Na twee mindere optredens van AZ dacht iedereen dat er mogelijk iets te halen viel in de kaasstad, maar de Sittardse aanhang kwam bedrogen uit. Fortuna ging verrassend met 1-2 rusten, maar tijdens de tweede helft waren de ruimtes die Fortuna liet te groot waardoor AZ uitliep naar 4-2. En dus moeten we nog één week overleven (Ajax-uit) vooraleer we kunnen beginnen aan een zinderend competitieslot. Tijdens vier superbelangrijke thuiswedstrijden moet Fortuna trachten zich veilig te spelen…


3 maart 2019

Ook AZ maat te groot voor Fortuna

AZ 4 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 26. Koopmeiners (pen) 1-0, 37. Lamprou 1-1, 45. Novakovich 1-2, 54. Til 2-2, 61. Idrissi 3-2, 75. Koopmeiners 4-2.
Opstelling: Koşelev; Dembélé (69. Ramírez), Mac-Intosch, Heerings, Pinto; Smeets, Diemers, Balić (80. Hutten); Semedo (72. Ciss), Novakovich, Lamprou.
Toeschouwers: 13.823.
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): Pinto.
Rood (Fortuna):

Het is exact één maand geleden dat is nog eens de pen ter hand nam om een wedstrijdverslag te schrijven. Op een zonnige zondagmiddag neemt Fortuna het in ‘De Lichtstad’ op tegen PSV en verliest met 5-0. Dat klinkt kansloos en dat was het ook, maar de wedstrijdleiding had anders kunnen (en wellicht moeten) beslissen. Want na een dikke tien minuten draait Mark Diemers weg om het spel naar voren te verleggen en wordt op dat moment getorpedeerd door Donyell Malen. Iedereen ziet het, niemand grijpt in. En dat, één week nadat Vitessenaar Matúš Bero in zijn eigen strafschopgebied de bal met zijn bovenarm beroert.

Maar het kan nog bonter. Afgelopen zaterdag fluit scheidsrechter Pol van Boekel voor een strafschop en juist als Mark Diemers wilt aanlopen om de achterstand tot 3-4 terug te brengen grijpt Van Boekel in om aan de zijlijn de VAR te consulteren. En wat denk je? Hij doet een ‘Lindhoutje’. Hij komt op zijn eerder genomen beslissing terug, om achteraf voor de camera’s ruiterlijk toe te geven een verkeerde beslissing te hebben genomen!

De KNVB kan natuurlijk niet aan de gang blijven en de indruk wekken dat Fortuna keer op keer de klos is, dus de ‘VAR van de week’ is de situatie niet geworden, maar elke voetbalanalist heeft er een mening over. Zo ook Theo Janssen. Maar zijn probleemoplosser is wel de slechtst mogelijke variant. Want hij pleit ervoor niet de scheidsrechter, maar juist de VAR als eindverantwoordelijke aan te stellen! Dus dan geef je de wedstrijdleiding in handen van onbenullen die er doorgaans een potje van maken in de Jupiler League, desgewenst Keuken Kampioen Divisie.

‘De Dikke Prins’ slaat wartaal uit

Hoe dan ook, wat werd gepresenteerd als ‘Het ei van Columbus’ en bedoeld is om het spel eerlijker te maken is verworden tot een VARce die zijn weerga niet kent. En ja, Luigi Bruins werd onterecht uitgesloten tijdens Excelsior – Fortuna, maar als op het einde van het seizoen de pro’s wegvallen tegen de contra’s, dan hebben we nog heel wat tegoed van die vermaledijde VAR. En de naamgever van het ‘Lindhoutje’? Juist, dat heerschap hanteert tegen AZ de fluit.

Dat maakt niet iedereen mee, want vanwege de halve finale van de KNVB-beker die AZ afgelopen donderdag speelde, is de wedstrijd geprogrammeerd op zondagmiddag, 16.45 uur. En dus vallen reis en wedstrijd samen met de vele carnavalsoptochten doorheen gans Limburg. Zeker ook met de ‘Groate Optoch door de sjtraote van Bor’, ‘Optoch van Obbeeg’, ‘Groote Optoch Zitterd’ en de ‘Waereldsjtadvastelaovesoptoch’ in Geleen.

