‘Ondanks een behoorlijke eerste helft, waarin zowaar een handvol kansen wordt gecreëerd, lijdt Fortuna haar vijfde nederlaag op rij. Omdat het aan goede wil en aan aanvalsdrift vanavond zeker niet ontbreekt, valt die nederlaag dankzij een late tegentreffer zuur te noemen. De realiteit gebiedt echter ook te zeggen dat tegenstander FC Oss een stuk degelijker oogt en gemakkelijker voetbalt dan ons eigen elftal. En dat in ieder geval in sportief opzicht een hogere categorie er voorlopig niet in zal zitten’. De inleiding is identiek aan de vorige wedstrijd, maar dat mag geen verrassing zijn. Ook in Oss was Fortuna kansloos toen FC een tandje hoger schakelde…

27 februari 2015

Oss bie langenao neet van ôs

FC Oss 1 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 80. Opoku 1-0.
Opstelling: Kaya; Turan (84. Linssen), Dengering, Janssen, Kis; Briels, De Wit, Vanmaris, Mert, Schroyen (84. Baur); Conneh (70. De Groot).
Toeschouwers: 1.118.
Scheidsrechter: C. Bax.
Geel (Fortuna): Turan.
Rood (Fortuna): –

De afgelopen week kende Fortuna eindelijk weer eens een rustige week. Geen wedstrijd, geen financiële perikelen in de pers en de afdeling HRM mocht een paar dagen congé nemen. Enig vermeldenswaardige nieuwsfeit was het gelijkspel van Fortuna’s dameselftal tegen het nationale XI-tal van Thailand. En dus staat niks een kalme voorbereiding op de verplaatsing naar Oss in de weg.

Ondanks dat de competitie voor Fortuna quasi gedaan is en de club haar pijlen richt op komend seizoen ligt dat voor trainer Peter van Vossen anders. In de Fortuna-krant welke in de aanloop van de derby tegen MVV op de deurmat ploft geeft de Zeeuw aan geen onderscheid te maken tussen wedstrijden en álle wedstrijden te willen winnen. Derhalve een nobel streven.

En hoe mooi zou het zijn om tweemaal dit seizoen van MVV te winnen? Maar ook de wedstrijd van vanavond maakt bij velen iets los. FC Oss heet namelijk de tegenstander en die ploeg staat onder leiding van Willy Boessen.

Boessen was de afgelopen twee seizoenen erg succesvol in Sittard, maar botste met topman Martin Masset, waardoor Boessen vertrok en zijn heil elders zocht. Hij gaf aan dat Fortuna niet stabiel genoeg is in zijn ogen en daarmee zegt hij uiteraard niks nieuws. Maar met zijn overstap naar FC Oss kreeg hij de lachers op zijn hand.

Maar eens te meer blijkt maar weer wat voor een vakman Boessen is, want met een selectie die niet spectaculair is staat Boessen op een plek die vergelijkbaar is met de plek die Fortuna de afgelopen twee seizoenen onder zijn leiding innam. Zijn voetbal is weliswaar niet zo adembenemend als onder leiding van Tiny Ruijs; hij haalde wél resultaat. Maar bon, over dit onderwerp raken zelf geleerden niet uitgesproken, laat staan een schrijver van zoiets onnozels als een wedstrijdverslag.

En dus richten we ons maar op de huidige gang van zaken als we rond 17.30 uur in de bus stappen welke ons naar Brabant brengt. De away-support is al langer tanende, waardoor we vandaag aan slechts 60 supporters komen voor de verplaatsing naar Oss.

Aan boord van de bus wordt druk gedebatteerd over de opstelling, maar eigenlijk is het allemaal niet zo lastig. Zeker niet als Elroy Pappot, Jordy Ter Borgh en Niels Vets afwezig zijn door blessures. Daarentegen mag Sem de Wit weer meedoen. Hij heeft zijn schorsing erop zitten.

Maar meer nog dan de opstelling houdt de (of het gebrek aan) beenruimte ons bezig. Ondanks dat we in een verlengde bus zitten houdt alles niet over en heeft het interieur meer overeenkomsten met een legbatterij.

fcoss10

Ik zit, ehh…, prima!

Gelukkig duurt de reis niet zo lang en rijden we in één ruk door naar Oss. Eenmaal aangekomen merken we van bedrijvigheid of zelfs spanning bitter weinig. Want als het kwartje op diverse velden de juiste kant optrolt, kan FC Oss zomaar beslag leggen op de periodetitel! Deze gaat natuurlijk wederom naar NEC, maar de Nijmegenaren hebben er al twee, waardoor deze doorschuift naar de nummer twee in de rangschikking.

