Vrijdag 13 augustus 2010, even voor 22.00 uur. Kijkend naar de eindstand op het scorebord, lijkt er allemaal vrij weinig veranderd te zijn ten opzichte van de voorgaande jaargang. Het mag duidelijk zijn dat de ploeg uit Sittard nog wel enkele broodnodige versterkingen kan gebruiken, wil men dit seizoen volledig gevrijwaard blijven van degradatiezorgen. Ondanks de 1-0 voorsprong vroeg in de tweede helft, staat de Sittardse ploeg aan het eind van de 90 minuten wederom eens met lege handen.


13 Augustus 2010

Blunders zorgen voor mislukte seizoen ouverture

AGOVV 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 48. Caracciolo 0-1; 49. Mulders 1-1; 69. Hemmen 2-1; 85. Hemmen 3-1.
Opstelling: Wintjens; Geenen (64. Diaz), Facenna, Grabovac, Liard; De Boer, Hofstede, Halim (46. Garlisi), Kotbani (82. Ryani); Di Lallo en Caracciolo.
Toeschouwers: 2.820
Scheidsrechter: Cairo
Geel (Fortuna): De Boer, Hofstede
Rood (Fortuna): –

Het is 15.45 uur als ik in de auto stap, klaar om me richting de Trendwork Arena te begeven. Na vlug even mijn twee mede LB’ers te hebben opgepikt gaat het richting Sittard. Daar aangekomen blijken onze plekken achter in de bus keurig gereserveerd te zijn. Perfect geregeld door de ceremoniemeester van Vak C.

Ook wordt duidelijk dat de twee meest vooraanstaande leden van het buscomité de reis vandaag niet zullen meemaken. Heuglijke familie omstandigheden worden, volledig terecht overigens, verkozen boven een uitstapje met die andere familie. Naar verluidt is na deze avond ook weer een klein deel van Polen onderricht in het bloemetjes en bijtjes concept.

Eenmaal in de bus blijkt al snel wat we de afgelopen maanden hebben moeten missen. De opgekropte onzin komt in een niet aflatend tempo naar boven en onder het genot van een Hoegaerden met een gezonde schuimkraag is het goed toeven op de achterbank.


Degene die Belgie oprichtte verdient een standbeeld

De reis vordert dan ook gestaag en na een korte tussenstop, arriveren we rond 19.15 uur bij het voormalige Berg & Bos Stadion van AGOVV. Ook in Apeldoorn blijkt de commercie genadeloos te hebben toegeslagen en is die naam inmiddels omgedoopt tot het ‘Fly Brazil/Desko Stadion’.

Het parkeerterrein voor het uitvak staat al bomvol met personenauto’s, wat duidt op een massale opkomst van de Fortuna support. Ondanks dat door verschillende partijen al lang en breed van tevoren was aangegeven, dat dit zonder meer te verwachten was, besloot men in Apeldoorn geen acht te slaan op deze welgemeende tip.


AGOVV was wel goed voorbereid op regen

Groot is dan ook de consternatie, als duidelijk wordt dat de meegereisde Fortunezen nooit allemaal in het 138 plaatsen tellende kippenhok gaan passen. Als oplossing wordt besloten om de tribune pal naast het uitvak open te stellen voor de Fortuna aanhang.


De Fortuna support heeft er weer zin in

Nu dit allemaal naar volle tevredenheid geregeld is, wordt het tijd om ons te gaan concentreren op het belangrijkste deel van deze reis. Fortuna start met alle drie de nieuwe aanwinsten in de basis. Ramon Voornzit nog één wedstrijd schorsing uit, opgelopen tijdens vorig seizoen. Het door Dusseldorp verkozen elftal ziet er als volgt uit: Wintjens, Geenen, Facenna, Grabovac, Liard, De Boer, Di Lallo, Kotbani, Caracciolo, Hofstedeen Halim.

Tegenstander AGOVV telt na het vertrek van het hangbuikzwijntje Koen van de G, geen spelers meer met een Fortuna verleden. Dit geldt overigens niet voor de technische staf. Marco Heering is de assistent van de in Sittard niet al te populaire Hans de Koning. Na het geweldige werk dat hij afleverde in Oss. TOP, klasse Hans, heeft hij nu zijn kamp opgeslagen op de Veluwe. Benieuwd hoelang het duurt voordat ook deze club volledig ten gronde is gericht door dit illustere heerschap.

Het begin van de wedstrijd is rommelig. Beide ploegen zoeken duidelijk nog naar hun ritme. Toch is Fortuna in die beginfase de betere ploeg. Duidelijk is dat Wim Dusseldorp zijn elftal meer naar voren durft te laten spelen dan zijn voorganger Roger Reijners. De Sittardse ploeg krijgt warempel drie hoekschoppen in de eerste twintig minuten, maar weet daar geen kansen uit te creëren.

