De KNVB is een onderzoek gestart naar het meespelen van Jong Ajax-speler Teun Bijleveld in het duel Jong Ajax – NEC Nijmegen. Bijleveld liep afgelopen maandag tegen zijn vijfde gele kaart van het seizoen aan en dat zou de middenvelder een automatische schorsing voor het eerstvolgende duel hebben moeten opleveren: thuis tegen NEC Nijmegen. Bijleveld speelde echter mee in het duel tegen NEC Nijmegen dat Jong Ajax met 2-0 won, hetgeen Fortuna een vier-punten-voorsprong opleverde op NEC.

Het Reglement Tuchtrechtspraak Betaald Voetbal van de KNVB is vrij duidelijk in deze. Als een niet speelgerechtigde speler heeft meegespeeld kan het bestuur betaald voetbal de wedstrijd ongeldig verklaren en laten overspelen. Er zijn twee voorwaarden: (1) iemand moet vragen de wedstrijd over te laten spelen en (2) de wedstrijd of de uitslag van de wedstrijd is relevant voor het competitieverloop. NEC zal ongetwijfeld de eerste voorwaarde invullen omdat dit duel relevant is voor de uitkomst van de titelstrijd in de eerste divisie (voorwaarde 2).

Resteert de vraag: was Bijleveld niet-speelgerechtigd? Of meer specifiek: heeft de KNVB Teun Bijleveld of Ajax op de hoogte gesteld van zijn uitsluiting? De reglementen zeggen dat de KNVB de betrokkene (Teun Bijleveld) of de betreffende betaalvoetbalorganisatie (Ajax) per email zal berichten. De vraag is dus: heeft Bijleveld of Ajax een email gekregen van de KNVB?

Wij hebben geen toegang tot de Ajax- of KNVB-emailserver, maar wel tot de KNVB website en daar ontbreekt de naam van Teun Bijleveld in de lijst van uitgeslotenen (https://www.knvb.nl/competities/jupiler-league/uitsluitingen). Is dat een indicatie dat de KNVB Bijleveld wellicht over het hoofd heeft gezien? Zo ja, dan vermoeden we dat Bijleveld weldegelijk speelgerechtigd was, alhoewel hij niet speelgerechtigd had moeten zijn.

De komende dagen zal er wel duidelijkheid komen. Hopelijk snel, want als het duel overgespeeld moet worden, moet dat snel gebeuren. Anders ontstaat er competitievervalsing.

Bron: KNVB