Zoals gebruikelijk in de afgelopen acht seizoenen kan Fortuna ook vandaag weer geen potten breken tegen VVV. De aanstaande kampioen van de eerste divisie is enige maten te groot voor Fortuna, dat zich vooral tot doel gesteld heeft de schade beperkt te houden. Doordat ook bij VVV de schwung ontbreekt, krijgen de zesduizend toeschouwers een zouteloze partij voetbal voorgeschoteld, waarin de Venlonaren er terecht met de winst vandoor gaan.


20 Maart 2009

Fortuna kansloos in emotieloze derby

Fortuna Sittard 0 VVV Venlo 1
Doelpuntenmakers: 65. Honda 0-1
Opstelling: Meul, Geenen (60. Wulterkens), Grabovac, Kozarac, Vanek, Simone, Voorn, Linssen (82. Garlisi), Van den Ouweland, Olondo (75. Mayele), Schreurs
Toeschouwers: 6.855
Scheidsrechter: Haverkort
Geel (Fortuna): Voorn
Rood (Fortuna): –

Ook in de aanloop naar de derby tegen VVV beheersen de fusieperikelen weer het nieuws. Op maandag staat eindelijk in de krant wat iedereen met een beetje verstand al bij het aantreden van de Stuurgroep Topvoetbal wist: het idee van een Zuid-Limburgse subtopclub met een begroting van twintig tot misschien wel dertig miljoen euro is een luchtkasteel gebleken. De nieuwe fusieclub slaagt er niet om meer dan een schamele elf miljoen euro aan inkomsten te verwerven. De lokale overheden wordt verzocht door middel van ‘loopplankfinanciering’ de begroting te verhogen naar veertien miljoen. Zo zijn we binnen een jaar afgezakt van een club met internationale uitstraling via het Heerenveen van het Zuiden naar een voortzetting van Roda JC onder een andere vlag.

Je zou verwachten dat deze teloorgang voor de Provincie Limburg aanleiding zou zijn om een punt achter het hele verhaal te zetten. Volgens de provinciale Koning Onbenul Leon Frissen was immers de cruciale rol die de nieuwe club zou kunnen spelen in de internationale branding van Zuid-Limburg en daarmee bij het aantrekken van internationaal geöriënteerde bedrijven het enige motief van de provincie om zich achter het initiatief tot een fusie-onderzoek te scharen. Nu de nieuwe club die cruciale rol niet kan vervullen, vervalt consequent geredeneerd dus ook het motief van de Provincie om zich met het hele verhaal te bemoeien.

Maar zo zit de Limburgse politiek natuurlijk niet in elkaar. Er dreigt gezichtsverlies voor Frissen en consorten wanneer de fusie niet doorgaat, dus gooit de provincie er nog maar een schepje bovenop. Waar financiële steun tot voor kort uitgesloten was, lijkt men op het Gouvernement nu ineens bereid miljoenen in het project te investeren. De gemeenten Kerkrade en Sittard-Geleen moeten ook hun deel bijdragen, waardoor de paradoxale situatie zich voordoet dat onze gemeente, die zich jarenlang tegen iedere vorm van financiële steun aan Fortuna heeft gekeerd, nu mogelijk wel een klein kapitaal gaat steken in een club waarvan het hart in Kerkrade komt te liggen. Hoe de dorpspolitici dit gaan verantwoorden, blijft in nevelen gehuld. Burgemeester Cox heeft immers in alle wijsheid besloten pottenkijkers bij de informatiebijeenkomst van maandag buiten de deur te houden.

Inmiddels is ook de potentieelanalyse van Hypercube van het bestaansrecht van een zelfstandig Roda JC uitgelekt. En wat blijkt? Roda komt Q tekort! Zowel de éénjaars-Q als de driejaars-Q van Roda zijn van een dermate laag gehalte dat iedere vorm van voortbestaan onmogelijk is.


Arno: Hoezo, Fortuna heeft geen Q? We hebben toch U(sta)!

