Er stond vanavond veel op het spel: het eredivisieschap natuurlijk, maar ook het laatste restje vertrouwen bij de fans. Het leverde een nerveus spektakelstuk op. Bloed, zweet, tranen, sfeer, kaarten en penalty’s; het waren de ingrediënten van dit, met name in de tweede helft, boeiende schouwspel. Fortuna won verdiend met 3-1, staat weer bovenaan en heeft dus alles nog steeds in eigen hand.


13 Juni 2001

Fortuna grijpt laatste kans met beide handen

Fortuna Sittard 3 FC Volendam 1
Doelpuntenmakers: 31. Rose 0-1 (pen.); 45. Roest 1-1 (pen.); 49. Hamming 2-1; 74. Landerl 3-1
Opstelling: Hesp, Kiekens, Roest, Volmer, Hermans, Emeran, Van Halst, Van der Hoeven (75. Gerritsen), Haeldermans (46. Landerl), Hamming, Bjekovic (82. Akerboom).
Toeschouwers: 10.000
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Kiekens, Hermans, Volmer, Landerl, Van Halst
Rood (Fortuna): –

Wanneer we de Sittardse voetbaltempel betreden zien we dat het veld weer is omgetoverd in een soort kermisterrein. Forsi is druk bezig de funtribune op te naaien. Dat lukt aardig, de kids piepen hun keeltjes schor, maar zijn daardoor voor de wedstrijd al over hun hoogtepunt heen. Aan de timing van de funtribune moet dus nog gewerkt worden. Aan de andere kant van het veld wordt het volwassen deel van de fans opgewarmd door een drietal als zuurstokken verklede dames. Dit trio blèrt (zingen kan ik het niet noemen) teksten als ‘Rock ‘n roll onder de parasol’ en ‘Ik hou van mijn man; daar lust ik wel pap van‘ in de microfoon. Het kan mij niet bekoren. Misschien dat de dames de hormoonhuishouding van een aantal fans in de war hebben kunnen sturen. Dat lijkt me het hoogst haalbare.

Vervolgens richten we onze aandacht dan maar op de opstelling. Thijssen heeft (deels noodgedwongen) flink ingegrepen na de wanvertoning van afgelopen zondag in Volendam. Landerl, Gerritsen en Heering zijn hun plaats kwijtgeraakt aan Kiekens, Van der Hoeven en Hamming. Hierdoor speelt Fortuna aan de rechterkant weer in de Willem II-variant: Kiekens rechtsachter met Fritzke voor zich. Van der Hoeven speelt centraal met Van Halst, waardoor Stijn Haeldermans naar de linkerkant verhuist. Hamming neemt in de spits de plaats in van Gerritsen. Het ziet er in ieder geval allemaal een stuk aanvallender uit.

Fortuna begint nerveus aan de wedstrijd. Het probeert Volendam weliswaar vast te zetten, maar de vonken vliegen er nog niet bepaald vanaf. Het voorzichtig offensief levert twee kansjes op voor Hamming en Bjekovic. Hun schoten worden echter door doelman Need gepakt. Na ruim een kwartier lijkt het scenario van de afgelopen weken zich te herhalen. Het offensief ebt wat weg, het publiek, dat aanvankelijk als één man achter het elftal ging staan, wordt wat stiller en de wedstrijd lijkt een beetje dood te bloeden. Met dank aan Volendam-aanvoerder Salden leeft de wedstrijd halverwege de eerste helft toch weer op. Hij besluit het hoofd van Jan van Halst op schokbestendigheid te testen. Jantje doorstaat deze test met glans. Salden wordt terecht door scheidsrechter Van Hulten van het veld gestuurd.


Jantje slaagt met glans!

Gek genoeg is het Volendam dat dit incident als eerste verwerkt heeft. Een drie-tegen-twee-situatie wordt nog jammerlijk om zeep geholpen, maar een aantal minuten later is het wel raak. Putter mag aan de linkerkant vrij doorlopen en vanaf de achterlijn voorzetten. De bal komt tegen de hand van Van Halst en Van Hulten wijst naar de stip: penalty. Hesp probeert alles om Rose uit zijn concentratie te brengen, maar het mag niet baten: 0-1.


Psychologisch spelletje tussen Hesp en Rose.

Fortuna vecht vervolgens weer vooral tegen zichzelf. Met name Roest gaat voorop in de strijd, maar voetballend valt er weinig te genieten. Van der Hoeven speelt bijvoorbeeld heel ongelukkig op het middenveld, terwijl Stijntje aan de linkerkant weer voornamelijk over zijn eigen benen struikelt. Volendam lijkt de touwtjes strak in handen te hebben en haalt met irritant tijdrekken en ballen wegtrappen het bloed onder de nagels van de Fortunezen vandaan. De fans blijven er echter volledig achter staan. Vlak voor rust krijgen we een cadeautje van Van Hulten dat het breekpunt in de wedstrijd zal blijken te zijn. Na wat duw- en trekwerk binnen de zestien gaat Bjekovic tegen de grond en onze fluitist wijst opnieuw naar de stip. Zoals gezegd een cadeautje, want zoveel was er volgens mij niet aan de hand. Roest gaat achter de bal staan en bijna iedereen in het stadion weet wat er gaat gebeuren. Bijna iedereen weet dat Roest altijd in dezelfde hoek schiet. Bijna iedereen, want keeper Need duikt naar rechts. De bal ploft zoals gewoonlijk aan de andere kant in het doel: 1-1.

