Met de verkoop van het stadion heeft Fortuna schijnbaar (je weet maar nooit bij Fortuna…) de schuldenlast definitief naar het verleden verwezen. Achterom kijken hoeft dus niet meer, vooruit kijken luidt het devies. Wil de club sportief iets voorstellen in het seizoen 06/07 dan is er haast geboden.

Om sportief iets meer te presteren dan dit seizoen (voorzichtig aansluiten bij de middenmoot van de eerste divisie zal de ambitie moeten zijn voor het seizoen 06/07) dient het nodige te gebeuren. Wat te denken bijvoorbeeld van een begroting die gebaseerd is op harde euro’s, niet op fictieve euro’s!

In onze column van enkele maanden geleden (Gered: hoe nu verder?) gaven we al aan dat er behoefte is aan de commerciële man/vrouw die het sponsorbeleid van de club uitstippelt, waardoor er broodnodige financiën binnenkomen die technisch manager Fred van Barneveld is staat stellen om een elftal samen te stellen dat ook kan voldoen aan de ambitie. Het is al bijzonder kort dag, want als Van Barneveld kwalitatief bruikbare spelers wil aantrekken voor het seizoen 06/07 dan moet hij daar zo ongeveer nu mee beginnen. Wordt hij gedwongen daarmee tot medio 2006 te wachten dan hebben de beste spelers elders onderdak gevonden en wordt het weer schraalhans troef in Sittard.

Het voordeel voor Van Barneveld is dat spelers die hij wil hebben deze maal niet meer zullen afzeggen omdat de financiele toekomst van Fortuna te onzeker is. De toekomst lijkt gered; nu de invulling nog. En daar is geld voor nodig.

Fortuna deed al twee pogingen om een commerciële man/vrouw aan te trekken. De eerste (Pierre Wolk) doorstond de toets der kritiek niet; de tweede (Nicole Edelenbos) stelde exorbitante salariseisen en stelde daar in verhouding bitter weinig tegenover (één jaartje cashen en dan wegwezen…). Beiden werden afgevoerd en dat kun je niet anders dan terecht bestempelen. Nadeel: we hebben nog steeds geen commercieel manager…

Het lijkt dus vrij lastig om de geschikte man/vrouw te vinden en dat is toch wel vreemd, want de uitdaging om commercieel manager te worden bij Fortuna is enorm. De commercieel manager mag de club namelijk van de grond opbouwen naar eigen inzicht. Bovendien moeten er met de bestemmingsplanwijziging talloze mogelijkheden zijn om een vliegende start te maken. Wat we nodig hebben is een onomstreden zakenman/vrouw die zich voor enkele jaren wil binden aan de club. Het kan niet waar zijn dat die in onze regio niet beschikbaar is! De eerste daad van het hervormde bestuur van de club moet het aanstellen van zo’n persoon zijn. Graag in januari 2006, zodat Van Barneveld een deugdelijk verhaal heeft als hij met potentiële versterkingen gaat praten.

De tweede daad moet het herstellen van de betrekkingen zijn tussen Fortuna Sittard en de gemeente Sittard-Geleen of breder de gemeenschap in de Westelijke Mijnstreek. Met Hans Lurvink aan boord heeft Fortuna een sterk ijzer in het vuur. Die kun je wel op pad sturen naar het stadhuis in Sittard.

Het aanhalen van de banden met de gemeenschap in de Westelijke Mijnstreek vergt meer tijd, maar ook daar kan aan gewerkt worden. Een veel gehoorde aantijging was de afgelopen maanden ‘Fortuna is gewoon een bedrijf, dat dus net als elk ander bedrijf behandeld moet worden’. Toon aan dat het niet waar is! Toon aan dat Fortuna Sittard weldegelijk meerwaarde heeft! Laat je gezicht bijvoorbeeld vaker zien op scholen in de regio, start desnoods een campagne ‘sport in strijd tegen overgewicht’ in samenwerking met de gemeente en wellicht een zorgverzekeraar in de regio (laat de Lateral Boys even nadenken en we hebben een betere slogan). Hoeft allemaal niet veel te kosten. Zo creëer je het broodnodige draagvlak. Zo creëer je goodwill, waarmee de club verder kan.

We zijn benieuwd!

Lateral Boys