Waar na de voor Fortuna katerige Derby tegen MVV de prestatie kon worden afgedaan met de kernbegrippen bedroevend, slap, inspiratieloos en krachteloos waren we hedenavond toeschouwer van de omgekeerde wereld. Een gretig, scherp en passievol Fortuna toonde aan hoe er gespeeld moet worden in de Jupiler League Eerste Divisie. Dat daarbij een portie geluk, een matig verdedigende opponent en een alleszins behoorlijke arbitrage een rol speelden, mag zeker niet onderbelicht blijven.


14 September 2007

Strijdvaardig Fortuna winnaar in spectaculair duel

Fortuna Sittard 5 AGOVV 2
Doelpuntenmakers: 7. Cornelia 1-0; 10. Ter Heide 1-1; 28. Mertens 1-2; 54. Cornelia 2-2; 73. Heinrichs 3-2; 78. Cornelia (pen.) 4-2; 87. Heinrichs 5-2.
Opstelling: Christianen, Geenen (71. Facenna), Grabovac, Op den Kamp, Vanek (79. Paridaans), Simone, Van Driel, Heinrichs, Van den Ouweland (83. El Hammouchi), Derksen, Cornelia
Toeschouwers: 3.128
Scheidsrechter: Winter
Geel (Fortuna): Geenen, Grabovac, Cornelia, Van den Ouweland
Rood (Fortuna): –

Vrijdag 14 september 2007, Fortuna-AGOVV. Wie een verslag vol superlatieven en hyperbolen verwacht, kan beter naar andere fansites gaan surfen. Voetbal in de Eerste Divisie kon niet treffender verwoord worden als door de ouders van AGOVV-er Dries Mertens. Waar een deel van de redactie van deze site na afloop nabij de receptie stond te wachten op een afspraak met Zarko Grabovac en Koen Garritsen en onderwijl zich onderhoudend met diverse passerende Fortunezen, werden ze van een afstand gadegeslagen door een koppel van middelbare leeftijd, welke wij ook al hadden gespot nabij onze vaste stekken aan de Oostzijde. Mijn collega ging met hen als eerste het gesprek aan. Al snel kwamen we tot de conclusie dat op het prestatieniveau van de gemiddelde Eerstedivisionist geen peil valt te trekken. Met andere woorden: Iedereen kan winnen van ADO Den Haag, RBC en waarschijnlijk ook nog wel van mijn titelfavoriet RKC. Maar net zo lief kan iedereen ook verliezen van FC Eindhoven, AGOVV en FC Omniworld. De scheidingslijn tussen winst en verlies is er dan ook erg dun. Nergens regeert de waan van de dag dan ook sterker.

Voorafgaand aan het duel van vanavond weinig nieuws. Mondjesmaat werd er een kader gegeven aan het débâcle van afgelopen week. De klap voelde bij ondergetekende het heftigst op de late zaterdagavond. Geen onvolprezen Match of the Day, hetgeen de gemoedsstemming doorgaans naar een hoger niveau brengt. Afkicken, want Nederland-Bulgarije was om diverse redenen niet aan mij besteed. Vlak voor het duel met AGOVV trof ik een zeer ervaren medesupporter. “Wanneer valt Wisman van zijn geloof?”, was zijn hamvraag. Nou ja, Wisman kennende zal dat allemaal wel meevallen. De man is consequent en eigenwijs genoeg om niet pardoes in de leer te gaan bij pak-‘m-beet Aldo Profitorello of Breekbare Hugo. De groep mensen die de trainer Wisman een rare vogel is gaan vinden, mag dan zijn gegroeid, maar ga er gerust maar niet vanuit dat de beste man blijft steken in een paniekaanval. Wisman is dan ook allesbehalve een opportunist. Opportunisten zaten er desondanks nog genoeg in ons welbekende Wagner & Partners Stadion. Op de N-Side overheerste tot aan het half uur een surrealistische stilte, welke gevolg was van een stilte-aktie. Daarnaast ook een spandoek met een tekst die geen twijfel liet: “Lamzakken”.


