Het definitieve oefenprogramma werd met veel gejuich ontvangen. We hopen nu al jaren op een tripje naar Luxemburg. Dat zit er dit jaar niet in, maar wel verplaatsingen naar vier andere clubs in Europa. Overdreven? Allicht, maar desondanks zijn dit de kersen op de taart. Ook al zijn het wedstrijden om niks, voor ons staan dergelijke reisjes gelijk aan een Europese campagne. Na de Glanzleistung van onze ‘Yellow Green Army’ in Tüddern vandaag deel II van onze Europa Tour 2011…


Na de mooie trip naar het Duitse Daufenbach, voor aanvang van verleden seizoen, werd links en rechts al het idee geopperd om met een bus naar de oefenmatch tegen Waasland-Beveren te trekken. Na een flinke klaagzang en wat gezeur bij het bestuur van de SV Nao Veure ging het licht op groen en werd een heuse busreis georganiseerd. Alsof bussen regelen voor competitiewedstrijden nog niet genoeg is zeker? Neen, misschien niet. Voor de spelers betreft het een oefencampagne, maar voor ons net zo. Er zijn weer nieuwe strijdliederen bedacht, er zijn nieuwe vlaggen gefabriceerd, andere omstandigheden, het is gewoon weer wennen.

Nadat we al dagenlang al aan het aftellen zijn, is het dan zo ver: een rode auto stopt voor mijn deur en ik wordt geacht om in te stappen. Ook Guido moet duidelijk weer wennen aan de omstandigheden, want hij is helemaal vergeten zijn kofferbak te ontruimen. Een klein detail, maar kom, het is een oefenmatch.

Als we bij de stoplichten rechtsaf slaan, richting Bergerweg, zien we zelfs twee bussen klaarstaan. Aangekomen bij de Trendwork Arena, blijkt dat Fortuna over een nieuwe spelersbus beschikt. Daar zitten de heren spelers wel zó comfortabel in, de kwaliteit van de bus mag alvast nooit als excuus gelden.

Onze bus staat gepland om 15.00 uur te vertrekken, maar dat wordt wat later, omdat selfmade zakenman Thies het nog een klant naar zijn zin aan het maken is. Tsja, die persoon wil natuurlijk ook het live verslag op Fortunahome.com volgen. Als Thies om 15.07 uur arriveert kunnen we vertrekken. Doet me goed dat de vaste volgers ook dit seizoen weer hun plaats hebben ingenomen in de bus. Jo, Hub, Fänta Fränk, Nancy, Dieuwertje, Benjemin, El Presidente en snaken, Waldorf, JC, Niels, Ralf, Fabian, Epgjs, Paulien en ega, Nico en dan vergeet ik er nog een hele hoop! Om het geheel wat extra cachet te geven heeft Sjnoefel zich rechts achterin de bus genesteld.

Zonder het eigenlijk te beseffen passeren we het knooppunt bij Lummen en koersen in volle vaart op de Antwerpse Ring af. Juist vóór de Kennedytunnel ontsteekt de chauffeur zijn lichten en vanaf dat moment kan er weinig meer verkeerd lopen. We komen in bekend gebied, want Kruibeke is doorgaans de halteplaats van de Belgian Irons. Hier nemen we de bus naar West Ham United.

Na enkele minuten binnendoor te hebben gereden komen we aan in Beveren. Via enkele nauwe straatjes komen we uit in de Klapperstraat en een gereedstaande steward dirigeert ons al naar het uitvak. Eenmaal aangekomen en uitgestapt krijgen we te maken met twee ontnuchteringen. Allereerst wordt ons medegedeeld dat erin het uitvak niks te eten zal zijn. Daarnaast mogen we het parkeerterrein niet verlaten en dat wekt toch enige ergernis op. Het vergt enige onderhandelingstechnieken om de security ervan te overtuigen dat het om een bus goedwillende schoonfamilie gaat en het aldus verantwoord is om ons toe te staan Beveren in te trekken. Blijkbaar hebben we toch een gevoelige snaar geraakt, want het licht springt op groen.

Na het verlaten van de parking slaan we de hoek om en treden we onverschrokken een roedel honden tegemoet. Aangezien het hier Belgische honden betreft lijkt het één van de twee mini-presidentjes een beter idee om even in de armen van papa te springen.

