Fortuna rent meer dan een uur achter een vroege achterstand aan. Maar ze werken zo hard, dat ze die achterstand ook nog bijna goed maken, waarvoor alle waardering. Volgende keer iets beter doseren, dan vallen er meer punten te behalen met evenveel inzet.


15 September 2003

Fortuna redt het net niet tegen FC Den Bosch

Fortuna Sittard 2 FC Den Bosch 3
Doelpuntenmakers: 10. Michels 0-1; 13. Jansen 0-2; 54. P. Janssen 1-2; 87. Michels 1-3; 90. El Gaaouiri 2-3
Opstelling: Baart, Akerboom, Van der Hoeven, P. Janssen, Meulenberg (74. El Gaaouiri), Tychon, Meszaros (26. Rajcomar), Cagnazzo, Brusselers (84. Steegs), Van Barneveld, Gommans.
Toeschouwers: 3.500
Scheidsrechter: Blom
Geel (Fortuna): Brusselers
Rood (Fortuna): –

Het is maandagavond, de zon is de Westelijke Mijnstreek goed gezind en zorgt voor aangename omstandigheden op deze septemberavond. Wat zullen we eens gaan doen, een terrasje pikken?

Huh, voetbal? Is er voetbal vanavond? Op maandag? Jazeker, de KNVB verlegt zijn grenzen weer eens. Voetbal op maandag!

Het is 19.40uur als we de moeder aller tempels bereiken: het Wagner & Partners Stadion. En in de tempel der tempels is het goed toeven. Op het veld zijn de spelers bezig met de warming-up. We constateren dat Fortuna met blessureleed te kampen heeft. Tom Daemen is er namelijk niet bij. Hij kreeg in Haarlem een schop op zijn enkelbanden en staat de komende weken buitenspel. En dus krijgt Laszlo Meszaros een kans centraal op het middenveld. Verder zien we dat Marcel Akerboom terugkeert van een blessure en dat kost Roland Geraerts een basisplek. Harrie Gommans keert terug van een blessure en dat kost Samir El Gaaouiri zijn plek in de basis. Voor de rest geen nieuws onder de zon.

En toch is dat wel vreemd, want als we de ‘Fortuna kicks’ bestuderen, lezen we daar in de rubriek ‘in de schijnwerpers’: Fortuna en Optivit een sterke combinatie’. Maar waarom speelt die Optivit dan niet? En trouwens, wat moeten we denken van dat fotootje dat is bijgevoegd, waarop duidelijk zichtbaar is hoe Geert Brusselers plat wordt gespoten met EPO?

Nou ja, het zal wel. Door naar de tegenstander: FC Den Bosch. Moeten we nog iemand kennen bij de Bosschenaren? Niet echt, geen enkele Bosschenaar heeft een Sittards verleden, alhoewel er wel nog ergens in de restanten van Stadion De Baandert spuug gevonden kan worden van ene Maarten Schops die schijnbaar op de loonlijst bij Den Bosch staat. Aan onze kant kunnen Brusselers en Paul Janssen terugkijken op een blauw wit verleden. Zij speelden ooit voor FC Den Bosch.

De tribunes raken nog redelijk gevuld op deze maandagavond. Tot onze grote verbazing loopt zelfs Cor Nijpels de Oosttribune op. Ome Cor, wat een verrassing! Het gerucht gaat dat hij nog steeds niet begrepen heeft waarom hij geslachtofferd is bij Fortuna. Er waren wat kleine financiële probleempjes, maar Theo Mommers heeft er een chaos van gemaakt, is Ome Cor’s rotsvaste overtuiging!

In het uitvak zien we zoals gebruikelijk een stevige afvaardiging uit Den Bosch. Maandagavond? Maakt niet, Den Bosch is er met 250 man.

Tijd voor de wedstrijd. Fortuna trapt af, maar levert de bal al vrij snel in. Den Bosch komt duidelijk beter uit de startblokken. Energieker, geconcentreerder, feller, noem het maar op, Den Bosch heeft er allemaal net iets meer van dan wij. En toch is de eerste dikke kans voor ons. Op een counter wordt Georges Tychon diep gestuurd aan de linkerkant. Tychon is vrij door, maar begint dan te twijfelen: zelf schieten of breed leggen? Tja, twijfel is nooit een goede raadgever. Hij besluit te schieten, maar door dat getreuzel kan een verdediger terugkeren die zijn schot blokkeert: weg kans.