Revanche of lamzakken?

Van beide uitingen ben ik allerminst een voorstander, maar het is het goed recht van de bedenkers c.q. uitvoerders. Valt er nog meer na te beschouwen? Toch wel. Ineens is mijn zuidelijkere afkomst heel interessant voor de overige redactieleden, aangezien het weekblad De Maaspost in mijn brievenbus placht te belanden. Dat bleek voor de zoveelste keer weer eens niet het geval, maar mijn vriendin bracht uitkomst en stelde haar exemplaar van het gratis huis-aan-huis-blad ter beschikking. Daarin werd gewag gemaakt van een bloedig treffen tussen de Angel Side en ons eigen CFS, een waar journalistiek hoogtepunt overigens waarvan ik dermate onder de indruk ben dat ik u er ook maar verder niet mee verveel.

De wedstrijd dan. Voorafgaand maakte deze site voor u een speciale voorbeschouwing met daarin de medewerking van onze rots in de branding Zarko Grabovac, waarvoor onze complimenten aan hem. AGOVV is een tegenstander om rekening mee te houden. Alhoewel hekkensluiter van afgelopen seizoen, werd er deze voetbaljaargang op verplaatsing al gewonnen bij FC Volendam en de punten werden gedeeld bij en met FC Emmen, geen kinderachtige resultaten kortom.


Desondanks slechts 13 man in het uitvak…

Bij het aanhoren van de clubnaam AGOVV denkt de oprechte Fortunees in respectievelijke volgorde natuurlijk aan voormalig koelkastvoetballer Marco Heering en Koen Garritsen. Naar verluid maken beiden het uitstekend. Verder in de opstelling vooral de opvallende naam van aanvoerder Ruud ter Heide. De geboren Tukker scoort al jaren een moyenne van meer dan 1 doelpunt per 2 wedstrijden. In dat licht is het mij dan ook een raadsel waarom hij nog steeds bij AGOVV speelt. Verder als eerder vermeld ook nog van de partij de bijzonder lichtvoetige ex-Buffalo Dries Mertens. En zowaar heeft Henk Wisman vandaag blik en veger in zijn tas meegenomen. Want waar wij aanvankelijk nog braaf geloofden in de courante 4-3-3 opstelling als vermeld door Media Groep Limburg, zien we toch iets volstrekt anders op het wedstrijdformulier alsook aan de aftrap. Warempel: 4-4-2!!!!!!!

Bas Jacobs en Cédric Olondo redden de wedstrijd vandaag niet door blessures, eenzelfde lot is al weken voor Serdal Guvenc weggelegd. Voor de geïnteresseerden in Serdal: Hij volgt inmiddels looptraining, maar van volledige belasting is nog geen sprake. Er valt nog geen zinnig woord te zeggen wanneer de sympathieke Serdal weer aan de aftrap zal verschijnen. Uiteraard wensen wij hem, net als Jacobs en Olondo veel succes met een spoedig herstel. Bovendien zijn Brahim Bouhadan en sterkhouder Raschid El Hammouchi gepasseerd. Bouhadan is bij een groot deel van het publiek stilaan verworden tot de grote zondebok van de algehele matige prestaties, hetgeen ik bezijden de waarheid vind. El Hammouchi vind ik geen rechtsback, maar wel iemand die absoluut in de basis hoort. Wisman heeft vandaag blijkbaar een ander scenario in petto. Rick Geenen maakt zijn debuut in Fortuna 1 als rechtsback en Flo Cornelia en Angelo Simone zien hun goede invalbeurten gewaardeerd met basisplaatsen en zullen deze ook waarmaken. Blijkbaar leest de trainer mee op dit medium. De wedstrijd staat onder leiding van Michel Winter, een talentvolle jongere arbiter die zijn naam vandaag volledig zal waarmaken door consequent op te treden.


