Zo, de tweede derby is ook verloren gegaan. In een wedstrijd die niets maar dan ook totaal niets met voetbal te maken had, hebben we opnieuw in blessuretijd verloren. Er moeten toch grenzen aan mijn incasseringsvermogen zijn, zou je denken?


31 Oktober 1999

Wanprestatie Fortuna in derby tegen MVV

MVV 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 90. Caers 1-0
Opstelling: Van Zwam, Kiekens, Hofland, Roest (71. Gesthuizen), Hermans, Heering, Volmer, Kool, Paciorek, Landerl, Hamming.
Toeschouwers: 7.000
Scheidsrechter: Luinge
Geel (Fortuna): Kiekens
Rood (Fortuna): Hofland

We waren een uurtje voor aanvang van de wedstrijd al aanwezig en tot onze grote schrik moesten we ons gaan voorbereiden op 90 minuten tegen de zon in kijken. Geen zonnebril bij me, dus dat werd lastig.

Onze opstelling was erg vreemd, we speelden in feite maar met 1 spits (Hamming), omdat Gerritsen geblesseerd was. Dat leek me wel erg negatief, maar het paste natuurlijk wel in de wedstrijd.

De wedstrijd dan. Ik heb 22 spelers een poging zien doen om het record “de slechtste wedstrijd ooit in de eredivisie” te breken. En mijn complimenten, sjappoo, het is gelukt. Dit moet de slechtste wedstrijd ooit geweest zijn.

Ik beperk me maar tot Fortuna, want dat is voor ons het belangrijkste. Na het debacle in Rotterdam van afgelopen donderdag zou je verwachten dat er een tot de tanden bewapend Fortuna op het veld zou verschijnen. Passie, strijd, beleving, een “over mijn lijk mentaliteit”, kortom alles wat er donderdag tegen Excelsior ontbrak en je verwacht in een derby. Nee hoor, het was weer gezapigheid troef. Geen lef, geen tomeloze inzet niks van dat alles. Slechts wat risicoloos geschuif achterin.

Hofland had al na vijf minuten geel en in het verloop van de wedstrijd zag je al dat die het einde niet ging halen. Die liep als een wilde stier over het veld, helemaal opgenaaid door die Perez van MVV.

Deed MVV dan iets opbouwends? Nee ook niet, die loerden maar op de counter hopende dat Fortuna een foutje zou maken. Zo speelt MVV in de eigen Geusselt….

Kortom na een half uurtje ga je je dan al afvragen of je deze mooie zondagmiddag niet op een zinvollere manier had kunnen besteden. De eerste helft stelde dus helemaal niks voor en had net zo goed niet gespeeld kunnen worden.

Oh ja, vlak voor de rust was er nog één noemenswaardig incident. Hofland maakte een overtreding op Perez, die me rijp leek voor geel (en dus rood). Luinge gaf hem niet, maar toen had Hofland (en Van Marwijk, wisselen die vent!) zich toch al moeten realiseren dat hij zijn laatste overtreding had gemaakt.

Na rust zowaar iets wat lijkt op druk van MVV. Het duurde maar tien minuten en in die periode hebben we eigenlijk de enige kans van de wedstrijd gezien. Caers mocht vrij inkoppen maar deed dat recht in de handen van Van Zwam.

Daarna een belangrijk moment. Hofland is nog steeds niet gewisseld en maakt weer een overtreding op Perez. Nu krijgt ie wel geel en kan dus inrukken. 25 Minuten met tien man dus, dat zal dan wel moeilijk worden.

Nu zal MVV toch wel uit zijn schulp kruipen en een poging doen om de wedstrijd te winnen. Maar nee hoor, ze blijven gewoon op de middenlijn staan en gaan niet storen. Fortuna komt nu zelfs aan zijn beste fase van de wedstrijd toe. Er ontstaat strijd, verbetenheid bij ons. Puur om dat ene puntje te verdedigen met alles wat ze hebben.

En dat levert zowaar dreigende momenten op voor de goal van MVV (ik noem dat geen kansen, nee zelfs geen mogelijkheden, maar een kinderhand is snel gevuld na zo’n eerste helft….), met als hoogtepunt een zuivere strafschop. Zuiverder dan dat kun je hem niet krijgen. Luinge stond perfect opgesteld en anders de grensrechter wel.

Ik was me al aan het buigen over de vraag wie die in godsnaam moest gaan nemen, toen me iemand aanstootte en zei, hij heeft hem helemaal niet gegeven! Niet gegeven?

Natuurlijk meneer Luinge had nog geen stempel op de wedstrijd gedrukt, dat werd dus tijd…. Voor mij is dit zoveelste bewijs dat die Luinge beïnvloedbaar is. Als je als spelers van een team of als supporters van dat team niet al te frisse opmerkingen richting Luinge maakt, dan gaat ie je terug pakken, middels verkeerde beslissingen in het veld.

Dat heb ik nu al meerdere malen meegemaakt en gisteren weer. Onze supporters waren al een tijdje op zoek naar een zondebok voor het slechte spel, en hadden in Luinge de ideale zondebok gevonden, dachten ze. Luinge stond er met zijn neus bovenop en ik weet zeker dat ie het wel gezien heeft, maar hij fluit gewoon niet. Nou ja, we zeggen maar dat ie in de geest van de wedstrijd heeft gefloten, want een winnaar in dit duel was natuurlijk onverdiend.

Toch kwam die winnaar er nog. De goal had een hoog PSV uit gehalte. De vierde official geeft aan twee minuten extra speeltijd. Lijkt me terecht. We schrijven inmiddels 91 minuut 15 seconden. De bal is bij Van Zwam, die weer eens niet wordt opgejaagd door MVV’ers (die staan namelijk allemaal angstvallig op eigen helft). Van Zwam hoeft dus helemaal niet uit te trappen, maar doet dat toch.

Geen probleem, zolang die bal maar ver weg is (voor mijn part het stadion uit), is er geen vuiltje aan de lucht. Er was echter één plek waar die bal niet moest belanden en dat was bij de meest vooruitgeschoven MVV’er (Caers), die in de cirkel van het middenveld staat. En ja hoor, die bal is niet hard en hoog genoeg, komt precies in de voeten van Caers terecht.

Volmer vergeet Caers door midden te schoppen. En zo gaat Caers dus 40 seconden voor tijd op onze goal af. Hij komt op de rand van de zestien meter en schiet. En dan zie ik het al. Ik sta namelijk precies in het verlengde van het schot. Op het moment dat het schot van zijn voet vertrekt, zie ik al dat ie erin gaat. Ik zie dat de keeper er niet meer bij kan en dat ie precies binnenkant paal zal gaan. Hopen op een hobbel in het gras in natuurlijk ijdele hoop. Bal erin. Maastricht te klein…

Blijven er nog 30 seconden over, dat zijn er al 27 meer dan in Eindhoven begin dit seizoen dus dat biedt perspectief. Om onverklaarbare redenen is het toch niet meer gelukt….

De overwinning kwam dus terecht bij MVV, daarmee kregen wij loon naar werken (0 punten) en MVV kreeg drie punten te veel. De verslagenheid onder de 600 meegereisde supporters is groot. Ik zie mensen zitten die het helemaal niet meer zien zitten en die zo snel mogelijk weg willen uit Maastricht. Maar dat mag natuurlijk weer niet. Iedereen moet een half uur wachten vanwege de veiligheid. Leuk luisteren naar Maastrichtse overwinningsliedjes. Gezellig! Daarna maar snel naar huis: wonden likken….