Na twee behoorlijke optredens tegen Omniworld en Go Ahead weet Fortuna de goede lijn in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen niet voort te zetten. Tegen Veendam gaat het al na tien seconden mis en de rest van de wedstrijd brengt geen verbetering. Het resultaat zijn een verdiende 0-1 nederlaag en zeer zware papieren in de strijd tegen degradatie. Fortuna moet uit van FC Zwolle winnen, bij ieder ander resultaat is het afhankelijk van de uitslag bij Telstar en FC Oss.


16 April 2010m

Fortuna kan geen einde maken aan onzekerheid

Fortuna Sittard 0 BV Veendam 1
Doelpuntenmakers: 2. De Leeuw (pen) 0-1.
Opstelling: Wintjens, Simone, De Boer, Geenen, Vanek, Di Lallo (46. Rychlik), Nys, Voorn, Kotbani, Traore (71. Mboua),• Gommans.
Toeschouwers: 5.106
Scheidsrechter: Van Egmond
Geel (Fortuna): Voorn
Rood (Fortuna): De Boer

Het is vrijdag 16 april en het seizoen zit er alweer bijna op. Vanavond mogen we voor de laatste keer dit seizoen naar de Trendwork Arena, daarna is het in ieder geval tot augustus over en uit. De verslaggever van dienst meldt zichzelf vandaag vijf minuten vroeger dan gebruikelijk in de voetbaltempel. Dat heeft weinig te maken met de 5.000 gratis kaarten die na een gezamenlijke actie van bestuur en sponsoren in omloop zijn gebracht, maar alles met de Goodyear Commissie.


De tribunes zijn goed gevuld

Die moet namelijk nog een oordeel vellen over de kwaliteit van de catering in onze thuishaven. Bij de verslaggever is de angst voor de frikandel in de loop van de week nog groter geworden dan de angst voor degradatie, maar hij vermant zich toch. Hij loopt onder de trap naar Vak C door, laat zich niet weerhouden door het te vaak opgewarmde onverzadigde vet, dat niet alleen een onappetijtelijke geur verspreidt, maar zelfs een haast fysieke barrière vormt, en bestelt uiteindelijk een broodje frikandel. Nadat hij het kokhalsen met veel pijn en moeite heeft kunnen onderdrukken, staat niets een eerste hap van de lekkernij in de weg.Maar dan grijpt de afdeling licentiezaken van de Goodyear Commissie in! De afdeling licentiezaken heeft geconstateerd dat de catering van de Trendwork Arena niet voldoet aan de licentievoorwaarden en daarom niet in aanmerking komt voor een beoordeling die in principe zou kunnen leiden tot de toekenning van een Goodyear Ster. Meer bepaald is het de licentiehoudende Stichting Topcatering in Limburg, gevestigd aan de Altaarstraat te Schinnen, die heeft nagelaten op tijd een plan van aanpak tot verbetering van het product catering in het stadion in te dienen. Tegen uitspraken van de afdeling licentiezaken staat uiteraard geen beroep of bezwaar open, zodat er niets anders op zit dan het pièce de résistance van de catering van de Trendwork Arena v/h het Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard voor de derde maal op rij vrijwel onaangeroerd weg te gooien. Volgend jaar beter!

Gezond van lijf en leden kan de verslaggever zich vervolgens melden op Vak C, waar het een drukte van belang is. De actie met gratis kaarten heeft zijn uitwerking niet gemist, want het stadion is vanavond met zo’n zesduizend mensen behoorlijk gevuld. De fanatieksten onder de fanatieken verhogen bij de entree van de spelers op het veld de sfeer nog aanzienlijk met een aantal fraaie étandards.Bij die spelers ontbreekt vanavond aan Fortunazijde Edwin Linssen. De Midden-Limburger zal zich de afgelopen week nog wel eens voor de kop geslagen hebben vanwege zijn vorige week al te lichtvaardig opgelopen gele kaart, want die houdt hem nu langs de kant vanwege een schorsing. Pieter Nys moet dat verlies opvangen. Verder geen wijzigingen in de formatie van Reijners: Wintjens op doel; Simone, De Boer, Geenen en Vanek in de verdediging; Di Lallo, Nys, Voorn en Kotbani op het middenveld; Gommans en Traore in de voorhoede. Bij tegenstander Veendam is eigenlijk alleen het meespelen van Angelo Cijntje het vermelden waard en dan vooral omdat Cijntje sinds het afhaken van Jans Noorder onbedreigd op kop staat in het klassement van de Veenkoloniër van het Derde Millennium.


