In de reeks wedstrijden tegen concurrenten in de degradatiestrijd vallen na twee erbarmelijke nul-nuls eindelijk doelpunten. En gelukkig trekt Fortuna aan het langste eind. Onze defensie houdt het doel opnieuw schoon, terwijl Grabovac en Traore weten te scoren. Dankzij de overwinning verlaat Fortuna de degradatieplaatsen. Dat feit in combinatie met de historische afspraak dat kritiek voortaan intern gehouden wordt, zorgt ervoor dat er opeens een weldadige rust is gevallen over Sittard en omstreken.


20 November 2009

Eindelijk rust

Fortuna Sittard 2 FC Oss 0
Doelpuntenmakers: 45. Grabovac 1-0; 67. Traore 2-0.
Opstelling: Wintjens, Ocal, Geenen, Grabovac, Vanek, Simone, Voorn, Taktak, Peljto (79. Mboua), Traore (92. Garlisi), Rychlik.
Toeschouwers: 3.143
Scheidsrechter: Ketting
Geel (Fortuna): Ocal, Simone
Rood (Fortuna): –

Hoe mooi de overwinning op FC Oss ook moge zijn, de betekenis ervan zal historisch gezien in het niet vallen bij het pact dat de technische staf, het bestuur van Fortuna en het bestuur van SV Nao Veure eerder deze week gesloten hebben. Na een open brief van de SV waarin de inzet van de spelers en de tactiek van de trainer bekritisiseerd werden, dreigde in Sittard datgene te heersen waaraan al menige gerenommeerde voetbalclub ten gronde is gegaan: onrust.

Wij voorzagen al een klimaat van wederzijdse haat waarin rebellie en zelfs anarchie de boventoon zouden voeren en supporters en journaille enerzijds en spelers en trainers anderzijds elkaar met het mes tussen de tanden en met bebloede koppen te lijf zouden gaan. Wij voorzagen al dat Fortuna dankzij de onrust de rest van het seizoen op de negentiende plaats zou bivakkeren en slechts door een buitenspeldoelpunt in de zesde minuut van de blessuretijd uit bij FC Zwolle het vege lijf zou redden, waarna Roger Reijners op de persconferentie tegen de verzamelde journalisten van de MeM, De Limburger, Streekomroep Start, L1 en natuurlijk de fansites en de SV Nao Veure zou zeggen: “Jullie kunnen eraan zuigen en blijven zuigen.


Traore gaat met het kleinood aan de haal

Maar niets van dat alles. Dankzij Wil Meijers, wiens vermogen tot het vinden van consensus slechts overtroffen wordt door dat van Herman van Rompuy, is de
onrust in de kiem gesmoord. Sterker nog, de betrokken partijen hebben de afspraak gemaakt dat kritiek voortaan intern wordt gehouden. Een pact waar ik mij in het belang van onze geliefde club graag aan verbind. Ook ik zal mij voortaan in het openbaar onthouden van kritiek op de tactiek, het spel en de prestaties van ons team.


Niet te stoppen vandaag

Wat betreft de opstelling wil ik deze keer dan ook volstaan met de conclusie dat de trainer vanavond de juiste keuzes heeft gemaakt. Over de tactiek wil ik mij verder ook niet uitspreken, want afspraak is afspraak.


Op volle snelheid stilstaan, dat kan alleen Zaffie

Al snel na het eerste fluitsignaal blijkt overigens dat er met die tactiek helemaal niets mis is. In de eerste tien minuten verschijnen we een keer of vijf in het strafschopgebied van de tegenstander en als we die hoge frequentie weten vast te houden, gaan we de mijlpaal van zestien keer die het team de vorige thuiswedstrijd tegen RBC Roosendaal heeft gezet ruimschoots overtreffen.


