Maandag 13 maart 2006: Fortuna-FC Dordrecht. Snakkend naar het seizoeneinde treffen we vandaag uitgerekend de tegenstander die ons eerder deze voetbaljaargang de grootste nederlaag wist toe te brengen. En dat ook nog eens op de 13de, het kan niet slechter.


13 Maart 2006

Wanvertoning na afloop

Fortuna Sittard 0 FC Dordrecht 3
Doelpuntenmakers: 25. Putter 0-1; 30. Putter 0-2; 83. Kalisse 0-3
Opstelling: Thijssen, Mészáros, Akerboom, Dassen, Hermans, Op den Kamp, Simone, Van Driel, Garritsen (72. Lord), Grabovac, Taiwo.
Toeschouwers: 1.383
Scheidsrechter: Janssen
Geel (Fortuna): Van Driel
Rood (Fortuna): –

Ondanks de nederlaag in en tegen Volendam en alle commotie eromheen, werd het weekend toch zeker niet verruïneerd. Integendeel. Afgelopen zaterdag bezochten wij op uitnodiging van een Molenbeek FC Brusselssupporter Molenbeek FC Brussels-La Louvière. En dat beviel uitstekend. Francofonen en Nederlandstaligen gaan er hand in hand, de mate van acceptatie is zeer hoog, het haatniveau jegens de buren van en in Anderlecht nog veel hoger.

Maar de orde van de dag roept. Vandaag heb ik voorafgaand aan de wedstrijd bovendien afgesproken met een supporter die fervent verzamelaar is van vaantjes van voetbalclubs. Ik heb voor hem recentelijk een exemplaar van Bolton Wanderers op de kop weten te tikken. Hij is er zeer verguld mee. Alles is welkom, behalve een exemplaar van die ene foute club. Mocht je nog iets voor deze jongen hebben, meldt het dan even aan ondergetekende of in het gastenboek en er wordt voor gezorgd dat het op de juiste plaats terecht komt.

Inmiddels heb ik ook een wedstrijdopstelling bemachtigd en tot mijn grote verbazing ontbreekt daarop de naam van Tommie Daemen. Niemand kan me de ware toedracht hiervan melden. Verder zien dat er vandaag slechts drie Fortunezen plaats nemen op de reservebank, althans afgaande op de wedstrijdopstelling. In realiteit klopt dit niet geheel, aangezien we zowaar Lionel Lord in trainingspak en bench coat op de reservebank ontwaren. Jawel, “The Lord” is weer onder ons! Het is dan ook een publiek geheim dat het niet geweldig botert tussen Lord en Dekker. Over Lord is her en der veel gezegd en geschreven, persoonlijk reken ik het Dekker toch zeker aan dat hij niet meer uit de samenwerking met de alleszins grillige aanvaller heeft weten te halen. Het intermenselijke aspect telt tegenwoordig even zwaar als technisch-taktische beschouwingen. Tegenover de rentree van Lord staat echter de afwezigheid van (in alfabetische volgorde) Van Barneveld, Budziak, Daemen, Facenna, Guvenc Emrullah en de steeds van hoogverraad verdachte Moutawakil. Maar goed, uiteindelijk toch nog 14 spelers op het wedstrijdformulier plus Lord, alweer ruim voldoende om aan de wedstrijd te beginnen.

De leiding is vandaag in handen van scheidsrechter Ed Janssen. En die valt in de eerste helft vooral op door een uitermate coulante houding. Ondanks het bij en tijd en wijle toch harde spel van beide ploegen, houdt de arbiter in het eerste bedrijf de kaarten op zak. Kansen of uitgelezen mogelijkheden krijgen we tot ruim over de eerste 20 minuten niet voorgeschoteld. We mogen ons vooral verwarmen aan het gebrul en misbaar dat “boem boem” Van der Werff ten toon spreidt.


Quizvraag: welke Fortunees gaat er schuil achter Mészárós?

Tsja, en omdat er vandaag maar zeer weinig getrouwen de tribunes bevolken, de officiële opgave telt 1.383 betalende toeschouwers, is vrijwel ieder geluid op het veld goed te verstaan voor de aandachtige toehoorder. Maar in 25 jaar langs de velden heb zelfs ik nog nooit een wedstrijd in het betaalde voetbal meegemaakt waarin er door beide teams geen enkele kans noch mogelijkheid werd gecreëerd. Zo ook niet vandaag. En niet geheel toevallig openen de gasten uit Dordrecht de debatten. Bij Fortuna wordt er slecht uitverdedigd, waardoor Auassar vanaf links kan voorzetten dan wel schieten. Het ziet er bijzonder matig uit wat de donkere aanvaller doet, maar Putter staat volkomen vrij en kan de opspringende bal vanachter zijn standbeen met de hak achter de verbouwereerde Thijssen werken, 0-1.