Als we omstreeks 12.45 uur arriveren aan de voorzijde van het Fortuna Stadion staat de bus al klaar. Aan boord stappen een 50-tal supporters, al of niet verkleed. Supporters die denken in het kader van de Wiedergutmachung op hun stoel een snoepzakje, afgegeven door sjtadsprins Rob d’n Eesjte, aan te treffen komen van een koude kermis thuis. Rob staat waarschijnlijk al op zijn praalwagen te wachten op het moment dat Maurice Gorissen hem influistert dat Fortuna op achterstand is gekomen.

De reis verloopt voorspoedig. Beneden de rivieren verkeert iedereen in Carnavalsmodus en ontwaakt op dit tijdstip pas. En dus is er nauwelijks verkeer op de weg. De tijd wordt gedood met het luisteren naar een Fortuna-cd. Dat is nog altijd beter dan ‘Radio Vastelaovend’, maar na twee keer naar dezelfde cd te hebben geluisterd is iedereen blij dat de buschauffeuse van dienst halt houdt bij ‘De Lucht’.

Nadat iedereen zijn blaas heeft geleegd, de inwendige mens heeft versterkt en / of nicotine heeft getankt gaat het verder naar ‘De Kop van Noord-Holland’. We zitten inmiddels al ruimschoots boven de rivieren en voor de bewoners van dit deel van Nederland is het een reguliere zondag. Dus ook hier is het aardig rustig op de autosnelweg.

Als we een kwartiertje voorbij Schiphol zijn doemt in de verte ineens een rood en zwart gestreept gebouw op: het AFAS-stadion! De thuishaven van AZ ligt pal naast de autosnelweg en op het einde van de afrit rijdt de bus zó de parking van het uitvak op. Het lukt Jan nog net om vóór de bus langs te kruisen, zijn fiets tegen het hek te zetten en het uitvak binnen te glippen.


AZ beschikt over een prachtig stadion

Het uitvak biedt een verrassend mooi uitzicht op het speelveld. Het betreft een echt staanvak en ook dat is een vermelding waard. Zoals we eerder te spreken waren over het stadion van Heracles, is ook dit stadion erg mooi! We zijn ruim op tijd aanwezig waardoor ik de kans heb een praatje te maken met collega-cijferaar Bob. Hij liet mij onlangs weten erachter te zijn gekomen dat ik ‘stukjes schrijf’ en verdenk hem ervan ze te lezen. Vandaar een eervolle vermelding deze week.

Vandaag valt het aantal meegereisde supporters een beetje tegen, maar gek is dat natuurlijk niet. Iedereen heeft wel eens een moment waarop hij of zij verplichtingen elders heeft en een wedstrijd moet missen, maar vandaag zijn er wel heel veel mensen op hetzelfde moment verhinderd.

Binnen de selectie is deze week (ten opzichte van afgelopen week) alleen José Rodríguez verhinderd. Hij ontving in de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen een rode kaart en mag een weekje brommen. Daardoor staat er weer een andere verdediging.

Uiteraard verdedigt Alexei Koşelev het doel. Voor hem heeft trainer-coach René Eijer Mahamadou Dembélé als rechtsback geposteerd. Het centrale duo wordt gevormd door Calvin Mac-Intosch, Kai Heerings. Mica Pinto is de linksback van dienst. Op het middenveld spelen Jorrit Smeets, Mark Diemers en Andrija Balić. De voorhoede wordt gevormd door Lisandro Semedo, Andrija Novakovich en Lazaros Lamprou.


Mica Pinto zet nog even de puntjes op de i

De eerste bal van de wedstrijd is voor Diemers, hij trapt af. Maar lang kan Fortuna niet genieten van het balbezit. AZ neemt snel over en probeert steeds de buitenspelers Oussama Idrissi en Calvin Stengs te zoeken. Vooral Idrissi bezorgt Dembélé handenvol werk en de Fransman verzuimt Idrissi stevig aan te pakken. Daarom lukt het Idrissi om naar binnen te dribbelen en de bal tussen de verdediging aan de tweede paal te deponeren. Stengs weet wat Idrissi van plan is, maar trapt de bal in het zijnet.


Ook Michael Pinto beleeft een zware vooravond

Na de openingsminuten waarin AZ had kunnen scoren komt de partij wat meer in evenwicht. Het spel is niet oogstrelend, maar dat is ook lastig met deze omstandigheden. Het waait enorm hard en regent bij tijd en wijle flink waardoor een behoorlijk aantal spelers voortdurend uitglijdt.

