Na twee nederlagen op rij slaagt Fortuna erin weer aan te knopen bij de goede resultaten in uitwedstrijden. Tijdens de eerste helft komt Fortuna niet in de problemen en tijdens de tweede een klein kwartier. Maar omdat Fortuna slordig in de afwerking is blijft de schade voor VVV beperkt tot 1-3. Desalniettemin lijkt Fortuna de goede lijn weer te pakken te hebben en heeft het zich acht wedstrijden voor het einde officieus ‘veilig’ gespeeld… 


14 maart 2021

Fortuna overklast VVV (een beetje)

VVV Venlo 1 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 10. Semedo 0-1, 54. Giakoumakis 1-1, 59. Seuntjens 1-2, 66. Flemming 1-3.
Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen, Cox; Rienstra, Tekie (81. Van den Buijs), Flemming; Semedo (90. Moutoussamy), Polter (81. Hansson), Seuntjens.
Toeschouwers: 0
Scheidsrechter: S. Mulder
Geel (Fortuna): Seuntjens
Rood (Fortuna): –

Na het keepersechec in Groningen, de daaropvolgende onrustige week met als resultaat een 1-3 thuisnederlaag tegen PSV, was afgelopen week voor Fortuna de eerste volledige week zonder S.D. uit K. De zaken zijn afgehandeld, hij kan op zoek naar een nieuwe club waar hij de vuile was mag gaan buitenhangen.

Ook die andere voormalig doelman mag op zoek naar een andere uitdaging, aangezien de Venlose tegenstander van vanmiddag heeft aangekondigd niet door te gaan met trainer Hans de Koning, a.k.a. ‘HdK’, a.k.a. ‘King Hans’. De Venlose beleidsbepalers vermoeden dat het De Koning niet nóg een keer lukt een dergelijk seizoen te draaien met de Noord-Limburgers.

En daarin kunnen ze wel eens gelijk hebben. In januari speelt VVV een aantal puike wedstrijden en het lukt het Venlose tiental steeds maar weer Giorgos Giakoumakis in stelling te brengen. En hoe groot is de voorpret als in de aanloop van het duel in Sittard door Dagblad de Limburger de retorische wordt gesteld wie aan Fortuna-zijde in (Griekse) Godsnaam ‘Giako’ moet gaan afstoppen? Als blijkt dat Sjors Ultee die klus aan Roel Janssen laat wordt door de Venlose aanhang de ouzo al op tafel gezet.

Maar het loopt totaal anders. Janssen steekt Giakoumakis in zijn achterzak en als Fortuna na 90 en nog wat minuten als winnaar van het veld stapt komt de frustratie naar boven. Enig opportunisme is de Noord-Limburgers niet vreemd, want ik citeer uit het wedstrijdverslag van afgelopen seizoen:

Maar daarmee is voldoende gezegd over de openingsfase. VVV trekt zich inderdaad terug op eigen helft en speelt de bal achterin rond. Op het moment dat er ruimte is en een VVV’er naar voren gaat, dan kijkt de speler achterom en schroomt niet om doelman Thorsten Kirschbaum aan te spelen. En daarmee zijn de aanvallende intenties van VVV voldoende belicht.

Met de nederlaag in Sittard is ook de weg naar beneden ingezet. Ondertussen bivakkeert Fortuna aan de bovenkant van het rechter rijtje en moet VVV met een bang hartje naar beneden kijken. De marge is behoorlijk geslonken en nacompetitie is nabij. Een provinciegenoot over het randje kieperen kan ik op zich wel waarderen, maar Venlo is voor mijn gevoel een ver-van-mijn-bed-show. Vanwege de opening van de A73 bevindt Venlo zich binnen handbereik, maar buiten een bezoek aan het Museum van Bommel van Dam in mijn kinderjaren ben ik nog nooit in Venlo-stad geweest.

Toch is een winstpartij welkom, na een nederlaag in de Euroborg en de thuisnederlaag tegen PSV. Ondertussen blijven de clubs om Fortuna heen ook gewoon punten nemen en is het nooit verkeerd iedereen te laten zien hoe de Limburgse verhoudingen momenteel liggen.

Sjors Ultee zal met zijn assistenten ongetwijfeld zijn hoofd hebben gebroken over een strijdwijze die VVV op de knieën moet krijgen, maar dat dit ten koste zal gaan van doelman Yanick van Osch is uitgesloten.


Yanick van Osch is bie Fortuna mit de vót in de boter gevalle

Ook de verdediging ‘staat’, met Mickaël Tirpan als rechtsback, Martin Angha met de aangehaalde Roel Janssen centraal en George Cox op links. Het middenveld wordt gevormd door Ben Rienstra, Tesfaldet Tekie en Zian Flemming. De frontlinie bestaat uit Lisandro Semedo, Sebastian Polter en Mats Seuntjens.

Na de aftrap laat Fortuna het initiatief aan VVV. De Venlonaren tikken de bal behoedzaam rond voor het eigen doel terwijl Fortuna haar kans afwacht. Maar na een paar minuten gaat Lisandro Semedo met de bal aan de haal. Eerst geeft Semedo een voorzet die tot niets leidt en vervolgens geeft hij de bal aan Mats Seuntjens. Seuntjens neemt aan, trapt op doel, maar raakt hierbij een tegenstander, zodat zijn schot evenmin iets oplevert.


