De vakanties zitten er voor de meeste mensen alweer op, dus de hoogste tijd om onze blik te richten op hetgeen ons allemaal bezighoudt: het wel en wee van Fortuna. De redactie van deze pagina liet de Open Dag dan ook niet onopgemerkt passeren. Eén redactielid bleek zichzelf tot doel gesteld te hebben om de handtekeningen van alle selectiespelers van het 1e elftal te “scoren”. Hij bleek dit met een dermate hoog plichtsbesef te voltooien dat zelfs de supporters op het invalidenterras niet geheel ontbloot bleven van enig blessuregevaar. Enfin, de klus werd in ijltempo geklaard. Zelfs Chris van Geem die niet op de kaart stond, moest het “ontgelden”.

Tijdens de open dag werden ook onze collega webmasters gesignaleerd                             

Opmerkelijk was ook de aanwezigheid van onze collega’s van Fortunahome, altijd en overal aanwezig, dit keer zelfs op volledige oorlogssterkte, al wilden zij hier niets van laten blijken, getuige de gelaatsuitdrukkingen op de foto.

De trainer stelde de selectie aan de massaal opgekomen supporters voor en behalve dat deze overliep en nog steeds overloopt van geblesseerden, hebben wij in de vorm van René van Dieren een “zeer aankomend talent” in de gelederen, waarvan akte.

Tevens moesten wij constateren dat trainer Vérel zijn gezag nog niet heeft laten gelden in de bovenste regionen van het stadion, gezien de aanwezigheid van……. een sigarettenautomaat.

De week werd voortgezet met maar liefst 3 (!) Amstel Cup treffens binnen 5 dagen. Eerste Divisionist M.V.V. en Hoofdklasser E.H.C. moesten het hoofd buigen. Maar driemaal is scheepsrecht en Fortuna zou Fortuna niet zijn geweest zonder één keer onderuit te gaan.

Hans, werk aan de winkel……………

Het altijd lastige I.V.S. met de gebronsde staartmans Math van Dijk aan het hoofd, vormde op Sportpark Suëstra een onneembare horde. Opvallend was de aanwezigheid van een aantal oud-Fortunezen binnen de I.V.S.-gelederen, zoals Rob Schulpen, Bart Pernot en de inmiddels vrij massieve Roger Quadvlieg. Niet goed genoeg beoordeeld voor een langdurig verblijf in de rangen der profs, maar niettemin nog volop motivatie. De 1-0 overwinning voor I.V.S. is hiermee direct verklaard, motivatie bleek het kernwoord. De enige winst die Fortuna boekte, was het achterwege blijven van nog meer blessures.

Dan het hoofdgerecht, de 1e competitiewedstrijd tegen Vitesse, al jarenlang niet bepaald de meest favoriete tegenstander in Sittard. Verrassend was de opstelling. Niet door de aanwezigheid van de teruggekeerde Jürgen Dirkx, wel door het middenveld zonder Marco Heering maar met Joos van Barneveld en als grootste verrassing Marcel Akerboom op rechtsback. Met veel inzet, bij vlagen goed spel en vooral met de juiste motivatie konden “de onzen” Vitesse het hoofd bieden, enigszins gesteund door de matige besluitvaardigheid bij oud-Fortunees “king” Matthew Amoah aan Arnhemse zijde. Domper op de remise bleek de ernstige blessure van Joos van Barneveld. Vanaf deze plaats wensen wij Joos beterschap en een voorspoedig herstel.

De nieuwe week werd begonnen met een interview (zie hiervoor binnenkort Zaanse Methoden) met Algemeen Directeur Theo Mommers, altijd en immer bereid tot een dialoog. Vervolgens stond het hoofdgerecht op het menu: de thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Fortuna startte aanvankelijk zeer voorzichtig, maar een halve wereldactie van onze Amsterdammer Gerritsen brak het ijs en zette de 1-0 op het scorebord. De Graafschap dat de eerste 20 minuten de wedstrijd vrij probleemloos leek te controleren, werd volledig zoek gespeeld. Een derde opmerkelijke Gerritsen-actie was de inleiding tot een snoeiharde wreeftrap richting kruising van Van Dieren, 2-0 dus. Een soort hernieuwde Praagse Lente leek zich in het W&P Stadion te voltrekken. In de tweede helft waren de Fortuna-hoogtepunten wat aan de schaarse kant, maar slechts een kniesoor zal zeuren om die ene treffer van Schulp die Hesp diende te incasseren. 2-1, de eerste competitiewinst was een feit, een 6e plaats op de ranglijst het gevolg.

Wat hebben wij geleerd van deze periode? Het belangrijkste is dat Fortuna weer leeft bij het publiek, getuige de reacties na afloop van het gelijkspel tegen Vitesse en de winst tegen De Graafschap. Een goed begin is het halve werk, luidt het spreekwoord. Dus zaak om de positieve lijn in Den Bosch door te trekken. Veni, vidi, vici.

One Way