De tweede oefenpartij zit erop. Fortuna was over 90 minuten bezien een stukje sterker dan samenwerkingspartner FC Dordrecht, maar oogt nog kwetsbaar. Dat heeft de technische staf ook gezien ongetwijfeld en dus bouwt de club gestaag door aan de selectie die pas in september klaar moet zijn voor de competitiestart… 


25 juli 2020

Zuinige zege op samenwerkingspartner

Fortuna Sittard 2 FC Dordrecht 1

Doelpuntenmakers: 32. Sambou 1-0, 57. Niňaj 2-0, 72. Agrafiotis 2-1.
Opstelling: Van Osch (62. Hendriks); Rota (74. Angha), Angha (46. Amiot), Niňaj, Cox; Tekie, Smeets (66. Ugur), Hansson (74. Donkor); Vidigal (46. Karjalainen), Sambou (74. El Ablak), Dianessy (46. Swinnen).
Toeschouwers: 2.
Scheidsrechter: R. Hensgens
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): –

De oefencampagne voorafgaand aan het seizoen 2020/2021 zit er alweer voor een week op. Afgelopen week liep Fortuna de amateurs van RKSV Bekkerveld met 9-1 onder de voet, waardoor de moeilijkheidsgraad vandaag gevoelig omhoog wordt geschroefd. Tegenstander heet FC Dordrecht, sinds een week of wat onze samenwerkingspartner uit de Keuken Kampioen Divisie.

‘De Schapenkoppen’ streden tijdens de heersperiode van Marco Boogers jaar na jaar om deelname aan de Play Offs, maar sinds het vertrek van de ex-Fortunees hebben de Drechtstedelingen een flinke veer moeten laten. En dus hopen ze op hulp uit Sittard. Verschillende spelers staan op de nominatie om te verhuizen naar Dordrecht, maar op dit moment is nog niet duidelijk om welke spelers het gaat.

De samenwerking met een Keuken Kampioen divisionist toont maar weer eens aan in hoeverre we als club zijn gegroeid, al zijn we nog altijd één van de mindere Goden uit het rechter rijtje van de Eredivisie.

Maar er is hoop op betere tijden met de mogelijke komst van de Turkse media-magnaat Acun Ilıcalı. Spannende tijden, dat ontken ik niet, maar een zorgeloos seizoen draaien waarbij we 34 speeldagen rond de 10e plek bivakkeren zou mij ontzettend veel waard zijn. Ik heb de indruk dat meer supporters er zo over denken. Zeker de fans die zich de vrijdagavondfiles op weg naar provinciesteden nog helder voor de geest kunnen halen.

Maar er zijn ook mensen die een loopje met de realiteit nemen. Vooral in Turkije houdt het de media en aanpalende Twittergemeenschap flink bezig. Zo dook het bericht op dat de voormalig zwager van Acun Ilıcalı wel eens de nieuwe sterke man op technisch gebied zou kunnen worden. Naar het waarheidsgehalte blijft het gissen, al hebben we inmiddels wel kennis genomen van het feit dat Şeyma Subaşı en Kübra Subaşı zussen zijn.

Vooralsnog moet Fortuna het doen met dezelfde spelers die afgelopen week tot de beschikking stonden van hoofdtrainer Kevin Hofland, al heeft hij wel wat wijzigingen aangebracht in de basisopstelling. Zo is doelman Joshua Wehking vervangen door Yanick van Osch die hiermee zijn debuut maakt. Verder zijn beide backs vervangen. Vanmiddag worden de flanken afgedekt voor de beoogde basisspelers Lazaros Rota en George Cox. Afgelopen week vormden Grégoire Amiot en Branislav Niňaj het centrum; vanmiddag is Amiot vervangen door Martin Angha.