Als we menen definitief met honden te hebben afgerekend, komen we van een koude kermis thuis. Bij het openslaan van de deur van de eerstvolgende taveerne, komt een blaffende Jack Russell terriër op ons af. ‘Sorry voor het ongemak, wij zoeken even verder’. We steken de straat over en treden een erg net café binnen. Mooi dat hier de allesbeslissende etappe van de Tour de France op tv wordt getoond. Jammer genoeg staat onze Lëtzebuergesche vriend Andy Schleck in het verlies; dit jaar gaat de eindzege naar de hoogst irritante Cadel Evans.


In dit uitstekende café werden enkele frisse pintjes gekapt

Ondertussen zijn er enkele bestellingen geplaatst bij de amper charmante, maar wel uiterst vriendelijke barjuffrouw en mogen we tegen absolute bodemprijzen afrekenen. Als Paula de standaard is geworden, ben je al gauw ontgoocheld, dat realiseren we ons terdege. Dus misschien moeten we wat milder zijn. Mogelijk. Als ik om me heen kijk smaakt de Hoegaarden overigens prima!

Vandaag wordt niet alleen de Tour beslist, vandaag is het ook dag één van het burkaverbod in België. Na Frankrijk is België het tweede land in Europa dat een dergelijk verbod invoert. We stellen genoegzaam vast dat dit verbod in dit etablissement uitermate strak wordt nageleefd, waarvoor hulde.

Ook de friture tegenover dit huiselijke café wordt drukbezocht. Jammer dat onze Goodyear-jassen nog in de bus liggen, want hier wordt kwalitatief maar vooral ook kwantitatief stevig aan de weg getimmerd! We weten niet welke porties men in Beveren gewoon is, maar wat zij een ‘frites klein’ noemen, noemen wij een ‘gezinsverpakking’.

Aangezien het tegen de klok van 18.00 uur gaat (het aanvangsuur van de match) besluit iedereen zich naar het bezoekersvak van De Freethiel te begeven. Eenmaal aangekomen, zet ik toch even grote ogen op, want er zitten al een heleboel mensen in het vak. Uiteindelijk zullen er een kleine 100 supporters komen opdagen. Extraordinaire!

Ondertussen heeft Ralf me een opstelling in mijn handen gedrukt en zien we dat trainer Wim Dusseldorp voor Danny Wintjens heeft gekozen als doelman. Achterin staan Marc Wagemakers, Timothy Dreesen, Fernando Ricksen en Randel Shakison geposteerd. Op het middenveld spelen Ramon Voorn, Richard Stolte en kapitein Yoann de Boer. Rechtsbuiten speelt de jonge Thijs Nieuwland en op links Kévin Diaz. Puntaanvaller is Harrie Gommans. Vandaag geen Wouter Scheelen. Hij heeft wat last van overbelasting en wordt dit weekeinde gespaard.

In deze omstandigheden lijkt dit de sterkste opstelling. Uiteindelijk denk ik dat Scheelen nog wel wordt ingepast en gaat Nieuwland het nog zwaar krijgen om zijn basisstek te behouden.

De klok is het uur van zes allang gepasseerd als ref Rudi De Bruycker fluit voor de start van de wedstrijd. Tegen Willem II gaf Fortuna in de eerste minuut al een kans weg, maar vandaag niet. Waasland-Beveren kijkt eerst de kat uit de boom, hetgeen niet kan worden gezegd van het uitvak. Dat begint al meteen met het fel ondersteunen van de 11 spelers in het veld. Vooraf heb ik me afgevraagd of er echt gezongen zou gaan worden bij een oefenmatch en nu ken ik het antwoord: ja!


De staantribune en de huizen erachter: het totaalplaatje telt!

De openingsfase is overduidelijk voor de Waaslanders en vooral Joachim van Damme leeft zich flink uit op het middenveld. Na enkele minuten heeft men in de gaten dat deze draaischijf aan banden moet worden gelegd en neemt Fortuna het commando enigszins over. Nu komt tenminste Stolte wat aan voetballen toe, al speelt hij allesbehalve een gelukkige wedstrijd. Het lijkt erop dat de rol van spelmaker hem niet zo goed ligt.

De eerste kans voor Fortuna lijkt eraan te komen als Diaz wordt diepgestuurd. De bal landt juist achter de verdediging van Waasland-Beveren, maar Diaz wordt teruggefloten wegens buitenspel. Daar ligt namelijk wel de ruimte en dat hebben meer spelers gezien. Na een klein kwartier speelt Stolte Marc Wagemakers aan. De Maaseiknaar neemt de bal aan, dribbelt een paar meter en legt de bal achter Kristof Lardenoit. Gommans heeft de bal voor het intikken, maar komt niet uit met zijn passen. Weg kans.