Helaas voor ons blijft dit voorlopig de enige kans, want Den Bosch begint na een minuutje of vijf serieuze druk uit te oefenen op onze goal. Aan de basis staat – zoals altijd – Jantje Michels, die dan wel op leeftijd mag zijn geraakt, aan zijn voetbal zie je het niet af. Meszaros slaagt er niet in om hem aan banden te leggen en dan wordt het gevaarlijk. Michels mag passjes geven en nog erger Michels gaat zwerven over het veld. En dat laatste is op dit niveau meestal dodelijk. Zo ook na tien minuten. Michels sluit aan bij de spitsen, niemand van ons die hem oppikt en dus staat hij ineens vrij voor Rein Baart. Een mooi boogballetje later staat het 0-1.

Twee minuten later is het al 0-2. Iemand (zal wel Michels zijn geweest) stuurt Koen van der Laak diep, die echt niet buitenspel staat. En dat ene passje is voldoende om onze centrale verdediging te demonteren. Dat is wel erg gemakkelijk… Van der Laak legt de bal breed op Stefan Jansen (misschien stond hij wel buitenspel?), die Baart kansloos laat: 0-2.


Stefan Jansen voltrekt het vonnis…

Zo, dat gaat hard hier… Het lijkt er sterk op dat Fortuna aangewezen is op schadebeperking vanavond. Den Bosch doet nog enkele pogingen om de definitieve genadeslag uit te delen, maar Baart laat zich voorlopig niet voor een derde maal verschalken.

Na een minuutje of vijfentwintig besluit Koning in te grijpen. Meszaros, die geen vat kan krijgen op Michels moet eruit (maar ja, wie kreeg er wel vat op zijn tegenstander?), Prince Rajcomar komt erin en dus zakt Joos van Barneveld terug naar het middenveld. En dat is de opstelling die ons de afgelopen weken geen windeieren heeft gelegd.

Heeft het resultaat op deze wedstrijd? Zeker wel, Den Bosch moet namelijk terug. Nu is het altijd lastig om aan te geven of Den Bosch bewust terugzakt (het is per slot van rekening al 2-0) of dat Fortuna dat afdwingt. Hoe dan ook Fortuna wordt sterker, met Gommans als speerpunt. Het levert zijn tegenstander (Uneken) kopzorgen op en ook al vrij snel een gele kaart. Als Gommans bij hem wegdraait, maait ie hem neer. Een tackle van achteren op de enkels, waarbij Gommans een meter de lucht invliegt. Wat zeggen de spelregels daar ook al weer over? Simpel: rood. Maar wie geeft er tegenwoordig nog rood voor zo’n overtreding? Niemand, ook Blom niet. Uneken komt weg met geel en mag daar niet over mopperen (wat ie ook niet doet).

Fortuna heeft de touwtjes in handen, maar echt gevaarlijk wil het allemaal maar niet worden. Tychon komt slechts eenmaal zijn man voorbij, maar zijn voorzet is dan net niet goed genoeg. Over links gebeurt er ook niet veel, dus kabbelt het duel rustig naar het rustsignaal. Toch is er nog even opwinding als Uneken met vuur speelt door Gommans onder de zoden te stoppen. Heel dom van Uneken, want dat moet zijn tweede gele kaart worden. Maar we hebben buiten Blom gerekend die het houdt op een vermaning. En dan is onmiddellijk duidelijk waarom Blom op eerste divisie niveau en niet op eredivisieniveau fluit. Hij mist het lef om heel simpel de regels toe te passen. Ruststand: 0-2.

Na rust komt Den Bosch opnieuw als beste uit de kleedkamers. Binnen een paar minuten had het zomaar 0-3 kunnen staan en was dit duel voorbij geweest. Maar Baart houdt ons in de race. En nu, gaat Fortuna een poging wagen de achterstand recht te zetten? En gaat die poging serieuze vormen aannemen? Gelukkig is het antwoord op beide vragen positief. Fortuna gaat opportunistisch voetballen en dat zorgt voor problemen in de Bossche defensie.


Van der Hoeven zoekt de diepte

Wat Fortuna dan natuurlijk nodig heeft is de aansluitingstreffer en die komt er vrij snel. We zitten een kleine tien minuten na rust als Fortuna een vrije trap van zo’n meter of 20 mag nemen. Paul Janssen staat achter de bal en trapt de bal langs de muur in de hoek van de keeper. Maar keeper Van Strien komt er verrassenderwijs niet aan: 1-2!!

