Het voetbal ligt stil en hoe lang dit gaat duren weet niemand. Om deze zondag door te komen hebben we een quiz gemaakt (vijftien vragen) rondom gestaakte, afgelaste en geschrapte duels in het verleden van Fortuna. Heb je er tien of meer goed, dan mag je je gerust Fortuna’s calamiteitenexpert noemen!


De calamiteitenquiz


Results

Gefeliciteerd, je mag je met recht een calamiteitenkenner noemen!

#1. 18 december 1977: Fortuna SC speelt thuis tegen FC Vlaardingen’74. Het duel eindigt zoals het begon, maar FC Vlaardingen’74 stelt een onreglementaire speler op. De KNVB annuleert het duel. Wie speelde onreglementair bij FC Vlaardingen’74?

#2. 18 december 1978: De winterstop start, maar duurt langer dan gepland, want Koning Winter regeert lang, heel lang. Op welke dag speelt Fortuna SC voor het eerst in 1979?

#3. 14 mei 1983: Fortuna Sittard speelt in Stadion de Meer in competitieverband tegen Ajax: de afscheidswedstrijd van Johan Cruyff bij Ajax. In de 86ste minuut bij een 6-5 tussenstand, betreden supporters het veld om Cruyff te eren. Scheidsrechter Cees Bakker fluit het duel voortijdig af; Fortuna laat het er maar bij zitten. Welke Fortunees gaat aan de haal met het laatste Ajax-shirt van Cruyff?

#4. 23 september 1984: Fortuna speelt tegen Ajax in Stadion de Meer. Na achttien minuten spelen staakt scheidsrechter Egbert Mulder het duel vanwege hevige regen- en onweersbuien. Welke Fortuna-speler zegt na afloop: “Ik deed bijna van angst in de broek. Je mag gerust weten dat ik geen held ben in dit soort weer”?

#5. 6 maart 1985: Fortuna speelt in Liverpool tegen Everton FC in de kwartfinales van het Europacup II-toernooi. Vanwege de aanhoudende vorst speelt Fortuna weinig competitieduels in het kalenderjaar 1985 voor het Europacupduel. Hoeveel duels?

#6. 22 augustus 1987: De eredivisiederby tussen Roda JC en Fortuna Sittard is twintig minuten oud als scheidsrechter Henk van Ettekoven het duel staakt. Reden?

#7. 20 augustus 1989: Fortuna Sittard speelt een competitieduel bij Feyenoord. Scheidsrechter Roelof Luinge staakt het duel in de 83ste minuut bij een 0-2 stand. Waarom?

#8. 6 december 1991: Fortuna speelt in Stadion de Baandert de eredivisiederby tegen MVV. In de rust staakt scheidsrechter Frans Houben het duel. De mist maakt verder spelen onmogelijk. Welke MVV’er keert deze avond voor het eerst terug in Stadion de Baandert na zijn overgang van Fortuna naar MVV?

#9. 2 December 1992: Fortuna Sittard speelt dan eindelijk het tweederondeduel in het bekertoernooi thuis tegen AZ (1-0). Hoe vaak werd dit bekerduel voordien afgelast?

#10. 2 februari 1996: Fortuna Sittard ontvangt Ajax in Stadion de Baandert. Het stadion is volgelopen; iedereen is er klaar voor. Wie of wat is de aanleiding voor afgelasting van het duel een half uur voor aanvang?

#11. 21 augustus 2009: Fortuna verslaat thuis HFC Haarlem met maar liefst 5-1. Het duel wordt nietig verklaard als HFC Haarlem op 25 januari 2010 failliet gaat. Welke Fortunees ziet een streep getrokken worden door zijn hattrick in het duel tegen HFC Haarlem?

#12. 21 december 2012: Fortuna boekt een overwinning (0-2) in een uitduel bij AGOVV. Drie weken later bleek het de laatste wedstrijd van AGOVV te zijn geweest in het betaalde voetbal. De Apeldoorners gaan failliet; het duel wordt geschrapt. Wie scoorde beide Sittardse treffers?

#13. 25 maart 2013: BV Veendam gaat failliet. Dat betekent dat er een streep gaat door Fortuna’s 1-3 overwinning in Veendam eerder dat seizoen. Wie scoorde die avond niet namens voor Fortuna?

#14. 21 januari 2020: Fortuna speelt in de achtste finales van het bekertoernooi thuis tegen Feyenoord. De wedstrijd wordt na een uur gestaakt bij een 1-1 tussenstand vanwege dichte mist. Welke scheidsrechter neemt die beslissing?

#15. 22 maart 2020: Zestien dagen geleden speelde Fortuna voor het laatst. We vermoeden dat dat aantal gevoelig gaat stijgen. Het record aantal dagen tussen twee officiële duels van Fortuna staat op 128. In welke zomer was de Fortunasupporter het langst verstoken van competitieve duels van Fortuna Sittard?

Finish