“Het spel ziet er aardig uit, maar we missen net dat beetje geluk/kwaliteit om het goede spel om te zetten in punten. De overvolle ziekenboeg is daar mede debet aan. Als die ziekenboeg over een tijdje eens leeg is gelopen, ligt het in de lijn der verwachting dat het ook met de resultaten wel goed komt”. Een veel gehoorde uitspraak in Sittard, die in zekere zin hout snijdt, maar ik wil er toch enkele kanttekeningen bij plaatsen.

Cruciaal in dit verhaal is dat de overvolle ziekenboeg een tijdelijke zaak is. De overvolle ziekenboeg moet terug te voeren zijn op pure pech. Slechts in dat geval mag je redelijkerwijs verwachten dat er ook weer zonnigere tijden aanbreken, waarin de ziekenboeg weer leegloopt. Maar is het wel brute pech of liggen er structurele oorzaken op de loer?

Vooropgesteld, ik ben geen medicus. Maar ook een leek kan constateren dat er meer aan de hand is dan louter pech. Mijns inziens kan de ziekenboeg in vier categorieën onderverdeeld worden.

Ten eerste is daar de categorie “geblesseerde aankopen”. Fortuna is de club met de op één na laagste begroting in de eredivisie. Dat betekent dat je niet in staat bent om de beste spelers naar Sittard te halen. Wil je toch kwalitatief goede spelers halen, dan moet je spelers halen die ooit aangetoond hebben dit niveau aan te kunnen, maar hun marktwaarde hebben zien dalen vanwege blessuregevoeligheid. Die spelers zijn dan wel betaalbaar voor Fortuna, maar je neemt een risico. In de huidige selectie zijn Van der Hoeven, Geerinckx, Heering en Krijgsman de duidelijke voorbeelden hiervan. Verder was Bjekovic vorig seizoen een uitstekend voorbeeld en de afgelopen weken hadden we bijna nog zo’n speler aangetrokken: Kounenakis.

Ten tweede hebben we de categorie “bankzitters die basisspelers werden”. Ook het bestaan van deze categorie is terug te voeren op een gebrek aan financiële middelen. We hebben geen geld voor aankopen, dus stropen we de reservebanken van andere eredivisieclubs af op zoek naar afdankertjes die voor ons van waarde kunnen zijn. De overgang van tweede elftal voetbal naar eerste elftal voetbal is voor deze spelers groot, te groot blijkbaar. Dirkx en Van Geem zijn de voorbeelden in onze selectie.

Ten derde de categorie “jeugdspelers”. Vorig seizoen zagen we hier twee trieste voorbeelden van. Gommans valt in Breda na 21 minuten zwaar geblesseerd uit. Datzelfde lot was Haine beschoren. Zijn debuut duurde 23 minuten… Momenteel zijn ook Hamers, Tychon, Klimek en Steegs (vaak langdurig) geblesseerd. Toeval? Ik geloof er niks van. Het lijkt er sterk op dat deze jongens te vroeg gebracht zijn. En ook dat kan weer worden teruggevoerd op beperkte financiële middelen. Geen geld om volwassen spelers aan te trekken, dus wordt er een beroep gedaan op jeugdspelers. Maar als die jongens fysiek nog niet klaar zijn voor het grote werk, kun je wachten op blessures….

En ten slotte hebben we dan nog de pechgevallen in onze ziekenboeg: Akerboom, Van Barneveld en Volmer. Drie dus en dat klinkt weinig bemoedigend voor diegenen die de overlevingskansen van Fortuna koppelen aan een spoedige leegloop van de ziekenboeg.

RW