Lang tijd om te treuren over het dramatisch verlies van Bergen in de laatste seconden van de wedstrijd hebben we niet. We worden namelijk binnen enkele minuten verwacht in Nieuwkerken  voor de volgende wedstrijd van vandaag. Derde Klasser Sportkring Sint Niklaas treedt aan tegen Tweede Klasser Koninklijke Voetbalvereniging Turnhout. We springen dan ook snel in de auto voor de circa 15 kilometer die Beveren en Nieuwkerken van elkaar scheiden.

Het is niet de eerste keer dat we Beveren en Nieuwkerken aandoen. Op 25 juni 2009 trokken we er met zijn vieren op uit om een volle dag in de regio Waasland te groundhoppen (Nie neute, nie pleuje, Deel I). Het stadionnetje in Nieuwkerken deed onze harten destijds nu niet bepaald sneller kloppen.  Hopelijk zorgt de wedstrijd van vandaag voor meer vertier.

Sportkring Sint-Niklaas werd in 1993 opgericht onder de naam Football Club Nieuwkerken. Nieuwkerken is een deelgemeente van de stad Sint Niklaas, alwaar het sportcomplex aan de Meesterstraat is gelegen. In negen jaar tijd wist de club van 4e klasse Provinciaal op te klimmen naar de 3e klasse Nationaal. Dit jaar speelt men voor het negende jaar op rij in die 3e klasse. Door een zevende plek in de eindklassering mag men deelnemen aan de eindronde. Tegenstander Turnhout werd 16e in de tweede klasse en moet nu vechten voor klassebehoud.

Het ritje van Freethiel naar de Meesterstraat duurt normaal gesproken maar een kwartiertje. Helaas zorgen een wegomlegging en een groepje traag fietsende bejaarden ervoor dat dit vandaag wat langer wordt.  Nadat we onze auto veilig in een zijstraat hebben geparkeerd, lopen we snel richting het sportcomplex. De wedstrijd is inmiddels een dik half uur onderweg. De dienstdoende kassier laat ons binnen zonder dat we de €10 euro entree hoeven te betalen. Zeer attent van de goede man!

Het is nog altijd 0-0 aan de Meesterstraat

De stand blijkt nog 0-0 te zijn, waardoor we in ieder geval geen doelpunten hebben gemist. Omdat we het nog redelijk fris hebben van de fikse wind in Beveren en tevens toe zijn aan een sanitaire stop, besluiten we het restant van de eerste helft vanuit de kantine te bekijken. Vanachter het glas herkennen we direct Turnhout-linksback Gary de Graef. Hij speelde eerder in Nederland bij Helmond Sport, Top Oss, RKC Waalwijk en De Graafschap. Aan de kant van thuisclub Sint Niklaas herkennen we alleen Tim de Meersman, die in het verleden op de loonlijst stond van Vitesse, Eindhoven en ADO Den Haag. Beide ploegen weten in de eerste helft overigens niet te scoren. Sint Niklaas is hierdoor weer iets dichter bij de finale van de eindronde, daar het de heenwedstrijd met 1-2 won.

Na drie minuten in de tweede helft krijgt de thuisclub een vrije trap. De Meersman weet de bal over de muur en langs keeper Nathan Goris te plaatsen. Helaas voor hem belandt de bal op de paal. Voor ons het teken om toch maar naar buiten te gaan en daar de wedstrijd verder te volgen. Even voordat er een uur gespeeld is, lijkt Sint Niklaas de wedstrijd volledig in het slot te gooien. Aan de linkerkant gaat Xavier Deschacht goed door en zet de bal voor. De voorzet wordt slecht verwerkt en belandt voor de voeten van spits Nicky Meldert. Van dichtbij is het voor hem een koud kunstje de 1-0 op het bord te zetten.

Reservespeler Ousmane Traoré van Turnhout ergert zich inmiddels voor onze neus kapot. De spits loopt zich al sinds de rust warm en ziet zijn ploeg ploeteren. In moeilijk verstaanbaar Frans laat hij duidelijk merken het niet eens te zijn met de keuzes van zijn trainer Eric van Meir. Bij de eerstvolgende wissel die we zien, is hij helaas wederom niet betrokken. Tim de Meersman wordt in de 71e minuut naar de kant gehaald. Zo te zien heeft hij last van een lichte blessure of kramp. In ieder geval ernstig genoeg om de negentig minuten vol te kunnen maken. Vijf minuten later is het dan eindelijk de beurt aan Traoré.

