In een wedstrijd die het predikaat “voetbal” niet waard is, heeft Fortuna het ook nog klaar gespeeld te verliezen. We concluderen dus dat het schokeffect drie punten heeft opgeleverd.


16 December 2000

In het land der blinden is Willem II koning

Willem II 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 36. Caluwé 1-0; 51. Krijgsman 1-1; 70. Mariana 2-1; 83. Bombarda 3-1
Opstelling: Hesp, Geerinckx (46. Pfennings), Roest, Volmer, Hermans, Landerl, Van Halst, Van der Hoeven, Krijgsman, Hamming, Gerritsen .
Toeschouwers: 13.200
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Gerritsen
Rood (Fortuna): –

Rond 17.15uur vertrekt er één bus vanuit Sittard richting Tilburg om te zien wat Fortuna ons dit maal zal voorschotelen. Want eerlijk is eerlijk, saai zijn wedstrijden van Fortuna niet dit seizoen. In feite is er geen peil op de uitslagen te trekken (dat wil zeggen dat we verliezen is duidelijk, maar met hoeveel??).

De busreis verloopt voorspoedig en dat mag ook wel want de muziekkeuze is weer om te huilen. Deze keer geen Sky radio maar een CD vol “Après ski” hitjes…..

Als je een huis bouwt en het paars verft, staat binnen de kortste keren de Welstandscommissie op de stoep. Als je een onsmakelijk reclamefilmpje maakt, heb je de reclamecodecommissie in je nek. Maak je een slechte film, dan verbiedt de filmkeuringscommissie uitzending ervan, maar als jij een CD compileert, die vol staat met de meest afschuwelijke liedjes dan is dat geen enkel probleem! Wie maakt er gvd eens een eind aan deze onsmakelijke praktijken?

Hoe dan ook, rond 18.45uur bereiken we het gemeentelijk Sportpark te Tilburg waar op dat moment nog niets te beleven is.

Toch slaat ons de schrik om het hart als we het stadion betreden. De lichtkrant meldt dat hier vanavond de wedstrijd Willem II – AZ te zien valt. Hebben wij iets gemist? Heeft de KNVB het speelschema op het allerlaatste moment weer omgegooid?

Geen idee, maar de aanwezigheid van Ruud Hesp op het veld stelt ons gerust. Tijd voor de snackbar. Vorig jaar was het hier vlees nog vis, gewoon grijze middenmoot dus. Eens kijken wat we er vandaag van zeggen kunnen. De keuze is beperkt, alleen een broodje worst is verkrijgbaar. Dat nemen we dan maar voor Fl. 3,50. Eén hap uit dit “ding” zegt al voldoende: niet te vreten! Die worst smaakt naar niks en omdat ik geen echt grote honger heb, lijkt het me het beste als onze wegen zich hier scheiden.

Met andere woorden ik heb de worst maar weggegooid en me geconcentreerd op het broodje dat wel eetbaar is. De Goodyear commissie kan hier niet vrolijk van worden en moet een zware onvoldoende uitdelen. Schijnbaar is deze snackbar een paar jaar geleden tijdens de varkenspest over het hoofd gezien. We stellen voor dat de snackbar van Willem II alsnog preventief wordt geruimd….

Terug in het stadion worden we net welkom geheten door de stadionspeaker van Willem II. Maar of het echt gemeend is weet ik niet. Ik constateer bijvoorbeeld dat in de vakken naast ons de verwarming aanstaat, maar in ons vaak doen (om onverklaarbare redenen natuurlijk) enkele heaters het niet…..

De wedstrijd dan. Als we nog iets willen voor de winterstop dan moet het eigenlijk vandaag gebeuren, want aanstaande donderdag uit bij PSV zal er wel weinig eer te behalen vallen. We zijn in feite zo goed als compleet (m.u.v. Kiekens) dus er zijn geen excuses meer mogelijk.

Over de eerste 25 minuten van de wedstrijd kunnen we heel kort zijn: slaapverwekkend! Er gebeurt echt helemaal niks. Willem II heeft de laatste twee wedstrijden op de counter gewonnen en wil dus ook vandaag het initiatief niet nemen en Fortuna is niet eens in staat om iets zinnigs te doen.


Hermans is bang voor de bal…

Kortom, dit is niet om aan te zien. Nou ja we hebben in ieder geval het publiek stil gekregen in Tilburg! Maar ja, daar is niet veel voor nodig. Van Willem II wordt wel eens gezegd dat ze niet uit Tilburg maar uit Stilburg komen en ik begrijp vandaag waar dat toch vandaan komt. Niet dat er in Sittard nou zo’n bruisend sfeertje hangt, maar hier is het wel akelig stil zeg….

Waarom zeg ik dat er slechts 25 minuten slaapverwekkend voetbal te zien waren en geen 45? Legitieme vraag, want na de 25ste minuut wordt het niet plotsklaps beter. Echter rond dat tijdstip noteren we zomaar een kans voor Fortuna. Die kans is voor Jochum van der Hoeven die een uitgelezen mogelijkheid krijgt om de score te openen. Het schot is hard genoeg, maar mist elke richting.