De Dordtenaren vieren hun feestje…

Een schoonheid van een doelpunt, maar daaraan hebben we natuurlijk helemaal niets. Na een half uur wordt diezelfde Putter vanaf het middenveld ingespeeld. Vervolgens dolt hij Aki tot twee maal toe en met een sliding werkt hij de bal in de kruising. Wederom een schoonheid van een doelpunt, maar even zo zeer kopen we er niets voor.


Hier heeft Akerboom de zaak wel onder contole

Inmiddels richten de jongeren op de N-side hun gifpijlen maar weer eens op Dekker. Maar die zal er heus niet van wakker liggen. Fortuna probeert inmiddels weer in de wedstrijd te komen, maar slechts een afstandschot van Joep Op den Kamp brengt Van der Werff even van zijn stuk. Datzelfde doet aanvoerder Dassen met Auasser, tot twee keer toe zelfs. Waar je de eerste keer zeker mocht twijfelen tussen een wel erg late tackle dan wel een regelrechte charge, is er bij de tweede keer geen enkele opzet in het spel, daar Dassen correct en fair de bal tackelt. Auasser schreeuwt als een speenvarken, maar holt enkele ogenblikken later weer kwiek als een kievit over de mossige zoden. Het is maar goed dat scheids Janssen voor het einde van de eerste helft fluit en dat we voor een stief kwartiertje van Auasser’s gesimuleer verstoken zijn.

In de tweede helft vindt Dordt het aanvankelijk allemaal wel prima en leunt achterover, de virtuele leiderspositie in de periode koesterend. En geef ze eens ongelijk, want Fortuna is ook vandaag weer weinig opzienbarend. Maar het siert de Fortunezen in het veld dat ze al dan niet redelijk wanhopig toch blijven zoeken naar de aansluitingstreffer.


Zeer stijlvol!

De spitsen Taiwo en Grabovac staan vaak op een eiland, maar met name Grabovac ploetert in dienst van Taiwo het hele elftal door dat het een lieve lust is.


Zorro heeft alleen maar oog voor de bal!

Taiwo krijgt zowaar nog een behoorlijke kans na doorzetten van László Mészáros, maar Van der Werff pareert het schot. FC Dordrecht blijft de gevaarlijkste ploeg, puur en alleen omdat de automatismen bij de gasten er wel inzitten.


Nee, aan László ligt het niet…

Inmiddels is Lionel Lord voor Koen Garritsen in het veld gekomen, maar ook deze wissel zorgt niet voor de ommekeer. Sterker nog, niet al te lang voor het einde van de officiële speeltijd gaat invaller Kalisse er vanaf de eigen speelhelft vandoor en geen enkele Fortunees heeft een antwoord op zijn pure snelheid. Uiteindelijk moet ook Willem-Jan Thijssen het hoofd buigen en de beslissende 0-3 kan op het scorebord. In the dying seconds soleert Lord nog eens richting Van der Werff, maar zijn schot gaat naast het doel.

Goed, we zijn nederlaag nummer 23 van het seizoen rijker en 0-3 is nog geen 0-4.


Inderdaad geen 0-4, maar het scheelde niet veel…

Maar was het dat voor vandaag? Neen, het dieptepunt moet nog komen. Gedurende vrijwel de gehele tweede helft zet een deel van de jeudige aanhang op de N-side zich af tegen trainer Dekker. Op zich niets vreemds, dat hoort erbij, bij slechte prestaties is de trainer een veelgekozen en makkelijk mikpunt. Dat Dekker volgens hen de club kapot maakt, valt toch nader te nuanceren. Het is een feit dat Dekker niet in staat is geweest om ook maar iets te realiseren dat we ons van hem zullen herinneren. Integendeel, hij laat hoe dan ook een geslagen en verscheurde spelersgroep achter, dat valt door niets en niemand te ontkennen.

Maar Dekker is niet alleen schuldig. Ook van hogerhand werd niet of nauwelijks in gegrepen en dat is even zo zeer een kwalijke zaak. Uiteraard zal men zich blijven verschuilen achter gebrek aan geldelijke middelen, maar juist gebrek aan creativiteit en inventiviteit zorgden ervoor dat Fortuna op sportief vlak steeds verder is afgezakt.  Daarenboven werd degene die wel openlijk kritiek durfde te uiten, i.c. Willy Dullens, eerst de wacht aangezegd, daarna publiekelijk gemuilkorfd en vervolgens blijkbaar afgeserveerd. Is dit dan de wijze waarop er met de laatste voetbalheld van Sittard-Geleen moet worden omgesprongen? Proficiat!

Inmiddels zijn we via de parkeergarage richting het hoofdgebouw gelopen, maar vreemd genoeg wordt ons door een aantal stewards de toegang tot datzelfde hoofdgebouw ontzegd. Reden: De schreeuwlelijkjes van de N-side hebben aangezet voor een meer dan waarschijnlijke “chasse patatte” en zijn in verschillende groepjes rennend doorheen het halve stadion op zoek naar de persoon van Chris Dekker. Ook dat hoort erbij, mits het niet al te persoonlijke vormen gaat aannemen, ware het niet dat het voor grote onrust onder de stewarding heeft gezorgd.