Zo, en nu gaan we er maar eens goed voor zitten. Je voelt dat dit nog wel eens leuk kan gaan worden. De scheidsrechter heeft in al zijn wijsheid besloten dat het niet geven van die tweede gele kaart aan Uneken betekent dat hij helemaal geen kaarten meer gaat geven. Op inconsequent gedrag kun je hem dus niet betrappen, wel op consequent fout gefluit uiteraard, maar dat interesseert de man niet…


Alle middelen zijn nu geoorloofd!

Toch maken de Fortunezen een iets te gehaaste indruk. Er is nog een half uur speeltijd om het tij te keren, maar ze spelen alsof de blessuretijd al is aangebroken. Den Bosch kan dan ook heel snel na de 1-2 de 1-3 scoren, maar gelukkig gebeurt dat niet. Toch wordt Fortuna sterker en moet Den Bosch terug. Aan opbouw doen we niet, het is nu alle ballen richting Gommans (behalve dan de ballen van Akerboom, die nergens terechtkomen…). Gommans is erg sterk in de lucht en wint de meeste duels waardoor we Den Bosch onder druk krijgen. En wat levert dat allemaal op? Buiten een hoop dreiging en een pak corners eigenlijk niet zo gek veel. Rajcomar kapt en draait alsof zijn leven ervan afhangt, maar hij is niet echt gelukkig in zijn acties.


Rajcomar kapt, draait en sleurt

In feite levert het twee kansen op, maar wat voor kansen… De eerste is voor Gommans die na een blunder van Van Strien de bal pardoes voor zijn voeten krijgt, terwijl hij drie meter voor het lege doel staat. En hij krijgt de bal er nog over ook….

De tweede kans ontstaat als Tychon zijn man voorbij gaat. Hij geeft een voorzet (tenminste daar gaan we toch vanuit) maar die zeilt naar de tweede paal over de keeper heen. Binnenkant paal, maar de bal caramboleert niet het doel in…

En hoe langer de wedstrijd duurt hoe meer risico Fortuna neemt, met uiteraard zeeën van ruimte voor Den Bosch. Met het verstrijken van de tijd wordt Den Bosch dan ook gevaarlijker, maar Baart houdt Fortuna overeind. Koning brengt Samir El Gaaouiri voor Bart Meulenberg (Dario Cagnazzo linksback, El Gaaouiri linkshalf) en later ook nog Tycho Steegs als stormram voor Geert Brusselers. Maar dat mag allemaal niet baten. Een van de Bossche counters wordt ons namelijk fataal. Is het verwonderlijk dat het Jantje Michels is die ons de das omdoet? Nee, natuurlijk niet: 1-3.

We zitten nu al in blessuretijd en de Fortunezen wensen nog steeds niet op te geven. Sjappoo, alleen daarom al. En die dadendrang levert ook nog een wonderschone treffer op. Rajcomar kapt een paar man uit op links en trekt de bal mooi voor, waar El Gaaouiri met zijn rug naar het doel binnenkopt: 2-3!!


El Gaaouiri blijft geloven in de goede afloop!

En er blijkt nog speeltijd te zijn. Fortuna krijgt op eigen helft nog een vrije trap. Alles en iedereen naar voren en de bal in het pak. En dan krijgen we nog hulp ook van keeper Van Strien die om onduidelijke redenen zijn doel uitkomt. Maar ja, voordat we kunnen profiteren van dat zenuwachtig gedoe van die keeper krijgt ie hulp uit onverwachte hoek. Het lulletje rozenwater in het zwart denkt een overtreding te hebben gezien op Van Strien. Nou, echt niet… Maar de laatste kans en dus de wedstrijd is dan wel voorbij. Eindstand: 2-3.

En zo komt een vreemde, enerverende wedstrijd tot zijn einde. Alsof spelen tegen Den Bosch op zich al niet lastig genoeg is, wilden wij proberen of het mogelijk is te winnen van Den Bosch na een 0-2 achterstand. We kwamen nog verdraaid dicht in de buurt ook, waarvoor alle lof. Maar ook pijnlijk, want wat was hier mogelijk geweest als we die twee goedkope treffers niet hadden weggegeven? Nou ja, dat weet je nooit, want hoe had Den Bosch dan gespeeld?

Enfin, Fortuna lijdt zijn eerste nederlaag van het seizoen. Het zal wel niet de laatste zijn, maar op basis van het vertoonde spel zullen we ook geregeld aan de goede kant van de score komen te zitten. Vrijdag gaat het verder in Helmond.