Ousmane Traoré popelde van ongeduld om in te vallen

Gelukkig voor Turnhout zet Traoré zijn ergernis direct om in daden. Binnen vijf minuten leidt een actie van zijn voet tot een vrije trap aan de rand van de zestien. Deze vrije trap wordt door Mantas Kuklys onder keeper Ivan Willockx door geschoten: 1-1. Nog één doelpunt en er komen verlengingen aan. Keeper Willockx van Sint Niklaas is even uit zijn doen en dat wordt even later nog erger  wanneer hij Kevin Janssens onderuit tikt. De toegekende penalty wordt door (wie anders?) Traoré vakkundig binnen geschoten. 1-2, met nog vijf minuten op de klok. Verder dan een vrije trap van Philippe Janssens op de lat komt Sint Niklaas niet meer, waardoor verlengingen een feit zijn.

De zoveelste Turnhoutse aanval is onschadelijk gemaakt

Beide trainers proberen in de korte pauze de spelers weer helemaal op scherp te krijgen. Turnhout zal met het beste gevoel de verlenging in gaan, omdat het een kansloos geachte achterstand in de laatste tien minuten recht trok. Wij zijn inmiddels weer de kantine in gelopen. Daar aangekomen, ontmoeten we twee bekenden. Thies en Stijn (uit Geel) zijn ook op deze match afgekomen. Stijn hoopt de degradatie van aartsrivaal Turnhout met eigen ogen te mogen aanschouwen, maar moet dus ook nog een half uurtje in spanning zitten.

Die spanning wordt binnen twee minuten verder vergroot. Nicky Meldert krijgt de bal en schiet deze met een prachtige boog via de binnenkant van de paal in de lange hoek: 2-2. Het gaan nu zeker geen strafschoppen meer worden. Na tien minuten is het weer Traoré die een belangrijke rol speelt. Nu besluit hij oog in oog met keeper Willockx op de paal. Na 105 minuten staat er zodoende nog steeds 2-2 op het scorebord. Ondanks het feit dat de scheidsrechter  direct wil verder spelen, roepen beide trainers hun spelers nog even snel bij elkaar voor de laatste instructies.

De rappe Xavier Deschacht van thuisclub Sint Niklaas lijkt nog het meest fit en heeft blijkbaar goed opgelet bij de laatste speech van zijn coach Regi van Acker. Een steekpass wordt door hem goed opgepakt en subtiel over de uitkomende keeper getikt. Turnhout moet nu nog twee keer scoren in tien minuten. Op het eerste oog een hele lastige opgave, maar hetzelfde kunstje flikten de Turnhoutenaren in de eindfase van de reguliere speeltijd.

En Turnhout krijgt weer een corner…

Dat de opgave niet onmogelijk is, blijkt zeven minuten voor tijd. Het is weer Ousmane Traoré die aan de basis staat van een goal van Turnhout. Een goede solo wordt met een scherpe voorzet beëindigd. Deze wordt door Gunther Loyens op waarde geschat en bij de tweede paal binnen getikt: 3-3. In de laatste minuten krijgt Sint Niklaas veel ruimte door de druk van Turnhout. Beide ploegen weten echter niet meer te scoren waardoor het verhaal 2e klasse voor Turnhout vandaag eindigt. Sint Niklaas en haar supporters vieren feest en gaan zich opmaken voor de finalewedstrijden tegen KV Woluwe-Zaventem.

Als je wint, heb je vrienden, rijen dik, echte vrienden…

Wij besluiten niet te blijven hangen, maar direct onze auto op te zoeken voor de terugreis. Doordat de meeste fans van de thuisclub blijven feesten en de circa zestig meegereisde fans van Turnhout nog staan te treuren, kunnen wij onze terugreis snel beginnen. Deze verloopt zoals altijd gelukkig voorspoedig en rond de klok van half tien bereiken we veilig onze woonplaats. Twee wedstrijden op één dag, elf doelpunten, een goede reis en droog weer: daar tekenen we doorgaans direct voor. De volgende tripjes worden al voorzichtig gepland.