Vrijdag 18 januari 2008: AGOVV-Fortuna. Is Fortuna in staat om ook dit seizoen de 3 punten weg te slepen uit Apeldoorn? Een meer uitgelezen kans dan vandaag zal Fortuna zelden hebben gekregen, aangezien de thuisploeg er afgelopen dinsdag nog een verloren bekerwedstrijd inclusief verlenging in Dordrecht op had zitten. Een zowel sportieve alsook mentale dreun, zou je afgaande op het resultaat en het wedstrijdverloop geneigd zijn om te zeggen. Bovendien wist Fortuna thuis al flink uit te halen tegen AGOVV (5-2, TMD) en de statistieken van de Jupiler League laten ook nog eens zien dat de thuisploeg met 56 tegendoelpunten met afstand de meest gepasseerde verdediging heeft. Het zou toch een mooie drijfveer moeten zijn voor onze groen-gelen om er eens vol voor te gaan.


18 Januari 2008

Fortuna komt goed weg, ondanks bijzonder matig spel

AGOVV 2 Fortuna Sittard 3
Doelpuntenmakers: 17. Derksen 0-1; 20. Mertens 1-1; 36. Garritsen 2-1; 45. E. Guvenc 2-2; 57. Heinrichs 2-3.
Opstelling: Christianen, Geenen, Grabovac, Bejas (46. Voorn), Vanek, Simone, El Hammouchi, E. Guvenc, Heinrichs, Derksen (87. Van den Ouweland), Jacobs (46. Schreurs)
Toeschouwers: 1.875
Scheidsrechter: Makkelie
Geel (Fortuna): Geenen, Simone, E. Guvenc, Christianen
Rood (Fortuna): –

Helaas ook vandaag weer blijven we verstoken van de gastvrijheid van buscoördinatoren Annette en Wil, omdat er gewoonweg weer geen supportersbus rijdt wegens te weinig aanmeldingen. Een ultieme aanmeldingspoging van een handvol SJF-leden op maandag ten spijt. Voor deze en ook alle andere geïnteresseerden in dit georganiseerde vervoer wil ik namens de SV Nao Veure nog maar eens ten overvloede mededelen dat men zich op tijd dient aan te melden. Niettemin toon ik als Fortunasupporter én als fansitemaker tezamen met mijn collega’s Waldorf en De Waarnemer en onze reisgezellen Hub en Frank maar weer eens respect – of moet ik mij hier gaan bedienen van de Onlineterminologie “respek”? – door toch maar weer vol goede moed Fortuna achterna de reizen en de ploeg waar mogelijk te steunen. Door sommige mensen worden wij voor prententieus versleten, dat mag, wij weten en geven vaak genoeg aan waar wij voor staan. Dat doen wij niet met vermeende hottentottenakties of door zelfverheerlijking, maar vanuit een oprecht gevoel dat ons zegt dat het culturele erfgoed van de club in stand dient te blijven en dat hierover gewaakt moet worden. En dat laatste is zowel op sportief – als financieel-commercieel vlak nog verre van gewaarborgd, mede ingegeven door de uitermate zwakke rode lantaarndragerspositie die Fortuna voor aanvang van de wedstrijd van vandaag bekleedde.

Weder en wind dienende togen wij vandaag dus vanuit de startplaats Gronsveld met haltes in LB-bolwerk Spaubeek en Munstergeleen richting Apeldoorn. Ondanks het belabberde weer verliep de heenreis zonder obstakels. Ergens niet ver van Apeldoorn werd er dan ook nog een extra stop ingelast om de inwendige mens van de nodige versterking te voorzien. We werden er herenigd met nog een redelijk groepje Fortunezen. De Waarnemer doet dan ook een voorzichtige schatting dat zo’n 45 Fortunezen het uitvak zullen bevolking. Dat is niet eens zo heel ver bezijden de realiteit, want onze hulp Frank telde exact 38 aanwezigen. Ruim voldoende om een supportersbus te laten rijden, maar helaas lukt dat om uiteenlopende redenen dus niet.  Wat ik mij echter wel afvraag, is hoe het moet gaan er als gespeeld wordt om een prijs als we op verplaatsing naar Apeldoorn moeten, aangezien het ultra-kleine uitvak aldaar slechts ruimte biedt aan een 100 bezoekers. Maar dat is allemaal zorg voor als het ooit echt een keer zo ver zal komen.