Zal keeper Lenting Raimond Van der Gouw kunnen doen vergeten in Apeldoorn?

Fortuna begint met veel hartstocht aan de wedstrijd. In de eerste 6 minuten is de bal nauwelijks van de helft van AGOVV en de druk op doelman Lenting is dan ook bijzonder groot. De eerste kans is er als aanvoerder Mels van Driel onze assistent Zarko Grabovac in stelling brengt. Zarko’s eerste kopbal wordt echter achter de rug van de reeds geslagen Lenting van de lijn gehaald.


Heinrichs vecht een verbeten duel uit

Meer gevaar is er als we een vrije trap krijgen, nadat uitgerekend Koen Garritsen op de rand van het starfschopgebied Jürgen Heinrichs vloert. Verrassenderwijs neemt niet de Duitser, maar wel Flo Cornelia de vrije trap en deze gaat via de muur en doelman Lenting binnen, 1-0.


Cornelia pakt zijn kans vanavond

De goede weg lijkt ingeslagen. Maar ook deze heeft vertakkingen naar het verkeerde spoor. De eerste de beste keer dat de gasten over de middenlijn komen, leidt dit tot een hoekschop. Die wordt aanvankelijk weggewerkt, maar Kabeye kan inbrengen en Ter Heide kopt de voorzet geplaatst over Christianen en brengt de stand weer in evenwicht, waarbij laatstgenoemde niet best uitzag. Niet veel later krijgt Ter Heide een minstens zo opgelegde kans, maar zijn schot mist maar rakelijks het doel. Vervolgens golft de wedstrijd op en neer. Debutant Geenen’s geschampte kopbal mist doel en Christianen redt op een schot van Mertens. Niet veel later krijgt Mertens zijn tweede kans, maar nu gaat zijn poging over zowel de uitlopende Christianen als het doel. Driemaal is echter ook voor Mertens scheepsrecht. Garritsen legt een vrije trap over de hele tot bij de Belg, deze mag van Geenen het strafschopgebied binnen en met een geplaatst schot laat hij Arjan Christianen nu wel kansloos, 1-2.


AGOVV neemt zowaar de leiding….

Zarko Garbovac heeft koppend nog een grote kans op voorzet met links vanaf de rechterflank van Charly van den Ouweland, maar voor de tweede keer wordt de bal van de lijn gehaald. Hoewel de stand gehandhaafd blijft tot aan de rust, is Fortuna zeker niet de mindere van AGOVV.


Simone vecht als vanouds op het middenveld

Ondergetekende voorspelt dat Fortuna dan ook niet zal verliezen. De rest van de aanwezige redactieleden schudt meewarig het hoofd of slaat zich op de dijen van het lachen. Maar waar gelachen wordt, is er vaak een derde. Zo ook vandaag.Fortuna is dan ook fel en goed bij de les bij de hervatting. Flo Cornelia krijgt na een spelhervatting door Arjan Christianen een geweldige kans, maar Lenting brengt redding namens AGOVV. De volgende kans is er uit een hoekschop van aanvoerder Van Driel. Joep Op den Kamp verlengt, Zarko Grabovac’s kopbal wordt door Lenting uit het doel geranseld. En vandaag is ook voor Fortuna driemaal scheepsrecht. Van Ouweland slingert met een inworp de bal voor het doel, Zarko Grabovac kopt door en weer Flo Cornelia scoort koppend 2-2. Rick Geenen krijgt nog een kans uit een voorzet van de linker van Jürgen Heinrichs, maar ziet zijn kopbal op de kruising uiteenspatten.