AZ trekt ten aanval, maar wordt pas na een dik kwartier echt gevaarlijk. Idrissi tikt de bal naar de opkomende Thomas Ouwejan, maar zijn voorzet gaat aan alles en iedereen voorbij, mede doordat Heerings de bal raakt en er onbewust een corner van maakt.


De bal gaat er niet in!

Fortuna kraakt en piept onder de aanvalsgolven van AZ, maar geeft vooralsnog geen duimbreed toe. Het speelt compact, geeft geen ruimte weg, al is de rechterkant wel een zorgenkindje. En als Mats Seuntjens de bal naar Ouwejan speelt moet Alexei Koşelev in actie komen. De doelman gaat naar de grond, raakt de bal niet, maar tikt Ouwejan aan: strafschop!

Er volgen diverse pogingen om Allard Lindhout op andere gedachten te brengen, maar het enige dat zin heeft is accepteren dat AZ een strafschop mag nemen. Teun Koopmeinders gaat achter de bal staan en trapt deze via Koşelev in doel: 1-0.


Heel even lijkt het erop dat de strafschop wordt gestopt…

AZ heeft wat het wilt en neemt wat gas terug. Daardoor kan Fortuna wat meer in het spel komen. Met name Jorrit Smeets en Andrija Balić laten zich zien en proberen Diemers en de voorhoede aan het werk te zetten. Maar echte kansen, die dwingt Fortuna niet af.

Hoe anders is het bij AZ? Dat komt bijna op een dubbele voorsprong als Thomas Ouwejan weer richting achterlijn dendert. Hij ziet in de doelmond Guus Til lopen, maar de aanvoerder van AZ schuift de bal naast Fortuna’s doel.


Mats Seuntjens probeert te goochelen

De laatste 10 minuten van de eerste helft gaan in en Fortuna bouwt zowaar aan een fatsoenlijke aanval. Aan de rand van het strafschopgebied komt Lisandro Semedo in balbezit. Hij denkt na over een voorzet, maar ziet in zijn ooghoeken landgenoot Pinto voorbij komen. Hij speelt de bal naar links, waarna Pinto de bal voor doel slingert. En daar waar Ouwejan AZ eerder een doelpunt opleverde, vergeet hij nu Lazaros Lamprou te dekken, waardoor de Griekse aanvaller de gelijkmaker kan binnenkoppen!


Het uitvak viert de gelijkmaker!

De gelijkmaker komt uit de lucht vallen, maar is daarom niet minder welkom. Tegelijkertijd met onze wedstrijd speelt FC Emmen in ‘De Kuip’ en kijkt inmiddels tegen een achterstand aan. En dat is geruststellend, met het oog op het competitieslot.

De gelijkmaker schenkt Fortuna vertrouwen. Want vlak voor rust geeft Andrija Balić de bal mee aan Mark Diemers. Hij haalt de achterlijn en zet voor tot bij Novakovich. De Amerikaanse spits zet er zijn binnenkant tegenaan, maar ex-KRC Genk doelman Marco Bizot kan de bal tegenhouden.

Even later is hij kansloos. Lisandro Semedo frommelt zich langs zijn tegenstander, maar gaat tegen de grond. Andrija Novakovich pikt de bal op, loopt enkele meters verder en trapt de bal langs Bizot. De bal hobbelt wat, maar rolt langzaam maar zeker in doel. En terwijl iedereen hoopte de 1-1 te kunnen vasthouden tot aan het rustsignaal, gaat Fortuna zelfs met een voorsprong rusten!


Andrija Novakovic strikes again!

De rust wordt gevuld met ijsberen door het uitvak. Guido hangt ondertussen de vlaggen recht, kletst bij met Jaap en Rutger terwijl Dominique een warme chocomel tot zich neemt. Het AZ-publiek ontwaakt eindelijk uit haar winterslaap als Alireza Jahanbakhsh afscheid komt nemen. De Iraniër speelt sinds dit seizoen bij Brighton & Hove Albion FC en heeft nog geen uitzwaaimoment gekend.