Vandaag spelen we tegen AGOVV en die staan op een 14de plaats op de ranglijst en dus net boven het groepje dat wekelijks vecht om van de rode lataarn verstoken te blijven. Naast een blijkbaar slechte verdediging beschikt AGOVV wel over een aantal aanvallende spelers met meer dan voor dit niveau zelfs bovenmodale kwaliteiten. Aanvoerder Ruud ter Heide scoort jaarlijks tussen 15 en 20 competitiedoelpunten, maar vertoeft vreemd genoeg toch al een poosje bij deze toch niet al te grote club. Vandaag is Ter Heide er overigens niet bij als gevolg van een schorsing die hij te wijten heeft aan racistisch taalgebruik. Daarnaast beschikt men over Vitessehuurling Rihairo Meulens, maar het grootste talent is wellicht de Belg Dries Mertens. Deze heeft het postuur van een jongen van 16 jaar, maar zijn techniek en bewegingen zijn van zeer behoorlijk niveau. Het grote gevaar voor hem is dat zijn fysieke tekortkomingen hem het predikaat zullen bezorgen van “te groot voor het servet, maar te klein voor het laken”. Ik waag echter te stellen dat er op zijn positie geen handvol betere spelers zijn te vinden in de Jupiler League. Voor de voetballiefhebber, en dat ben ik ondanks alles nog steeds, is deze jongen vaak een lust voor het oog.

Als we het programmaboekje erbij nemen, vallen verder in de overigens bijzonder ruime selectie van de thuisploeg (Liefst 36 spelers!) de namen van de ervaren Jan Michels en Gijs Cales en de ons volstrekt onbekende Garry Abbas op. We mogen hopen dat laatstgenoemde in ieder geval geen aanvaller is. Maar uiteraard kennen wij als Fortunezen nog allemaal de namen van Koen Garritsen en assistent-trainer Marco Heering. Bij Fortuna heeft Brahim Bouhadan een verleden bij AGOVV, maar Bouha is in Sittard al in tijden niet meer zeker van een basisplaats laat staan een plaats op het wedstrijdformulier. Overigens deed er zich bij het passeren van de kassa’s bij Sportpark Berg en Bos een leuk voorval voor.  Een vrouwelijke steward bleek dermate gebiologeerd door de Fortunasjaal van Hub dat hij het kleinood na enig aandringen aan de mevrouw afstond.

Bij Fortuna heeft trainer Roger Reijners besloten een aantal opvallende wijzigingen door te voeren. Zo is aanvoerder Joep Op den Kamp geslachtofferd voor de door sommige supporters om moverende redenen weinig gewenste Roy Bejas. Ook spits Ruud Boymans ontbreekt, naar verluid om wille van een blessure. De achtergelaten leemte wordt ingevuld door veteraan D-J Derksen.Nico Vanek is weer volledig hersteld van de griep en keert ook terug in de basis. Aanvoerder van de dag is Zarko Grabovac en niet de in de pikorde verondersteld hoger staande Raschid El Hammouchi. Als AGOVV en Fortuna keurig ieder 11 spelers in het veld hebben gebracht, vindt scheids Makkelie het ook prima en fluit hij voor de aftrap.

Fortuna begint behoorlijk met vooruitvoetballend spel en dat resulteert er mede in dat Jürgen Heinrichs een afvallende bal weet te recupereren en Emmo Guvenc bedient. Emmo’s schot belandt in de handen van doelman Lenting. Aan de overkant glipt Mertens voor een eerste keer door de verdediging, Arjan Christianen vangt zijn schot echter op. We spelen een dikke 10 minuten als Emmo Guvenc door de buitenspelval glipt. Axwijk is zo “handig” om de toch niet supersnelle Guvenc direct neer te halen en Makkelie kan hem nog slechts naar de zijkant verwijzen met de rode kaart. AGOVV is echter allerminst van streek als Garritsen een vrije trap op het hoofd van de volstrekt vrijstaande Meulens legt, maar die kopt op de paal en de rebound wordt door de inlopende Chadli over geschoten. Fortuna zoekt dus naar een manier om de 10 van AGOVV te kloppen en de sleutel wordt aangereikt door Emmo Guvenc die Derksen bedient en de veteraan doet waar hij vroeger zo goed in was: scoren, 0-1. Lang kunnen we er echter niet van genieten, want alweer Mertens is met aan dank Bejas ineens oog in oog met Christianen en faalt nu niet, 1-1.

Bij Fortuna wordt er onderling heel wat afgescholden en gebaard. Opvallend is dat de altijd rustige Nico Vanek zich hierbij duidelijk laat gelden. De thuisploeg heeft zich dus goed herpakt en behoudens een strak schot van wie anders dan Emmo Guvenc weet Fortuna vooralsnog weinig in de schaal te leggen. Sterker nog: Via een dubbele counter binnen een minuut krijgt  AGOVV 2 kansen om de wedstrijd in zijn voordeel te laten keren. Bij de eerste poging soleert Meulens langs een aantal Fortunezen, maar uiteindelijk drijft hij zijn aktie te ver door. Bij de tweede keer kan Mertens door op links en biedt hij Meulens een riante kans, maar deze schiet tot ieders verbazing de bal naast. De eerstvolgende keer is het de beurt aan Chadli die door de constant haperende buitenspelval glipt. Christianen haalt hem in het strafschopgebied neer en Makkelie wijst naar de stip. Gelukkig voor Christianen en Fortuna is de scheids nog bijzonder coulant en “bedankt” bij onze doelman slechts met geel waar rood had gekund, maar wellicht oordeelde Makkelie dat Vanek nog bij machte was geweest om in te grijpen. Christianen mag dan proberen om zijn voormalige maatje Garritsen van scoren af te houden, toucheert de bal nog, maar dat is onvoldoende, 2-1.