Hypercube’s potentieelanalyse van Fortuna is helaas nog niet uitgelekt, maar wij kunnen u op een briefje geven dat het met de Q van onze geliefde club ook niet goed gesteld is. In die omstandigheden rest natuurlijk geen andere uitweg dan een fusie om de Q op te vijzelen tot een acceptabel niveau.


Bert moet lachen als iemand hem uitlegt dat Fortuna geen Q zou hebben

Wij gaan er overigens van uit dat de Q staat voor Quatsch, want een andere kwalificatie verdient het pseudo-wetenschappelijke broddelwerk van Hypercube niet. Maar goed, Hypercube heeft prima voldaan aan de opdracht die de Stuurgroep informeel gesteld heeft – bewijs dat Roda en Fortuna zelfstandig geen enkele bestaansrecht hebben, maar samen een zegenrijke toekomst tegemoet gaan – en daarmee zijn de centen weer binnen.


Linford heeft ook al lang niet meer zo’n goeie grap gehoord als Hypercube’s Q

Door naar de wedstrijd. Vanavond heet de tegenstander VVV en dat affiche trekt de nodige belangstelling. Ruim zesduizend toeschouwers bevolken de tribunes. Voor het eerst in jaren is ook de Zuid-tribune opengesteld voor publiek, dat zich terzijde van de grote in het middenvak gespannen reclamedoeken mag nestelen. Op Zuid zitten noch Fortuna-supporters noch VVV-supporters, maar getuige de buttons die de bezoekers dragen ‘Supporters van Notariskantoor Moonen’. Gedurende de wedstrijd blijkt overigens dat de meeste fans van Notariskantoor Moonen ook geel-zwarte sympathieën hebben, waarmee de gehele zuidzijde dus is gevuld met aanhang van de Venloosche voetbalvereniging. Het buffervak blijft overigens wel leeg, waarmee het door Cor Nijpels in gang gezette beleid acht jaar na dato alsnog perfect geïmplementeerd blijkt te zijn.

De VVV-aanhang is weliswaar in drie mootjes gehakt door het buffervak en de reclamedoeken, maar de opkomst mag desalniettemin respectabel genoemd worden. De bezetting van de Noord-tribune steekt daarbij schril af. De tribune is niet heel erg veel drukker dan de laatste tijd gebruikelijk. De Oost-tribune is goed gevuld, maar naar het zich laat aanzien vooral met dankzij vrijkaartjes uit Midden-Limburg gelokte VVV-sympathisanten. De derby leeft in VVV-kringen duidelijk meer dan in Sittard.

Nadat een indrukwekkende groep oud-spelers een tijdje rond de middencirkel heeft rondgehangen om te luisteren naar de als altijd iets te nadrukkelijk aanwezige stadionspeaker, kunnen we na de klok van achten een begin maken met de wedstrijd. Fortuna telt een waslijst aan afwezigen. Taktak en Öcal staan de rest van het seizoen langs de kant, voor Boymans komt deze wedstrijd heel toevallig net iets te vroeg, Heinrichs is eveneens geblesseerd en Facenna zit een schorsing uit. Reijners tovert daarom de volgende opstelling uit de hoed: Meul; Geenen, Kozarac, Grabovac, Vanek; Simone, Linssen, Voorn, Van den Ouweland; Olondo en Schreurs.

Vanaf het eerste fluitsignaal blijkt VVV de bovenliggende partij. Fortuna beperkt zich tot verdedigen en slaagt er eigenlijk geen enkele keer in een fatsoenlijke aanval op te bouwen. De aanvallers Olondo en Schreurs zijn niet in staat de bal langer dan een seconde bij zich te houden, zodat VVV doorgaans al weer de bal veroverd heeft voordat onze middenvelders zich met de aanvalsopbouw hebben kunnen bemoeien.