Ik had ook het aantal trappen richting lichtmast kunnen tellen in de rust

De tweede helft is nauwelijks enkele minuten oud als Fortuna haar bonus alweer kwijt is. Mahamadou Dembélé geeft tegenstander Oussama Idrissi weer te veel ruimte en daar is-ie weer: Thomas Ouwejan. Hij lepelt de bal in het vijfmetergebied waar Guus Til ongehinderd kan inkoppen: 2-2.

Maar Fortuna is niet uit het veld geslagen. Natuurlijk, AZ dringt aan, maar Fortuna countert gevaarlijk. Lazaros Lamprou begint aan een dribbel, maar verliest de bal aan Koopmeinders. Maar als de verdediger plots valt, is Lamprou er razendsnel vandoor.


Lamprou is plots zijn tegenstander kwijt

Lamprou loopt verder richting strafschopgebied, maar weet de bal niet bij een medespeler te krijgen. Maar dit zijn wel de mogelijkheden waarvan Fortuna het moet hebben. Zeker als Guus Til uit de rug van Kai Heerings wegloopt. Til balanceert op de rand van buitenspel, maar mag door. Hij loopt enkele stappen en ziet dat Dembélé Idrissi volledig kwijt is. Zijn strakke voorzet arriveert bij Idrissi die de bal voor het intikken heeft.


Mahamadou Dembélé is toe aan een blikje Red Bull

Na een uur geraakt Fortuna weer aan een mogelijkheid. Novakovich wordt onreglementair gestopt waarna Fortuna een vrije trap mag nemen. Mark Diemers trapt de bal op doel, maar Marco Bizot komt nauwelijks in de problemen.

Het is juist andersom. AZ komt op toeren en met name Calvin Stengs dolt met de Fortuna-verdediging. AZ is weliswaar een prima ploeg, maar zóveel ruimte laten voor een tegenstander kan tegen geen enkele ploeg. Het is dan ook wachten op de 4-2. Die komt er nadat Stengs en Idrissi kunnen doel wat ze willen in het strafschopgebied en de bal via de deklat het veld weer instuitert. Koopmeinders is goed meegelopen en schiet de bal via een volley in het doel: 4-2.


Ook Rubén Ramírez heeft het lastig tegen Oussama Idrissi

Na de 4-2 is de veer wel gebroken. Vandaag worden wederom geen punten gepakt, maar wie had daarop gerekend? Heracles-uit (kunstgras), SC Heerenveen-thuis (staan te laag geklasseerd) en AZ-uit (goed voetballend ensemble) zijn geen kinderachtige ontmoetingen en alle punten die je dan neemt, zijn bonuspunten.


Andrija Novakovich werkt zich weer kapot

Tijdens het laatste kwartier probeert Fortuna zoveel als mogelijk de schade te beperken en misschien nog een doelpuntje te maken. De schade beperken lukt, maar scoren niet meer. En zo eindigt de wedstrijd in 4-2. Fortuna speelt tijdens de eerste helft aardig mee, houdt de ruimtes klein, maar kan niet aanhaken als AZ een tempo hoger schakelt tijdens de tweede helft. Nog één week overleven en dan gaat het beginnen: het zinderende competitieslot.


De spelers lopen ontgoocheld richting uitvak

Nadat de spelers uitbundig zijn toegejuicht verlaat iedereen het stadion. Het voelt nog altijd goed dat de supporters nog altijd achter de ploeg blijven staan en wat mij betreft tot einde seizoen. Als we weer plaatsnemen in de bus hebben een aantal mensen zich minimaal verkleed. Maar als we de autosnelweg oprijden gaan de bokkenpruiken weer af gaan we over tot de orde van de dag: Carnaval.

Vandaag trokken de optochten door de gemeente Sittard-Geleen, maar dat is morgen weer anders. Zo dient Marcel Luke een reuzenrad van 5,90 meter op te bouwen. En dat geef ik je te doen met de aankomende weersverwachtingen. En nadat we zijn uitgediscussieerd over hoe diezelfde Marcel Rieu is verkleed keert de rust terug.

Na een korte stop nabij Lampegat rolt de bus weer de Westelijke Mijnstreek in en vertrekken de ‘Kampioene van de Nach’ het feestgedruis in. Op de parking staat één Mini en de eigenaar heeft vast en zeker tijdens het ontbijt Corn Flakes op tafel gezet. Volgende week naar de ArenA en daar met 4-2 vertrekken zal een stunt zijn.

Courage,

Michel Hennen