Fortuna biedt Standard goed partij, maar lijdt toch een (kleine) nederlaag. Het is een nuttig oefenduel, waarin Buijs verder kan sleutelen aan zijn elftal.


15 juli 2023

Nipte nederlaag tegen Standard

Fortuna Sittard 0 Standard de Liège 1

Doelpuntenmakers: 55. Dønnum 0-1.
Opstelling: Koopmans; Pinto (75. Guth), Guth (62. Nieling), Siovas (62. Sayadi), Vita; Duarte (62. Schenkhuizen), Ferati (80. Taşçı), Taşçı (62. Robberechts); Noslin (72. Elshan), Gladon (72. Belkheir), Córdoba (62. Embaló).
Toeschouwers: 18
Scheidsrechter: N.b.
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): -.

Plots bereikt ons het gerucht dat Fortuna Sittard zaterdag een besloten oefenduel gaat spelen tegen de Waalse buur, en nog niet zo gek lang geleden Belgische grootmacht, Royal Standard de Liège. Plaats van handeling: Sportpark Ter Horst van RKsv Wittenhorst in Horst aan de Maas.

We wagen een gok, stappen in de auto en rijden op goed geluk naar Horst. Vanwege de afsluiting van de A73 duurt die reis iets langer dan normaal, maar aangekomen bij Sportpark Ter Horst vallen we met onze neus in de boter.

Omdat KRC Genk vandaag in Venray oefent tegen Zulte Waregem, leek het Standard verstandiger geen ruchtbaarheid te geven aan dit oefenduel. Met frisse tegenzin moeten we toegeven dat Standard daar waarschijnlijk een punt heeft.


We doen onze best

Wittenhorst promoveerde afgelopen seizoen naar de vierde divisie en mag zich dus bij de top vijf van het Limburgse amateurvoetbal rekenen. Proficiat Wittenhorst! Het veld van de promovendus ligt er prima bij en met een temperatuur van 25C is het ook prima voetbalweer.

Om de een of andere reden zijn dit soort velden niet beschikbaar in de buurt van Sittard, waardoor zowel Fortuna Sittard als Standard naar het noorden moeten reizen om dit oefenduel te kunnen spelen.

We tellen uiteindelijk achttien supporters bij dit duel, waaronder ook enkele Waalse fans.

Trainer Danny Buijs kan vanmiddag geen beroep doen op een viertal spelers. Ivor Pandur sloot eerder deze week pas aan bij de selectie en blijft vandaag op de bank.

Stipe Radić en Oğuzhan Özyakup blijven aan de kant met licht blessureleed. Mika Peters raakte geblesseerd tijdens het eerste oefenduel tegen FC Eindhoven. Voorlopig staat hij buitenspel.


Özyakup (en ook Radić en Pandur) zijn wel aandachtig toeschouwer in Horst

Buijs start vanmiddag met dezelfde elf spelers als in het eerste oefenduel tegen FC Eindhoven. Dat betekent dat Luuk Koopmans opnieuw onder de lat plaatsneemt. De viermansverdediging bestaat uit aanvoerder Ivo Pinto (rechtsback), het centrale duel Rodrigo Guth en Dimitris Siovas, en Rémy Vita (linksback).

Op het middenveld spelen Deroy Duarte en Arianit Ferati in een controlerende rol. Tunahan Taşçı speelt als aanvallende middenvelder. De aanval bestaat uit Tijjani Noslin aan de rechterflank, Paul Gladon in de punt van de aanval en Iñigo Córdoba aan de linkerflank.

Fortuna start dus in de, momenteel, sterkst denkbare opstelling. We vermoeden dat hetzelfde geldt voor Standard.


Aanvoerders Ivo Pinto en Aron Dønnum hebben er zin in

Met Standard krijgt Fortuna een behoorlijke kluif voorgeschoteld. De Walen eindigden vorig seizoen op plek zes in de Jupiler Pro League. Dat is weliswaar niet meer wat het ooit geweest is, maar normaliter nog steeds te sterk voor Fortuna.

Bovendien start het nieuwe Belgische seizoen al over twee weken, terwijl Fortuna pas over vier weken in De Kuip zal aantreden. Standard staat dus waarschijnlijk verder in de voorbereiding. Een serieuze test dus voor Fortuna.

In het eerste kwartier van dit duel zijn beide ploegen aardig aan elkaar gewaagd, met licht voordeel voor Fortuna. De enige twee kansen in het openingskwartier zijn dan ook voor Fortuna Sittard en komen tot stand via de flanken.

Tijjani Noslin lost een opportunistisch schot van de zijkant van het strafschopgebied dat nog helemaal niet zo ver over vliegt bij de tweede paal.


Noslin heeft voorlopig de strijd met Embaló voor een basisplek gewonnen

De beste kans is voor Paul Gladon, die de bal van de linkerkant krijgt aangespeeld. De spits plukt de bal uit de lucht, kapt zich vrij, maar besluit naast het doel van Arnaud Bodart.