Een zeldzaamheid: Fortuna heeft de bal

Dus beperken onze middenvelders zich maar tot verdedigen. En dat gaat ze heel redelijk af. VVV heeft weliswaar een groot veldoverwicht, maar heel erg gevaarlijk wordt de koploper niet. Al krijgt buitenspeler Ruben Schaken twee grote kansen. De eerste keer gaat zijn schot naast, de tweede keer brengt Meul knap redding. Aan die redding gaat overigens een verschrikkelijke fout van Meul vooraf. De doorgaans zo betrouwbare goalie wil een bal wegtrappen, maar trapt er min of meer overheen. De bal komt in de loop van Schaken, die vrije doortocht richting doel heeft. Schaken schiet binnen, maar heeft buiten de snel teruggesprinte Meul gerekend.


Een zeldzaamheid: Fortuna heeft de bal

Het is één van de schaarde hoogtepunten uit een weinig opwindende eerste helft, waarbij aan VVV-zijde spits Sandro Callabro en de geblondeerde Japanner Keisuke Honda opvallen door irritant gedrag. Callabro is vanaf de eerste minuut meer bezig met gebaartjes naar scheids- en grensrechters dan met voetballen, terwijl Honda als een soort prima ballerina over het veld loopt en bij ieder duwtje een verontwaardigd gezicht
trekt.


Honda zal nu snel ter aarde storten

In de tweede helft zijn we een oude bekende op het veld. Samir El Gaaouiri is ingevallen voor het tegenvallende talent Soufiane Dadda. El Gaaouiri opent sterk met een vlammend schot dat door Meul ternauwernood uit de hoek geranseld kan worden. Het is het begin van een belegering van ons doel, waaruit ook enkele behoorlijke kansen ontstaan. De openingstreffer van VVV zit er nadrukkelijk aan te komen, want Fortuna komt amper van eigen helft.


Niemand heeft natuurlijk iets gedaan…

Maar na een minuut of tien gaat het offensief weer liggen. Fortuna kan zowaar een beetje aan aanvallen gaan denken. We noteren een schot van Van den Ouweland, dat hoog over gaat. En een paar minuten later krijgen we zelfs een heuse kans, wanneer Olondo vanaf rechts het strafschopgebied binnengaat. Olondo zou kunnen afleggen op de meegekomen Bryan Linssen, maar kiest ervoor om zelf te schieten. De vrije hoek is echter te klein, het schot belandt op de vuisten van Begois.


We zitten hier niet op een Braziliaans strand, dus laat dit soort slidings graag achterwege…

Fortuna heeft de eerste storm overleefd en komt zelfs wat beter in de wedstrijd. Maar uitgerekend op dat moment slaat VVV toe. De Venlonaren verdienen een vrije trap op een meter of twintig van ons doel. Honda gaat achter de bal staan en schiet hem langs de muur in de verre hoek. De bal lijkt alleszins houdbaar voor Meul, die hem echter onder zich door laat glijden.


Houdbaar? Nee, anders had ik hem wel gehad, zou Ruud Hesp zeggen

De 0-1 komt aan als een mokerslag. Onze verdediging is de kluts kwijt en verschaft de aanval van VVV keer op keer vrije doorgang. Met name Schaken krijgt een aantal opgelegde kansen, maar verprutst ze gelukkig allemaal. Daardoor blijven we nog in de race, al geeft het spelbeeld weinig hoop op een gelijkmaker. Met Wulterkens voor de geblesseerde Geenen, Mayele voor Olondo en Garlisi voor Linssen doet Fortuna weliswaar zijn best om een slotoffensief op te zetten, maar dreigend zijn we eigenlijk geen moment.


VVV’er kopt Grabo weg

Het blijft uiteindelijk dan ook bij 1-0 en dat is een uitslag waarover we verder niet mogen mopperen. Het echte geloof lijkt weg bij de spelers, hetgeen gezien de omstandigheden niet onbegrijpelijk is. Zoals zo vaak in de afgelopen jaren, lijkt iedereen naar het einde van weer een verloren seizoen te snakken. Nog zeven wedstrijden te gaan, dan is het zover. Volgend seizoen beter. Of toch niet?

PM