Het zwaar gehavende Fortuna deed wat het mogelijkerwijs kon doen: 116 minuten strijd leveren. Als je dan verliest, kun je jezelf niks verwijten. Maar we speelden tegen die slappe hap uit Arnhem, dus we verloren niet!


18 September 2001

Fortuna stelt thuisblijvers in het ongelijk

Fortuna Sittard 2 Vitesse 1 (sudden death)
Doelpuntenmakers: 12. Janssen 0-1; 87. Heering 1-1; 116. Averdijk 2-1
Opstelling: Hesp, Emeran, Van der Hoeven (32. Meszaros), Van Dieren, Hermans, Heering, Gerritsen, Rook, Landerl (61. Verheyen), Hamming, Cramb (16. Averdijk).
Toeschouwers: 1.500
Scheidsrechter: Vink
Geel (Fortuna): Hermans, Hamming
Rood (Fortuna): –

Rond 19.45uur naderen we het Wagner & Partners Stadion. We zijn enigszins nerveus want we hebben geen kaartje gekocht in de voorverkoop. Het zal toch niet uitverkocht zijn? Nou nee, er zijn op Oost nog wel enkele plekjes vrij voor ons. Goeie genade wat een opkomst….

Eigenlijk is dat best vreemd. Een paar weken geleden speelden we tegen dezelfde tegenstander in dit stadion, maar toen waren er nog 7.000 supporters aanwezig, nu hooguit 1.500….

Kortom het bekertoernooi leeft ook dit jaar weer niet in Sittard.


Het was gezellig druk op de Oost tribune

De wedstrijd staat voor ons geheel in het teken van de blessuregolf die ons momenteel treft. Wij kunnen vanwege blessures geen beroep doen op: Volmer, Geerinckx, Klimek, Van Geem, Dirkx, Steegs, Haine, Van Barneveld, Krijgsman, Haeldermans, Tychon, Akerboom en Hamers. 13 Spelers missen we dus, waaronder bijvoorbeeld al onze centrale verdedigers. Maar Verel laat zich daardoor niet uit het veld slaan en na een paar dagjes puzzelen kwam hij met het idee om Van Dieren en Van der Hoeven centraal achterin te laten spelen. Hermans en Emeran spelen op hun gebruikelijke backposities. Op het middenveld spelen Heering en Landerl op de flanken, terwijl Rook en Gerritsen centraal spelen. Voorin geen problemen: Hamming en Cramb. Op de bank zitten Averdijk en Baart en Verel natuurlijk, Cookie, De Koning. Ach het valt eigenlijk reuze mee!

We zijn met name benieuwd hoe dat centraal achterin bij ons gaat. Mede gezien de tegenstander, die de afgelopen jaren heeft aangetoond wel raad te weten met Sittardse verdedigingen….

Nou ja, eerder deze competitie was er natuurlijk wel een veeg teken aan de wand. Vitesse scoorde niet op de openingsdag van de competitie tegen ons. Is er sprake van een ommekeer?

Hoe dan ook, klokslag 20.00uur blaast scheidsrechter Vink (zijn tweede wedstrijd van Fortuna ooit) op zijn fluitje voor de aftrap. Vitesse neemt onmiddellijk het initiatief en de Fortunezen moeten lijdzaam toekijken hoe zich een kansenregen ontwikkelt. Fortuna komt er in die beginfase eigenlijk niet te pas, maar treft in Van Beukering een rasechte Fortunees. Die jongen speelt het klaar om de mooiste kansen om zeep te helpen. Na een minuutje of tien, zolang hebben we er dus op moeten wachten, eindelijk ook eens wat activiteit van Sittardse kant. Zo noteren wij een waardeloze uittrap van Hesp in de elfde minuut. De bal komt halverwege onze helft bij Janssen terecht, die niet lang nadenkt en vol uithaalt: 0-1. Ja Ruudje, die treffer gaat dus op jouw conto.

Drie minuten later de tweede Sittardse activiteit: een kopstoot van Cramb. Helaas was de bal niet in de buurt, maar wel het hoofd van Vitesse speler Stefanovic. Cramb raakte Stefanovic niet echt hard, maar een lullige scheidsrechter had lastig kunnen doen. Opvallend is dat Verel onmiddellijk ingrijpt. Cramb moet onmiddellijk het veld ruimen. Verel is terecht niet gediend van dit soort gedrag. Maar toch, wellicht moet Verel maar eens met Dario Gradi, de oud manager van Crewe Alexandra, bellen om er achter te komen wat er allemaal kan gebeuren als je Cramb tegen je in het harnas jaagt….

