Ook in de tweede thuiswedstrijd onder Ruijs komt Fortuna niet tot scoren. Tegenstander Helmond lukt dat uit een vrije trap wel, zodat Fortuna met een nederlaag van het veld stapt. Fortuna doet zijn best, is veel op de helft van de tegenstander te vinden, maar slaagt er nauwelijks in uitgespeelde kansen te creëren. Naarmate de tweede helft vordert, verdwijnt het geloof in een goede afloop helemaal uit de ploeg. Vooralsnog lijkt de trainerswissel dus averechts te werken. Fortuna zal de komende wedstrijden met veel meer overtuiging en scherpte moeten gaan spelen, anders eindigt ook dit seizoen weer in mineur.

27 januari 2012

Fortuna mist overtuiging en scherpte

Fortuna Sittard 0 Helmond Sport 1
Doelpuntenmakers: -.
Opstelling: Wintjens; Geenen, Usta, Dreesen, Schroyen; Voorn (79. Šećerović), Scheelen, De Boer, Diaz (82. Nieuwland); Hoesen, Gommans.
Toeschouwers: 3.270.
Scheidsrechter: Kamphuis.
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): -.

Na de saaie 0-0 tegen Cambuur en de helaas gebruikelijke nederlaag in een uitwedstrijd wordt het voor Fortuna en zijn nieuwe trainer langzamerhand tijd voor een overwinning. Die overwinning is niet alleen nodig om het geschonden blazoen op te poetsen, maar ook om te voorkomen dat de vooraf door de trainer verkondigde doelstelling, een plaats bij de eerste negen, al na drie wedstrijden in de prullenbak kan. Ruijs ziet zich daarbij gesteld voor enige personele problemen: Shakison en de node gemiste Stolte ontbreken nog steeds wegens blessures, terwijl Ricksen vanavond een schorsing uitzit.

Door het ontbreken van Ricksen is vanavond voor het eerst een basisplaats voor Suat Usta, die centraal achterin geposteerd wordt. Captain De Boer neemt de plaats van Ricksen op het middenveld over. Verder zijn er geen personele wijzigingen. Tactisch heeft Ruijs wel het een en ander veranderd. Danny Hoesen gaat naast Gommans in de spits spelen.

Bij tegenstander Helmond Sport zijn we een drie bekende gezichten. Charly Kazlauskas en trainer Hans de Koning waren in een ver verleden in Sittard werkzaam, de derde oude bekende heeft ons pas in de zomer verlaten. Omdat er tot nu toe nog geen gelegenheid was geweest om afscheid van hem te nemen, krijgt Zarko Grabovac pas vanavond als dank voor zes seizoenen trouwe dienst een bos bloemen van voorzitter Wil Meijers en een hartelijk applaus van het publiek.

Fortuna start de wedstrijd tegen Helmond alleszins redelijk. De ploeg speelt een stuk aanvallender dan tegen Cambuur. Vooral Danny Hoesen profitereert van de nieuwe speelwijze, want hij komt een stuk vaker in het spel voor twee weken geleden. Hij krijgt de eerste kans van de wedstrijd na een aanval die hij na zes minuten spelen zelf opzet. Hoesen krijgt de bal met zijn rug naar het strafschopgebied en legt goed breed op Scheelen. Die stuurt Geenen de diepte in, die deze keer geen slappe boogbal, maar een strakke pass bij de eerste paal aflevert. De kopbal van Hoesen gaat echter naast. Hoesen krijgt daarna nog een behoorlijke kans, wanneer hij een na een lange rush voorlangs schiet.

In de eerste twintig minuten blijft Fortuna druk zetten, echter zonder verder nog uitgespeelde kansen te creëren. Maar naarmate de wedstrijd vordert, gaat Fortuna steeds minder vanaf het middenveld opbouwen. In plaats daarvan vertrouwt het op de lange bal van Suat Usta richting de aanvallers Gommans en Hoesen. Usta heeft een behoorlijke pass in zijn benen en zijn voorzetten zorgen ook enkele malen voor goede openingen, maar een iets beter gedoseerd gebruik van dit instrument zou toch aan te raden zijn. Fortuna verzuimt dus te voetballen, Helmond wilt niet voetballen. De wedstrijd wordt zo steeds rommeliger. Daarbij fluit de scheidsrechter wel heel erg vaak voor kleine overtredingen, zodat het spel ook nog vaak stil komt te liggen.

De scheidsrechter fluit ook wanneer Dreesen na bijna een half uur Quekel een licht duwtje geeft. De bal ligt op een meter of vijfentwintig van het doel van Wintjens. Verdediger Van der Linden trapt de bal niet hard, maar wel zuiver en buiten bereik van Wintjens, die als aan de grond genageld blijft staan: 0-1. Een blunder van Wintjens is het niet, maar een betere opstelling op de lijn had de treffer wellicht kunnen voorkomen. Na de achterstand gaat Fortuna op zoek naar de gelijkmaker, maar het overleg en het raffinement ontbreken. De grootste kans is opnieuw voor Hoesen, die de bal na een voorzet van Hoesen vrij voor goal recht tegen doelman Serier kopt. Verder noteren we nog een paar schoten, maar een treffer zit er niet. 0-1 met rust, dus.

Na rust kan Fortuna eigenlijk geen moment meer aanspraak maken op de gelijkmaker. De ploeg speelt slap en zondere enige overtuiging. Het tempo ligt laag, de passing is slordig, van een systematische aanvalsopbouw, altijd al het grote manco van Fortuna, is geen moment sprake. De spaarzame kansen ontstaan min of meer toevallig of uit dooie spelmomenten. Zo moet Serier een vrije trap van Hoesen onder de lat wegtikken, zo schiet Hoesen een bal vanuit kansrijke positie voorlangs en zo schiet De Boer de bal na een bedroevend slecht uitgespeelde counter hoog over.

Aan de andere kant doet Helmond Sport het niet beter. De Brabanders krijgen behoorlijk wat ruimte van onze verdediging, maar weten die amper te benutten. Al met al zitten we dus naar een bijzonder matige wedstrijd te kijken. De invallers Šećerović en Nieuwland kunnen tien minuten voor tijd het tij ook niet keren. Echte aanvallers heeft Ruijs niet op de bank zitten, dus serieuze wisselmogelijkheden zijn er ook niet. Helmond Sport blijft in de slotfase dan ook eenvoudig overeind. King Hans heeft opnieuw toegeslagen in Sittard.

Na drie wedstrijden, waarin Fortuna maar één punt gehaald heeft en maar één keer gescoord heeft, moeten we concluderen dat Tini Ruijs een valse start heeft gemaakt. Daarbij valt op dat de wil om te winnen op het moment compleet ontbreekt. Op de inzet valt weinig af te dingen, op de overtuiging des te meer. Dat heeft te maken met mentale hardheid, die spelers bij Fortuna eerder afgeleerd dan aangeleerd krijgen. Op dat punt moet Fortuna vooruitgang boeken, anders zijn we na een veelbelovende seizoensopening weer helemaal terug bij af.