Op de slotdag van de transferperiode, één seizoen geleden, sijpelen berichten vanuit Portugal door dat Fortuna de dan 21-jarige winger Úmaro Embaló heeft losgeweekt bij SL Benfica B. Terwijl de Portugese transfermarkt pas sluit op 22 september, schakelt Fortuna naar de hoogste versnelling, werkt alle papierhandel af en presenteert ‘s avonds Úmaro Embaló. Hij tekent een contract aan de Milaanstraat voor vier seizoenen.

Bruno Andrade is goed op de hoogte

Embaló is een begenadigd technicus die het liefst vanaf de flank speelt. Maar het duurt even voordat Embaló zijn draai heeft gevonden in de Eredivisie waardoor we pas na een maand een glimp van zijn kunnen opvangen. Tijdens het thuisduel tegen FC Volendam schiet de jonge aanvaller de bal van grote afstand in het Volendamse doel.


Afstand is geen probleem voor Úmaro Embaló: van 25 meter afstand knalt hij de bal in de bovenhoek

Maar Embaló is nog jong, nog niet volledig gewend aan de Nederlandse manier van spelen en het is lastig zijn spel af te stemmen op Burak Yilmaz. Het zorgt ervoor dan de winger enigszins uit beeld verdwijnt en het onder trainer Julio Velázquez moet doen met invalbeurten.

Terwijl de kalender naar februari kruipt krijgt Embaló weer een basisplaats toebedeeld en weet opnieuw te scoren. Want ook tegen SC Heerenveen opent hij de score en eindigt het duel in een 2-0 overwinning.


Burak Yilmaz legt de voorzet op het hoofd van Embaló die de openingstreffer scoort

Ook tegen Vitesse toont hij waartoe hij in staat is. Tijdens een counter stapt verdediger Carlens Arcus verkeerd in en ook doelman Kjell Scherpen heeft geen idee dat Embaló van plan is de bal snoeihard in de korte hoek te trappen, waarmee hij de wedstrijd in het slot gooit.

Het zijn drie fraaie momenten van een buitenspeler die ontegenzeggelijk kwaliteiten heeft, maar zichtbaar worstelt met zijn vorm. Hij wisselt prima momenten af met voorzetten die achter het doel eindigen en voetbalt tegen zichzelf. Het leidt soms tot cynische commentaren op de tribune.


Technisch hoogstandje van zowel speler alsook fotograaf

Voor Embaló is het zaak zijn vorm zo snel als mogelijk terug te vinden, maar onder andere de taalbarrière maakt het er niet eenvoudiger op. Ook lijkt hij in de pikorde te zijn gezakt, want tijdens de voorbereiding krijgt Milan Robberechts veelal de voorkeur als eerste wisseloptie aan de zijkanten.


Assistent-trainer Francisco Costa spreekt tenminste Portugees met Úmaro Embaló

Trainer Danny Buijs liet na afloop van het duel tegen Excelsior doorsijpelen dat Embaló mag uitkijken naar een andere club. Het was ook de reden waarom Embaló ontbrak in de wedstrijdselectie gisteravond.

Embaló heeft nog een contract tot de zomer van 2026 in Sittard, maar mag dus vertrekken. Met de salarispost die daarmee wordt vrijgespeeld, zou Buijs graag een buitenspeler aantrekken, die dichter tegen het niveau van Iñigo Córdoba en Tijjani Noslin aanzit.

De transfermarkt sluit op 1 september, dus er is wel haast geboden.

Bron: Dagblad De Limburger