Anyway, Averdijk komt dus voorin te staan. Nu zijn we dus in alle linies gehandicapt. Voor de wedstrijd maakt het voorlopig niet zo veel uit, de wedstrijd vindt meestentijds plaats op onze helft. Vitesse creëert een reeks aardige kansen. Nonchalance bij de Vitesse spitsen en enkele fraaie reddingen van Hesp houden de 0-1 tussenstand voorlopig op het bord. Na een half uurtje spelen moet Verel opnieuw wisselen als Van der Hoeven een enkeltje ziekenboeg heeft genomen. Nummer 14 dus…

Tja, het was toch al weer een paar wedstrijden goed gegaan met Jochem. 90 Minuten tegen PSV, 75 minuten tegen Willem II en nu nog eens 32 minuten. In totaal toch alweer 197 minuten voor Van der Hoeven. Zijn vervanger luistert naar de naam Laszlo Meszaros. Gelukkig is het gras goed kort gemaaid, anders zal ie waarschijnlijk verdwalen. Deze jonge Hongaar kan qua lengte het beste vergeleken worden met Gesthuizen. Je kent hem nog wel, de man die naar PSV zou gaan, maar uiteindelijk toch niet! Meszaros gaat op het middenveld spelen en Gerritsen centraal achterin. Ik bedoel maar, hoezo fantasieopstelling?


Volgende week keeper?

In de laatste tien minuten gebeurt er niet zoveel meer, Vitesse verprutst nog wat kansjes, maar dat is geen nieuws. Fortuna kan nauwelijks een vuist maken, maar wie onze personele problemen in ogenschouw neemt kan ook niets anders verwachten, ruststand: 0-1.

In de rust zijn er geen verdere blessuregevallen te melden, we kunnen dus met dezelfde 11 man verder in de tweede helft. Maar toch is er iets veranderd. Fortuna start deze tweede helft een stuk feller. Niet dat dit tot kansen leidt, maar Vitesse moet wel terug. En dan mag je toch je vraagtekens gaan zetten bij de spelopvatting van Vitesse. Vitesse is al jaren de luiste ploeg van Nederland. Zet er een beetje druk op, speel een beetje fel en deze pseudo-vedetten schreeuwen moord en brand. Ze vinden zichzelf vast geweldig en vragen zich af wat ze hier eigenlijk doen (er is toch Champions League vanavond waarin zij zouden moeten schitteren?). En dan komt er ook nog een tegenstander die lastig gaat doen! Het zou verboden moeten worden. Nou, het is volstrekt helder waarom Vitesse jaar in jaar uit naast de prijzen valt. Dit soort lamlendig gedrag kost punten, veel punten.

Maar goed, het zal ons verder worst zijn, daar moet Koeman zich maar druk over maken. Fortuna doet dus amechtige pogingen om in de buurt van het doel van Van Fessum te komen, maar echt lukken wil het niet.

De irritaties binnen de Arnhemse rangen lopen ondertussen op en daar wordt Landerl na een uur spelen het slachtoffer van als Stefanovic besluit om een schoen in het gezicht van onze Oostenrijker te planten. Een walgelijke actie van deze Joegoslaaf, die in het stadion vrijwel niemand is ontgaan, behalve twee mannen in blauwe pakjes….

Het hoogtepunt van een uurtje dramatisch fluiten van deze leidsman. Deze meneer Vink speelt het klaar om in een wedstrijd waarin niks aan de hand is toch nog de algehele woede van het publiek over zich heen te roepen. Een knap stukje scheidsrechterswerk.

Aangezien de scheidsrechter niet ingrijpt besluit Landerl maar voor eigen rechter te gaan spelen. Er zijn enkele Fortunezen voor nodig om Landerl af te stoppen, zo kwaad is ie. Als Landerl bekoeld is, blijkt zijn gezicht open te liggen en moet hij het veld verlaten.


Zelfs Verel moet het veld in komen om Landerl in bedwang te houden

Nummer 15 dus in de ziekenboeg. Zit er nog iemand op de bank? Nou niet veel meer, waar is Forsi bijvoorbeeld? Heb je hem eens nodig is er niet….

Maar toch, Verel trekt nog een blik jeugdspelers open en daar hebben we Yoeri Verheyen. Hij gaat rechtsbuiten spelen, terwijl Heering van flank wisselt.

Deze schandalige overtreding op Landerl heeft toch zo zijn consequenties voor de wedstrijd. Het aanwezige Fortuna publiek gaat nu maar eens achter de ploeg staan. We horen Noord, we horen Oost en we horen Zuid. Voor een beetje stemming heb je dus niet al te veel supporters nodig, zolang de juiste supporters er maar zijn.

Op het veld ontstaat er aan Sittardse kant een nog sterkere over-mijn-lijk mentaliteit. En dat is leuk om te zien, de Fortunezen knokken voor wat ze waard zijn. En dan mogen ze vanavond wellicht niet gek veel waard zijn, geknokt wordt er.


Qua strijdlust steekt Fortuna met kop en schouders boven Vitesse uit

Laten we er eens enkele spelers uithalen. Dennis Gerritsen speelt behoorlijk goed centraal achterin. Op het middenveld zien we een zeer bedrijvige Meszaros. Technisch erg leuk maar fysiek nergens, terwijl hij toch al 23 jaar oud is. Hem lijkt hetzelfde lot beschoren als Tychon, tenzij er eens gewerkt wordt aan die fysieke tekortkomingen. Verder zien we een degelijke Heering. Hij is balvast en heeft een paar mooie passes in de benen en houdt het nog lang vol ook. Dat is ook al eens anders geweest.

