Fortuna krijgt een pak slaag in Volendam. Niets lukte en er was geen teken dat erop duidde dat daar binnenkort verbetering in zal optreden…


25 Maart 2005

Fortuna gelaten naar slachtbank

FC Volendam 3 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 4. Steur 1-0; 44. Buys 2-0; 84. Calabro 3-0
Opstelling: Thijssen, Op den Kamp, Akerboom, P. Janssen (80. Meszaros), T. Janssen, Elberkani (67. M. Simone), Dassen, Daemen, Van Barneveld (52. Zafarin), Moutawakil, Derksen
Toeschouwers: 3.559
Scheidsrechter: Zeinstra;
Geel (Fortuna): Akerboom, Dassen
Rood (Fortuna): –

Het is 16.45uur als er vanuit de Westelijke Mijnstreek een auto vertrekt richting Volendam. Uw verslaggever heeft zich voorgenomen dat te gaan doen wat Ruud Lubbers ooit van de daken schreeuwde, maar uiteindelijk niet echt deed: zijn karwei afmaken. De eerste uren dus concentratie, maar niet echt op datgene wat er zich zoal op de snelweg afspeelt. Desondanks is één ding overduidelijk, het is druk op de snelweg, maar toch vooral naar het zuiden, dus daar hebben we geen last van! Geen files, en dan kun je toch vrij snel in het Palingdorp aankomen.

Om 19.00uur zijn we er namelijk al. Op dat tijdstip is er dan nog vrij weinig te doen in Volendam. De entreekaarten blijken vandaag gratis te zijn. Volendam wil met een schone lei (en een nieuwe trainer) aan de vierde periode beginnen en die begint vandaag tegen Fortuna Sittard. Dus elke Wijdbroek moet vandaag achter de ploeg komen staan. Nou ja, geen entreekosten vandaag in het Kras Stadion, dus we kunnen ook niet zeuren als het gebodene niets voorstelt…


Het Veronica stadion was mooier…

Het stadion loopt langzaam vol en de Goodyear commissie staat te popelen om een keuringsrapport op te stellen. Echter, een vervelend detail: waar is hier een snackbar? In het uitvak vinden we na een gedegen speurtocht niets wat lijkt op een snackbar. Of worden hier dadelijk snacks verkocht in een mobiele WC-cabine? Nee, navraag onder de stewards leert dat we in een Volendam vak moeten zijn voor onze wekelijkse verslaving. En daar kunnen we alleen maar naartoe onder begeleiding van een steward. Oke, wat moet dat moet. Gaan we dan? Nee, alleen onder de wedstrijd. Wat, moet de Goodyear commissie ook nog wachten vooraleer er gekeurd kan worden? Daar houdt de Goodyear commissie natuurlijk helemaal niet van. We maken zelf wel uit wanneer we gaan testen. Nou ja, nu dat niet kan is een Goodyear ster natuurlijk al sowieso van de baan…

In het programmaboekje staat ook al niet veel, maar gelukkig is de warming-up begonnen. Kortom, we kunnen ons toch al ergens mee gaan bezig houden. We zien bijvoorbeeld dat Paul Janssen vandaag zijn rentree maakt in de basis. Erg verrassend, want hoeveel wedstrijden heeft hij nu al in de benen? De terugkeer van Janssen en Tom Daemen (was geschorst tegen Emmen) gaat ten koste van Laszlo Meszaros. Verder zijn er geen wijzigingen ten opzichte van het elftal dat afgelopen maandag een punt pakte in Emmen.

De wedstrijd is dus gratis en het wordt ook wel gezellig druk in het Kras Sradion, maar het stadion loopt bij lange na niet vol. Waar het ook niet echt druk is, is het uitvak. We tellen uiteindelijk 37 supporters. Niet echt veel, maar de resultaten zijn er dan ook naar….

Staan er nog bekenden onder contract bij FC Volendam?  Jazeker, naast de eerste winnaar van de Van der Padt trofee (Jeroen Ketting, die zich – toegegeven – uitstekend ontwikkeld heeft) zien we ook Ralf de Haan. Ralf de Haan, is dat niet die jongen die eerder dit seizoen op proef was bij Fortuna en door een Palestijn overhoop getrapt werd? Jazeker, die Ralf de Haan! Aan onze kant heeft Edwin Hermans een Volendam verleden, maar hij is geblesseerd…

Tijd voor de wedstrijd. Als die begonnen is, snelt de Goodyear commissie naar de snackbar. Onder begeleiding van een steward bereiken we ongeschonden de snackbar. We bestellen een broodje bal. Iets anders warms (ja koffie…) is er niet. Tijdens de bestelling draai ik me om, om de wedstrijd te bekijken en die speelt zich akelig dicht in mijn buurt af. Ach kijk, de bal ligt er al in! Erg vervelend om van twee meter afstand je club op achterstand te zien komen… Nou ja, er was een scrimmage voor onze goal. Een onbekende Wijdbroek schiet op doel. De bal lijkt een prooi voor Willem Jan Thijssen te worden, maar Joep op den Kamp probeert de bal te blokkeren en verandert daarbij de bal van richting, zodat Thijssen al bijvoorbaat kansloos is. De bal loopt vervolgens tergend langzaam richting doellijn. Sabastiaan Steur voorkomt dat het een eigentreffer wordt: 1-0… Drie minuten gespeeld en we staan al op achterstand. Netjes gedaan…

