij te weinig bekend over de ontstane situatie. Het gebrek aan openheid, en de geruchtenstroom die daardoor ontstaat, valt de club echter wel aan te rekenen. Het is het zoveelste bewijs dat Fortuna aan professionaliteit nog heel veel te winnen heeft.