Op het middenveld maken Jorrit Smeets en Tesfaldet Tekie de dienst uit. Voor Smeets bestaat interesse vanuit Engeland en Duitsland, maar het is niet geheel duidelijk hoe concreet die interesse is en het is ook onduidelijk hoe Smeets zelf over de situatie denkt. Vooralsnog voert Smeets nog de troepen aan in Sittard-Geleen. Tekie start vandaag in de basiself, terwijl hij tijdens het duel tegen RKSV Bekkerveld aan de rust Nassim el Ablak verving.

Op de flanken staan Emil Hansson en Djibril Dianessy opgesteld. Spitsbroeders vanmiddag zijn Bassala Sambou en André Vidigal. Afwezig zijn Roel Janssen wegens een lichte hamstringblessure, terwijl Clint Essers zijn wijsheidstanden heeft laten verwijderen. Alexei Koșelev is er eveneens niet bij.

Even na 14.00 uur trapt FC Dordrecht de wedstrijd op gang die onder leiding staat van Robin Hensgens. Aandachtig toeschouwer is de bondscoach van Griekenland die ongetwijfeld Lazaros Rota een keer in levende lijve aan het werk wilt zien. De back is tijdens de winterstop naar Fortuna gekomen en is eigenlijk meteen tot een vaste waarde uitgegroeid. Daarnaast kijkt de Duitse ‘Knipser’ Sebastian Polter toe. Hij is de beoogde versterking voor de spitspositie.

Na een handvol minuten laten ‘De Schapekoppen’ de kijkers een eerste keer opveren. Hij ontvangt de bal aan de rand van het strafschopgebied, maar de bal vliegt na een wild schot in de tribunes. Zijn schot is bijna even wild als dat van Emil Hansson, waardoor het 0-0 blijft.


Emil Hansson begint aan zijn avontuur

FC Dordrecht blijft de bovenliggende partij tijdens de openingsfase. Ze zetten hoog druk, gaan veel duels aan waardoor Fortuna geen tijd heeft om in haar spel te komen. Daardoor creëert FC Dordrecht wat halve kansen, want écht verontrusten kunnen ze Yanick van Osch nog niet. De jonge doelman moet wel een paar keer zijn doel uit bij hoge ballen en dan werkt het lengteverschil tussen hem en Alexei Koșelev in zijn nadeel.


Een Rittberger bij benadering van Jorrit Smeets, André Vidigal en een Dordtenaar

Na een kleine 20 minuten combineert FC Dordrecht er weer lustig op los en trapt Nelson Amadin hard op doel; het is de enige echte redding die Van Osch tot dusver heeft moeten verrichten. Toch komt Fortuna veel beter in de wedstrijd naarmate de wedstrijd vordert. Na een afgeslagen corner van Jorrit Smeets belandt de bal bij Emil Hansson. Hij zet de bal listig voor, maar de kopbal van Bassala Sambou gaat ruim over het doel van Anthony Swolfs.

Na een ruim half uur komt André Vidigal aan de linkerzijde in balbezit. Hij kapt en draait, waardoor tegenstander Rodney Huijgen even naar adem hapt.


‘Vidigol’ zet zijn dribbel in…

Ruim de tijd dus om een voorzet richting eerste paal af te leveren. Dat heeft Sambou goed gezien en hij devieert de bal aan de eerste paal in doel: 1-0.


…waarna Bassala Sambou messcherp voor zijn tegenstander komt en scoort

Na de aftrap komt Fortuna weer gauw in balbezit. Cox ziet Hansson vertrekken en stuurt de Noor diep. Sambou trekt weer richting eerste paal, waardoor Djibril Dianessy vrijkomt ter hoogte van de strafschopstip. Hansson heeft het gezien en speelt Dianessy hard aan. Zijn gekraakte schot levert een hoekschop op.


