Ondanks de ruim 100 meegereisde supporters kon Fortuna geen minuut de indruk wekken met drie punten uit Den Bosch te zullen vertrekken. Negentig minuten later blijkt die indruk gerechtvaardigd als de eindstand 4-1 op het scorebord prijkt.

31 Maart 2006

Laatste uitwedstrijd sportieve deceptie

FC Den Bosch 4 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 31. Mihci 1-0; 52. Uneken 2-0; 59. Mihci 3-0; 85. Taiwo 3-1; 87. Haemhouts 4-1
Opstelling: Thijssen; Serdal Güvenc, Akerboom, Op den Kamp, Hermans; Van Driel, Garritsen, Van Barneveld, Daumantas; Moutawakil (46. Lord) en Taiwo.
Toeschouwers: 3.663
Scheidsrechter: Van der Roest
Geel (Fortuna): Op den Kamp, Akerboom, Van Driel

Ondanks het feit dat het sportief en bestuurlijk al een aantal jaar rommelt in Sittard, staan er vandaag ruim 90 supporters te wachten op de twee bussen die hen naar Den Bosch gaan vervoeren voor de laatste uitwedstrijd van dit seizoen. Na wat gewissel van plaatsen, starten de bussen om 18 uur hun motor. Op de heenweg leert muziekkenner TMD ons dat Vangelis de afgelopen 15 jaar slechts één hit had in Nederland, te weten ‘Conquest of Paradise’. “De andere hit ‘Chariots of fire’ dateert uit 1983” aldus TMD die hiermee een andere achterbankzitter aftroeft.

Verder zien we een blad rondgaan met de term ‘SJF’. Een groepje jeugdige Sittardse supporters gaat blijkbaar proberen zich onder die naam te verenigen, waarmee we ze natuurlijk veel succes toewensen. Enkele dertigers op de achterbank kunnen nu niet meer achterblijven en richten spontaan het ‘EFS’ op. Nog even en we hebben meer groeperingen dan supporters in Sittard. Aan de rand van Den Bosch wachten we op bus 2, waar een zekering is gesprongen. De tijd tikt niet echt in ons voordeel en al zeker niet als de chauffeur van bus 1 bij het stadion de verkeerde afslag bij een rotonde neemt. Gelukkig bereiken we net op tijd de tribunes om de aftrap te zien, helaas wel net te laat om alle meegenomen vlaggen te prepareren.

Fortuna kan weer niet in zijn sterkste (voor wat dat waard is) basisopstelling beginnen. Budziak en Emrullah Güvenc zijn nog steeds geblesseerd. Tom Daemen, Mészáros, Angelo Simone en Ronald Dassen hebben zich daar sinds kort bijgevoegd. Dekker kiest vandaag voor de volgende elf namen die de klus tegen Den Bosch mogen proberen te klaren: Thijssen; Serdal Güvenc, Akerboom, Op den Kamp, Hermans; Van Driel, Garritsen, Van Barneveld, Daumantas; Moutawakil en Taiwo.

De eerste helft biedt de toeschouwers weinig kijkplezier. De Fortuna-verdediging is blij als de bal weg uit de gevarenzone is en men kiest hiervoor meestal de lange bal op Taiwo. Dat de Nigeriaan er inmiddels 16 in heeft liggen, wil echter niet zeggen dat hij een goed aanspeelpunt en een balvaste spits is. Veel gevaar kan Fortuna dan ook niet stichten en zoals gewoonlijk is het dan wachten op de tegentreffer. De heer Mihci mag even na het half uur lekker dribbelen op de rand van onze zestien en vervolgens doelman Thijssen met een fraaie boogbal verschalken: 1-0. Met deze verdiende tussenstand bereiken we de rust.

De Goodyear-commissie trekt vandaag zijn jas niet aan. Den Bosch is bij voorbaat kansloos om de eenvoudige reden dat er geen programmaboekjes in het bezoekersvak verkocht worden. Het is te danken aan het buscomité dat ondergetekende vandaag geen gat in zijn collectie krijgt.

Aan de aftrap voor de tweede helft zien we dat Lionel Lord Aziz Moutawakil heeft vervangen. Laatstgenoemde mocht van scheidsrechter Van der Roest de hele eerste helft felle duels uitvechten met zijn tegenstanders. Helaas delft Aziz het onderspit en verlaat lichtgeblesseerd het strijdtoneel. Zijn vervanger Lord valt meteen op in negatieve zin door binnen negen minuten twee schwalbes binnen het strafschopgebied te maken. Mocht zijn tweede schwalbe wél tot een strafschop hebben geleid, dan was het benutten daarvan niet de gelijkmaker geweest.

In de 52ste minuut komt Koen Garritsen namelijk op het goede idee om Akerboom, die op 8 meter van het eigen doel op de achterlijn staat, de bal aan te spelen. Deze kan weinig anders dan de bal door het midden half wegwerken, waarna de bal na een snelle pass op rechts beland. Van daaruit wordt een voorzet gegeven en kan Peter Uneken de 2-0 aantekenen.

Zeven minuten later is de wedstrijd definitief gespeeld. Edwin Hermans vliegt op circa dertig meter van het Fortuna-doel op Mihci af, maar helaas mist hij de speler die slim wegdraait en alleen op keeper Thijssen af kan. Mihci maakt geen fout en de 3-0 is een feit. Wederom een persoonlijke fout, ditmaal van ‘Ed Raket’ die maar weer eens aantoont dat zijn houdbaarheidsdatum ruimschoots verstreken is.

Den Bosch blijft aandringen en probeert een grotere score af te dwingen om zo zicht te behouden op de Play Offs. Fortuna is niet bij machte om deze achterstand nog goed te maken, maar blijft het proberen. Taiwo versiert vijf minuten voor tijd een vrije trap aan de rechterkant van helft. Deze wordt vervolgens door Koen Garritsen hard richting het Bossche doel gedraaid, waarna een kleine touchering van Taiwo voldoende is om Fortuna’s eer te redden. De fans hopen op enkele leuke slotminuten maar die hoop wordt twee minuten later door een prachtige vrije trap van Haemhouts de grond in geboord. Hier blijft het bij en de 25ste nederlaag gaat de boeken in.Een zeer matige wedstrijd van Fortuna-zijde, waarbij alleen Serdal Güvenc een voldoende haalt voor zijn inzet.

Volgende week komt kampioen Excelsior op bezoek in Sittard. Voor de spelers de laatste kans om de supporters iets terug te geven voor hun trouwe steun. Wat er daarna allemaal in Sittard gaat gebeuren? Wie het weet mag het zeggen…