Voetbaljaargang 2015/2016 is officieel begonnen. De eerste 90 minuten van onze geel-groene trots in competitieverband stemmen tot vertrouwen in het vervolg van het seizoen. Een meeslepende pot voetbal met een meer dan verdienstelijk Fortuna eindigt uiteindelijk op 2-2. Gezien de verhoudingen op het veld een terechte uitslag. Toch liet de Sittardse ploeg een uitgelezen kans om de volle buit te pakken liggen. Over het hoe en waarom zal er in de kleedkamer het nodige zijn gezegd.


7 augustus 2015

Hoopgevende seizoensouverture in Den Bosch!

FC Den Bosch 2 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 23. Belterman 1-0, 24. Hutten 1-1, 43. Maatsen (e.d.) 1-2, 50. Hofstede 2-2.
Opstelling: Kaya; Dengering, Mares, R. Janssen, Schroyen; Ter Borgh, Briels, Mert, Loen; Lekesiz, Hutten.
Toeschouwers: 3.586.
Scheidsrechter: Bax.
Geel (Fortuna): Dengering, R. Janssen
Rood (Fortuna): –

Het is behoorlijk lang geleden dat ik zo reikhalzend heb uitgekeken naar de start van een nieuw voetbalseizoen. De voorbije jaren, eigenlijk al sinds de degradatie is het op voetballend gebied kommer en kwel geweest in Sittard-Geleen. Financiële wanorde, licentieproblemen, fusieperikelen, ontbreken van spelerbudget, etc…etc… betekende meer dan eens een pas op de plaats maken met betrekking tot de sportieve ambities. Overleven! Dat was jarenlang het enige woord dat in Sittard en omstreken werd geassocieerd met Fortuna Sittard. Als een kat met negen levens wist de club steeds maar weer opnieuw een totale ondergang te voorkomen. Uiteindelijk bleek die kat echter geen beestje om zonder handschoenen aan te pakken. Aan het einde van het negende leven, bleek de vechtlust en wil om te overleven van doorslaggevend belang.

Anno 2015 is Fortuna naar eigen zeggen financieel gezond. Algemeen directeur Martin Masset verwoordde het als volgt: “De club is van de beademing af maar zal nog moeten aansterken.” De positieve flow waar de gehele club sinds deze zomer echter in terecht lijkt te zijn gekomen zal dat proces zeker versnellen. Onder leiding van positiviteitsgoeroe John van Bommel zijn de donkere wolken verdreven en worden de zonnestralen boven het pareltje van de westelijke mijnstreek elke dag sterker.

Op spelersgebied onderging de selectie van Fortuna in de voorbije maanden een complete en broodnodige metamorfose. Van bijna een compleet elftal werd afscheid genomen en de selectie werd schijnbaar uiterst gericht op sterkte gebracht. Tot nu toe staat het aantal nieuwkomers op zes. Afgaande op de geluiden binnen de club komen daar mogelijk nog een of twee spelers bij. Daarnaast besloot de club om de selectie verder op te vullen met drie grote talenten uit de eigen academy. De van buitenaf aangetrokken spelers lijken allen een absolute meerwaarde te kunnen gaan vormen voor de Sittardse trots, hoewel enkelen vanwege blessures nog niet veel in actie zijn gekomen.

Ook de away support van Fortuna lijkt vertrouwen te hebben in het aankomende seizoen. In totaal 250 man maken gebruik van de bus/autocombi richting het Brabantse land. Zoals bijna altijd maken wij ook dit keer weer gebruik van de bus. Onder het genot van een koude Jupiler, eh ik bedoel natuurlijk Alfa, dat op een zeer democratische wijze tot huisbier is gekozen zit de stemming er al snel in. We blijken temidden van de Gökhan Lekesiz fanclub terecht zijn gekomen. Zijn faam is de van MSV Duisburg afkomstige aanvaller duidelijk vooruitgesneld. De Duitser lijkt daardoor in razend tempo op weg te zijn naar een absolute cultstatus bij de Sittardse aanhang. Helaas voor zowel Lekesiz als ook Fortuna loopt die cultstatus in de loop van de avond een klein deukje op.

fcdb_05Echt druk is het niet in De Vliert

Tegen acht uur komen beide ploegen het veld op van het Timmermans Infra Stadion, in de volksmond beter bekend als De Vliert. Trainer Peter van Vossen heeft vanavond gekozen voor de volgende namen: Kaya, Dengering, Mares, Janssen, Schroyen, Ter Borgh, Briels, Loen, Hutten, Lekesiz en Mert. Dat betekent dat er vanavond vier spelers hun debuut maken voor de geel-groenen in competitieverband. Voor Ferry de Regt (bank), Raymond Fafiani en Tim Janssen komt de competitiestart dus iets te vroeg.

fcdb_05Kunstgras….