Onze mastodont op rechtsback

De indraaiende bal van Hansson kan worden weggewerkt, maar als Dianessy de bal vol raakt, moet doelman Swolfs alle zeilen bijzetten om zijn ploeg in de wedstrijd te houden. Tijdens de eerste helft ontstaat nog één moment van opwinding als verdediger Rodney Huijgen Nelson Amadin in het centrum ziet vrijstaan. De pass is uitstekend, de aanname van Amadin niet, waardoor Van Osch de bal kan oprapen. En zo eindigt de eerste helft met een 1-0 tussenstand in het voordeel van Fortuna.

Tijdens de rust geen drankje of snack, maar een droog koekje dat ik uit mijn keukenkastje gris. Na affluiten van Hensgens wordt ook het geluid uitgezet door L1. Op enig moment klinkt op de achtergrond het stemgeluid van de verslaggever weer en is het de hoogste tijd om terug te keren naar Facebook. De tweede helft begint. De technische staf heeft drie wissels toegepast. Martin Angha wordt afgelost door zijn concurrent Grégoire Amiot.

Keukenprins Grégoire Amiot controleert de bal

In de voorhoede viel Vidigal, buiten zijn actie die de openingstreffer inluidde, vooral op door balverlies. Het lijkt erop dat zijn toekomst in Sittard-Geleen er niet al te rooskleurig uitziet. Na drie kwartier heeft Hofland voldoende gezien en brengt Rasmus Karjalainen in. De Fin liet afgelopen seizoen evenmin een onuitwisbare indruk achter, maar heeft nu eindelijk eens vakantie. Vanwege de Covid-19 pandemie is het EK verplaatst naar 2021, waardoor hij uitgerust aan de oefencampagne kan beginnen.

Djibril Dianessy heeft veel blessureleed achter de rug en wordt gespaard. Hij wordt vervangen door proefspeler Tibeau Swinnen. Swinnen heeft er een half leven in de Jupiler league en Keuken Kampioen Divisie opzitten en mag aantonen dat hij klaar is voor een stapje hogerop.

Na rust zet Fortuna prompt een tandje bij. Tesfaldet Tekie draait op het middenveld goed weg en manoeuvreert zich in een overtalsituatie. Hij loopt door richting strafschopgebied, kan voor Rsmus Karjalainen kiezen, maar speelt de bal naar Bassala Sambou. De aanvaller neemt de bal goed mee, maar krijgt de bal niet langs doelman Swolfs.

Een fase later krijgt Karjalainen de bal wél en gaat over de rechterflank goed door. Hij kijkt waar de doelman staat en trapt hard op doel, maar ook nu kan Swolfs nog juist redden, waardoor de bal naast het doel gaat.


Rasmus Karjalainen baalt van zijn gemiste kans

Waar de technische staf ongetwijfeld wel over in hun nopjes is, is de samenwerking op de linkerflank. Sinds de komst van George Cox heeft niemand het meer over Mica Pinto en ook Amadou Ciss lijkt snel vergeten. Emil Hansson en Cox voelen elkaar prima aan en als Cox diep gaat, neemt Hansson over en als Hansson diep gaat, dan speelt Cox hem vaak aan.


Aan George Cox beleven we veel plezier

Na een klein uur krijgt Fortuna een corner die vanaf links steevast door Hansson worden genomen. Deze variant landt op het hoofd van Branislav Niňaj en dat de verdediger perfect richting kan geven aan de bal is mooi meegenomen: 2-0. Op basis van de tweede helft tot dusver is dat niet onverdiend te noemen, want Fortuna oogt veel sterker en drukt ‘De Schapekoppen’ flink terug op eigen helft.


Niňaj kijkt de bal na en ziet dat het zo goed is

Met 2-0 is de koek nog niet op, want Hansson staat aan de basis van de volgende kans. Hij stuurt met een listige pass Sambou diep, maar wederom wordt duidelijk dat Sambou als diepe spits prima functioneert, maar als hij ruimtes moet bespelen en in één tegen één situaties terechtkomt het veel lastiger heeft. Zo ook nu, want hij is niet behendig genoeg om zich te ontdoen van zijn bewaker, waardoor de mogelijkheid om zeep is.


