Sinds de degradatie vijf jaar geleden, verloor Fortuna iedere thuiswedstrijd tegen VVV. Daarin komt ook nu geen verandering. VVV speelt beduidend zwakker dan in voorgaande jaren, maar weet opnieuw moeiteloos te winnen van Fortuna. Dat doet pijn. Net als de constatering dat de ploeg van Körver al na zeven wedstrijden volledig opgebrand is. We gaan weer een seizoen vol ellende tegemoet. Hoort het dan nooit op?


15 September 2006

Fortuna maakt geen schijn van kans in zouteloze derby

Fortuna Sittard 0 VVV Venlo 2
Doelpuntenmakers: 6. Buikema 0-1; 76. Kahya 0-2
Opstelling: Christianen, Dassen,Grabovac, Paridaans, Van Driel, El Hammouchi, Simone (68. E. Güvenc), Garritsen, Taiwo, Olondo, Bouhadan (46. Bright)
Toeschouwers: 4.132
Scheidsrechter: Braamhaar
Geel (Fortuna): Taiwo
Rood (Fortuna): –

Het is vrijdag 15 september, twintig voor acht wanneer we het Fortuna-stadion betreden. Wanneer we de trappen naar de gracht oplopen horen we de speaker voor de eerste keer over het concert van Van Dik Hout. Nog voordat we op onze vaste plaats zitten, heeft hij nog drie mededelingen over het concert van Van Dik Hout gedaan. En om acht uur precies, wanneer beide elftallen klaar staan voor de aftrap, geeft de speaker de microfoon af aan Rob Smit. Rob Smit? Rob Smit, ja, van Westerhout Hospitality. De grote weldoener voor de Fortuna-supporters, de man die het concert van Van Dik Hout mogelijk heeft gemaakt. In een toespraak die in flamboyance alleen overtroffen werd door de legendarische Jules Coenen, nodigt hij ons van harte uit voor het concert van Van Dik Hout.

Nadat de ijdeltuit eindelijk van het veld verwijderd is, kunnen we beginnen aan het voorprogramma van het concert van Van Dik Hout.Dat voorprogramma is de wedstrijd tussen Fortuna Sittard en VVV in het kader van de Jupiler League. We spreken over de zevende speelronde, tevens de eerste speelronde uit de tweede periode. Nieuwe ronde, nieuwe kansen zou het devies moeten zijn na drie pijnlijke nederlagen op rij. Trainer Frans Körver heeft zijn elftal na de wedstrijd tegen TOP Oss op twee plaatsen gewijzigd. Op het middenveld is Joos van Barneveld zijn plaats opnieuw kwijtgeraakt, deze keer aan Brahim Bouhadan. Bouhadan, gehaald als vleugelspeler, mag het na vier wedstrijden op de bank proberen als aanvallende middenvelder achter de spitsen. Nog verrassender is de verschijning van Zarko Grabovac in het centrum van de verdediging. Grabovac geniet kennelijk meer vertrouwen van Körver dan de gepasseerde Daniël Voigt en diens eerdere vervanger Joep op den Kamp. Daarmee is Voigt na Bouhadan en Olondo de derde aankoop die op de bank belandt. Wie volgt?

Het levert het volgende elftal op: Christianen in de goal, Dassen, Grabovac, Paridaans en aanvoerder Van Driel in de verdediging, Simone, El Hammouchi, Bouhadan en Garritsen op het middenveld en Olondo en Taiwo voorin.Fortuna maakt een valse start aan het duel. Tegenstander VVV zet de toon en heeft veelvuldig balbezit, de Fortunezen sjokken er achter aan en slagen er amper in de bal naar een medespeler te verplaatsen. Kennelijk heeft Körver zijn manschappen onvoldoende kunnen chambreren voor deze wedstrijd. Al na zes minuten profiteert VVV van de lamlendigheid in de Sittardse gelederen. Een voorzet vanaf rechts bereikt Roel Buikema, die ongehinderd door Rachid El Hammouchi en Angelo Simone mag binnenschieten.