Even nadien krijgt Waasland-Beveren een dikke kans als een voorzet vanaf de rechterkant door Mickael Seoudi wordt verlengd tot bij Samir ben Meziane, maar hij kan gelukkig geen kracht achter de bal zetten. Wintjens redt behoedzaam.

De volgende kans is weer voor Fortuna. Wagemakers heeft de smaak flink te pakken en blijft maar oprukken aan de rechterkant. Nu geeft hij een fraaie steekbal op Nieuwland en het moet nu natuurlijk 0-1 worden. Maar volgens mij schrikt Nieuwland eventjes en schiet de bal tegen de sterke doelman Michael Clepkens. We hebben Clepkens al sterkere staaltjes zien uithalen tijdens Waasland-Beveren tegen Bergen, dus dit verbaast niemand.

Wat we tot dusver van Marc Wagemakers hebben gezien oogt beter dan het spel van Rick Geenen. Dat bezorgt mij toch wel een tweeslachtig gevoel. Toen ik op een vrijdag op kantoor kwam, vertelde mijn kamergenoot namelijk dat zijn boezemvriend die avond namelijk een basisplaats zou hebben bij Fortuna. Ik kon hem amper geloven, maar vond het wel een sterk verhaal. Sindsdien heb ik wel een zwak voor Geenen en kan bij mij weinig fout doen. Het gaat me wat ver om hem als mijn poulain te betitelen, maar ergens vind ik het wel jammer. Aan de andere kant, soit, zo is het leven nu eenmaal. Geenen gaat zijn minuten nog wel pakken.

Na ongeveer 25 minuten in de eerste helft mag Kévin Diaz een tweede corner trappen, nu van de rechterkant. Hij legt de bal op het hoofd van Harrie Gommans en hij knikt de bal in de kruising: 0-1. Nadat we eerst een paar keer hebben gedaan alsof we een goal vierden, gaan we nu even uit ons dak! De sfeer in het uitvak is bijna niet te vatten: zo goed!


Kévin Diaz trapt tegenwoordig onze corners

Lang mogen we niet genieten van de voorsprong, want als Laurens Paulussen de bal in de zestien gooit, is het alle hens aan dek. Wagemakers kopt de bal nog weg, maar pardoes in de voeten van Mike da Silva. Hij schiet de bal op de paal, waarna deze in de voeten van Kristof Snelders belandt. ‘Snellie’ weet wel raad met deze kans en tekent voor de 1-1.

Een paar minuten later trapt diezelfde Paulussen een corner en Mickael Seoudi kopt raak: 2-1. Tweemaal geklopt bij een standaardsituatie. Dat moet beter!

Heel even lijkt Waasland-Beveren op zoek naar de 3-1, maar het gestalte van Dreesen, Ricksen, Wagemakers en De Boer weten dat te voorkomen. Dit viertal heeft de présence om weerwerk te bieden aan het Waaslandse middenveld en weet de match om te draaien.

Via een counter van Nieuwland verkrijgen de Sittardenaren weer een corner, al wordt deze weggekopt. Diaz vangt op, pompt de bal in de doelmond en daar staat Wagemakers klaar om de gelijkmaker aan te tekenen. Nadat Clepkens eerst in zijn linker bovenhoek werd verrast door Gommans, is het Wagemakers die hem in de rechter bovenhoek kansloos laat: 2-2.

Met deze stand wordt ook de rust gehaald. Ondanks dat het tot dusver geen wedstrijd op het scherpst van de snede is, wordt er toch stevig gespeeld. Ramon Voorn is hiervan al het slachtoffer geworden en het is te hopen dat zijn blessure meevalt.

Voor de meesten verandert de rust weinig aan hun middagbezigheid, namelijk het drinken van pintjes. Verder is het ook geen overbodige luxe om onze stembanden te smeren. Die lijken ietwat overbelast. Immers, het is ook voor ons pas een oefencampagne.

In het veld zien we dat Danny Wintjens Mark Voss aan het opwarmen is; een keeperswissel is aanstaande. Tester Sven van der Jeugt is afwezig wegens ziekte. Verder warmt Joeri Schroyen zich op. Hij zal de positie van Shakison overnemen.