Bassala Sambou in zijn element

Ondertussen is het grote wisselen begonnen. Zo heeft Yanick van Osch plaatsgemaakt voor Tom Hendriks. Maar ook FC Dordrecht heeft haar doelman vervangen. En Saverio Zondag wordt meteen getest als Tesfaldet Tekie een vrijschop mag nemen. De bal is hard en goedgeplaatst, maar desondanks kan Zondag er zijn vuisten tegen zetten.

Door het vertrek van Diemers is de rol van spelmaker vacant geworden. Het lijkt erop dat iedereen een stukje van de koek neemt. Hansson is veruit Fortuna’s creatiefste speler, maar ook Tekie toont zijn capaciteiten na rust. Hij heeft oog voor de ruimte, maar is nog niet 100% ingespeeld op zijn medespelers. Maar daar is de voorbereiding voor natuurlijk.


Tesfaldet Tekie eist in de tweede helft de ‘Diemers- rol’ op

Vanuit het niets stoomt op links Nikolas Agrafiotis op. Hij is door Rota uit het oog verloren en gaat op doelman Hendriks af. Zijn schot is hard en gaat onder de jonge doelman door. Hierdoor is meteen weer sprake van een wedstrijd, te meer omdat Fortuna weer enkele wissels heeft doorgevoerd.


Doe es effe normaal met dat shirt!

Ondanks dat beide ploegen meer aan elkaar gewaagd zijn na alle wissels, blijft Fortuna dreigend. Vooral Nassim el Ablak valt sterk in, want hij is diverse keren betrokken bij dreigende situaties. El Ablak is, samen met Ugur, misschien wel een speler die verhuurd wordt aan FC Dordrecht, maar probeert de staf ervan te overtuigen dat vooral niet te doen, aangezien hij van waarde kan zijn voor Fortuna.

Ook het samenspel met Adnan Ugur verloopt goed, maar El Ablaks voorzet is te scherp voor Karjalainen. Ook El Ablaks schot is gevaarlijk, maar doelman Zondag kan zijn schot nog net pareren.


Jacky Donkor valt ook in

In de slotfase is FC Dordrecht nog één keer gevaarlijk, maar het schot van Jaron Vicario zeilt naast het doel van Tom Hendriks. De laatste actie van de wedstrijd is van Jacky Donkor. De flankaanvaller dolt zijn tegenstander, ziet Martin Angha oprukken en geeft de bal goed mee. Zijn voorzet komt bij Tekie terecht, maar hij krijgt de bal onvoldoende onder controle en kan al helemaal niet voltijds op doel schieten. Speelt eigenlijk ook geen rol meer, want scheidsrechter Hensgens heeft voor het einde van de wedstrijd gefloten.


Martin Angha schuift goed in

Tijdens de eerste helft was FC Dordrecht een paar keer gevaarlijk, maar Fortuna is achteraan solide genoeg om alle gevaar te neutraliseren. Zeker wanneer Alexei Koșelev aan de achterhoede wordt toegevoegd. Aandachtspunten zijn het middenveld dat nog zwakjes oogt. Het vertrek van Marc Diemers is nog niet voldoende gecompenseerd. En dan spreken we nog niet over een mogelijk vertrek van Jorrit Smeets.

Met de komst van Emil Hansson is Ciss vervangen, maar van de overige aanvallers mag niet worden verwacht dat ze het verschil gaan maken in de Eredivisie. Vandaar dat de Duitse aanvaller Sebastian Polter aandachtig toeschouwer was. Werk aan de winkel dus, maar dat is ook geen probleem, aangezien de competitie morgen nog niet begint.


Hoofdtrainer Kevin Hofland zal ongetwijfeld vertellen dat Fortuna nog niet klaar is

De volgende oefenpartij staat 10 augustus op de agenda. Dan is FC Twente de tegenstander.

Michel Hennen