De wedstrijd gaat verder en Volendam zakt wat terug, waardoor Fortuna ook wat mag tegenspartelen (want meer is het niet). Toch wordt dat Volendam bijna fataal, want er is één Fortunees die Volendam in deze eerste helft pijn kan doen en dat is Aziz Moutawakil. Hij slalomt na een kwartier door de Volendam defensie en schiet op doel. Keeper Frank van der Geest wordt echter gered door de paal. De rebound is voor Joos van Barneveld, maar die gaat huizenhoog over.

En daarmee hebben we Fortuna’s dadendrang samengevat. Voor de rest lopen we in deze eerste helft vooral achter Volendam aan. Met name onze rechterflank lekt… Joep op den Kamp wordt daar totaal overlopen en dat mag vooral ene Mohammed Elberkani zich aanrekenen. De wedstrijd is begonnen, Mo! Gaan we nog wat doen???

Nou ja, Volendam bepaalt dus wat er hier gebeurt en het is gewoon wachten op een tweede treffer. Die komt er vlak voor rust als Op den Kamp en Marcel Akerboom met vereende krachten een aanval op de rand van het strafschopgebied ten einde maken. Helaas, was dat niet geheel reglementair. Akerboom geel en een vrije trap. Maurice Buys achter de bal en die krult hem mooi langs de muur in de korte hoek. Stond die muur niet goed, of was Thijssen te laat. Nou ja, wat dan ook, Thijssen gaat niet vrijuit. Ruststand: 2-0.

Een terechte tussenstand, want Fortuna heeft weliswaar veel balbezit, maar kan niets afdwingen op de Volendam helft. In de rust trapt men in Volendam een paar penalty’s en dat is het dan. Weinig verheffend, maar dat hoeft ook niet.


Rust in Volendam

Door naar de tweede helft. Heeft Fortuna nog ambities, dan moet er snel iets gebeuren. Maar er gebeurt niets. Na vijf minuten mag Van Barneveld douchen en in zijn plaats komt Dave Zafarin. Wellicht kan hij wat leven in de brouwerij brengen. Het antwoord is vrij snel duidelijk. Balbezit: ja; er iets constructiefs mee doen: nee. En als we de bal dan kwijt zijn, wordt het onmiddellijk levensgevaarlijk voor de goal van Thijssen. In de eerste helft was Volendam vooral gevaarlijk over onze rechterkant, nu gaat het ook mis aan de linkerkant: Thomas Janssen komt daar in de problemen. Tja, op hulp van Zafarin hoeft hij natuurlijk ook niet te rekenen.

Het levert Volendam een reeks kansen op om de wedstrijd in en definitieve plooi te leggen, maar uitstekend keeperswerk van Thijssen voorkomt een debacle. Samen met Moutawakil is hij de enige die vandaag een voldoende scoort. Tijd voor enkele randverschijnselen, want dat wat op het veld gebeurt, is armoe troef. Ons oog valt op Klaas Puul Garnalen. Dat is de hoofdsponsor van FC Volendam. Nu is algemeen bekend dat het niet goed gaat met de vaderlandse visserij branche. Sterker nog, die is op sterven na dood. Je vraagt je dan ook af, waar Klaas Puul het geld vandaan haalt om FC Volendam te sponsoren, of gaat het hier op 100 euro per jaar??


Klaas Puul Garnalen…

Nou ja, de wedstrijd gaat verder. Chris Dekker haalt Elberkani nog van het veld en brengt Mauro Simone. Qua strijdlust is dat een hele verbetering, maar het kalf is toch al verdronken vandaag… Later mag ook Meszaros nog Paul Janssen komen vervangen, maar het maakt allemaal niet meer uit. Het is en blijft wachten op de 3-0 en vijf minuten voor tijd komt die er ook nog. Thomas Janssen krijgt de bal aangespeeld op een metertje of dertig centraal voor het doel. Helaas verslikt hij zich in de bal en verspeelt hem aan Sandro Calabro. Die pakt het paasgeschenk uit, rent naar Thijssen passeert hem met een aardige schijnbeweging en schiet de bal in het lege doel: 3-0.

Pff, scheidsrechter fluit aub af….. Gelukkig doet ie dat een poosje later ook. De spelers bedanken ons voor onze aanwezigheid en wij applaudisseren omdat – wat je er ook van vindt – het toch ons Fortuna is. Snel weg hier. De terugreis is er een reis van stilte. Nee, leuk is anders. Middernacht zijn we terug in Sittard. Maandag gaat het verder, thuis tegen HFC Haarlem.