Een Zegreanesque optreden van Vanek

Terwijl de teller aan onze kant gestaag oploopt, komt FC Oss, dat nog steeds onder de inspirerende leiding van de enkel door wijlen TMD volprezen Hans de Koning staat, niet verder dan een sporadisch bezoekje aan ons strafschopgebied. En niet alleen het elftal toont zich gedisciplineerd, ook de supporters houden zich aan de gemaakte afspraak. Daarbij geven de leden van de SV Nao Veure het goede voorbeeld. Hun kritiek richt zich vanavond geheel en al op het arbitrale trio en spelers van de tegenstander, meer bepaald Zafarin en Güvenc de kleinere.


Alleen Ruud Kool had een gracieuzere traptechniek

In zo’n positief klimaat waarin iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, kan succes natuurlijk niet uitblijven. In de blessuretijd van de eerste helft verschijnt Fortuna in de persoon van Zarko Grabovac voor de twintigste (!) maal in het strafschopgebied van de tegenstander. De bal, waarover we vanavond kunnen beschikken dankzij een gulle gift van de hoffotograaf van onder meer Fortuna Online, komt dankzij een voorzet van rechts eveneens in het strafschopgebied van de tegenstander. De looplijn van Grabovac convergeert perfect met de vluchtlijn van de bal. Dankzij een botsing met het hoofd van Grabovac verandert de vluchtlijn van de bal, die nu in een boogbeweging richting de rechterbovenhoek van de goal gaat. Daar belandt hij via het net op de grond. High five!


Doldwaze taferelen

De achterstand van 1-0 blijkt na rust een onoverkomelijke horde voor FC Oss. De ploeg speelt wat verder naar voren, maar als gevolg daarvan wordt eigenlijk alleen Fortuna gevaarlijker. Op het middenveld winnen Simone en Voorn de meeste duels en zetten Taktak en vooral Peljto vervolgens met de nodige ijver en snelheid tegenaanvallen op.


Angelo blaast stoom

Traore en Rychlik krijgen de bal veel sneller aangespeeld en hebben dus ook meer ruimte om voor gevaar te zorgen. Als Abdülkarim Öcal zich dan ook met de aanval gaat bemoeien, moet het de manschappen van King Hans wel haast dun door de broek lopen.


Handjes thuishouden graag

Halverwege de tweede helft verzamelen de Fortunezen zich voor de negende keer in het strafschopgebied van de tegenstander. Deze keer zijn ze in blijde afwachting van een vrije trap van Ramon Voorn. Voorn legt de bal vanaf de linkerzijlijn halverwege het middenveld perfect op de vijfmeterlijn. Traore mag ongehinderd binnenkoppen: 2-0.


Traore heeft ruimte nodig….


… maar krijgt die niet

Daarmee is de wedstrijd gelopen. Fortuna krijgt nog een grote kans op 3-0, wanneer Traore langs een aantal verdedigers soleert. De Zweed stuit op keeper De Vogt, de rebound wordt door Rychlik onbesuisd naast geschoten.


Hela, dit zou wel eens een fopduik kunnen zijn

FC Oss heeft niet veel meer in te brengen. Daar verandert ook de invalbeurt van de dolenthousiaste en niet door enige vorm van controle gehinderde Roel van de Sande niets aan. De jongeling heeft van King Hans kennelijk de opdracht gekregen kort op zijn man te zitten, want hij schaduwt Angelo Simone zelfs wanneer deze al vijf meter buiten de zijlijn loopt.


Op rode schoenen win je geen wedstrijden

Bij Fortuna mogen Marc Mboua (als invaller voor de geblesseerde Peljto) en Seba Garlisi (als invaller voor de moegestreden Traore) zich nog even in de kijker spelen voor het WK in Zuid-Afrika. Na een paar minuten blessuretijd zit het erop.


Tevredenheid op de tribune


Tevredenheid op het veld

We kunnen terugkijken op een geslaagde week: we hebben de nul gehouden, we hebben gewonnen, we hebben de degradatieplaatsen verlaten, we hebben kritiek intern gehouden en, bovenal, we hebben de rust bewaard!

PM