Geenen debuteert verdienstelijk

Aan de overkant is vooral de aalgladde en boerenslimme Ter Heide een voortdurende plaaggeest voor de laatste vier van Fortuna. Hij loopt constant buitenspel, maar de assistent-scheidsrechter trapt even vaak in het kunstje van de Tukker. Waar scheids Winter in de eerste helft een aantal situaties voor beide partijen consequent met de mantel der liefde wenste te bedekken, is hij op even consequente wijze strak in zijn leiding na de thee. In totaal toont hij liefst 6 keer de gele kaart, allemaal terecht.


Cornelia heeft zowel de bal als het AGOVV shirt onder controle

Onderwijl probeert Fortuna de overwinning binnen te halen, maar AGOVV wenst niet als vis op het droge te fungeren. Dat de voorsprong er in ieder geval komt, is nog enigszins gelukkig. Invaller Gino Facenna zet vanaf rechts voor, via de kluts komt Heinrichs tot een schot dat op het laatste mopment nog door Derksen wordt gedevieerd, 3-2.  AGOVV breekt nu wel. De immer nijvere tank Nico Vanek gaat er op links vandoor, Cathalina maakt bij de achterlijn en vooral in het strafschopgebied een domme ovetreding, strafschop.


Vanek’s actieradius kent geen grenzen

Er voltrekt zich nu een aantrekkelijk schouwspel. Zowel Heinrichs als Cornelia als Derksen willen de strafschop nemen. Aanvoerder Van Driel laat begaan en topscorer Flo Cornelia is de gelukkige. En ook trefzeker, rechtdoor, 4-2. Terwijl onze Antilliaan uitgebreid wordt gefêteerd beent Derksen zichtbaar teleurgesteld naar de middenlijn. Een doorbraak van de hiërarchie, meen ik te constateren. Prompt word ik gerepliceerd door een rijgenoot. Of ik zelf ooit gevoetbald heb. Antwoord: Ja. Op hoog niveau? Antwoord: Nee. Of ik dan niet besef wat er door Derksen heengaat? Nou, om eerlijk te zijn, kan ik me hier iets bij voorstellen. Medelijden heb ik daarentegen niet. Derksen zal zijn rijkelijke aantal van liefst 143 doelpunten vast nog wel gaan aanvullen. Hij is niet gehaald voor technische liflafjes, maar wel voor doelpunten. Bovendien moet je hem niet op hoogstaand spel gaan beoordelen, maar juist op zijn doeltreffendheid. En dat ik nu eenmaal meer liefhebber ben van Cornelia, is mijn zaak. Derksen zal best nog wel weer vaker gaan scoren. Het lijkt me geen reden om de stormbaal te hijsen. Zowaar werd het nog ook 5-2 door de vandaag voorbeeldige Heinrichs die uit een vrije trap van Van Driel kinderlijk eenvoudig koppend kan scoren. Ook hij mag content zijn.


Fortuna’s luchtmacht is AGOVV te machtig

Na afloop dus wachten op Koen Garritsen en Zarko Grabovac. Eerstgenoemde is er vrij snel. En behoorlijk teleurgesteld. Moet ik daar dieper op ingaan? Nee, dat houd ik eens lekker voor mijzelf, ik heb geen trek in commentaar. Ondanks de nederlaag heeft Garritsen zijn draai in ieder geval gevonden en dat doet ook mij plezier, het hoe waarom zal de attente volger duidelijk zijn. Helaas bleef Zarko iets langer in de kleedkamer, waardoor er geen passend portret kon worden vervaardigd door mijn collega-redacteur. Zarko verschijnt alsnog ten tonele en doet wat hij behalve goed voetballen vooral ook kan: hartelijk lachen. En dat het vandaag op zijn plaats is, leidt geen twijfel. Onze gangmaker geniet, en terecht.Maandag gaan we verder in de waan van de dag. In Den Bosch zullen we een gemotiveerde koploper treffen die vandaag uit won bij Helmond Sport. Ook dat zal een interessante toets worden voor Fortuna.

Gegroet en vandaag als lachende derde,

TMD