Vrijdag 20 januari 2006: Fortuna-Helmond Sport. Ook in 2006 is er voor Fortuna op sportief vlak vooralsnog geen kentering tot stand gekomen. De tweede seizoenhelft werd dan ook begonnen met hetzelfde waar de eerste eindigde: verliezen, afgelopen week nog in Emmen.


20 Januari 2006

Zelfs de hand van God is niet voldoende om verlies af te wenden

Fortuna Sittard 2 Helmond Sport 3
Doelpuntenmakers: 16. Taiwo 1-0; 54. Garritsen 2-0; 64. Hendriksen (pen.) 2-1; 73. Calabro 2-2; 74. Van der Ven 2-3
Opstelling: Budziak, Mészarós, Akerboom, Dassen, Hermans, Daemen, Garritsen (67. Lord), Van Driel, Van Barneveld, Moutawakil, Taiwo.
Toeschouwers: 2.773
Scheidsrechter: Janssen
Geel (Fortuna): Dassen, Van Driel, Moutawakil
Rood (Fortuna): –

Voorafgaand aan die wedstrijd bezocht ik daags tevoren de afsluitende training en was daar van nabij getuige hoe Koen Garritsen door assistent-trainer Roger Reijners werd terechtgewezen voor het niet correct uitvoeren van een spelhervatting en dientengevolge werd veroordeeld tot het lopen van een aantal strafrondjes. Behalve ondergetekende en Thies was niemand in de directe omgeving getuige van dit voorval. Echter, alles stond daags nadien keurig gedetailleerd in de krant. Kan niet en hoort niet. Maar goed, journalisten schijnen nu eenmaal een neus te hebben voor alles wat niet kan en hoort en ook die dag was één van hen blijkbaar toch nog op afstand getuige van hetgeen voorviel.

Over de regionale pers gesproken: afgezien van Rob Sporken en Hans Goossen zijn er weinig journalisten die ook maar iets positiefs over Fortuna op papier weten te zetten. Nee, niet onlogisch gaat de meeste eer naar onze buren aan de verkeerde kant van de grenslijn. Maar om op opvallende wijze te berichten dat er nota bene gratis halve seizoenkaarten voor eerder genoemde foute club af te halen vielen in Sittard, dat schiet me echt in het verkeerde keelgat. Het bevestigt mijn beeld dat een groot deel van het journaille er uit den brode mee bezig is onrust te stoken in toch al roerig voetballand. Zo zie je maar, journalist kun je altijd nog worden.

Vandaag is er bovendien extra aandacht van de pers. SBS6 heeft de wedstrijd uitgeroepen tot Wedstrijd van de Week en kopstuk Hans Kraaij jr. afgevaardigd. Er valt namelijk een negatief record te evenaren en wel dat van de langst niet winnende club. Tot op heden bezit FC Den Bosch deze twijfelachtige eer door 25 wedstrijden achter elkaar niet te winnen. En aangezien Fortuna er met name dit seizoen erin is geslaagd een aantal negatieve feiten in de clubhistorie te laten beschrijven, zal het mij verbazen als het aangehaalde record nog lang onaangeroerd blijft.

Maar er is ook nog positief nieuws. Vandaag zijn er zelfs twee jubilarissen bij Fortuna. Zowel Lászlo Mészáros als Tommie Daemen speelt zijn 100e wedstrijd voor Fortuna. Vandaag ook mijn dank aan Christel en de mensen van Help Fortuna voor de hartelijke ontvangst in hun alleraardigste skybox.

Als ook onze nieuwe preses mr. Hans Lurvink publiekelijk is voorgesteld, kunnen we beginnen. Vandaag is de leiding in handen van arbiter Ed Janssen en die kan meteen aan de bak als Smeekes na een dikke halve minuut het nodig vindt om Dassen maar eens onzacht kennis te laten maken met de akker die moet doorgaan voor voetbalveld. Janssen is resoluut en toont de recentelijk veelbesproken Smeekes de eerste boeking van de wedstrijd.

Fortuna schiet hierna goed uit de startblokken. Jubilaris Láslo Mészáros begint een solo die hem langs een man of vier brengt. Vervolgens speelt hij Taiwo in. Deze lijkt zich vast te lopen tussen twee Helmondenaren, maar hij herstelt zich knap en via een soort Gerd Müller-achtige inspanning ziet hij zijn rollertje maar net langs het doel van oud-Fortunees Zegers gaan.

Bridji kopieert even later min of meer de solo van Lászlo, mede omdat geen enkele Fortunees zich geroepen voelt om in te grijpen. Zijn schot met links gaat echter ruim naast.


Hebben we te maken met een klassiek geval van ‘leunen’?

Fortuna schiet wakker en krijgt even na het kwartier een vrije trap op een gunstige plaats halverwege de Helmondse helft. Gelijk op de training nemen Van Barneveld en Garristen plaats achter de bal. Garritsen draait deze wondermooi in en Wasiu Taiwo is iedereen te snel en vooral te slim af en deponeert de bal tegen de touwen achter de protesterende Zegers,1-0. Inderdaad, deponeren. Want net als de voorafgaande vrije trap oogde ook het doelpunt wondermooi. Maar de oplettende volger heeft gezien dat ook in ons eigen stadion de Hand van God aanwezig is. Geen Fortunees die erom maalt en Janssen ziet er zowaar een geldig doelpunt in, we staan voor. Bovendien neemt Garritsen op klinkende wijze revanche op Reijners voor de reprimande en strafrondjes. Voilà, een lichtpuntje.


