Gisteren was het dan zover. De eerste Van der Padt trofee ooit is uitgereikt! De gelukkige eigenaar van dit kleinood is Mehmet Akyil, de oud MVV’er. Proficiat!!


De jury heeft zich de afgelopen maanden gebogen over de genomineerden voor de Van der Padt trofee 2003/2004 en uiteindelijk ook over de winnaar. Om een schifting te maken (we incasseerden 81 tegentreffers en de jury zou Chris Dekker erkentelijk zijn als er dat komend seizoen minder zijn….) hanteerde de jury enkele selectiecriteria:

1) een speler die ons volkomen onbekend was toen hij scoorde tegen Fortuna
2) de gescoorde treffer was een pijnlijke, lullige goal
3) een speler van wie wij denken dat de treffer die hij tegen Fortuna scoorde wel eens zijn hoogtepunt zou kunnen zijn in zijn professionele voetbalcarrière.

De genomineerden
Kortom, de jury ging opzoek naar de opvolger van Arie van der Padt! Op basis van die criteria bleven er zes namen over. De genomineerden:

Demy de Zeeuw: 21-jarige spits van Go Ahead Eagles, die scoorde in één van Fortuna’s slechtste duels van het afgelopen seizoen: uit in Deventer. Het was een mooie uithaal van deze ons volstrekt onbekende man. Gaan we ooit nog iets van hem horen?

Mehmet Akyil: 19-jarige aanvaller van MVV die ons in oktober 2003 tien minuten voor tijd een zekere derbywinst in Maastricht ontnam. Een minutenlang durende scrimmage met hoofdrollen voor Dario Cagnazzo en Mehmet Akyil. Zelfs de speaker wist niet wie Mehmet was, laat staan wij. Bijzonder pijnlijk allemaal….

René Wessels: 18-jarige spits van BVO Emmen afkomstig uit Kloosterhaar (of all places) die in oktober 2003 inviel in het duel Fortuna-Emmen en in blessuretijd alles en iedereen in Sittard tot wanhoop dreef. Hij scoorde namelijk de beslissende derde treffer, waardoor Fortuna op een onoverbrugbare achterstand kwam. René wie?

Rick Hooyboer: 29-jarige verdediger van HFC Haarlem en een echte vreemde eend in de bijt. Hij loopt al jaren mee in de verdediging van Haarlem, maar heeft dat tot dusverre zo onopvallend gedaan dat wij op 27 februari 2004 vijfmaal op het wedstrijdformulier moesten kijken om zeker te zijn wie er gescoord had: Rick wie?

Sjoerd Ars: 20-jarig groentje geboren in Didam uitkomend voor De Graafschap. Nooit van gehoord, totdat hij in februari 2004 ineens bommetje vrij stond in ons strafschopgebied en scoorde. Ontkennen heeft geen zin, het is echt gebeurd….

Tom Timmermans: 20-jarige spits van VVV Venlo, die het afgelopen seizoen in beide ontmoetingen met VVV scoorde tegen Fortuna. Met name de 7-0 afslachting in Venlo staat ons nog redelijk helder voor de geest. Iedereen aan Venloose zijde die een bal raakte, scoorde. En dus mocht Tim ook invallen en ja hoor….

De winnaar
Tja, dat is niet makkelijk, maar de jury kwam er uiteindelijk (niet unaniem maar toch) uit. Tot winnaar van de Van der Padt trofee 2003-2004 is uitgeroepen: Mehmet Akyil. Het jury rapport benadrukt het belang van de treffer (het kostte Fortuna derbywinst), de onbekendheid van de speler (echt niemand kende Mehmet), het gedrag van de speler na het scoren van de treffer (hij wist van gekkigheid niet wat ie moest doen, want hij rende Jan van Deinsen in volle vaart omver) en Mehmet’s carrière ontwikkeling (contractverlenging bij MVV zat er blijkbaar niet in, en dus zou die treffer tegen Fortuna wel eens zijn laatste in het profvoetbal kunnen zijn).

De uitreiking
Geen contractverlenging in Maastricht, maar wel een contract bij de Belgische derdeklasser Excelsior Veldwezelt. En dus trokken we gisteren naar Veldwezelt. Daar zou het oefenduel Excelsior VeldwezeltVerbroedering Geel gespeeld worden, hadden we ons laten vertellen. En inderdaad, dat was het geval!


Ah, dus hier trapt onze Mehmet dus wekelijks een balletje?

Nou, nu Mehmet Akyil nog vinden. En ook dat bleek geen probleem te zijn. Even wachten tot de warming up afgelopen was en toen was het zover. Terwijl de overige spelers vreemd toekeken hoe Mehmet gevraagd werd voor een heus interview, kon de officiële plechtigheid beginnen.

Mehmet wist zich de treffer tegen Fortuna nog prima te kunnen herinneren. Zo herinnerde hij zich nog iets over een blunderende verdediger van Fortuna. Pijnlijk, zeer pijnlijk, meneer Cagnazzo…. En de bal die hij op de achterlijn kreeg van God weet wie, maar een ding was zeker Mehmet stond buitenspel. Pijnlijk, zeer pijnlijk meneer de grensrechter…En toen hij scoorde vloog ie Van Deinsen in zijn nek. Ook dat moet pijnlijk zijn geweest voor Jantje ‘nokkie nokkie’ van Deinsen, maar dan letterlijk….

Van Arie van der Padt had Mehmet overigens nog nooit gehoord. En dat stemt tot tevredenheid, want niemand kent de man die zoveel leed veroorzaakte in Sittard.Tijd dus voor de bekeruitreiking. Mehmet was zeer vereerd met de prijs. En terecht ook. Een Van der Padt trofee is een soort oeuvreprijs en die win je per slot van rekening niet elke week!!


Ook nu weet Mehmet met zijn emoties geen blijf

Goed, dat was dat. Restte er nog een oefenduel tussen Excelsior Veldwezelt en Verbroedering Geel. Als we er dan toch zijn, pikken we die ook maar even mee.

Mehmet heeft een basisplek veroverd in Veldwezelt (alhoewel hij dat zelf nog niet zeker weet). Alhoewel het duel aangekondigd werd als een vriendschappelijk duel bleek daar in de praktijk niet veel van terecht te komen. De tackles volgden elkaar in rap tempo op, op de puike grasmat van Excelsior (geweldige accomodatie trouwens!), met een stuk of zes / zeven gele kaarten als gevolg. Ook Mehmet liet zich niet onbetuigd.

Trouwens, ook nog een redelijk niveau. Ik denk niet dat Fortuna een kans had gehad tegen één van beide elftallen. Kortom, misschien verdwijnt Mehmet toch niet in de vergetelheid en kan hij zijn voetbalcarrière toch nog op het juiste spoor krijgen? Jeroen Ketting is het ook nog gelukt, dus…

Verbroedering Geel wint het duel uiteindelijk met 3-1 en als de scheidsrechter er een punt achter zet, doen wij dat ook maar. We bedanken Mehmet en Excelsior Veldwezelt voor de medewerking! Volgend seizoen zal er vast weer een Van der Padt trofee worden uitgereikt!


Zou de Van der Padt trofee een plekje krijgen in de niet bepaald overvolle prijzenkast van Excelsior Veldwezelt?

Riccardo Welters