Mats Seuntjens löp achter eine óngehoebelde van VVV aan

Na 10 minuten zijn de rollen omgedraaid. Seuntjens komt op het middenveld in balbezit en vermoedt dat Semedo in de diepte sprint. En warempel, Semedo loopt inderdaad diep en neemt de pass van Seuntjens in ontvangst. Vanaf rechts komt Leon Guwara oversteken en als Semedo zijn hete adem in de nek voelt puntert hij de bal voorbij Thorsten Kirchbaum: 0-1.


Lisandro Semedo heat em eine biegerete

Met zijn zevende doelpunt van het seizoen hijst Semedo zich naast Zian Flemming voor wat betreft doelpunten. Flemming scoorde in de eerste competitiehelft volop, maar staat inmiddels een aantal weken droog. Vandaar dat hij even later een vrije trap niet in de meute voor het doel van Kirchbaum dropt, maar rechtstreeks op doel schiet. Het schot is niet onhoudbaar, maar toch moet de doelman een rebound prijsgeven. Hij is net op tijd bij de bal voordat Seuntjens er 0-2 van kan maken.

Tijdens het openingskwartier is er voor Fortuna geen vuiltje aan de lucht. Het zet hoog druk waardoor VVV alleen maar lange ballen kan spelen. En als je achteraan secuur verdedigt heb je controle over de wedstrijd. Eens te meer blijkt dat Arjan Swinkels als basisspeler niet meer serieus te nemen valt waardoor alle druk op de schouders van Kristopher da Graca komt te liggen. Maar ook de Zweed is geen grondlegger van het ‘totaalvoetbal’ waardoor VVV eigenlijk tot niets komt.


Yanick van Osch geuf dae Griek ut naokieke

En dus zijn alle ogen gericht op Fortuna. Maar Fortuna is zo druk met het controleren van de wedstrijd dat het niet of nauwelijks tot gevaarlijke situaties komt. Pas na een klein half uur ontstaat gevaar voor het VVV-doel als Tesfaldet Tekie op het middenveld in balbezit komt. Hij passt de bal op Zian Flemming die de bal scherp voor doel schiet. Swinkels onderkent het gevaar, maar is niet meer bij machte om de bal fatsoenlijk weg te werken.

Zijn mishit laat de bal bij de tweede paal landen waar Sebastian Polter en Lisandro Semedo staan. Polter kopt de bal weer in de doelmond, maar Tobias Pachonik kan de bal uiteindelijk ontzetten. Daar had meer ingezeten. Des te sneller Fortuna de kloof uitdiept, des te eerder buigt VVV het hoofd.


Dae van VVV kik wie ‘ne gepópde uul

De huiskamer vult zich ondertussen met Venlose gezangen en dat inspireert de thuisploeg om nog eens aan te zetten. Giorgos Giakoumakis wordt onderuitgelopen door Martin Angha en versiert zo een vrije trap. De bal wordt richting strafschopstip getrapt, maar daar kan Roel Janssen de bal alweer wegkoppen.

In de slotfase van de eerste helft moet Fortuna eigenlijk een tweede keer scoren. Eerst gaat Flemming op pad nadat hij Swinkels aftroeft (en zijn solo-actie met een wilde trap afsluit) waarna Sebastian Polter een voorzet van Flemming via Tekie over de achterlijn tikt.

Aan de kans van Polter gaat een fout van Danny Post vooraf waardoor Mats Seuntjens via een spijtende dieptepass Zian Flemming kan aanspelen. Die zet via een fraaie lichaamsschijnbeweging Pachonik voor joker, maar Polter is niet secuur genoeg.


Dae óngehoebelde van Venlo geit noe aan Mats Seuntjens hange

Omdat Fortuna VVV acht tellen geeft, maar ook weer laat opstaan, blijven de Venlonaren hoop houden op een goede afloop. ‘King Hans’ zal ongetwijfeld broeden op een sluw plan, al is het net zo goed mogelijk dat Coocky in het kleedlokaal zachtjes ‘miep-miep’ fluistert, wat voor Hans de Koning het ultieme signaal is om zijn middenveld faliekant op te blazen.

Ondertussen snuffel ik in het bestand ‘Oetdrökkinge’ dat is heb ontvangen van een lid van de Algemeine Sjrieverskrink Veldeke, dichterscollectief ‘Pitpoëzie Sittard’, schrijver van twee Groot Zittesje Dictees en één van de winnaars van ‘t Veldeke Verhaole Konkoer 2015. Naar aanleiding van mijn onderschriften in het wedstrijdverslag van de uitwedstrijd tegen Sparta (tijdens de Zittesje Vastelaovend) heb ik een positieve reactie ontvangen op het gebruik van ‘Zittesj’ waarbij de vraag is gesteld dat minimaal nog één keer te herhalen dit seizoen. John Hertogh stelt me in de gelegenheid dat inderdaad nog eens te doen, nota bene tijdens een wedstrijd tegen een provinciegenoot.


