Leuk gespeeld, zeker vergeleken met de wanprestaties van vorige week. Maar als de doelpunten zo makkelijk worden weggegeven, moet je wel erg goed spelen om punten te pakken en zo goed was het ook weer niet. Aardig gespeeld dus maar geen punten…


5 November 1999

Fortuna geeft de goals te gemakkelijk weg

FC Utrecht 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 6. Groenendijk 1-0; 61. Landerl 1-1; 66. Kiekens (ed) 2-1
Opstelling: Van Zwam, Zegrean, Kiekens, Volmer, Hermans, Heering, Gesthuizen, Kool, Van Barneveld (82. Tychon), Hamming, Landerl (82. Maris).
Toeschouwers: 13.600
Scheidsrechter: Van Beek
Geel (Fortuna): Zegrean
Rood (Fortuna): –

Aangezien de bus om 15.45uur vertrok en ik niet voor die tijd in Sittard kon komen (werk, werk…), ben ik met de trein naar Utrecht gegaan. Op de terugweg ben ik wel mee gegaan met de bus.

Wat me opgevallen is, is dat ik exact één uur later dan de twee bussen ben vertrokken in Sittard, maar dat ik uiteindelijk slechts 10 minuten later dan de busreizigers in het stadion was!

De trein is dus zo gek nog niet, alhoewel de trein brengt je niet tot aan de Galgenwaard. Ik moest dus nog een 20 minuten durend busreisje maken. Niet zonder gevaren natuurlijk, want die bussen zaten vol Utrecht supporters. En de ervaring leert dat dat niet al te frisse supporters zijn. Zaak dus om mijn identiteit niet bekend te maken. Dat ging al bijna gelijk mis. Ik stap de bus in en haal in al mijn onnozelheid een strippenkaart te voorschijn. Chauffeur kijkt vreemd en zegt: is goed zo! In Utrecht betaal je blijkbaar niet in de bus. Strippenkaart snel weg zodat niemand dit voorvalletje zou zien. Doorschuiven in de bus en daar viel ik midden in een (sterk?) verhaal van twee Utrecht supporters: “Hé weet je vorige week nog, toen ik er eentje (Hagenees) zijn gezicht verbouwd heb?, daarna heb jij hem verder opgeruimd! Ha,ha,ha!!”. Ik heb toen mijn kraag maar rechtgezet om me vervolgens 20 minuten in stilte te hullen! Dat busreisje ben ik verder zonder kleerscheuren doorgekomen.

Na de kaartjesverkoper aan het stadion wijs gemaakt te hebben (en die trapte daar tot mijn grote verbazing ook nog in) dat ik wel degelijk met de supportersbus gekomen was (scheelde een tientje, 30 gulden voor niet-busreizigers en 20 voor busreizigers), bleek dat er toch ongeveer 120 Fortunezen op dit duel waren afgekomen.

Onverwacht veel, gezien de gebeurtenissen van de afgelopen week en het geweldige tijdstip van de wedstrijd. Had ik niet verwacht!

Het feit dat ik de zaak belazerd had bij de kaartjesverkoper zat me als goud eerlijk Fortunees natuurlijk niet lekker, dus besloot ik om de onrechtmatig verkregen winst te investeren in de Utrechtse snackbar. En wat een weelde! Je kon kiezen uit drie mogelijkheden te weten een broodje worst (Fl. 3,50), een broodje hamburger (Fl. 5,-) en een broodje gehakt (Fl. 5.-). Enkele Fortunezen raadden me af een broodje hamburger te nemen. Blijkbaar was dat niet al te best. De keuze viel dan maar op een broodje gehakt. Ach, ik heb het al eens beter geproefd, maar zeker ook al slechter!

Je kon er van zeggen wat je wilde, deze Utrechtse snacks leefden in ieder geval niet meer! Wat ook niet onvermeld kan blijven is de oplossing voor het vervelende voorkruipen bij snackbars. Plaats een hek een halve meter voor de snackbar, waardoor je de snackbar alleen maar van de zijkant kunt bereiken. Voorkruipen is nu onmogelijk! Zeer simpel, maar zeer effectief!