Daarna rommelt de wedstrijd rustig verder. We zijn nu aanbeland in de36ste minuut en Edwin Hermans vindt dat de tijd rijp is om risico’s te gaan nemen. Per slot van rekening staat het nog steeds 0-0 en daar zijn al die Tilburgers toch niet voor gekomen. Er komt een voorzet van de linkerkant die voorlangs vliegt en daar staat Hermans. Hij heeft twee mogelijkheden: óf hij neemt geen enkel risico en kopt de bal corner, óf hij neemt wel risico en kopt de bal het volle strafschopgebied in. En wat doet onze sympathieke Brabander? Optie twee is een stuk spectaculairder, denkt ie. En toegegeven daar heeft ie wel gelijk in, want Caluwé trapt de bal netjes binnen: 1-0.


Tja, zo’n kans moet je Caluwé niet geven…

Dat is dan tevens de ruststand, want zoals gezegd er is feitelijk niks gebeurd in deze eerste helft.

In de rust worden we verblijd met kerstmuziek van Chris Rea. Ondanks dat de eerste helft niet was te pruimen, kan me die rust niet snel genoeg voor bij zijn. Waar die Chris Rea toch al niet goed voor is!

Tweede helft dan. De speaker vertelt dat Pfennings de plaats heeft ingenomen van Gerritsen. Dat lijkt een zeer interessante wissel. De capaciteiten van Thijssen worden hier en daar sterk in twijfel getrokken, maar het blijkt gewoon een vergissing van de speaker. Het is Geerinckx die het veld heeft verlaten en dat klinkt een stuk logischer alhoewel die jongen niks verkeerd heeft gedaan.

Thijssen heeft de spelers er in de rust blijkbaar op geattendeerd dat de wedstrijd al begonnen is, want ineens gebeurt er wat. We krijgen een corner. En je voelt het eigenlijk al aankomen. Het is een wedstrijd van niks, waarin we weer eens niks te bieden hebben: als we dus gaan scoren hebben we daar Krijgsman voor nodig!

Niemand is er beter in om uit het totale niks een wonderschone treffer te produceren dan ons aller Dennis. Komt die corner! Hij draait weg van de goal en alhoewel Krijgsman de bal nog probeert te ontwijken raakt de bal hem toch op zijn hoofd en waarschijnlijk ook op zijn oor, want de bal krijgt een vreemde curve. Een vreemde curve die zelfs zo vreemd is dat de bal via de binnenkant van de paal achter doelman De Vlieger belandt: 1-1.

Krijgsman heeft het weer voor mekaar, voor de tweede maal dit seizoen nestelt hij zich aan kop van de topscorerslijst van Fortuna Sittard.

Willem II vindt dit niet leuk en ziet de koppen in de krant al staan: “Willem II blameert zich tegen amateurs uit Sittard”. Dat zal ze toch niet gebeuren en ze beginnen zowaar aan een offensiefje.

Kijk eens aan, we hebben er een uur op moeten wachten, maar nu gebeurt er dus iets hier in Tilburg. Niet op de tribune natuurlijk, want daar is het nog steeds stil.

Of toch, want wat zien we daar ineens? Willem II heeft een corner en een jochie op de tribune naast ons, grijpt dat moment aan om enige sfeer aan te brengen in het stadion. Wat doet ie? Hij gooit een Wc-rol het veld op. Tsjonge je moet maar durven hier in Tilburg! Onmiddellijk vliegt een steward de tribune op. Ja ja hier is weer zo’n glorieus moment waarop hij ten overstaan van al die mensen kan laten zien hoe belangrijk hij wel niet is. Het jochie wordt bij de kladden gegrepen en afgevoerd. We gaan ervan uit dat hij minstens een stadionverbod van één jaar krijgt.

Toch benieuwd hoe die aanklacht eruit ziet. Natuurlijk als het dubbellaags Wc-papier is geweest, zou die straf terecht zijn, want dat komt hard aan. Maar goed, dat kunnen we vanaf hier niet beoordelen.

Hoe dan ook de wedstrijd gaat rustig verder. Willem II neemt het initiatief en wij hobbelen daar wat achteraan. Willem II krijgt kansen en wij hadden die ook wel kunnen hebben als de grensrechter niet steeds de counter eruit haalde door te gaan vlaggen op de meest onmogelijke momenten.

Nou ja in feite is het gewoon wachten op een tweede Tilburgse treffer en die komt er ook. Alhoewel Pfennings zich danig staat te verweren op de doellijn kan ook hij niet veel uitrichten tegen een bekeken schot van ene Mariana (nog nooit van die man gehoord).


Deze houdt Pfennings er wel nog uit!

Uiteraard kan ook Bombarda niet ontbreken op het wedstrijdformulier dus ook hij scoort nog. Dan is het dus 3-1 en einde voorstelling. In Tilburg kan daar echt niemand wakker van liggen. Ze staan 3-1 voor hetgeen de derde overwinning op rij betekent, maar sfeer levert het niet op.

Zelfs een publiekswissel voor Ceesay is niet aan hen besteed. Geen applaus voor Ceesay dus….


Ceesay verlaat met de staart tussen de benen het veld

Het eindigt dus in 3-1 en met die uitslag lijkt me niks verkeerd. We hebben eigenlijk geen moment uitzicht gehad op iets positiefs.

De busreis terug is rustig en wordt alleen nog onderbroken door een alcoholcontrole. Gelukkig heeft de chauffeur niet gezopen, zodat we rond 23.00uur terug in Sittard zijn.

Conclusie: als er al sprake is geweest van een schokeffect dan is dat nu al uitgewerkt.