Tesfaldet Tekie stúk ‘t middeveldj euver

Ondertussen deelt Leo Driessen mede welke twee invallers Hans de Koning het veld laat betreden: Yahcuroo Roemer en Torino Hunte. En het lijkt er warempel op dat HdK zijn middenveld naar de gallemiezen heeft geholpen.

Nadat Zian Flemming heeft geprobeerd de marge naar twee te tillen en Lisandro Semedo een pass van Sebastian Polter niet begrijpt neemt VVV de wedstrijd over. De overvloed aan aanvallers stelt Fortuna voor problemen. VVV gooit de beuk erin, speelt een stukje opportunistischer en kiest eerder voor een pass in de diepte. Na tien minuten zoekt Danny Post de achterlijn op waarbij Sebastian Polter niet kan verhinderen dat Post een voorzet geeft.


Martin Angha haet Giakoumakis in de tèsj

Giorgos Giakoumakis stelt zich slim tussen twee verdediger op en kopt de voorzet op doel. Yanick van Osch kan zijn kopbal pareren, maar moet een rebound toestaan. Giakoumakis is eerder dan wie dan ook bij de bal en schiet de gelijkmaker tegen de touwen. Fortuna had de wedstrijd moeten beslissen in Bedrijf I en krijgt het deksel op de neus.

VVV denkt ongetwijfeld nu meteen door te drukken, maar daarvoor is Fortuna juist wat te stabiel. Mickaël Tirpan probeert meteen iets aan de gelijke stand te doen, maar daar waar Tirpan verdedigend incontournable is, komen zijn voorzetten maar niet aan.

Omdat Fortuna er maar niet in slaagt weer te gaan voetballen en meegaat in het fysieke spel van de thuisploeg dreigt het kopje onder te gaan. En ineens is daar een slordige uittrap van Thorsten Kirchbaum. Halverwege de Venlose helft neemt Mats Seuntjens de bal op zijn borst aan en loopt met de bal aan de voet over de boulevard aan ruimte die VVV hem biedt. Aangekomen in het strafschopgebied kijkt Seuntjens naar de verre hoek en deponeert de bal via een wreeftrap in het zijnet: 1-2.


Drie Pruusje biej-ein

Daarmee lijkt het Venlose offensief in de kiem gesmoord, al probeert VVV vanalles om zich weer naast Fortuna te hijsen. Fortuna blijft op de been en loert op mogelijkheden om meer afstand te nemen. Dat lukt als Roel Janssen en pass richting Semedo verstuurt. Semedo legt de bal met zijn hoofd neer voor Zian Flemming die eenvoudig doelman Kirchbaum omspeelt. De VAR gaat nog even controleren of Flemming al of niet in buitenspelpositie stond, maar als ook daarover duidelijkheid bestaat wordt een groene vink achter Fortuna’s derde doelpunt gezet.


Zian Flemming haet de kieper van Venlo bie de peut

VVV maakt een teneergeslagen indruk. Het lijkt niet in staat om terug te keren in de wedstrijd en moet uitkijken dat het niet méér tegentreffers incasseert. Na een minuut of zeventig verstuurt Mickaël Tirpan een fraaie pass naar Zian Flemming. Flemming wilt best een tweede keer scoren en ziet Sebastian Polter over het hoofd. Zijn schot vertrekt richting Vinckenhof waar een telg uit de Janssen-dynastie zich zonder enige twijfel ontfermt over de bal.


Zian Flemming sjut väöl te onröstig

In het verleden had Branislav Niňaj nogal eens moeite met Jafar Arias, maar de boomlange spits blinkt vooral uit in onbeholpen spel. Dat zal best voortkomen uit een stuk frustratie, want buiten een stiftbal van Anastasios Donis en een puntertje van Vito van Crooij komt VVV tot niks meer tijdens het slot van de wedstrijd. Ondertussen vindt Fortuna het wel best zo en speelt de wedstrijd volwassen uit.


Lek vinger, lek doem

Het tekent de groei die Fortuna heeft doorgemaakt. Sinds de promotie leek Fortuna een paar keer op weg om VVV voorbij te streven, maar steeds als het moment leek te zijn aangebroken, won VVV en herstelde het de kloof weer. Maar nu is overduidelijk hoe de verhoudingen liggen. Met de financiële injectie vanaf de oevers van de Bosphorus is het Fortuna gelukt de stap naar de middenmoot te zetten, terwijl VVV tot aan de knieën in het degradatiemoeras staat.

En zo sluiten we een lastig weekend, waarbij we op zaterdagavond tijdens de rehabilitatie-uitzending van Marco Borsato tegen de tranen vochten en zondagochtend Kevin Hofland in de studio van ESPN een boekje open deed over zijn Fortuna-periode, positief af.

Volgende week komt FC Utrecht op bezoek. Dan komen we erachter of we de volgende stap kunnen zetten naar play-offs om te gaan kavelen voor de Conference League. Hoe absurd dat ook mag klinken.

COYS,

Michel Hennen