De laatste weken trekt Fortuna’s dameselftal steeds meer aandacht naar zich toe, niet in de minste plaats omdat er reeds twee weken op rij met een overwinning van het veld werd gestapt. Aanstaande zaterdag staan er even geen competitieverplichtingen op het programma, maar heeft de KNVB een bekerronde ingelast. Maar hoe zit dat nu eigenlijk?


Met ingang van het seizoen 12/13 zijn de Nederlandse en Belgische voetbalbond gaan samenwerken in het damesvoetbal. Daar waar de hoogste klasse van beide landen tot aan de winterstop een aparte competitie afwerkt, wordt na de winterstop alles samengevoegd. De beste vier van Nederland werken samen met de beste vier van België een nieuwe, gezamenlijke competitie af. Hetzelfde geldt voor de vier mindere Goden van beide landen.

Beide competities hebben ook een nieuwe naam gekregen. Daar waar de Belgische competitie onder de naam BeNeLeague Red door het leven gaat, voetballen de dames in Nederland in de BeNeLeague Orange. En juist die BeNeLeague Orange speelt ook mee in het vaderlandse bekertoernooi.

Maar vooraleer de acht profclubs meebekeren, is er al heel wat water door de zee gegaan. Allereerst werken de amateurclubs een onderlinge competitie af. Uiteindelijk hebben 36 amateurclubs zich geplaatst voor het bekertoernooi. Uiteraard zit ook de kampioen van de Topklasse van verleden seizoen, RKTSV, daarbij. Vanaf dit seizoen nemen zij als Fortuna Sittard deel aan de competitie en dus ook aan het bekertoernooi. Samen met Eindhoven AV (niet te verwarren met PSV / Eindhoven, uitkomend in de BeNeLeague Orange), Prinses Irene en SV Venray zijn zij ingedeeld in poule 9.

En, hoe staan de dames ervoor?
Nou, prima! De dames staan op kop na een 1-3 overwinning op SV Venray. Reeds op 26 augustus wonnen de dames in Venray door doelpunten van Annika Pluymen, Soraya Gulpen en Colette van Aalst. Eindhoven AV en Prinses Irene speelden in dat weekend met 3-3 gelijk tegen elkaar.

De poulewinnaars gaan door naar de volgende ronde, waarin ook de acht ‘grote’ clubs gaan meedoen.

Maar hoe gaat dat dan? 8 + 9 = 17 en dat is een oneven getal!
Inderdaad, onderneem nooit iets met een oneven aantal deelnemers; daar komt ambras van. Dat heeft de KNVB tijdig ingezien en zij hebben een halfslachtige oplossing uit de hoge hoed getoverd.

De negen poulewinnaars gaan in een pot en daaruit worden twee pechvogels getrokken. Deze twee clubs gaan het tegen elkaar opnemen in een zogenaamde ‘tussenronde’. Van de verliezer wordt vriendelijk afscheid genomen, de winnaar voegt zich bij de 15 clubs die reeds geplaatst zijn voor de achtste finales. Uiteindelijk begint het bekertoernooi dan pas écht, want in de achtste finales nemen 16 clubs het tegen elkaar op in een knock-out systeem.

Mochten de Fortuna Dames doorkomen, kunnen ze dan te maken krijgen met bijvoorbeeld Ajax?
Jazeker! Indien Fortuna haar poule overleeft, de tussenronde doorkomt of zich middels een ‘bye’ plaatst voor de achtste finales, dan kan het zomaar zijn dat een spelersbus met Godendochters bij Hub en Fanta Frank op de stoep staat. Maar het is ook goed mogelijk dat er wordt geloot tegen pakweg FC Berghuizen. Het is te vroeg om hierover te speculeren.

Echter, het moment dat de Fortuna Dames het gaan opnemen tegen een club die het door de heren van Fortuna in het recente of iets minder recente verleden erg lastig is gemaakt, komt met de dag dichterbij, indien er zaterdag aanstaande wordt gewonnen. Geen reden dus om nog langer thuis te blijven.


Hopelijk kan er zaterdag, net als bij Ste.Do.Co., weer gejuicht worden

De wedstrijd staat geprogrammeerd voor zaterdag aanstaande. Aanvang 17.00 uur. Plaats van handeling is het sportcomplex van SVM te Munstergeleen, Burgemeester Smeetsstraat 1.

Michel Hennen