Stadion verkocht? Of toch niet? De banken zetten er nu druk op, waardoor Fortuna met de billen bloot moet. De komende weken wordt duidelijk of Fortuna nu daadwerkelijk een serieuze koper heeft voor de blok beton die Nijpels / Coenen / Opgenoord destijds als noodzakelijk achtten voor de toekomst van de club.

Het management heeft maanden geschermd met serieuze kopers voor het W&P Stadion, richting sponsoren, supporters, pers en niet te vergeten richting politiek. De eerste drie hebben simpelweg het recht niet (en dat is vast maar goed ook) om de club te dwingen openheid van zaken te geven; de vierde partij had dat recht wel maar liet om onduidelijke reden na er gebruik van te maken.

Nu is de zaak veranderd, want er is een vijfde partij die aan bel trekt en dat is een machtige partij: de hypotheekverstrekkers. De banken eisen dat de club binnen een week een koper vindt, anders verkopen ze het stadion aan de hoogste bieder en is het afgelopen met Fortuna. Dat klinkt al wat serieuzer alhoewel we ons afvragen van wie de banken miljoenen verwachten te ontvangen voor een paar 1.000 kilo beton en een paar grasmatten. Misschien blijken de Lateral Boys wel de hoogste bieder te zijn, maar dan kunnen we de banken al verzekeren dat ze er niet rijk van gaan worden.

Desondanks zal Fortuna gegeven het ultimatum nu toch echt met de billen bloot moeten. Het stadion moet de deur uit en wel snel. Is het niet omdat de banken moeilijk gaan doen, dan is het wel omdat het niet verkopen van het stadion de ontwikkeling van datzelfde stadion tegenhoudt (zonder nieuwe eigenaar gebeurt daar natuurlijk niks). En uit die ontwikkeling verwacht Fortuna de nodige opbrengsten te genereren die de club boven Jan moeten helpen. De komende weken worden dus weer eens cruciaal.

Vervolgens zien we de eerste resultaten opzoek naar een nieuwe commerciële manager. In een eerdere column (Gered: hoe nu verder?) schreven we dat de club de tijd moest nemen (november/december leek ons een redelijke termijn) om een commerciële manager te zoeken en daarbij ook hulp van buitenaf niet moest schuwen. Precies datgene heeft Fortuna gedaan met het inhuren van het strategie en management bedrijf Boer & Croon, dus daar hoor je ons niet over klagen.

Boer & Croon heeft een behoorlijke naam op management gebied en met mensen als Nicole Edelenbos, John Jaakke en Jos Staatsen ook mensen op de loonlijst die het klappen van de voetbalzweep kennen. Bjorn Oostra zal er een hele kluif aan hebben om nu nog integriteitproblemen aan het daglicht te brengen.

Boer & Croon heeft vooronderzoek gedaan en geconstateerd dat er zonder verkoop van het stadion geen bestaansmogelijkheden zijn voor de club, maar zodra het stadion weg is, zijn er tal van mogelijkheden. Naast ons aanbod om Fortuna kosteloos naar een 20ste plek te leiden in de competitie waren de Lateral Boys ook beschikbaar geweest om kosteloos een rapport op te stellen met dezelfde strekking. Natuurlijk gaat er niks in Sittard als het stadion niet weg is en natuurlijk kan er van alles als het stadion wel verkocht is. Dan kun je dat stadion namelijk ontwikkelen!

Nou ja, hoewel de conclusies van Boer & Croon weinig verheffend zijn, zijn ze natuurlijk wel waar. En er zijn figuren geweest met een Fortuna verleden (een stuk of drie, we noemen geen namen) die zelfs nog niet tot die conclusie kwamen. Dus dat is winst. Boer & Croon wil er dus wel inspringen zodra het stadion is verkocht. Er vliegen al salariseisen door de kranten (is dat strategisch management alla Boer & Croon?) en ook daar hadden we in voornoemde column een paragraafje aan gewijd.

Wat we jammer vinden is dat Boer & Croon niet van zins is voor een langetermijnoplossing te zorgen. Boer & Croon wil een jaar puin ruimen in de organisatie en de commerciële tak op poten zetten. Daarna wegwezen. Vanuit het oogpunt van Boer & Croon wellicht begrijpelijk, maar of dat ook in het belang van Fortuna is? Fortuna heeft namelijk behoefte aan iemand die het gezicht wordt van de club richting sponsoren en regio. En dat is per definitie een kwestie van de lange adem. Maar ja, wellicht is de chaos zo groot in de organisatie dat een nieuw jaartje interim management onvermijdelijk is.

Conclusie: de club is bezig om de organisatie serieus op poten te krijgen, maar dat heeft allemaal geen enkele waarde als het stadion niet verkocht wordt. We zullen waarschijnlijk voor het einde van dit jaar weten of dat laatste lukt.

Lateral Boys