Vanaf de aftrap is al meteen duidelijk dat Fortuna vol vertrouwen aan de competitie begint. Goed combinerend en met een sterke drang naar voren neemt de uitploeg het initiatief. De eerste kans van de wedstrijd is dan ook voor Fortuna. Helaas kopt Roel Janssen de voorzet vanuit een hoekschop rakelings over. Na de eerste 20 minuten komt Den Bosch iets beter in de wedstrijd. Enkele minuten later is het vervolgens ook meteen raak. Roel Janssen probeert uit te verdedigen maar raakt de bal maar half. Die komt vervolgens terecht voor de voeten van Joey Belterman die Kaya vervolgens kansloos laat en de thuisploeg op 1-0 zet.

Veel tijd om stil te staan bij deze tegenslag gunt Fortuna ons vanavond echter niet. Nauwelijks een minuut later is de stand alweer gelijk. Een snelle uitbraak brengt de bal bij rechtsback Dennis Dengering die de bal gevaarlijk voorbrengt. Lars Hutten krijgt de bal op zijn hoofd en vanuit het uitvak lijkt het even of de bal over het doel zal verdwijnen. Toch zit er schijnbaar genoeg effect aan de bal om de Bossche doelman te verschalken, 1-1.

fcdb_06Feest in het uitvak

Na de gelijkmaker neemt Fortuna weer het initiatief en volgen waarschijnlijk enkele van de beste minuten voetbal van de Sittardse club in jaren. Snel combinerend met een constant bewegende en van positie wisselende voorhoede wordt Den Bosch onder druk gezet. Lekesiz, Loen, Mert en de opkomende Briels, maar vooral de altijd aanspeelbare en overal aanwezige Lars Hutten blijken een ware plaag voor de Bossche verdediging. Tien minuten voor rust krijgt Hutten een goede kans om Fortuna op voorsprong te zetten, maar de bal verdwijnt naast het doel.

Toch is het Fortuna dat met een uiterst goed gevoel de kleedkamer zal gaan opzoeken. Een voorzet vanaf links van Joeri Schroyen komt terecht in het doelgebied. Na een onoverzichtelijke scrimmage komt de bal terecht bij Dalian Maatsen. De ex MVV’er is vervolgens zo vriendelijk om het beslissende zetje te geven en zo Fortuna een minuut voor rust op voorsprong te zetten, 1-2.

De rust wordt gebruikt om een beetje op adem te komen. Zonder uitzondering is iedereen enorm te spreken over het vertoonde spel. Dit leek in niets op het oude Fortuna van het vorige seizoen. Het is overduidelijk dat er in deze ploeg zo veel meer voetbal zit. Vooral Lars Hutten oogt daarbij bewondering van de Fortuna aanhang. Hoewel er gerust gesproken mag worden van een teamprestatie en het onterecht zou zijn om de inbreng en inzet van de anderen te onderschatten. Ook het spel van Luc Mares oogst bewondering. De pas 18 jarige verdediger uit eigen opleiding speelt vrijwel foutloos en vol overtuiging.

Na rust gaat Fortuna op dezelfde voet verder als voor rust. In de 47ste minuut lijkt dat zich al te lonen. Gökhan Lekesiz ontdoet zich in een duel op het middenveld van zijn tegenstander en begint aan een rush richting strafschopgebied. Daar wordt hij onreglementair gestuit door Niek Vossebelt. Scheidsrechter Bax twijfelt geen seconde en wijst direct richting penaltystip. Wat zich dan ontvouwt is de grootste smet op deze verder prachtige avond. Lekesiz neemt de bal in zijn handen en loopt richting strafschopgebied. In de voorbereiding heeft de Duitser in afwezigheid van Roel Janssen die verantwoordelijkheid op zich genomen. Vaste penaltynemer is echter aanvoerder en ****killer Roel Janssen. Deze loopt richting Lekesiz en probeert hem de bal af te nemen.

fcdb_07Frau Merkel is al onderweg naar Sittard om de diplomatieke banden te herstellen

Lekesiz wil daar echter niets van weten en trekt de bal weg. Na een pittige discussie geeft Janssen op en loopt zichtbaar geïrriteerd weg. Lekesiz legt vervolgens de bal op de stip en neemt de aanloop. Daar waar hij in de voorbereiding onberispelijk was vanaf elf meter, lijkt hij nu toch uit zijn concentratie gebracht door het voorafgaande. Zijn inzet wordt vrij makkelijk gekeerd door Den Bosch doelman Heemskerk.

fcdb_05En dan mist ie ook nog…

Eigenlijk onvoorstelbaar dat dit tijdens een wedstrijd kan gebeuren. Trainer Peter van Vossen geeft na afloop aan dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt over dit soort momenten en Janssen de eerst aangewezen persoon is hiervoor. Vreemd blijft dan wel dat de trainer niet ingreep op het moment dat Lekesiz de bal opeiste. Helaas, maar gedane zaken nemen geen keer. Vanaf nu zullen de verhoudingen wel overduidelijk zijn. Toch zou het oneerlijk zijn om Gökhan hier op af te rekenen. De aanvaller is een absolute versterking voor de Sittardse formatie, met een geweldige werklust, conditie en wedstrijdmentaliteit. Dit incident mag daardoor zeker niet de boventoon gaan voeren.