Het uitvak keert zich nog maar eens en masse vocaal tegen een aantal falende spelers. Bejas en onze “Parel van de Parkstad” Jacobs zijn hierbij het meest gekozen doelwit. Op slag van rust is het echter Emmo Guvenc – zucht, wie anders – die volstrekt tegen de verhouding in en uit een rommelige situatie van dichtbij doelman Lenting weet te verschalken, 2-2. AGOVV had dan al lang op een ruimere voorsprong moeten staan als het beter was omgesprongen met het zeer matige verdedigen van Fortunazijde.

In de rust treedt als altijd ook vandaag de Goodyear Commissie naar voren. Echter tot een bestelling komen we vandaag niet als mijn collega De Waarnemer mij wenkt voor overleg. Hij heeft een bijzonder ernstige overtreding geconstateerd. De cateringmedewerker lapte de algemene horecaregels aan zijn laars en stond nietsvermoedend zijn saffie weg te paffen in de nabijheid van gehaktballen. In dit geval resteert slechts één oordeel: Een officiële waarschuwing en uitsluiting van beoordeling. Daarenboven hing er bijkomend een weinig frisse walm bij het cateringhokje. Indien AGOVV bij een volgende gelegenheid opnieuw de regels overtreedt, zal de Goodyear Commissie overgaan tot een meer bindende sanctie.

We gaan verder met de tweede helft. Reijners heeft goed geluisterd naar de wensen van de meegereisde supporters en de falende Bejas en Jacobs kunnen op zoek naar zeepje en shampoo. Hun vervangers zijn Ramon Voorn en (Oh) Danny (Danny) Schreurs. Dit resulteert in een 3-4-3 opstelling met Ramon Voorn als cipier voor de verdediging. Maar ook nu weet Fortuna vooralsnog de thuisploeg in de beginfase erg weinig in de verlegenheid te brengen. Het ontbreekt Fortuna vooral aan snelheid en aan inventiviteit. Vlak voor het uur volgt eindelijk de zo gewenste doorbraak van de dreigende Poolse landdag. De in de eerste helft door alle vuurpijlen en andere hoge ballen volstrekt wegkwijnende Angelo Simone benut eindelijk de ruimte die zowel hij als Danny Schreurs krijgen en stuurt laatstgenoemde met een dieptepass de ruimte in. Schreurs kan voorzetten en de vrijstaande Heinrichs doet waar hij vorig seizoen best goed in was: scoren, 2-3. Met een lage en gortdroge schuiver geeft hij Lenting het nakijken.

De verwachting is dat Fortuna nu eindelijke de man-meer-situatie kan gaan uitbuiten, maar niets is minder waar. In het verloop van de partij moet Vanek de bal een keer van de lijn halen en onderscheidt met name Christianen zich met reddende akties. Aan Fortunazijde weet Angelo Simone zijn stempel nog een paar keer op het spel te drukken. Allereerst via een afgemeten voorzet van de flank die door Derksen langs de verkeerde kant van de eerste paal wordt gewerkt. Bij een mooie schietpoging van een meter of 25 meter is Lenting paraat, maar kan Schreurs van dichtbij scoren. De assistent-scheidsrechter aan de overkant ziet er (terecht) hinderlijk buitenspel in. De derde keer brengt Angelo opnieuw Schreurs in stelling. Die weet de bal tot bij de vrijstaande invaller Charlie van den Ouweland te brengen. Maar hoewel Charlie de bal handig langs Lenting weet te spelen, is verdediger N’toko nog op tijd om hem de loef af te steken op weg naar het doel. AGOVV heeft het slotakkoord als Chadli in blessuretijd een gevaarlijk ogende vrije trap over schiet.

Fortuna sleept een zwaar bevochten overwinning over de streep en mag hierbij niet klagen over het gebrek aan doeltreffendheid bij de gastheren. Het spel van Fortuna was tegen deze aangeslagen en gehavende tegenstander bij tijd en wijle niet om aan te zien en we komen in feite goed weg. Helaas vandaag geen speelminuten voor onze supersub Panagiotis “Panos” Vouis, ondanks de door mij meegetorste speciale Panosvlag. Volgende keer beter rondkijken, Roger! Voorlopig mag diezelfde Roger zich nog spekkoper noemen met 6 punten uit 3 wedstrijden.

Afgezien van een inschattingsfout van ondergetekende ter hoogte van Swalmen en een volstrekt gammele verkeerssituatie nabij Roermond – Eurlings jr. bedankt! – bereikten we toch zeker enigszins voldaan onze respectievelijke thuisbases. Of deze uitoverwinning in de categorie “herstel” dan wel “waan van de dag” behoort, mogen de heren spelers aanstaande vrijdag bewijzen. Fortuna ontvangt dan het hoger aangeschreven Go Ahead Eagles. En volgens mij hebben we nog een appeltje te schillen met die tegenstander!

Gegroet,

TMD