Na één van de grootste dieptepunten in de historie van de club, staat vandaag de verre uitwedstrijd naar Veendam op het programma. Een wedstrijd die volledig in het teken staat van de zinderende strijd om de 15e plaats. Bij een overwinning krijgt Fortuna de vurig gewenste plek in handen, hetgeen een schitterende prestatie zou betekenen.


21 Maart 2008

Volgende deceptie een feit

BV Veendam 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 14. Guvenc (pen.) 0-1; 22. Krstev 1-1; 31. Schaken 2-1; 80. Cijntje 3-1
Opstelling: Christianen, Voorn, Grabovac, Op den Kamp, Vanek, Simone, El Hammouchi, Guvenc, Olondo (68. Garlisi), Boymans (71. Derksen), Schreurs
Toeschouwers: 2.848
Scheidsrechter: Ketting
Geel (Fortuna): Op den Kamp, Vanek, Schreurs
Rood (Fortuna): –

Na de vernedering in eigen huis tegen MVV was het een week lang zeer onrustig in het Sittardse. Er werden kleine vernielingen aangericht bij het stadion, de training werd door een aantal supporters bezocht en er werd een brief aan de spelersgroep en technische staf aangeboden. Angelo Simone begrijpt de ophef blijkbaar niet, wilde de brief direct weggooien en maakte in woord en gebaar duidelijk dat hij het duidelijk niet eens is met de frustratie van de fans. Een duidelijk teken van arrogantie en geen enkel respect voor de supporters. Op zo’n manier verspeel je natuurlijk het laatste beetje krediet dat je eventueel nog zou hebben.

Maar veel tijd om te rouwen is er eigenlijk niet. De gewaagde doelstelling van de 15e plaats op de ranglijst is nog steeds haalbaar en vandaag kan die zelfs al tijdelijk bereikt worden door te winnen in Veendam. Veendam staat namelijk op ‘onze’ 15e plaats met slechts twee punten meer. 27 getrouwen hijsen zich dan ook zonder al teveel morren om half drie in de bus en maken zich op voor een lange reis. Twee fans reizen met eigen vervoer, wat het totaal op 29 brengt. Een aantal fans is de afgelopen week om diverse redenen echter afgehaakt. Begrijpelijk en niemand in de bus durft er een onvertogen woord over te uiten.

Bij de eerste stop consumeer ik een broodje eiersalade en een broodje kipkerriesalade. Dit zal later nog grote gevolgen hebben. In de bus worden een zak chips, enkele bastognekoekjes, snoep en de nodige blikjes bier en frisdrank toegevoegd.Om 16 uur wordt het veld gekeurd. Op dat moment rijden we ergens in Gelderland, waar het op dat moment behoorlijk sneeuwt. Groot is dan ook onze verbazing als we het bericht krijgen dat de wedstrijd door gaat. Gelukkig maar.

Bij tussenstop twee neem ik een broodje brie en raak nu langzaam aan vol. Deze stop wordt ontsierd door onenigheid over een verdwenen Hackett-petje. Gelukkig loopt het met een sisser af en wordt het conflict met de mantel der liefde bedekt.

Als het half acht is, bereiken we het stadion van Veendam. Door ‘voetbalminnend’ Nederland wordt met afschuw over De Langeleegte gesproken, maar ik mag er graag komen. Een klein stadion, binnen de bebouwde kom. Niks mis mee. Als de spelers om acht uur het veld betreden, wordt door de supporters een spreekband omhoog gehouden met de tekst ‘Bedankt => 0-7!’. Duidelijke taal.

Fortuna treedt aan in de volgende basisopstelling: Christianen; Vanek, Grabovac, Op den Kamp, Voorn; Simone, Güvenc, El Hammouchi, Olondo; Schreurs en Boymans. Na twee kansjes voor Veendam is het de beurt aan Fortuna. Güvenc zet druk op de achterhoede van Veendam, waardoor Boymans alleen mag doorlopen op Pink Panter Ditewig. Deze pakt Boymans bij de voet, waarop alleen een strafschop kan volgen. Even wordt getwijfeld om penaltyspecialist Derksen van de bank te halen, maar Emmo Güvenc geeft aan deze klus ook te kunnen klaren. Beheerst schiet hij dan ook de 0-1 binnen.De vijftiende plek is nu virtueel van ons!

Lang kunnen we helaas niet genieten van de voorsprong. Een klein kwartier later staat het alweer 2-1. Eerst mag Krstev rustig de gelijkmaker binnen tikken. Daarna laat Christianen een vrije trap los, waarna Schaken er als de kippen bij is om de 2-1 op het scorebord te zetten. Fortuna is echt niet minder dan Veendam en krijgt eigenlijk nog wel de beste kansen in de eerste helft. Die worden echter niet benut en zo gaan we rusten met een achterstand.

Mijn maag heeft inmiddels een opnamestop afgekondigd. Er mag gedurende een aantal uur niks meer in. De keuring van de Goodyear-commissie wordt dan ook uitgevoerd door collega Evert. Hij kiest voor een broodje Unox. Als hij enkele minuten later met een gevaarlijk uitziende gehaktbal, zónder broodje komt aanlopen, weet ik al genoeg. Dit kan natuurlijk nooit een ster opleveren. De smaak en de geur zijn niet geweldig, waarna de nominatie definitief van de baan is.

De tweede helft begint de equipe van Reijners zonder wijzigingen. Binnen enkele minuten wordt ons jammer genoeg al pijnlijk duidelijk dat we met lege handen naar huis zullen gaan. Het spel van Fortuna is zo matig, op deze manier winnen we nooit meer een wedstrijd. Veendam blijft wel aanzetten, waardoor het spel zich grotendeels afspeelt op de helft van Fortuna. Na een dik uur mag Sebastiano Garlisi zijn debuut maken voor Fortuna, hij vervangt Olondo. Even later komt ook Dirk-Jan Derksen het veld in voor Boymans. Aan de stand verandert tot aan de tachtigste minuut echter niks. Dan mag Angelo Cijntje van het middenveld op zijn gemak doorlopen tot een meter of twintig van het Sittardse doel. Hij haalt strak en diagonaal uit, hierop heeft Christianen geen antwoord. 3-1, wedstrijd gespeeld, weg 15e plaats.

Het eindsignaal werkt verlossend, gelukkig kunnen we de warme bus in op weg naar huis. Op Nico Vanek na druipen de spelers af zonder ons te bedanken. Hoeft ook niet, we verwachten geen dank, alleen inzet, mentaliteit en als het even kan sportief resultaat. Met deze spelersgroep, maar vooral met dit (wan-)beleid is dat onmogelijk. De toekomst was nog zelden zo zwart, met dank aan de hoge heren.Wanneer de meereizende steward namens de chauffeur zijn beklag heeft gedaan over het feit dat er op de heenreis een druppeltje alcohol is genuttigd, kunnen we aan de terugreis beginnen. Mijn eerdergenoemde voedselconsumptie krijgt een negatieve uitwerking. Bij deze wil ik alle gedupeerden hiervan mijn excuses aanbieden voor de verspreide geur.Volgende week komt Cambuur op bezoek. We zijn er weer bij, met frisse tegenzin welteverstaan…

RvL