Een gelijkspel tegen Den Bosch?? Tsjonge, jonge tegen wie gaan we dan wel nog winnen???? Nu moet natuurlijk gezegd worden, dat we met zo’n veredeld tweede elftal ook niet veel meer mogen verwachten. Maar toch, we hebben nu drie thuiswedstrijden tegen De Graafschap, NEC en Den Bosch achter de rug en dat heeft drie gelijke spelen opgeleverd. Dat schiet op de ranglijst niet echt op.

4 December 1999

Op de valreep dan toch nog een punt voor Fortuna

Fortuna Sittard 1 FC Den Bosch 1
Doelpuntenmakers: 63. Van der Laan 0-1; 89. Kool 1-1
Opstelling: Van Zwam, Zegrean, Volmer, Kool, Hermans, Evers (67. Wright), Van Barneveld (72. Maris), Paciorek, Hamming, Gerritsen, Landerl.
Toeschouwers: 6.000
Scheidsrechter: Jol
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

De povere resultaten in thuiswedstrijden beginnen zo langzamerhand gevolgen te hebben voor de publieke belangstelling in Sittard. Er waren nog maar 6.000 mensen tegen Den Bosch. Natuurlijk is dat nog altijd ruim meer dan in de Baandert, maar toch. Het loopt terug.

Vreemd eigenlijk als je bedenkt dat we ongeveer 7.000 seizoenskaarthouders hebben. Een niet onaanzienlijk deel van die mensen komt dus gewoon niet opdagen! Nou ja het voetbal is er ook naar…

In de wedstrijd tegen Den Bosch staan er bij Fortuna slechts 4 man op een positie die zij ook zouden innemen bij een compleet fitte selectie. In zo’n geval kun je eigenlijk alleen maar hopen dat het goed zal gaan. Maar toch, als rode lantaarn drager Den Bosch op bezoek komt, verwacht je toch wel dat we als winnaar van het veld zullen komen, zeker na de redelijke prestaties tegen Twente.

Fortuna begint prima. Al direct van de aftrap af, proberen ze Den Bosch vast te zetten. Den Bosch is compleet overrompeld en moet een vrije trap weggeven vlak buiten het penaltygebied.

Daar hebben wij drie specialisten voor (en die stonden ook nog eens allemaal op het veld, zowaar luxe problemen dus). Kool deelt blijkbaar de lakens uit want hij gaat schieten. Komt dat schot, op de paal????

Dat was waarschijnlijk om ons geheugen op te frissen dat we totaal geen geluk hebben op dit moment. Hoewel de totale wanhoop zich meester maakte van de supporters, bleek dit niet te gelden voor de Fortunezen op het veld. Die gingen vrolijk door met aanvallen. Er kwamen kansen. Landerl met een mooie actie stuitte op de doelman en Paciorek kreeg ook een mooie gelegenheid, maar ook hier pareerde de keeper van Den Bosch, alhoewel ik niet het idee heb dat ie wist hoe hij de bal eruit had gehouden.

De tactiek van Den Bosch was als volgt: verdedigen en één keer per helft de middenlijn oversteken. Dat hadden de Bossche bollen zich goed in de oren geknoopt. Ze kwamen in de eerste helft eenmaal over de middenlijn en prompt was het gevaarlijk. Paciorek probeerde een gevaarlijke situatie te verdedigen door de bal corner te trappen. Helaas was zijn vizier niet echt scherp, hij raakte onze eigen paal! Hé, een tegenstander die onze paal raakt, dat is nieuws!!!

We waren in de eerste helft dus wel beter dan Den Bosch maar echt kapot spelen konden we ze ook niet. En dat wil wat zeggen, zoiets zwaks als Den Bosch heb ik al lang niet meer gezien.

Tweede helft dan. Zelfde liedje, wij aanvallen zij verdedigen. Er ontstaat weer druk op de goal van Den Bosch maar echte kansen levert het allemaal niet op. We zijn op dit moment gewoon niet goed genoeg om Den Bosch op te rollen.

Den Bosch loert op een foutje van ons en dat komt er in de zestigste minuut. De Bosschenaren besluiten dat dit dan maar die ene keer moet zijn dat ze in de tweede helft over de middenlijn komen, lange bal richting ons penaltygebied. Van Zwam gaat onder de bal door en de bal komt uiteindelijk terecht bij Van der Laan die simpel kan binnentikken.

Ai, ook dat nog, een tegengoal. Tot dat moment was eigenlijk de vraag of Fortuna zou scoren en dus zou winnen, of dat het 0-0 zou blijven. Ik had het niet voor mogelijk gehouden dat we zelfs zouden verliezen.

Gelukkig ging toen het publiek achter de ploeg staan en terwijl de Bossche supporters de polonaise aan het dansen waren kwamen er weer kansen voor ons. Hamming mist een geweldige kans op de gelijkmaker en ook Landerl krijgt een niet te missen kans. Maar ja als Landerl tegenwoordig op doel schiet zijn er twee mogelijkheden, of de bal gaat op de paal of op de lat. Landerl koos optie twee. Laat één ding duidelijk zijn dat was geen pech, dat was onkunde. Die bal had er in gemoeten. Maar niet dus, en zo kabbelde die wedstrijd naar het einde.

89ste Minuut, vrije trap voor ons. Specialist Kool achter de bal. Tegen Twente ging de bal tegen de lat, eerder vandaag ging ie tegen de paal en nu: hij gaat ERIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIINNNNNNNNNNNNNNNNNN.

Wat een mooie vrije trap, schitterend in de kruising. Zo’n mooie vrije trap hoort eigenlijk niet bij deze wedstrijd, maar wij nemen hem dankbaar in ontvangst.

De wedstrijd gaat door en we krijgen nog zo’n vrije trap op dezelfde plek. Opnieuw Kool aan het kanon. Nu gaat de bal echter centimeters over het doel. Sommige supporters dachten dat ie erin zat, maar dat was natuurlijk te mooi geweest om waar te zijn. Alhoewel, het wel verdiend was geweest. Eindstand 1-1 dus.

De druiven bij Den Bosch waren natuurlijk zuur, maar laten we eerlijk zijn, zij hebben niets te zoeken in de eredivisie. Of wij er iets te zoeken hebben moet de komende maanden maar blijken als de ziekenboeg leegloopt (dat zal toch wel gebeuren hopelijk?).

De komende tegenstanders zijn van een ander kaliber. Willen we dus niet onder de rode streep belanden, dan zullen er enkele verrassende uitslagen behaald moeten worden. Voor de winterstop zijn er nog twee wedstrijden: uit tegen AZ en thuis tegen Vitesse. Niet makkelijk, alhoewel de thuisprestaties van AZ ons in de kaart spelen. Vitesse in Sittard is een nachtmerrie voor Fortuna, daar verwacht ik niet veel van. Hopelijk gaat het na de winterstop allemaal wat beter…