Een matige wedstrijd, waarop een bedroevend slechte scheidsrechter een zwaar stempel drukt, levert Fortuna uiteindelijk een punt op. Daarmee mogen we blij zijn, want de grootste kansen waren vanavond voor tegenstander Dordrecht. In tegenstelling tot vorige week zijn er deze keer geen klachten over de inzet van de spelers, die de hele tweede helft na een rode kaart voor Jürgen Heinrichs met tien man knokten voor wat ze waard waren.


6 Maart 2009

Fortuna haalt zwaarbevochten punt

Fortuna Sittard 0 FC Dordrecht 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Meul, Geenen, Grabovac, Kozarac, Vanek, Simone, Linssen (92. Wulterkens), Heinrichs, Van den Ouweland, Olondo, Mayele (46. Schreurs)
Toeschouwers: 2.220
Scheidsrechter: Sanders
Geel (Fortuna): Grabovac, Olondo
Rood (Fortuna): Heinrichs

Zoals gebruikelijk de laatste maanden starten we ook dit wedstrijdverslag maar weer met een terugblik op de afgelopen week, die wat betreft het fusiefront weinig ophef veroorzaakte. De Stuurgroep Topvoetbal in Limburg betrachtte aan het begin van de week een mooi staaltje schijnopenheid door maar wat grafieken en conclusies uit de ‘potentieelanalyse’ van het beruchte bureau Hypercube Business Innovation te publiceren. De potentieelanalyse zelf is nog steeds niet openbaar gemaakt, dus een reële beoordeling van de conclusies is nog steeds niet mogelijk. Ook liet de Stuurgroep bij monde van haar woordvoerder weten dat de fusie zonder een fikse bijdrage van de overheid echt niet mogelijk zou zijn.

En de Stuurgroep heeft niet voor dovemansoren gesproken. Was het in november nog uitgesloten dat de Provincie geld zou steken in de fusieclub, nu laten Gedeputeerde Staten onder aanvoering van Koning Onbenul Leon Frissen weten dat er geen principiële bezwaren meer bestaan tegen financiële steun. Als de gemeente Sittard-Geleen nu ook nog overstag gaat, en er zijn genoeg tekenen die daar op wijzen, is dat varkentje in ieder geval gewassen.Verder is er natuurlijk het teleurstellende nieuws dat de grote fusieclub met brede Limburgse uitstraling en allure volgend jaar geen Europees voetbal zal spelen. Roda JC bleek in de kwartfinale van de KNVB-beker ondanks massale support van het thuispubliek niet opgewassen tegen FC Volendam. Alweer een fikse tegenvaller voor iedere Limburger die van goed voetbal houdt.

Door naar de wedstrijd van vanavond. FC Dordrecht maakt nog aanspraak op de titel in de vijfde periode, voor Fortuna staat er niets anders dan de eer op het spel. Het aantal toeschouwers dat op deze kraker is afgekomen, is zoals de laatste weken gebruikelijk bedroevend laag. Meer dan twaalfhonderd mensen zitten er zeker niet in het stadion. Ondanks dat lage aantal gaan de gloednieuwe ‘Noots FC Limburg’-sjaals van de supportersvereniging overigens als zoete broodjes over de toonbank.

Fortuna kampt met de nodige blessures en een schorsing van Facenna, waardoor trainer Roger Reijners vanavond net als twee weken geleden een beroep doet op Bryan Linssen. Daarnaast mag Jesse Mayele in de spits de plaats van Ruud Boymans innemen. De opstelling ziet er daardoor als volgt uit: Meul op doel; Geenen, Kozarac, Grabovac en Vanek in de verdediging; Simone, Heinrichs, Linssen en Van den Ouweland op het middenveld; Olondo en Mayele voorin.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Sanders komt Fortuna sterk uit de startblokken. Al na een paar minuten breekt Olondo door op rechts. Hij haalt de achterlijn en heeft alle tijd om de vrijstaande Mayele aan te spelen, maar zijn voorzet eindigt helaas achter onze jonge spits. Mayele komt in het begin van de wedstrijd nog regelmatig in het spel voor, maar heeft naarmate de eerste helft vordert steeds meer moeite zich te ontworstelen aan de Dordtse verdedigers.


Vanek komt wat lengte tekort

Fortuna kan de goede start geen vervolg geven. Dordrecht heeft meer balbezit en is ook de gevaarlijkste ploeg, zonder overigens tot hele grote kansen te komen. David Meul heeft vanavond de nodige moeite met hoge ballen, hetgeen de rust in onze verdediging niet ten goede komt.