Het wordt dus maar eens tijd dat ik mijn eerste Goodyear ster ga uitdelen! De eerste pas dit jaar, want het moet natuurlijk wel een prestatie zijn om zo’n toonaangevende prijs in ontvangst te mogen nemen.

Tot zover de festiviteiten vooraf. We zitten nu vijf minuten voor aanvang van de wedstrijd en stadion Nieuw Galgenwaard begint redelijk vol te lopen, alhoewel er toch akelig veel lege stoeltjes zijn. Met name de bobo’s op de hoofdtribune laten het massaal afweten. Nou ja die kunnen natuurlijk een abonnement op Canal plus betalen, want daar was deze wedstrijd (om mij onduidelijke redenen) live op te volgen. Bovendien was de Bunnik side wel compleet en die bepalen toch de sfeer in dit stadion.

Nou de spelers komen het veld op en dan gaat de volumeknop helemaal open. De Bunnik siders hadden hun kelen goed gesmeerd, want daar komt me toch een lawaai vanaf! En dat 90 minuten vrijwel ononderbroken lang (sjappoo).

De vele schorsingen/blessures aan onze kant en de daaruit voortvloeiende fantasie opstelling missen hun uitwerking niet op de start van onze jongens. Weinig lijn in het spel, weinig automatismen en als de tegenstander dan ook nog binnen vijf minuten scoort, draagt ook dat niet bij aan de gewenste rust in de gelederen.

En wat voor een goal! Een vrije trap van een meter of 25 schuin voor de goal. En tja, Van Zwam is tennisleraar van opleiding en tennisleraren hebben over het algemeen weinig affectie met bouwvakkers. Het muurtje dat hij metselde leek dan ook nergens naar. Groenendijk kon zijn geluk niet op met zoveel groen gele medewerking en trapte de bal vrij simpel in de rechterbovenhoek.

Een lullige goal, maar zeker geen onverdiende goal, als je de eerste 20 minuten in ogenschouw neemt. In die periode waren wij niet in staat om iets constructiefs te doen. Door al die wijzigingen leek het helemaal nergens op.

Na de eerste 20 minuten werd het langzaamaan beter van Sittardse kant. Ballen werden niet blind naar voren getrapt maar met visie, er kwam lijn in ons spel. Niet te vroeg juichen kansen leverde het allemaal niet op, maar ach dat is dan toch al wat zullen we maar zeggen. Toch werd ons spel steeds beter, met als verrassende uitblinker François Gesthuizen. Hij had de centrale rol op het middenveld toebedeeld gekregen en daar had ik vooraf een zwaar hoofd in. Maar dat was een misvatting, hij was de beste Fortunees op het veld, werkte keihard en behield uitstekend het overzicht. Complimenten Gesje!

Echte kansen kregen we niet, maar dreigend waren we wel. Daarnaast gaven ook niks meer weg, dus werd de ruststand 1-0. Iets waar we na vijf minuten eigenlijk alleen maar van konden dromen.

Tweede helft dan, Fortuna pakt de draad weer op en legt Utrecht op de pijnbank. Er komen kansen, vooral voor Landerl, die liet zien toch een versterking voor ons te kunnen zijn. Ook Heering aan de andere kant speelde een goede wedstrijd. De gelijkmaker hing in de lucht, ook al vanwege het weinig adequaat optreden van de Utrechtse verdediging (ja dit is een understatement!). De Bunnik siders voelden ook nattigheid en begonnen hun pijlen daarom maar op ons te richten:

Zij zijn groen, zij zijn geel,

Zij zijn homeseksueel

La la la….

Whatever jongens, de gelijkmaker ligt er ondertussen in! Je merkt dan toch wel dat wij Fortuna supporters al redelijk gefrustreerd zijn over het verloop van de competitie. Als we dan een goal maken, dan komt die frustratie naar boven. Zelden zullen wij zo’n kabaal gemaakt hebben bij een goal. Een mooie bekeken goal van Landerl, die nu wel doet wat ie even tevoren na liet.