Na de beginfase neemt AGOVV het heft steeds meer in handen, maar ook de thuisploeg weet zelden echt gevaarlijk te worden. Echt verrassend is de 0-0 stand bij rust dan ook niet.In de rust is het normaliter tijd voor de Goodyear commissie om een oordeel te vellen over de plaatselijke catering. Aangezien AGOVV echter blijft volharden in het serveren van dat afzichtelijke broodje slachtafval, besluit ik eigenhandig om de club uit te sluiten van deelname in de jacht naar deze befaamde ster.


Eten uit de vuilnisbak is vast hygienischer

Het is immers pas de eerste wedstrijd en ik kan me niet permitteren om mijn inwendig gestel nu al op het spel te gaan zetten, met zo’n ongetwijfeld slopend seizoen voor de boeg. Laten we eerlijk zijn, het oordeel voor de Apeldoornse club zou met aan 100 procent grenzende zekerheid, vernietigend zijn geweest. Daarnaast heb ik natuurlijk ook rekening te houden met mijn mede-zittenden in de bus.

Fortuna begint op een plaats gewijzigd aan de tweede helft. De falende Halim, die bij gebrek aan opties mocht starten aan deze wedstrijd, is vervangen door Sebastiano Garlisi. De ene noodgreep voor de andere, het mag duidelijk zijn dat een nieuwe linksbuiten tot de prioriteiten behoort van trainer Dusseldorp.

De Sittardse formatie komt flitsend uit de startblokken. Een afgeslagen bal in de verdediging van AGOVV komt terecht bij Gino Facenna. Hij lift de bal het strafschopgebied in, waar hij voor de voeten komt van Fabio Caracciolo, die zich geen seconde bedenkt en de bal achter keeper Postma deponeert. 0-1 Fortuna en tevens het eerste doelpunt in Sittardse dienst van deze bewezen goalgetter.

De 196 meegereisde Fortuna supporters gaan volledig uit hun dak en de omwonenden mogen vergeven worden als gedacht werd dat de thuisploeg zojuist op voorsprong was gekomen. Het aantal decibel dat opstijgt vanuit het uitvak plus aanpalende tribune mag gerust indrukwekkend worden genoemd.Lang kunnen we echter niet genieten van de verkregen voorsprong, alvorens met de neus op de feiten te worden gedrukt. Waar iedereen nog wat staat na te juichen aan Sittardse kant, is het AGOVV dat de aftrap neemt. De bal komt terecht bij Yoann de Boer die alle tijd heeft om de bal uit te verdedigen of terug te spelen op keeper Danny Wintjens. De Boer kiest voor dat laatste, maar doet dat wat al te rustig. Blijkbaar heeft hij de mee opgekomen Paul Mulders niet opgemerkt en speelt hem de bal in de voeten. Deze omspeelt simpel Danny Wintjens en tikt beheerst de 1-1 tegen de touwen.


Het blijft een mooie tribune

Na de 1-1 neemt AGOVV het heft weer in handen, maar toont Fortuna een niet aflatende inzet en weigert het zich in te graven. In de 69ste minuut gaat het dan toch fout voor de Sittardse ploeg. Een niet al te moeilijk lijkend afstandschot wordt in eerste instantie nog gepareerd door doelman Wintjens, maar in de rebound is het de inmiddels ingevallen Michel Hemmen, die alert reageert en Wintjens kansloos laat, 2-1.

Even later kan Bernard Hofstede na een snelle counter de bal meenemen en geeft Stefan Postma voor de tweede keer deze avond het nakijken. Helaas heeft scheidsrechter Cairo oprecht hands geconstateerd en gaat dat feestje niet door. De grootste kans voor Fortuna in deze helft komt echter op naam van invaller Garlisi. Hij wordt door een beken balletje van Anthony di Lallo vrij voor de keeper gezet. Oog in oog met Postma faalt hij echter gedurende zijn ongetwijfeld ‘finest moment’ dat er nooit kwam. Zijn inzet verdwijnt tot frustratie van alles wat geel groen is aan de verkeerde kant over de achterlijn.

Dit is meteen het laatste wapenfeit van de Sittardse ploeg en zo’n vijf minuten voor tijd maakt wederom Michiel Hemmen aan alle onzekerheid een einde door met zijn tweede treffer de 3-1 op het scorebord te zetten.


Spelers bedanken het publiek

Al met al een terechte uitslag. De Apeldoornse ploeg was vanavond de betere, maar toch geeft het spel van de formatie van Wim Dusseldorp reden tot voorzichtig vertrouwen. Met enkele gerichte aanwinsten, moet het mogelijk zijn om van die laatste plekken weg te blijven. Mochten die versterkingen er niet komen, zal het wederom een zwaar en frustrerend seizoen worden.

Hoe dan ook, l’Histoire continue…

Guido Erens