Na wat vijven en zessen mogen we uiteindelijk toch binnen, maar daar staat ons de afknapper van de avond te wachten. Mevrouw Saskia Thijssen (medewerkster secretariaat en ticketing) vraagt ons naar een toegangskaart. Ik vraag haar welke toegangskaart, maar het enige antwoord dat ik krijg is dat “We onmiddellijk het gebouw moeten verlaten”.  Datzelfde antwoord krijg ik ten tweede male als ik meld dat we, zoals na iedere thuiswedstrijd, alleen maar naar het Supportershome willen gaan. Thijssen is echter onmurwbaar en enkele beveilingsbeambten maken duidelijk dat we nu toch echt naar buiten moeten, omdat een groep supporters het op Dekker heeft voorzien. Daarvan waren we alreeds op de hoogte, maar omdat wij geen sponsor zijn (vandaar blijkbaar de vraag naar een kaart, realiseer ik me nu), maar wel gewone supporters, worden we als kleine kinderen voor straf de kou – de temperatuur ligt rond het vriespunt – in gedirigeerd. “Jullie kunnen via de toegangsdeur aan de zijkant naar het Supportershome,” is het laatste wat een beveiligsbeamte ons mededeelt. Ok, dan maar voor de lieve vrede langs die weg. Maar ook dat is niet mogelijk, omdat de toegangsdeur simpelweg is afgesloten. De schande wordt met de minuut groter. Zelfs een stille die ons al jarenlang begeleidt bij de uitwedstrijden, vindt het een schandalige vertoning.

Even tevoren is een groep jongeren anti-Dekkerleuzen schreeuwend langs het stadion gelopen. Echter in de verste verte geen steward of wie dan ook die maar in de buurt van de groep komt. Ik bereik het kookpunt en been nu terug naar binnen. Een beveilingingsbeambte loopt op mij toe om mij een halt te roepen, maar ik ben hem voor en zeg hem terstond de wacht aan. Uiteindelijk kunnen we ongestoord onze weg naar het Supportershome vervolgen, maar de lol is er echt wel vanaf. Gelukkig slaagt de immer joviale Annet van het buscomité erin om me enigszins te bedaren. Van Annet vernemen we ook dat er nog enkele opgaven nodig zijn om de busreis naar Veendam te laten doorgaan. Die komen er niet. Dan maar een beroep doen op de spelersgroep. Inmiddels is ook László Mészáros aangeschoven, maar onze sterkhouder wil nog geen oordeel vellen en verwijst ons naar aanvoerder Ronald Dassen. Die krijgen we niet te zien, maar wel Edwin Hermans. Hermans is luisterend oor en zegt het idee te zien zitten, maar eerst te willen overleggen met de andere leden van de Spelersraad.  Enkele minuten later volgt het verlossende jawoord van Edwin Hermans. Gevolgd door de opmerkelijke quote: “En ik hoop dat jullie ons vrijdag dan kunnen bedanken, wij bedanken jullie al zo vaak.” Dat klopt volledig, Edwin. Maar blijkbaar realiseert niet iedere speler zicht dat.


Hermans neemt verantwoordelijkheid, ook buiten het veld

Neemt niet weg dat er nog volop plaats is in de supportersbus, dus geef je op voor deze misschien wel laatste busreis van het seizoen. En hoe was het intussen met “lijdend voorwerp” Chris Dekker? Die stond op de gang onverstoord en onbedreigd de geweldloze Maas-en Mijncorrespondent Joris te woord.

Helaas neemt deze mooie aktie van de spelersgroep mijn dissonantie over de wanvertoning na afloop niet geheel weg. Waar eerder dit seizoen de stewarding er niet in slaagde een supporter op één van de trappenplateaus in het stadion tot de orde te roepen en er een politiepatrouille inclusief pepperspray uitkomst moest brengen, werd een deel van de stewarding vandaag te kakken gezet door een stel bengeltjes van de N-side. Waarmee ik niet wil generaliseren dat de stewards niet deugen, integendeel. Maar het is niet geheel onopvallend dat juiste diegene die kalm blijven het respect onder de supporters genieten. Daarentegen het is blijkbaar kenmerkend voor de huidige organisatie van de BVO Fortuna Sittard dat ook tenminste één personeelslid ervoor kiest toe te geven aan wat geren en geschreeuw van een groep minderjarigen en dientengevolge jarenlange trouwe supporters zonder blikken of blozen de kou injaagt. Verzet je ertegen en je zit op een donkere donderdagmiddag misschien wel zomaar met je toeter voor de Commissie Stadionverboden. Nee, dat “genot” gun ik bepaalde personen eenmaal niet.“Fortuna, daar kom je voor je plezier!” Alle vernederingen ten spijt.

Gegroet,

TMD