Op de laatste speeldag voor de korte winterstop loopt Fortuna tegen een onnodige nederlaag aan. Onnodig, omdat Fortuna in de eerste helft verzuimt een voorsprong te nemen. Tegenstander Helmond Sport mag geen moment aanspraak maken op de overwinning, maar gaat er toch met drie punten vandoor. Daardoor is de strijd om de laatste plaats weer volop ontbrand.


21 December 2006

Rode lantaarn in zicht na onnodig verlies

Fortuna Sittard 0 Helmond Sport 1
Doelpuntenmakers: 49. Smeekes 0-1
Opstelling: Christianen, S. Güvenc, Grabovac, Op den Kamp, Van Driel, El Hammouchi, Simone, Garritsen (53′ E. Güvenc), Bouhadan (80′ Olgun), Taiwo, Olondo
Toeschouwers: 2.400
Scheidsrechter: Janssen
Geel (Fortuna): Taiwo
Rood (Fortuna): Simone

Een lichte euforie heeft zich van de Fortuna-gemeenschap meester gemaakt na de knappe overwinning in de uitwedstrijd tegen Stormvogels/Telstar. Zowel de weelde van een drie-nul score buitenshuis als de professionele uitvoering dragen bij tot de vreugdevolle stemming. Nu nog winnen van Helmond Sport, en we kunnen tevreden de Kerstdagen in.Trainer Frans Körver heeft zijn elftal na de eclatante zege maar op één plaats gewijzigd. Serdal Güvenc is terug van een schorsing en start als rechtsback. Ronald Dassen verhuist daardoor naar de bank. Zarko Grabovac en Joep op den Kamp vormen wederom het hart van de verdediging. Aanvoerder Mels van Driel staat op links. Middenveld en voorhoede kennen de inmiddels vertrouwde bezetting: Angelo Simone, Rachid el Hammouchi, Koen Garritsen, Brahim Bouhadan, Cédric Olondo en Wasiu Taiwo.

Voor tegenstander Helmond is deze wedstrijd van groot belang. Bij een overwinning zouden de Brabanders goede zaken doen in hun strijd om van de laatste plaats te komen. Daarom heeft een sponsor de supporters gratis kaarten voor het uitvak aangeboden. Ter ere van hen wordt voor aanvang van de wedstrijd tot onze verbazing het clublied van Helmond Sport gedraaid. Goed, er is natuurlijk niets tegen een fatsoenlijke ontvangst van onze gasten. Maar het clublied van de tegenstander laten horen, dat gaat toch net iets te ver. Of laten we straks Angelina ook nog vanaf onze middenstip het clublied van MVV zingen?

Fortuna start vanaf de aftrap geconcentreerd aan het duel. De ploeg neemt met verzorgd combinatievoetbal het heft in handen. Verdedigers en middenvelders zitten kort op hun tegenstander, waardoor deze nauwelijks aan voetballen toekomt en onze achterste linie amper onder druk staat. Met Rachid el Hammouchi als Dreh- und Angelpunkt zet Fortuna regelmatig aardige aanvallen op. Enige minpunt: ondanks het verzorgde aanvalsspel blijven echt grote kansen uit. Doelman Strijbos wordt met name door schoten uit de tweede lijn op de proef gesteld. Onder andere El Hammouchi, Simone en Bouhadan proberen het vanaf de zestien-meterlijn, waarbij met name de laatste na een kwartier dicht bij de openingstreffer is.


Garritsen gebruikt zijn leathal weapon

Na een minuut of twintig komt ook Helmond Sport iets beter in de wedstrijd. Orlando Smeekes toont zo nu en dan aan dat hij heel behoorlijk kan voetballen. Bijvoorbeeld wanneer na een knappe actie Van Driel en El Hammouchi zijn hielen laat zien en vanaf de achterlijn goed voorzet. Gelukkig voor ons had geen enkele Helmondenaar daarop gerekend, zodat de bal zonder gevaar kan worden weggewerkt.


Wéér een kans die voorbijgaat

De laatste tien minuten voor rust gaat Fortuna met iets meer urgentie op zoek naar de goal. Dat leidt tot twee grote kansen. Eerst komt Cedric Olondo door op rechts. Hij zet voor op Wasiu Taiwo, die de bal bij de eerste paal net naast werkt. Daarna trekt Brahim Bouhadan bij een solo-actie naar binnen. Met een mooie pass zet hij Koen Garritsen volledig vrij voor de keeper. Maar Garritsen krijgt de bal niet goed mee en geeft Strijbos daardoor de kans om in te grijpen. Hij komt nog wel tot een schot, maar dat mist kracht en belandt bovendien naast het doel. Dit had de een-nul moeten zijn. Ondanks een groot veldoverwicht en aardig veldspel gaan we nu met nul-nul rusten.