VVV domineert ook na de goal de wedstrijd. Bij Fortuna rijgen de foute passes zich aaneen, van verzorgd veldspel is volstrekt geen sprake. Aan Grabovac in de achterhoede moeten niet alleen de toeschouwers, maar ook zijn medespelers en hijzelf duidelijk wennen. De pinchhitter is geen geboren verdediger, maar verdient wel een originaliteitsprijs voor het mandekken bij hoekschoppen. Waar iedere verdediger met zijn gezicht naar de bal staat en zijn tegenstander vanuit zijn ooghoeken in de gaten houdt, gaat Grabovac met zijn rug naar de bal en met zijn gezicht naar de tegenstander staan. Een bijzondere tactische ingeving waarvan ik echter vrees dat ze niet veel navolging zal vinden. Het is toch ook wel handig om te weten waar de bal na het nemen van de hoekschop ongeveer terechtkomt…

VVV domineert weliswaar, maar creëert ook weinig kansen. Trainer Wetzel heeft bovendien besloten niet teveel aanvallende aspiraties te koesteren. Bij balbezit van Fortuna houden de Venlonaren consequent tien man achter de bal. Mede daardoor slaagt Fortuna er na een minuut of twintig in enige druk te zetten. Zonder fraai voetbal, maar met enig opportunisme en vechtlust weet Fortuna enkele malen het strafschopgebied van VVV te bereiken. Het resulteert in één grote kans, maar de volledig vrijstaande Cedric Olondo schiet na een goede doorkopbal te gehaast over het doel. Het offensief van Fortuna houdt helaas niet aan. Taiwo en Olondo krijgen amper een fatsoenlijke bal en wanneer zij die wel krijgen, weten ze er niets zinnigs mee te doen. Bouhadan komt in het hele stuk niet voor en lijkt te solliciteren naar een plaats op de bank. Van Driel en deze keer ook Dassen komen regelmatig op, maar hun passing ontbeert iedere nauwkeurigheid.

VVV stelt daar bijzonder weinig tegenover, zodat we mogen spreken van een zouteloze derby. Vijf minuten voor de rust gaat Grabovac bij de middenlijn opzichtig de fout in. Hij laat zich onnozel uitspelen door Willem Janssen en komt vervolgens snelheid te kort in het sprintduel richting strafschopgebied. Janssen verschijnt vrij voor het doel van Christianen, maar deze pareert bekwaam. Alleen dankzij hem gaat Fortuna niet volstrekt kansloos de rust in.

Tijdens de rust volgen er nog enkele mededelingen over het concert van Van Dik Hout na afloop van de wedstrijd. Daarnaast mag Kris Bright zich warmlopen. De Nieuwzeelander vervangt de teleurstellende Bouhadan. Körver gaat met drie spitsen spelen in de hoop VVV op die manier meer onder druk te zetten. Maar dat blijkt helaas ijdele hoop. Net als in de eerste helft weet Fortuna het strafschopgebied van de tegenstander nauwelijks te bereiken. De hele tweede helft levert maar één uitgespeelde kans op. Na ongeveer een uur voetballen haalt Olondo op rechts de achterlijn. Zijn voorzet bereikt Bright, maar diens schot levert geen enkel probleem op voor Baart. Verder moeten we het doen met enkele afzwaaiers van Taiwo en een schot uit de tweede lijn van Emmo Guvenc, die twintig minuten voor tijd Angelo Simone is komen vervangen.

