De KNVB zet in op het uitspelen van de competitie in juni en juli, maar laat na een deadline te stellen aan de pogingen om tot een oplossing te komen. Veel zijn we dus niet opgeschoten.


Gisteren kwamen vertegenwoordigers van de KNVB en eerste en eredivisieclubs bijeen. Tijdens die bijeenkomst presenteerde de KNVB een routeboek dat alsnog kan leiden tot het uitspelen van de twee betaaldvoetbalcompetities. Dat routeboek ziet er alsvolgt uit:

Vrijdag 15 mei: start individuele training spelers

Vrijdag 22 mei: start groepstraining (echter in kleine groepjes)

Vrijdag 29 mei: start volledige groepstraining

Dinsdag/woensdag 16/17 juni: inhaalprogramma eredivisie

Vrijdag 19 juni: hervatting eredivisie

Vrijdag 31 juli: afronding betaald voetbal (inclusief play-offs).

De speeldruk is het grootst in de eerste divisie met negen speelronden en zes promotie- / degradatiespeelronden voor de boeg: vijftien speelronden dus. Laten we er vanuit gaan dat de eerste divisie een volledige speelronde afwerkt op 16/17 juni. Dan resteren er vanaf 19 juni veertien speeldrondes.

Daarvoor zijn tot 31 juli zeven weekeinden en zes doordeweekse speeldagen beschikbaar: dertien in totaal. Dat betekent dus dat de voor-promotie-strijdende eerste divisionisten zeven weken lang tweewekelijks spelen en dan nog kom je een speeldatum tekort.

Drie weken later, op vrijdag 21 augustus, zou dan speelronde 1 van het nieuwe seizoen 20/21 starten. De club die zestiende eindigt in de eredivisie en dus wellicht pas begin augustus weet op welk niveau zij speelt, krijgt dus drie weken om de organisatie op orde te stellen, een selectie samen te stellen en in te spelen. Veel succes.

De onbeantwoorde vraag is: is dit een finale poging van de KNVB de competitie te redden? Dat wil zeggen, is de KNVB bereid de handdoek definitief in de ring te gooien als het RIVM (of een burgemeester) besluit dat vrijdag 15 mei te vroeg komt? Of gaat de KNVB dan opnieuw passen en meten en de zaak naarachter schuiven met toenemende onzekerheid voor de clubs over de seizoenen 19/20 en 20/21?

Een antwoord op die vragen kwam er niet en dus zijn de clubs, sponsoren en supporters niet veel opgeschoten. Misschien spelen we de competitie uit; misschien ook niet en wanneer we daar een definitieve belissing over nemen, weten we ook niet. Dat laatste mag de KNVB zich aanrekenen.