De wedstrijd is nu van ons en het lijkt me gezien de netelige positie op de ranglijst het beste dat we voor de volle buit gaan. Daar lijkt het ook op, maar we lopen tegen een counter op, die Zegrean alleen door middel van een overtreding kan stoppen. Een vrije trap, die veel weg zal gaan hebben van een corner.

Bal komt voor en Kiekens kopt binnen. Geen idee eigenlijk waarom, er was niet direct iemand die hem in de rug duwde? Een black-out dus van Kiekens. Geweldig moment natuurlijk. Net nu we op weg naar meer leken, gebeurt zoiets. Wij dus weer eens op achterstand.

Het duurde een tijd voordat Fortuna zich herstelde van deze klap. Utrecht profiteerde niet echt en dacht dat ze die 2-1 wel over de streep zouden kunnen trekken. Lijkt me trouwens geen goed idee gezien de verdedigende kwaliteiten van de plaatselijke FC.

Tien minuten voor tijd besloot Van Marwijk alles of niks te gaan spelen. Twee nieuwe spitsen erin (Maris en Tychon) voor de moe gestreden Van Barneveld en Landerl. Eventjes nog stil staan bij het debuut als basisspeler van Joos van Barneveld in de Nederlandse competitie. Hij is pas 17 en dat zie je dan ook op het veld. Hij komt gewoon kracht te kort, maar je kunt wel al zien dat ie voetballen kan. Handig spelertje waar we waarschijnlijk nog plezier aan gaan beleven.

Die wissels sorteerden bijna het gewenste effect. We kregen nog drie dikke kansen. Eentje voor Heering die bij een vrije trap ongedekt stond, de bal kreeg aangespeeld en zomaar kon doorlopen naar de keeper, maar hij verprutste die kans.

De tweede kans was voor Volmer, die mee naar voren was gekomen. Een kopbal die zeker een beter lot had verdiend dan de vuisten van Wapenaar, die volgens de Bunnik siders thuis hoort in Oranje.

De laatste kans was voor Cosmin Maris. Vlak voor tijd neemt hij de bal duidelijk met de hand mee. Dat kon je niet zien als je achter Maris stond (scheids) maar wel als je voor Maris stond (Bunnik siders, Fortunezen). Scheids fluit dus niet, Maris schiet, Wapenaar duwt de bal met een ultieme reflex rakelings langs….

Geen gelijkmaker dus van onze Roemeense steraanvaller. Wel overigens een briljant Roemeens een-tweetje tussen Maris en Zegrean gezien. En dat kunnen niet veel mensen zeggen. We hebben ooit drie Roemenen gekocht maar samen hebben ze eigenlijk nooit gespeeld.

Wedstrijd afgelopen, weer verloren maar wel anders dan de afgelopen week. Toch lijkt het mij te gemakkelijk om te gaan roepen dat we de stijgende lijn te pakken hebben, want daarvoor was onze tegenstander te zwak. Tegen dit Utrecht hoeft niemand te verliezen. Wij ook niet, een gelijkspel was eerlijker geweest, maar als er dan toch iemand moest winnen dan was de winst voor Utrecht wel terecht. Vergeet niet dat die 80 minuten op voorsprong hebben gestaan en niet zo nodig hoefden aan te vallen. We moeten dus nog beter gaan spelen en zeker constanter worden in een wedstrijd.

Oh ja, wat wel nog vermeldenswaardig is, is de dankbetuiging van de spelers aan ons adres. Alle spelers zijn naar ons vak gekomen. Dat leek wel geregisseerd! En zo hoort het ook.

Goed de busreis naar huis was wel redelijk. Jammer dat ik in bus twee zat, met uiteraard een hoog dooie vogeltjes gehalte. Jammer ook dat er geen Brandbier maar Heineken bier was. Hopelijk is dat een incident, want dat kan natuurlijk niet. Verder niks schokkend meer gebeurd. Om 00.30uur waren we weer thuis.