Het is eind augustus 2021 als de defensieve nood hoog is in Sittard-Geleen en Fortuna deze denkt deze te lenigen met het aantrekken van Ivo Daniel Ferreira Mendonça Pinto. De 31-jarige verdediger wordt voor de duur van één seizoen gehuurd van het Kroatische Dinamo Zagreb.

Ivo Pinto speelt in de jeugd van Boavista FC en FC Porto, maar komt voor geen van beide uit tijdens zijn professionele carrière. ‘Os Dragões’ verhuren hem aan Gil Vicente FC, maar hij komt ook uit voor Vitória Setúbal FC.


De jonge Ivo Pinto poseert met Luis Figo (Foto: privé-archief Ivo Pinto)

Via de Portugese clubs Sporting Clube de Covilhã, Rio Ave Futebol Clube en União Desportiva de Leiria strijkt Pinto neer bij het Roemeense CFR Cluj. Maar na één seizoen Roemenië gaat Pinto zijn geluk beproeven bij het Norwich City FC van Todd Cantwell.


Het geel en groen zit Pinto als gegoten! (Foto: privé-archief Ivo Pinto)

Na drie seizoenen bij ‘The Canaries’ te hebben gespeeld keert Pinto transfervrij terug naar Dinamo Zagreb, maar dat wordt geen succes. Na een handvol wedstrijden verkast hij naar Futebol Clube de Famalicão. Zijn negende profclub luistert naar de naam Rio Ave Futebol Club, waarvoor hij eerder óók al uitkwam. Met het tekenen bij Fortuna maakt Pinto de 10 vol.

Met het vastleggen van Pinto zit Fortuna ineens wel héél erg ruim in zijn rechtsbacks. Maar niet lang na de komst van Pinto ontbinden Fortuna en Lazaros Rota hun verbintenis, waardoor er nog maar één concurrent resteert voor de aimabele Portugees.

Dat Pinto erg sympathiek is, daar komen we achter tijdens een sessie Zaanse Methoden, waarbij Pinto er geen problemen mee heeft dat we hem de duimschroeven aandraaien. Wat hij op voetballend gebied in zijn mars heeft toont hij tijdens het uitduel bij Vitesse, waar Fortuna een zwaarbevochten punt pakt.


Portugese onverzettelijkheid

Na afloop van het seizoen, waarin Pinto 21 competitie- en twee bekerduels voor Fortuna Sittard op de rechts-, linksbackpositie en een enkele keer ook centraal in de verdediging speelt, loopt zijn contract bij Dinamo Zagreb af. Maar Pinto voelt zich goed in Sittard-Geleen en tekent een overeenkomst voor één seizoen met een optie voor nog één seizoen.


Ivo Pinto en zijn gezin hebben het naar hun zin bij Fortuna

Bijtekenen doet Pinto nog een keer. Namelijk in de zomer van afgelopen jaar. Niemand spreekt meer over Mickaël Tirpan of Ximo Navarro, want Pinto is Fortuna’s onomstreden rechtsback geworden. Hij schopt het zelfs tot aanvoerder. Een rol die hij prima invult.


Capitão Ivo Pinto dweilt de rechterflank af

Pinto beschikt over een contract tot en met het seizoen 24/25, maar de club wilt Pinto langer aan zich binden. En dus raakt bekend dat Pinto niet alleen dit seizoen in het geel en groen valt te bewonderen, maar zijn contract heeft verlengd tot en met het seizoen 25/26.


Ook bij Go Ahead Eagles gaat Pinto weer voorop in de strijd

En dat is mooi nieuws in een week die toch al prima begon na de 0-2 overwinning tijdens de seizoensouverture bij Go Ahead Eagles.

Bron: Fortuna Sittard