Het bovenstaande moment is een beetje het breekpunt in de wedstrijd. Fortuna lijkt even de concentratie kwijt te zijn en krijgt de rekening daarvoor snel gepresenteerd. Het fysiek sterke Den Bosch neemt nu het initiatief. In de 50ste minuut resulteert dat in een corner voor de thuisploeg. De inzet wordt door Tim Hofstede achter keeper Kaya gekopt, 2-2.

Den Bosch ruikt nu bloed en zet aan. In tegenstelling tot vorig seizoen graaft de ploeg van trainer Van Vossen zich nu niet in, maar blijft vroeg storen en loert constant op de counter om toe te slaan. De keren dat de thuisploeg gevaarlijk dicht in de buurt van het Fortuna doel komt, bewijst Ferhat Kaya weer eens waarom hij inmiddels een heldenstatus geniet binnen Fortuna. Ook vanavond verricht hij weer enkele geweldige reddingen.

fcdb_05Een vrije trap voor ons die niets zal opleveren

De grootste kans van Fortuna in de tweede helft komt op naam van Jordie Briels. Zijn afstandschot beland echter op de paal. In de 86ste minuut is Lekesiz dicht bij de overwinning. Met Maatsen in zijn rug stormt hij op richting doel, maar verliest helaas even de controle over de bal. Vervolgens zet hij door en probeert Heemstede te verschalken met een schot. Helaas is zijn inzet te zwak en vormt het schot geen probleem voor de Bossche doelman.

In de 89ste minuut lijkt Fortuna alsnog het deksel op de neus te krijgen. Uit een tegenaanval lijkt Maarten Boddaert de winnende treffer van de avond te noteren. Tewijl de Bossche aanhang al in de hekken hangt, ziet het uitvak al dat alles onder controle is. Een van de grensrechters heeft buitenspel geconstateerd en steekt de vlag gedecideerd de lucht in. Een overwinning van Den Bosch zou qua spelbeeld ook niet terecht zijn geweest. Uiteindelijk verdienen beide ploegen het punt en lijken beiden klaar om af te rekenen met het voorgaande zwaar teleurstellende seizoen.

Nadat scheidsrechter Bax een einde aan de wedstrijd heeft gemaakt, is een klaterend en welgemeend applaus vanuit het uitvak de beloning voor de spelers van Fortuna. Roel Janssen is duidelijk nog zwaar geirriteerd vanwege het incident met de penalty en stapt gefrustreerd van het veld. Hopelijk is op de training van zaterdag dit voorval voor eens en altijd de wereld uitgeholpen. Beide spelers hebben in de rest van dit seizoen een zeer belangrijke rol te vervullen in de revival van Nederlands grootste cultclub, Fortuna Sittard. De blik nu graag vooruit op Achilles’29, de wedstrijd die de eerste driepunter van het seizoen moet gaan opleveren. Gezien het inspirerende spel van vanavond een meer dan realistische verwachting.

 

Tot slot de eerste beoordeling voor het Thank God it’s Friday klassement van dit seizoen.

Resultaat: Een meer dan verdiend 2-2 gelijkspel, 3 punten.
Uitvak: 250 meegereisde Fortunezen, 10 punten.
Stadion: Alhoewel niet het slechtste stadion in de Jupiler League werkt het ook niet echt inspirerend, 6 punten voor de middelmoot.
Thuisfans: Afstand tussen uitvak en fanatieke thuiskern is te groot. Echt interactie is er dus nauwelijks, 4 punten.
Catering: Vanwege omstandigheden geen kans gezien iets te consumeren. Pluspunt waren volgens een mede LB’er de zakken chips van het merk ‘Top Events’. Geen A-merk, goede kwaliteit en grotere zakken. Gezien de eerdere ervaringen met de Bossche catering 8 punten.
Randvoorwaarden: Geen enkele last van de stewards, programmaboekjes werden geregeld, alleen de ruimte voor het ophangen van vlaggen valt tegen, 6 punten.

Dat levert Den Bosch na de eerste uitwedstrijd een verrassende eerste plaats op met 37 punten.

G.Erens