Mels van Driel verdedigt secuur uit…

Afgezien van de spelhervattingen van Koen Garritsen maakt Fortuna verder niet meer veel klaar in aanvallend opzicht. Helmond Sport dringt aan, maar Fortuna staat goed en houdt stand. Zo weet het in de persoon van Smeekes gebruik te maken van matig uitverdedigen van Mészáros, maar de beste Orlando rond gelukkig slecht af.


Aziz was maar matig op dreef…

Iets voor het half uur tikt Calabro een voorzet van Razic over en wat later is de beurt aan de Helmondse aanvoerder Hese om balverlies van wederom Mészáros af te straffen. Hij doet dit met een voorzet naar Bridji. Die mag uithalen, maar zijn schot smoort in een mêlee van spelers en caramboleert uiteindelijk in de handen van Budziak. Voor de volledigheid: Tommie Daemen en de nog immer van hoogverraad verdachte Moutawakil krijgen geel van scheidsrechter Janssen.

In de rust wordt er nog wat nog wat bijgepraat met o.a. de ook bij Help Fortuna aanwezige “Boys from Zöstere” over onderwerpen als bijvoorbeeld The Dropkick Murphy’s. Maar aangezien er verder geen haan naar de inhoud ervan zal kraaien, bespaar ik u deze.

Fortuna begint ongewijzigd aan het tweede bedrijf, bij de gasten lost controlerende middenvelder Van der Ven aanvoerder Hese af. Het is duidelijk, Helmond Sport wil orde op zaken gaan stellen. De eerste mogelijkheid daartoe komt uit een vrije trap van Razic. Deze smoort in de muur, Smeekes kan er nog bij, maar raakt de bal onvoldoende om Budziak te verontrusten.


Het koppen van Taiwo wil maar niet lukken…

Na een minuut of 10 is het aan de overkant de beurt voor Fortuna. Onder leiding van Taiwo wordt er druk overlegd, maar Koen Garritsen kogelt de vrije trap op wonderbaarlijke wijze en met de juiste snelheid via de lat achter Zegers, 2-0. De kroonprins van Ruud Kool is opgestaan! Fortuna staat zowaar ruim voor en onverdiend is dat niet echt. Helmond Sport dringt wel en krijgt ook kansen, maar het lijkt er vooralsnog niet op dat deze de wedstrijd doen kantelen.


Tsja Mark, die zit erin!

Zo kopt Smeekes een hoekschop van Bridji naast. Helmond Sport laat bovendien niet echt een indruk achter om stijl achterover te slaan. Verdedigend zit het niet echt goed, want bij iedere hoge bal in de 16-meter is het alarmfase 1. Trainer Brood onderkent dat ook en haalt centrale verdediger Vangeffelen naar de kant voor aanvallende middenvelder Braber. En dat heeft resultaat.


Zegers deed overigens ook goede dingen…

Helmond Sport heeft daarbij wel de hulp nodig van scheidsrechter Janssen, want die geeft de gasten een strafschop cadeau als Razic na een duel met Mészáros onderuit gaat. Hendriksen maakt gretig gebruik van het buitenkansje en laat Budziak kansloos, 2-1. Dekker wisselt vervolgens Koen Garritsen tot veler verbazing en brengt Lionel Lord binnen de lijnen.Vervolgens is Fortuna de grip op de wedstrijd volledig kwijt. Aanvoerder Dassen begrijpt dat er ingegrepen moet worden tegen de Helmondse druk en deze keer hanteert hij de zaag, Braber is het slachtoffer, scheidsrechter Janssen bespaart Dassen een boeking.

Niet veel later is het kwaad geschiedt. Een inworp voor Helmond Sport komt via Van der Ven bij Razic en diens voorzet wordt door Calabro binnengewerkt bij de eerste paal, Dassen en Budziak zijn gewoon te laat, 2-2.


De gelijkmaker is een feit, Budziak en Dassen zijn te laat…

Een minuut later mag Van der Ven van vlak buiten het strafschopgebied ongehinderd aanleggen en Budziak mag weer vissen, 2-3. Fortuna is volledig rijp voor de slacht, maar Helmond Sport vindt het verder wel prima. Calabro krijgt van Smeekes nog een dot een van een kans aangeboden, maar oog in oog met Budziak schiet hij over.

In de slotminuten krijgt Fortuna nog twee kansen. Allereerst als de nog immer van hoogverraad verdachte Moutawakil tegenstander Bochem passeert en goed voorzet, maar Taiwo verzuimt de bal in het doel te koppen en Tommie controleert niet goed en muist in de rebound tot twee keer toe.


Lionel Lord kon de Helmondse verdediging maar niet openbreken…

Kans twee is voor Joos van Barneveld als hij een crosspass van Van Driel vrij mag aannemen vlak buiten strafschopgebied, maar zijn schot met links gaat over.Aan stand verandert niets meer, het geen betekent dat Fortuna nu voor de 25e keer op rij niet meer kan winnen en het record van FC Den Bosch evenaart. Volgende week mag Fortuna het record alleen overnemen en naar goed gebruik zal het deze kans vast niet laten liggen. Fortuna is ziek, heel ziek.

Gegroet,

TMD