Aan de andere kant bakt VVV er ook weinig van. Daar brengt zelfs de invalbeurt van de legendarische Braziliaan Luizinho Luis Pontes Ribeira Ribeiro Excuses geen verandering in. De Venlonaren zijn duidelijk zwakker dan in voorgaande jaren en eigenlijk is het schandalig dat Fortuna tegen deze ploeg een kansloze wedstrijd speelt. Een kwartier voor tijd reikt Fortuna de twee-nul op een presenteerblaadje aan. Een onbegrijpelijke pass van Van Driel, die de bal niet naar voren, maar richting eigen strafschopgebied speelt, komt terecht bij Ammi. Deze mag ongehinderd het strafschopgebied binnentrekken, rustig naar de achterlijn lopen, de bal onder de voet nemen en vervolgens uitgebreid nadenken naar wie hij de bal zal voorzetten. Wanneer hij daarmee klaar is, speelt hij de bal op de inlopende Kahya. Deze mag eveneens ongehinderd vanaf zestien meter inschieten. Tja, als je de goals op deze manier cadeau doet, dan hoort het op.

Door de twee-nul is de rest van de tweede helft niet meer dan een formaliteit. We krijgen nog enkele verheugende mededelingen te verwerken over het concert van Van Dik Hout na afloop van de wedstrijd. In de eerste plaats krijgen alle, ik herhaal alle, bezoekers van de wedstrijd toestemming na afloop van de wedstrijd het veld te betreden, zodat zij het concert van Van Dik Hout voor het podium kunnen volgen. Wat een groots gebaar van Westerhout Hospitality! Wel een beetje lullig voor mensen die tien euro extra hebben betaald voor hun plaats op het veld, maar ja.Verder heeft de speaker ook nog een verrassing in petto voor de meegereisde supporters van VVV. In de 85ste minuut wordt hen medegedeeld dat zij het uitvak in verband met het concert van Van Dik Hout na afloop van de wedstrijd voor het einde van de wedstrijd dienen te verlaten. Een fraai staaltje gastheerschap van Fortuna en Westerhout Hospita
lity. “Aan de reacties te horen is de mededeling duidelijk overgekomen,” voert onze speaker er nog maar aan toe. De VVV-supporters blijven uiteraard gewoon in hun vak zitten.

Na vier minuten blessuretijd maakt scheidsrechter Braamhaar, die zo weinig gezag heeft dat zelfs Kris Bright en Ekrem Kahya gewoon van hem weglopen wanneer hij ze streng wilt toespreken, eindelijk een einde aan de wanvertoning. Het feest kan beginnen, maar wij maken ons toch maar uit de voeten. Van Dik Hout heeft ons nooit kunnen bekoren en bovendien past een concert na afloop van de wedstrijd niet in onze voetbalbeleving. De afgelopen weken was alle reclame en alle aandacht in de media gericht op Van Dik Hout en niet op Fortuna. Een bedenkelijke keuze van het nieuwe bewind bij de club dat daarmee uitstraalt dat voetballen niet langer hoofdzaak is. Een doorslaand commercieel succes kan het concert onmogelijk genoemd worden, zodat we enige hoop koesteren dat het bij een eenmalige uitglijder blijft.

Terug naar den voetbal. Fortuna lijdt de vierde nederlaag op rij en staat na zeven wedstrijden op de achttiende plaats. Zicht op verbetering lijkt er niet. Sterker nog, zelfs onder Chris Dekker en Hans de Koning maakte de ploeg in deze fase van het seizoen nog nooit zo’n gedemoraliseerde trainer als nu onder Frans Körver. De laatste lijdt zichtbaar onder het onvermogen de boel aan het draaien te krijgen. Dat pleit voor hem, maar het doet ook vrezen dat het nieuwe bewind van de club ook in de benoeming van de trainer een foute keuze heeft gemaakt. Körver is altijd een trainer geweest die zijn ploeg moreel en zelfvertrouwen gaf, maar lijkt niet meer in staat zijn geloof op de spelers over te brengen. Niet verwonderlijk voor iemand van 68 die bovendien al jaren niet meer actief is geweest op professioneel niveau. En dus ook een risico dat bekend had kunnen zijn toen Körver als trainer benoemd werd. Kennelijk heeft Hans Erkens óf het risico niet gezien óf de gok maar gewaagd. In beide gevallen valt onze nieuwe bewindvoerder veel kwalijk te nemen.

PM