In een ijskoude Trendwork Arena lijdt Fortuna haar vierde nederlaag op rij. En daar valt helaas weinig op af te dingen. We hebben weliswaar grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht en krijgen ook de nodige kansen, maar de echte uitgespeelde kansen zijn toch voor het merendeel voor FC Oss. Door de slechte resultaten sinds de winterstop zijn we weggezakt naar de tiende plaats op de ranglijst. Om de hoop op play-offs levend te houden, zullen de komende thuiswedstrijden dus gewonnen moeten worden. Helaas laat de vorm van veel spelers zoveel te wensen over, dat dat een moeilijke opgave zal worden.

22 februari 2013

Fortuna Sittard 0 FC Oss 1

Doelpuntenmakers: Kaya; Hendrickx (75. Dreesen), Vets, Janssen, Schroyen; Voorn, Çevik (63. Khalouta), Kruijsen; Briels, N’Koyi (46. Rajcomar), Diaz.
Toeschouwers: 2.738
Scheidsrechter: Manschot.
Geel: Diaz, Voorn.
Rood: –

Op de middag voor de wedstrijd valt er vanuit de directiekamer goed nieuws te horen inzake de overlevingsstrijd van Fortuna. Shirtsponsor Fitland heeft zijn sponsorschap verlengd en is tevens bereid gebleken in ieder geval een deel van de acute financiële nood te lenigen. Daarmee is het voortbestaan van de club weer een stapje dichterbij gebracht. Tegelijkertijd worden er ook grote vorderingen gemaakt met de opzet van een Supportersplatform, dat uit naam van alle supporters de frêle identiteit van onze club te vuur en te zwaard zal verdedigen tegen geldwolven en aasgieren. Een veelbelovend initiatief, waarvan we de eerste statutaire vergadering nu al met grote verwachtingen tegemoet zien. Goed nieuws, dus, ware het niet dat er inmiddels ook verhalen de ronde gaan over een op handen zijnde catastrofe die de ware Fortuna-supporter nog harder in de ziel zal raken dan een eventuele fusie van onze club met Roda JC. Laten we bidden dat het bij geruchten blijft.

Voorlopig hebben we overigens andere zorgen. Na een boven verwachting goed verlopen eerste seizoenshelft, is Fortuna niet goed uit de winter gekomen. Een gelijkspel en vier nederlagen is de magere oogst van 2013. De hoogste tijd dus voor een overwinning. Dat zal vanavond tegen FC Oss opnieuw moeten gebeuren zonder Fernando Ricksen en Yoann de Boer, wier gemis zich sterker dan gehoopt doet voelen. Verder is Timothy Dreesen van zijn schorsing in een blessure gerold, waardoor hij slechts op de bank kan beginnen. Hetzelfde geldt voor Fatih Turan, die nog herstellen moet van zijn optreden voor Jong Turkije. Dat betekent dat Jonathan Hendrickx en Niels Vets opnieuw in de basis mogen starten. Verder gunt Willy Boessen Kévin Diaz voor het eerst sinds tijden weer eens een basisplaats. Dat gaat ten koste van topscorer Aziz Khalouta, die voor het eerst in zijn loopbaan als Fortunees buiten de basis valt.

Diaz is kennelijk van zins het vertrouwen van de trainer snel terug te betalen, want al in de eerste minuut begint hij aan een solo naar het Osse doel. Op de rand van het strafschopgebied wordt hij gestuit door een Oss been. De daarop volgende vrije trap neemt Diaz zelf. Hij plaatst de bal mooi in de linkerhoek, maar keeper Arends kan keren. Het vormt het begin van een aardige openingsfase, waarin het spel behoorlijk op en neer gaat. Daarbij wordt ook al snel duidelijk dat het harde en gladde veld voor de nodige problemen zorgt. Quin Kruijsen en Kévin Diaz komen in kansrijke positie in het strafschopgebied, maar gaan op het moment suprême onderuit. Kruijsen krijgt nog een behoorlijke kans, wanneer hij de bal na een actie van Jouri Schroyen in de voeten krijgt aangespeeld. Hij schiet echter zonder kracht recht op de keeper. Hetzelfde doet Ramazan Çevik een paar minuten eerder, waarbij hij geen enkel oog voor medespelers in betere positie.

Aan de andere kant is FC Oss vanuit de counter een paar keer gevaarlijk. Oud-Fortunees Angelo Simone, die om mij niet helemaal duidelijke redenen getrakteerd wordt op onrespectloze spreekkoren, geeft in het begin van de wedstrijd een knappe dieptepass. De daaropvolgende voorzet is gelukkig te scherp voor de inkomende aanvallers. Verder moet Ferhat Kaya twee keer redding brengen op een schot van net buiten de zestien. Het laatste deel van de eerste helft is duidelijk voor Oss, dat beter combineert en ons daardoor onder druk zet. Maar tot hele grote kansen leidt dat niet. We gaan dus rusten met nul-nul.

Na rust brengt Boessen Prince Rajcomar voor Patrick N’Koyi, die vanavond inderdaad weinig goed heeft gedaan. Maar Rajcomar doet het helaas niet veel beter. Hij handelt minstens twee tempo’s te traag en komt daardoor nauwelijks in het hoofstuk voor. Hetzelfde kan gezegd worden over Jordy Briels en Ramazan Çevik, al weet de laatste het spel enkele malen goed te verleggen met een aardige crosspass. Aan de andere kant slaat Diaz door in zijn acties die daardoor te vaak in niets verzanden. Al met al oogt Fortuna in de tweede helft vooral heel erg machteloos. De kleine kansen die er zijn, ontstaan allemaal toevallig.

Oss legt daarentegen een paar behoorlijke aanvallen op de mat. Angelo Simone heeft weliswaar zijn hand vol aan het animeren van het publiek op de Noord- en Oost-tribunes, maar heeft toch nog de tijd een paar goede passes af te geven. Na ongeveer een kwartier geeft hij een diepe bal, die op de achterlijn wordt opgepikt door een medespeler. Die legt terug op Tim Nelemans, die helemaa vrij staat en de bal langs Kaya in de verre hoek schiet: 0-1. Met die voorsprong op zak speelt Oss de wedstrijd rustig uit. De Brabanders creëren nog twee grote kansen, waarbij onze verdediging volledig wordt uitgespeeld. De ene keer gaat het schot langs Kaya, maar ook naast de goal. De andere keer weet Kaya de bal goed te redden.

Een tweede goal voor Oss is waarschijnlijker dan een gelijkmaker, want Fortuna bakt er wel heel weinig van. Boessen brengt Khalouta voor Çevik en, later, Dreesen voor Hendrickx, maar veel helpt dat niet. We proberen het met hoge ballen, maar veel levert dat niet op. De grootste kans is voor Roel Janssen, die de bal na een afgeslagen corner onverwacht voor zijn neus krijgt en vanuit een moeilijke positie tegen de buitenkant van de paal kopt. In blessuretijd krijgt Dreesen nog een kans na een lange diepe bal. Hij rent alleen op doelman Arends af, maar mist de kalmte en de techniek om de keeper uit te spelen. Hij gaat wel met veel misbaar tegen de grond, maar de scheidsrechter ziet er geen overtreding in.

Na vier minuten blessuretijd fluit Manschot voor het einde. Fortuna mag zijn wonden likken. De slechte reeks van na de winterstop wordt voortgezet, de vrije val op de ranglijst is nog niet gestopt. Voor trainer en spelers breekt een fase aan waarin zij mogen bewijzen ook onder tegenwind te kunnen presteren.