Het duel kantelt in (licht) Waals voordeel, omdat Fortuna schrikt van de eerste kans die Standard krijgt. Aanvoerder en Noors international Aron Dønnum kapt zich knap vrij in ons strafschopgebied, maar Luuk Koopmans redt prima op zijn inzet.

Een paar minuten later tikt Koopmans een fraai schot van Noord-Iers international Isaac Price uit de winkelhaak. Prima redding van de Ossenaar die deze zomer overkwam van ADO Den Haag.


Koopmans moet enkele malen handelend optreden en doet dat naar behoren

Fortuna heeft het lastig, want een paar minuten later is ook Koopmans kansloos als Congolees international William Balikwisha een schot lost. De bal teistert de onderkant van de lat.

Gelukkig is er geen doellijntechnologie actief bij Wittenhorst.

Het tweede kwartier is dus voor Standard, maar Fortuna herstelt het evenwicht in het slotkwartier voor rust. We noteren nog een behoorlijke kans en die is voor Fortuna. Paul Gladon kopt een mooie voorzet naast.


Gladon krijgt een paar kansjes, maar benut ze niet

Ruststand: 0-0.

In die eerste helft zagen we een druk coachende Danny Buijs. Het gaat dan met name over positionering van de spelers. Een paar meterjes naar links, een paar meters naar rechts. Hij heeft duidelijke ideeën over hoe hij wil spelen. Nu de vertaling nog naar het veld.

We vermoeden dan ook dat dit een nuttig oefenduel is. Niet dat Fortuna slecht speelt. Fortuna geeft hier prima tegengas aan Standard.

Na rust komen dezelfde 22 spelers aan de aftrap. Fortuna start sterk aan de tweede helft. Een minuutje flipperkast voor het Waalse doel levert echter geen treffer op.

Het is geen voorbode van meer Sittardse dadendrang, want Standard neemt het heft in handen en drukt Fortuna terug. Na een minuut of tien in de tweede helft levert dat een verdiende treffer op. Die komt niet voort uit open spel, maar uit een vrije trap.

Dimitris Siovas krijgt namelijk een bal op zijn handen en dus volgt een vrije trap op een meter of twintig van Fortuna’s doel. Koopmans metselt, altijd gevaarlijk zo vlak voor de bouwvak, een muur, maar daar kijkt Aron Dønnum niet van op. Hij draait de bal in de bovenhoek. Koopmans kan er niet bij: 0-1.

Niet veel later begint het grote wisselen. Standard wisselt acht spelers; niet veel later wisselt Fortuna er vijf.


Buijs brengt de jeugd van tegenwoordig

De wissels doen Fortuna meer pijn dan Standard. De Walen blijven dus de bovenliggende partij. De bal verdwijnt ook een tweede maal achter Koopmans in het doel, maar gelukkig voorkomt de grensrechter erger door zijn vlag de lucht in te steken vanwege (vermeend) buitenspel.

Geen VAR hier in Horst aan de Maas, dus we kunnen snel verder.

Dat Fortuna’s selectie niet al te breed is, blijkt een kwartier voor tijd als de reeds gewisselde Rodrigo Guth en (even later) Tunahan Taşçı opnieuw het veld betreden, zodat ook Ivo Pinto en Arianit Ferati gewisseld kunnen worden.

Rodrigo Guth neemt de aanvoerdersband over van Ivo Pinto. We vermoeden dat onze Braziliaan de nieuwe reserve-aanvoerder is. Terecht natuurlijk, na een prima debuutseizoen bij Fortuna.


Guth met aanvoerdersband!

Danny Buijs laat nu nog meer van zich horen van de zijkant. Laten we het erop houden dat de stap van Fortuna Sittard O21 naar het eerste elftal groot is.

Desondanks komt Fortuna in de slotfase nog een enkele maal in de buurt van de gelijkmaker. Met een beetje meer geslepenheid had Fortuna er vast een strafschop uit kunnen slepen en met een beetje meer overzicht had Leon Elshan een dikke kans ook wel benut.

Maar geslepenheid en overzicht komt met ervaring, en die staat nauwelijk nog op het veld.

Eindstand: 0-1.


Na afloop neemt Buijs de tweede helft nog door met Schenkhuizen

Fortuna verliest dus zijn tweede oefenduel van de voorbereiding. Standard is iets beter, dus zal die kleine nederlaag wel terecht zijn.

De basis van Fortuna is vandaag competitief. Daarachter gaapt toch wel een kloofje. Wat dat betreft geen nieuws. Américo Branco zal er wel aan werken.

En zo komt er een einde aan een nuttig oefenduel. Omdat de A73 open is richting het zuiden, verloopt de terugreis naar Sittard een stuk sneller dan de heenreis.

Volgende week verplaatst het circus zich naar Wehen-Wiesbaden. Tot dan!