Het zijn in ieder geval zaken die voor Fortuna niet spelen. Wij concentreren ons op ons eigen spel en zien dat Ferhat Kaya gewoon weer in doel staat. Voor hem spelen Fatih Turan, Dennis Dengering, Roel Janssen en Kevin Kis. Voor de verdediging staat Sem de Wit geposteerd. Op links Joeri Schroyen, op rechts Thiemo Vanmaris. Centraal lopen, naast De Wit, Jordie Briels en Muhammed Mert. In de spits speelt Seku Conneh.

fcoss2

Fortuna is bezig aan haar opwarming

Als scheidsrechter Bax omstreeks 20.00 uur op zijn fluit blaast gaat iedereen ervoor klaarzitten. Het volume op de tribunes zwelt een klein beetje aan als de wedstrijd zich in gang zet.

fcoss3

Entree van de spelers

FC Oss neemt de wedstrijd meteen in handen, zonder echt te overtuigen. Na een paar minuten dwingt men wel een aantal corners af, maar tot doelgevaar leidt dit niet. Enig gevaar wordt veroorzaakt door een schot van Fatih Kamaci, maar Kaya weet de bal te klemmen.

Na een kwartier van zoutloos voetbal komt Fortuna eens tot een poging om een aanval op te zetten. De bal gaat naar de linkerkant, maar de voorzet die volgt is zó bedroevend dat de bal niet eens het strafschopgebied haalt.

Dat lijkt beter te gaan als een mooie actie van Mert ervoor zorgt dat Schroyen in balbezit komt. Hij passeert een tegenstander, maar ook zijn voorzet is niet best: bal in tribune.

Wat volgt is typisch Willy-Boessen-voetbal. FC Oss speelt gegroepeerd, geeft veel druk op de bal en geeft nauwelijks iets weg. En dus komt de wedstrijd niet op gang, doen zich nauwelijks kansen voor en lijkt de eerste helft dood te bloeden.

fcoss4FC Oss dringt heel voorzichtig aan

Halverwege de eerste helft verslikt linksachter Paul Kok zich echter in Vanmaris. Vanmaris zet het op een lopen, dweilt de flank af, maar wacht wel zó vreselijk lang met het geven van een voorzet, zodat een verdediger tussen kan komen en de bal kan raken. Hierdoor geeft hij zijn doelman de kans de bal corner te tikken.

De volgende Fortunees die aanvallend denkt is Turan. Hij start een solo en wordt in de buurt van het strafschopgebied gehaakt. Of iets dergelijks, want de scheidsrechter beoordeelt zijn tuimelperte als een Schwalbe en is een gele prent Turans deel.

Voor de rest gebeurt er bitter weinig tijdens de eerste helft. Totdat we in de slotminuut aanbelanden. Er ontspint zich een scrimmage voor Fortuna’s doel waarbij het uiteindelijk Alfons Fosu-Mensah is die de bal rakelings naast de paal tilt. En daarmee ontsnapt Fortuna. En dat terwijl Fortuna goed meedoet tijdens de eerste helft, maar iets zegt me dat FC Oss in de tweede helft gaat ‘opschakelen’. Dat deed FC Eindhoven; Almere City deed het ook en we zijn prompt nergens meer.

In de rust wordt het stadion verrast met twee wedstrijden tussen jeugdploegen. Geen druk op de bal, geen gegroepeerd voetbal en dus een leuke wedstrijd! Maar daar win je geen periodetitel mee, zal Boessen denken.

fcoss5Jeugdvoetbal in haar puurste vorm

Na een pot jeugdvoetbal komen de hoofdrolspelers van de avond weer het veld op en vangt de tweede helft aan. En wederom probeert FC Oss de wedstrijd in handen te nemen. Het drukt Fortuna ver terug op eigen helft, maar geraakt niet aan kansen.

Totdat Ryan Sanusi op wandel trekt. Hij slalomt door de verdediging en duikt op voor Ferhat Kaya. Hij kan Sanusi’s schot met moeite keren, maar geeft wel een rebound weg. En gelukkig trapt Sanusi vervolgens de bal in de tribune. Maar de intenties van Oss zijn duidelijk: men gaat nadrukkelijk op jacht naar een goal.

fcoss6

FC Oss stuurt de bal weer naar voren

En Fortuna? Dat verdedigt en loert op de counter. Vooral Fortuna’s rechterkant mengt zich in het spel, al loopt ook deze solo van Turan met een sisser af. Zoals eigenlijk ook alle acties van Vanmaris met een sisser aflopen. Net dat stukje handelingssnelheid ontbreekt om het FC Oss écht lastig te maken.