Het begin van de tweede helft is overduidelijk voor Waasland-Beveren. Schroyen en Diaz hebben wat moeite om elkaar te vinden en dat is koren op de molen voor de rechterflank van de Waaslanders. Op enig moment is de maat voor Scroyen vol en deelt een gemene tik uit. De scheidsrechter houdt de kaarten op zak, maar Schroyen tackelde overduidelijk over de bal. Niet zo netjes…

In het uitvak probeert Jeroen de stemming wat te verhogen door al trommelend op het plaatwerk van het uitvak voor enig ritme te zorgen. Helaas hebben de Hoegaardens hun uitwerking niet gemist, want het houden van de maat gaat hem boven de pet. Desondanks wordt er stug doorgezongen, hetgeen ook Faton Trstena heeft gehoord. De jonge Zweed wordt minutenlang bewierookt en durft amper richting uitvak te kijken. We smeken hem welhaast om even terug te zwaaien, maar dat zal er uiteindelijk niet van komen. Hij heeft nog heel wat lessen te leren.

In het veld zien we dat Kévin Diaz Richard Stolte diep stuurt. Aan de tweede paal staat Gommans klaar om binnen te trappen, maar Stolte’s voorzet belandt in het zijnet.

Waasland-Beveren dringt steeds meer aan en met hangen en wurgen ontworstelt Fortuna zich aan de druk. Soms prikken de groenen tegen, maar echt gevaarlijk worden ze amper. Schroyen heeft er nu ècht genoeg van en schoffelt Paulussen onderuit. De frêle rechtsbuiten moet hinkelend naar de kant.


Vol verwachting klopt hun hart…

Vooral op Mike da Silva krijgt men amper grip en hij stuurt meermaals een ploegmakker in de diepte. Onkunde van de Wase aanvallers en goed keeperswerk van Voss behoeden Fortuna voor een achterstand.

Ondertussen zijn Roel Janssen, Badre Kotbani., Rick Geenen en Trstena in het veld gekomen en dat zorgt nog wel voor enige dreiging. Als Kotbani tegen het einde van de wedstrijd de bal heeft, ziet hij in een ooghoek Schroyen vertrekken. Hij speelt de bal diep, waarna Schroyen de bal voor zijn rechter been legt. De voorzet bereikt Gommans en hij legt af op Nieuwland. Zijn schot belandt uiteindelijk in de armen van doelman Clepkens.

Het slotakkoord is voor Spencer Verbiest, maar zijn schot eindigt hoog in de tribunes. Gelukkig maar, want het gelijkspel zorgt ervoor dat het vertrouwen weer een beetje toeneemt. Waasland-Beveren beschikt over een sterke ploeg met enkele rappe en behendige spelers. Toch kwam Fortuna de lastige fases goed door, al slikte het twee doelpunten op standaardsituaties. Dat zal beter moeten.


De away fans worden bedankt voor hun reis

Desondanks moet deze wedstrijd goed zijn voor de moraal. Mijn indruk is dat er meer voetbal in de ploeg zit en ook meer kracht in vergelijking met de seizoensstart verleden jaar. Hopelijk kunnen we ons opmaken voor een zorgeloos seizoen.


De hoofdtribune heeft nauwelijks karakter

Inmiddels is De Freethiel leeggestroomt en blijven de spelers van Fortuna als enige over. Zij lopen over het speelveld en zijn bezig met de cooling down. In het uitvak is van een cooling down geen sprake. Hartstochtelijk worden de spelers minutenlang toegezongen en maken we hen duidelijk dat wij voor komend seizoen de selectie al rond hebben.

Na de cooling down rekken de spelers en verlaten één voor één het veld. Gommans klapt nog naar het uitvak en ‘de liefde van ons leven’, kapitein Yoann de Boer, sluit de rij. De stewards staan een beetje vreemd te kijken, want het stadion is al verlaten, met uitzondering van het uitvak.


De spelers doen nog een uitgebreide cooling down

Als we uitgezongen zijn, stappen we één voor één in de bus en kan de terugreis beginnen. Via Antwerpen rijden we richting Kempen en die rit vliegt om. Vooral ook omdat zich in het achterste deel van de bus een heruitgave van de finale van de Rugby Six Nations Cup voltrekt. Vooraleer Joris deze finale zal gaan winnen, zal hij nog heel wat boterhammen met pindakaas moeten eten.

Nadat de chauffeur de bus ook behoedzaam voorbij Lummen stuurt komt de Westelijke Mijnstreek weer in zicht. Het einde van een onvergetelijke voetbalmiddag en –avond komt ten einde. Morgen open dag. Nog even herinneringen ophalen over die mooie dag in Beveren…

Michel Hennen