En voorin valt Averdijk op. Het liefst zou ik er niks over zeggen, maar we kunnen er niet omheen dat Pascal dra-ma-tisch speelt….. Van elke tien luchtduels, mist hij achtmaal de bal. De overige tweemaal valt de bal op zijn neus en dan zijn we de bal ook kwijt. Als je Averdijk ziet spelen krijg je de indruk dat voetbal voor hem helemaal niet leuk is. Pascal kan er helemaal niks van. Het vervelende daarvan is, dat Hamming dus ook uitgeschakeld is, want die krijgt geen bal van of via Averdijk.

In schril contrast tot onze kwaliteiten staan de kwaliteiten van de Arnhemmers. Want ook in die tweede helft komt er een reeks aardige counterkansen. Maar als je dan ziet hoe lankmoedig die lui daarmee omgaan, dan begin je hoe langer hoe meer te smeken om gerechtigheid. Gerechtigheid in de zin van een gelijkmaker, om deze arrogante ellendelingen op hun nummer te zetten.

Maar ja, dan zal Fortuna toch echt kansen moeten gaan afdwingen en dat gebeurt maar niet. Of toch? Jazeker daar rent een Fortunees vrij op de keeper af! Oh nee, het is Averdijk…. Van Fessum kan de terugspeelbal makkelijk pakken.

Even later, maakt een Vitesse speler handspel in zijn eigen strafschopgebied. Dat lijkt me toch een penalty. Iedereen heeft het weer gezien behalve die mannen in het blauw….

Aan de andere kant raakt Van Beukering tweemaal het houtwerk. Ik heb het idee dat ie dat leuker vindt dan scoren. Ik vind het prima.

En dan, dan zijn er nog twee minuten te spelen en bereiken onze smeekbedes voor gerechtigheid de oren van Fritz Emeran. Fritzke, die zich voor zijn begrippen erg rustig heeft gehouden vandaag, besluit onmiddellijk in actie te komen. Hij eist de bal op bij Gerritsen, die subiet gehoorzaamt. En Fritzke begint een solo. Een man, twee man in de (val)wind en dan een bekeken passje op Heering die op rechts schuin voor het doel opduikt. En hop, balletje langs Van Fessum in de lange hoek: 1-1!!!!!

Ja ja ja, daar staan die Arnhemmers dan. Het is ze weer gelukt om zelfmoord te plegen. De resterende minuten van de tweede helft zijn dan weer voor Vitesse. Dan kan het ineens weer wel, maar een tweede treffer is niet voor hen weggelegd, eindstand: 1-1.

Sudden death dus. Tja wat staat ons nog bij van Sudden Death? Hamming heeft Telstar ooit eens plotseling koud gemaakt, maar zelf zijn we geloof ik nooit slachtoffer geworden van deze vreemde regel. De verlenging begint rustig. Beide ploegen willen geen tegentreffer, dus voorzichtigheid troef. In die eerste verlenging noteren we één dikke kans voor Vitesse. Stefanovic kopt redelijk vrijstaand huizenhoog over uit een corner. Daar komen we goed weg.

Tweede helft dan maar. Nu krijgt Vitesse wat meer kansjes, maar het zijn geen kansen waar Hesp schrik van heeft. De Fortunezen op de tribunes kunnen hun lol nog steeds niet op. De fans zijn nu al apetrots op dat ploegje in geel/groen dat ferm van zich afbijt. Ongeacht de uitslag, deze ploeg krijgt een staande ovatie.


Geen problemen meer voor Ruudje

En dan gebeurt het dus gewoon! Geloof het of niet, Fortuna scoort! En alsof het allemaal nog niet gek genoeg is, luistert de doelpuntenmaker naar de naam: Pascal Averdijk. Een bekeken balletje van Hamming zet hem vrij voor de goal. En als Stefanovic of Van Fessum iets minder sloom hadden gereageerd had Averdijk er niet bij gekund. Maar ja, wie Vitesse vandaag aan het werk heeft gezien zal het niet verbazen dat Averdijk wel de kans krijgt om aan de bal te komen. Hij gooit ten einde raad zijn lichaam er maar in en hoe hij het gedaan heeft zal verder nooit iemand achterhalen, maar de bal gaat erin: 2-1.

Einde wedstrijd en Fortuna door naar de tweede ronde. Je kunt je afvragen of dat nu terecht is. Qua kansen en qua kwaliteit moest dit zwaar gehavende Fortuna duidelijk onder doen voor Vitesse. Maar er zijn ook nog andere factoren die invloed hebben op de uitkomst van een wedstrijd zoals strijd. En die kwam maar van één ploeg vandaag.

De paar honderd man die op de tribunes staan vinden het allemaal fantastisch. Het was me ook een opmerkelijk avondje. Zo’n avondje waarop bewezen werd dat je helemaal niet goed hoeft te voetballen om een vermakelijke avond te hebben!

Bij het verlaten van het veld schalt nog het “we have the best team in the land” van Nottingham Forest door de geluidsinstallatie. Een mooie afsluiter op een gedenkwaardige avond!