fcoss7

Bijna alles gaat over rechts

Maar toch komt Fortuna er soms snedig uit. Veel acties lopen via Mert, maar ook Schroyen laat zich soms zien. Maar als hij aan de linkerzijde Kevin Kis over het hoofd ziet en kiest voor een schot dat meters naast doel eindigt gaan her en der toch weer een aantal kopjes naar beneden. Er worden te vaar verkeerde keuzes gemaakt in het veld.

fcoss8Prima aanval, maar Briels loopt buitenspel…

Ondertussen zoekt Oss steeds meer de aanval en heeft het centrale verdedigingsduo haar handen vol aan de fysiek sterke Fosu-Mensah. Niet de meest fijnbesnaarde speler, maar hij stopt wel veel energie in de wedstrijd en dat is lastig zat.

Ongeveer tien minuten voor tijd zoekt FC Oss de aanval via de linkerflank. De bal komt voor doel, maar kan nog net tot corner worden gekopt door Dennis Dengering. De corner die volgt bereikt Jonathan Opoku die ongehinderd de bal achter Kaya mag tikken: 1-0. Heel FC Oss heeft wat het wilt, namelijk een voorsprong.

Een snelle blik op onze smartphone leert ons dat Sparta nog immer 1-2 achterstaat tegen Jong FC Twente en dat VVV Venlo en Achilles ’29 elkaar in evenwicht houden. Met andere woorden: met deze tussenstand weet FC Oss zich verzekerd van een periodetitel.

Met het zweet tussen de billen verdedigt Oss de voorsprong, waarbij Van Vossen een laatste poging onderneemt om het tij te keren. Sjoerd Linssen wordt in de spits geposteerd, maar als er dan geen hoge bal wordt gespeeld heeft dit experiment natuurlijk geen enkele zin.

Ondertussen tikt de tijd weg en kijkt scheidsrechter Bax op zijn klokje. Na 90 minuten reguliere speeltijd en een paar minuten blessuretijd vindt hij het welletjes en blaast af. Voor FC Oss begint het lange wachten, terwijl her en her Fortunezen door hun hoeven zakken.

fcoss9

Het wachten begint voor FC Oss

De stadionspeaker heeft na een aantal minuten goed nieuws: Jong FC Twente heeft Sparta verslagen. Dus gaat de strijd tussen VVV Venlo en FC Oss. Maar als ook daar niets meer verandert is de periodetitel voor de Ossenaren. En dus klinkt er een enorm gejuich in de middencirkel als ook in Venlo wordt afgefloten. Spelers en staf rennen richting de noisy stand van Oss en vieren hun feestje.

Links en rechts ontwaar ik flink wat zure gezichten, maar op de winst van Oss valt niets af te dingen. Fortuna bezit domweg te weinig kwaliteit om het een ploeg als FC Oss lastig te maken.

Vandaag speelde de ploeg wederom zielloos en zonder idee. Ondanks dat de ploeg kwaliteit mist, heeft niemand het idee dat de ploeg tegenstanders kan bijbenen als er een versnelling hoger wordt gespeeld. Dat baart inmiddels geen zorgen meer, het staat onomstotelijk vast. Dit seizoen uitzingen en volgend seizoen opnieuw beginnen. Het is niet anders…

COYS,

Michel Hennen

Rest nog de beoordeling van FC Eindhoven voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: 1-0 nederlaag, 0 punten.
Uitvak: 60 meegereisde fans, 4 punten.
Stadion: Niet het lelijkste stadion, maar ook niets bijzonders, 3 punten.
Thuisfans: In de tweede helft kwamen de Ossenaren een beetje los en vierden volop de periodetitel. Ik heb er niks mee, maar ook niks tegen. ‘Klein maar dapper’, stond op een spandoek. Leuk dat ze er zijn, maar als ze er niet zijn ligt niemand daar wakker van. 6 punten dan maar.
Catering: Een goed broodje kroket voor een dubbele Euro. Qua prijs zit FC Oss aan de absolute onderkant. En met de torenhoge busprijzen is dat toch een meevaller. 6 punten derhalve.
Randvoorwaarden: Ach, FC Oss heeft het best aardig geregeld. We zijn mild gestemd en dat scheelt. Vlaggen hingen keurig op, er waren plots programmaboekjes, maar werden wel keihard voorgelogen door een steward (‘Programmaboekjes? Die hebben we hier niet’). Dus 6 punten.

Totaal 25 punten en dat valt toch een beetje tegen.