Tijdens de rust mogen de drie zuurstokken opnieuw opdraven. Gelukkig is er meer vertier. De Algerijnse balvirtuoos van vorige week is er weer en laat opnieuw mooie staaltjes zien. Ondertussen beseft Frans Thijssen in de kleedkamer dat er iets moet gebeuren en hij gooit de knuppel in het hoenderhok. De knuppel raakt Stijn Haeldermans die dan ook vervangen wordt door Rolf Landerl.

Fortuna komt behoorlijk opgefokt uit de kleedkamer. Dat levert na twintig seconden na een voorzet van Landerl al een kans op voor Bjekovic. Zijn schot wordt echter van de lijn gehaald. Fortuna valt verbeten aan en een doelpunt kan niet uitblijven. Na een minuut of vijf geeft Emeran de bal voor en Hamming schiet fraai binnen: 2-1. Wat volgt is een boeiend schouwspel. Fortuna gaat, gesteund door de fans, op zoek naar een derde treffer. Volendam gaat de strijd aan en probeert zich terug te knokken in de wedstrijd.


Kan je de kopbal goed zien Robert?

De enige dissonant in het geheel is scheidsrechter Van Hulten. Hij wappert maar met kaarten en voelt de wedstrijd totaal niet aan. De teller stopt uiteindelijk bij tien keer geel en één keer rood. Belachelijk. Dit gedrag van Van Hulten staat niet op zich. We zien vaker dat scheidsrechters wedstrijden volledig kapot fluiten en lichamelijk contact, laat staan fysiek spel niet tolereren. Het lijkt wel alsof er in Nederland niet meer scherp gevoetbald mag worden. Een soort zaalvoetbal is het gevolg. Leuk om te doen, niet leuk om te zien. We hebben vandaag weer kunnen zien dat stevig voetbal hele leuke wedstrijden op kan leveren. Dit lijkt me toch iets waar de KNVB serieus over na moet denken.


Lichamelijk contact: had dit niet geel moeten zijn?

Maar goed, terug naar de wedstrijd. Onder aanvoering van Roest, Landerl en vooral Emeran wordt Fortuna steeds sterker. Roest gaat nog steeds voorop in de strijd, terwijl Landerl en Emeran vanaf de vleugels voor veel dreiging zorgen. Landerl speelt keer op keer zijn tegenstanders uit. Wat moet Stijntje, die in de eerste helft tegen dezelfde tegenstanders niets liet zien, hier wel niet van denken? Volendam raakt vermoeid en komt nauwelijks nog onder de druk uit. De derde treffer is een logisch gevolg. Landerl draaft een kwartier voor tijd achter een diepe bal aan, omspeelt de onbesuisd uitkomende keeper Need en schuift de bal vanuit een moeilijke hoek in het doel: 3-1.


Kijk Stijn, zo passeer je een tegenstander!

De wedstrijd is dan gespeeld. Volendam legt zich moegestreden bij de nederlaag neer en Fortuna tikt de wedstrijd uit. Zelfs Kiekens begint zich frivoliteiten te veroorloven. Hij speelt tegenstanders uit en geeft subtiele steekpassjes. Gerritsen en Akerboom komen nog Van der Hoeven en Bjekovic vervangen. Gerritsen heeft deze week weer enkele op zijn zachtst gezegd ongelukkige uitspraken gedaan in VI (‘Thijssen is niet mijn type trainer’). Hij maakt dit weer een beetje goed door zijn zilveren schoenen dit keer thuis te laten. Gerritsen krijgt nog twee dotten van kansen. De eerste kans kopt hij net naast. Vervolgens wordt een knap schot door Need uit het doel geranseld. Het valt echter ook opnieuw op dat hij vanaf het middenveld voetballend toch veel tekort komt. In de laatste minuut missen Landerl en Hamming nog een enorme kans. Dat mag de pret echter niet drukken. In een feestend stadion fluit Van Hulten voor het einde van de wedstrijd.

Na de wedstrijd in het supportershome is de stemming uiteraard uitstekend. Volmer en Kool komen nog uitleggen hoe belangrijk deze zege is en dat we er nog lang niet zijn. Verder maakt iedereen zich een beetje zorgen over de run op kaarten voor de wedstrijd tegen Telstar. Dit is opnieuw een finale die gewonnen moet worden. Vanavond heeft Fortuna laten zien dat met juiste instelling dit soort potjes winnend afgesloten kunnen worden.