De grote kans op één-nul

Een paar minuten na rust slaat Helmond Sport hard toe. De kattemeppers mogen een meter of twintig van de goal een vrije trap nemen. Het schot van Orlando Smeekes gaat om de muur heen, maar lijkt alleszins houdbaar voor Christianen. Die laat de bal echter onder zich door glijden. We staan met een-nul achter en niet voor het eerst dit seizoen is dat te wijten aan een fout van de keeper. Christianen heeft in zijn debuutseizoen tot nu toe geen slechte indruk achtergelaten, maar maakt nog teveel van dit soort dure fouten.


Die man zonder shirt is Smeekes en die gele kaart is voor hem

De tegentreffer ontregelt het spel van Fortuna volkomen. Helmond ontleent er zelftvertrouwen aan en laat de bal opeens een stuk gemakkelijker rond gaan. Wij vergeten daarentegen te blijven combineren en hanteren alleen nog maar de lange bal. De buitenspelers Bouhadan en Olondo komen in de tweede helft nauwelijks nog in het verhaal voor. Spits Taiwo is bij lange ballen kansloos tegen het verdedigingsduo Paardekooper/Jansen. Het inbrengen van Emmo Güvenc voor Koen Garritsen zorgt voor iets meer dreiging, maar echt gevaarlijk worden we niet meer.

Helmond laat zich verder terugvallen en loert op de counter. Na twintig minuten heeft Orlando Smeekes de beslissing op zijn schoen. Na een hoekschop laat hij Van Driel en de oudste Güvenc kinderlijk eenvoudig achter zich. Zijn schot passeert ook Christianen, maar de bal rolt vervolgens tergend langzaam tegen de paal.Fortuna ontsnapt, maar komt zelf nauwelijks aan gevaarlijke aanvallen toe. Twintig minuten voor tijd dirigeert Körver Zarko Grabovac naar voren, tien minuten later komen Joep op den Kamp en de voor Bouhadan ingevallen Ahmet Olgun hem te hulp. Met de luchtmacht op volle kracht hebben lange halen naar voren nu wel zin. Fortuna zet aan voor een slotoffensief in de opportunstische stijl die toekomstig manager John Linford voor ogen moet staan.


Emmo schudt twee man af

De verdediging van Helmond kraakt. Na een vrije trap van El Hammouchi kopt Olondo de bal richting het hart van het strafschopgebied. Daar ontstaat een indrukwekkende scrimmage, waarna de bal weer voor de voeten van Olondo belandt. Die twijfelt niet, maar haalt keihard uit. De bal lijkt in het doel te verdwijnen, maar een verdediger van Helmond redt in extremis. Met de hand volgens Olondo en andere Fortunezen, met het hoofd volgens scheidsrechter Janssen. Even later beoordeelt keeper Strijbos een voorzet vanaf links verkeerd. De bal caramboleert via Op den Kamp tegen de pal en naast de goal.


Zou hij het beter hebben gedaan?

Weer even later strijden Wasiu Taiwo en Dave Strijbos om een vrije bal. Keeper Strijbos is net iets eerder bij de bal, maar blijft vervolgens (al dan niet gespeeld) geblesseerd achter. Zijn medespelers bestormen vervolgens de op de grond liggende Taiwo. Volstrekt ten onrechte, want Taiwo had alle recht om op een faire wijze het duel om de vrije bal aan te gaan. Daarna lopen de zaken volledig uit de hand. Alle spelers op het veld staan nu in het strafschopgebied tegen elkaar te duwen en te schreeuwen. Helmond-rechtsback Ricky Bochem slaat Emmo Güvenc tegen de grond, waarna de Fortunezen onder aanvoering van Angelo Simone verhaal willen gaan halen. De kluwen spelers verplaats zich een meter of twintig richting de zijlijn en wordt nu nog eens aangevuld met alle bankzitters van beide clubs. Ricky Bochem probeert met een merkwaardige sprint uit de klauwen van zijn belagers te blijven.


Mensen, bewaart uw beheersing!

Na een paar minuten zijn de kruitdampen opgetrokken. Scheidsrechter Janssen probeert recht te doen en kiest er voor beide partijen in gelijke mate te straffen. Ricky Bochem en Angelo Simone zijn het meest over de schreef gegaan en moeten beiden met rood het veld verlaten; Simone op aanwijzing van de grensrechter. Frans Körver heeft zich kennelijk ook niet helemaal kunnen beheersen en wordt naar de tribune verwezen.


De vrede wordt toch nog getekend

Het hele incident heeft al met al vier minuten geduurd. Tel daarbij alle tijd op van het schandalige getreuzel door doelman Strijbos en van alle wissels en we komen op zeker acht minuten blessuretijd. De scheidsrechter kent echter slecht vijf minuten toe en besluit die niet eens volledig uit te laten spelen. Fortuna beëindigt het jaar 2006 met een onnodige en frustrerende thuisnederlaag. De gehoopte aansluiting bij de onderkant van de middenmoot blijft achterwege. In plaats daarvan beginnen we het nieuwe jaar met een strijd om de rode lantaarn.

PM