Kozarac gaat het duel stevig in

Het duel speelt zich overigens vaak op het middenveld af, waar aan onze kant Heinrichs en Simone en aan Dordtse kant Van der Sloot en Sequeira zich regelmatig doen gelden. De duels leiden tot de nodige onderlinge irritaties.


Olondo ligt weer eens op de grond

Halverwege de eerste helft begint scheidsrechter Sanders langzamerhand zijn greep op het duel te verliezen. De scheidsrechter fluit bij het minste of geringste, maar laat ook regelmatig doorspelen na veel steviger charges. Een duw tegen Van den Ouweland in het strafschopgebied van Dordrecht laat hij eveneens onbestraft. Sanders geeft wel terecht geel aan Heinrichs, die met opgeheven been het duel ingaat met Van der Sloot. Maar hij doet niets tegen de Dordtenaren die wel erg overdreven verhaal komen halen bij onze Duitse middenvelder.


Olondo probeert te ontsnappen aan de sandwich

Op slag van rust neemt Sanders een beslissing die bepalend is voor de rest van de tweede helft. Opnieuw Heinrichs en Van der Sloot gaan halverwege onze helft het duel aan voor een vrije bal. Ook nu gaat het er niet fijnzinnig aan toe, al lijkt het erop dat beide spelers de intentie hebben de bal te spelen. De spelers komen opnieuw met opgeheven been in en raken elkaar vol.


Van der Sloot heeft kennisgemaakt met Heinrichs

Na een langdurige blessurebehandeling trekt Sanders opnieuw geel en dus ook rood voor Heinrichs. Op zich genomen terecht. Maar dat Van der Sloot er zonder kaart vanaf komt, is onbegrijpelijk.

We gaan rusten in het besef dat we de tweede helft met de rug tegen de muur zullen komen te staan. Dordrecht zet inderdaad druk op ons doel en creëert ook een paar behoorlijke kansen. Maar Meul, de paal en Dordtse onnauwkeurigheid voorkomen dat we op achterstand komen.


Linssen komt veel lengte tekort

Naarmate de wedstrijd vordert, krijgen we zelf op de counter wat kansjes. Met name het jagen van Linssen en Simone zorgt voor de nodige onrust in de gelederen van de tegenstander. Danny Schreurs, in de rust ingevallen voor Mayele, kan er een paar keer van profiteren, maar toont zich niet slagvaardig genoeg.


Putter zoekt de enkel van Simone

Het fluiten van scheidsrechter Sanders neemt langzamerhand overigens bizarre vormen aan. Van enig gezag is geen sprake meer, appelleren door spelers lijkt het enige criterium voor Sanders om ergens voor te fluiten. Sanders geeft voordeel waar er sprake is van nadeel en fluit juist af waar er voordeel zou kunnen zijn. Waar heeft Kesler deze man nu weer opgeduikeld? Als Pol van Boekel goed genoeg is om de internationale lijst te halen, moeten we ons over het niveau van de scheidsrechter in de eerste divisie natuurlijk niet al teveel illusies maken. Maar zo slecht als Sanders hebben we het zelden gezien.


Sequeira gaat een beetje zielig doen bij Olondo

Het optreden van Sanders leidt er overigens wel toe dat het publiek het laatste kwartier achter de ploeg gaat staan. We krijgen steeds meer het gevoel dat er wel een puntje inzit, zeker wanneer Marcel van der Sloot tien minuten voor tijd voor open doel van een meter of vijftien hoog over schiet.


Schreurs heeft precies de juiste lengte

In de blessuretijd mag Luc Wulterkens uit Spaubeek zijn debuut maken in het eerste elftal. Hij vervangt Bryan Linssen, die ook vanavond weer een behoorlijke indruk heeft achtergelaten. Nadat Dordrecht-linksback Bart van Muyen voor de derde keer onbestraft zijn tegenstander omver heeft mogen duwen en nadat de Fortuna-defensie een kleine reeks Dordtste corners met succes heeft afgewend, vindt scheidsrechter Sanders het eindelijk genoeg geweest. Hij fluit voor het einde van de wedstrijd.

Het punt is binnen, de spelers kunnen op een dankbaar applaus van de supporters rekenen. Een terechte beloning voor de getoonde inzet.

PM