Hoofd een kwartslag draaien? Geen Cijntje pijn

Voor de scheidsrechter heb ik nog geen tijd gehad, maar daar komt zestien seconden na zijn eerste fluitsignaal verandering in. Fortuna heeft afgetrapt en daarna de bal blind naar voren getrapt. De Veendam-verdediging kan de bal eenvoudig opvangen en vervolgens doorspelen richting middenlijn. Daar gaat geen enkele Fortunees het duel aan, zodat de bal vanaf het Veendamse middenveld ongestoord richting de diepgaande Michael de Leeuw gepasst kan worden. Die is ontsnapt aan de aandacht van Yoann de Boer en sprint richting strafschopgebied. Daar aangekomen kiest De Boer voor een gevaarlijke tackle. Het is moeilijk te zien, maar het lijkt erop dat De Boer niet de bal, maar wel de man raakt.

Dat is in ieder geval wel het oordeel van de scheidsrechter, die dus al na zestien seconden fluit voor een strafschop en bovendien geel geeft aan De Boer. Ik zie dan pas dat de KNVB vanavond Van Egmond heeft afgevaardig naar Sittard. Van Egmond is een van de slechtste scheidsrechters van Nederland, die altijd in staat is een wedstrijd in het honderd te laten lopen. Zoals eerder dit jaar al eens vermeld, wijzen de statistieken echter ook uit dat Fortuna bij wedstrijden onder leiding van Van Egmond significant meer punten haalt dan gemiddeld. We hadden zijn afvaardigding naar Sittard dus als een fraaie geste van Kesler kunnen beschouwen, maar zijn beslissing na 16 seconden leidt op de tribunes toch meer tot zinspelingen op het mafiose karakter van onze voetbalbond.

Michael de Leeuw schiet de penalty anderhalve minuut na aanvang van de wedstrijd feilloos binnen: 0-1.


Inderdaad feilloos…

Wie had gehoopt dat Fortuna na deze tegenslag de rug zou rechten en het initiatief zou trachten over te nemen, komt bedrogen uit. Integendeel, allerlei feilen die ons al het hele seizoen parten spelen, komen vanavond weer in alle hevigheid boven. We spelen veel te behoudend, gaan te afwachtend de duels in en geven de tegenstander daarmee de kans rustig te combineren. De aanvallers Traore en Gommans, die trouwens volstrekt niet op elkaar ingespeeld zijn en allebei volkomen hun eigen wedstrijd lijken te spelen, krijgen geen enkele steun vanaf het middenveld en worden met huid en haar opgevreten door de Veendam-verdediging.


Traore komt er niet aan te pas

En de passing is allerbelabberdst. Dat diepe ballen of passes over langere afstand niet aankomen, is op dit niveau wel vergefelijk. Maar de hoeveelheid ballen die over een meter of tien te hard, te zacht, voor of achter de man gespeeld worden, is ontstellend.


U bent de speler in het geel: mag dit?

Kortom, we hebben niets in te brengen. Het enige wapenfeit uit de eerste helft is een schot van Pieter Nys, die de bal na een mislukte vrije trap van Gommans op de rand van de zestien voor de voeten krijgt en een metertje naast schiet. Aan de andere kant is Veendam wel een paar keer gevaarlijk. Michael de Leeuw is behalve Schwalbekoning ook een getalenteerde voetballer. Hij zoekt bovendien regelmatig de ruimte op tussen onze centrale verdediging en ons middenveld en zoals vaker dit seizoen hebben wij daar geen adequaat antwoord op. Het gevolg is dat Geenen en De Boer continu onder druk staan, temeer daar diepe spits Kolder en de regelmatig naar binnen trekkende rechtsbuiten Wessels onze centrale verdedigers ook al handen vol werk bezorgen. Veendam krijgt enkele behoorlijke kansen, maar mist nauwkeurigheid in de afronding. Bovendien staat Danny Wintjens zoals zo vaak dit seizoen vanavond wel weer zijn mannetje.

We gaan rusten met 0-1 en het is duidelijk dat er het nodige veranderen moet, wil Fortuna vanavond met een positief resultaat van het veld gaan. Een voor de hand liggende maatregel is in ieder geval het wisselen van Di Lallo, want wat die vanavond presteert tart werkelijk alle beschrijving. Die maatregel neemt Reijners dan ook. In plaats van Di Lallo gaat Marcus Rychlik spelen. Aan opstelling en speelwijze van Fortuna tornt Reijners echter niet.


Ruimtes klein houden was het devies

De eerste minuten na rust spelen we iets agressiever en met iets meer aanvallende intenties, maar onze aanvallers moeten het toch nog steeds voornamelijk op hun eentje zien te rooien. Na een paar minuten mogen we ter hoogte van het Veendamse strafschopgebied aan de rechterzijde ingooien. Zoals gebruikelijk wordt de bal lukraak richting strafschopgebied gegooid, waar een paar verdwaalde Fortunezen het tegen een overmacht aan verdedigers afleggen. Veendam verdedigt razensnel uit richting middenveld, vanwaar de bal in één tijd richting de diepgaande De Leeuw gaat.Die is opnieuw sneller dan De Boer, die deze keer geen andere oplossing ziet dan het vasthouden van De Leeuw. Die gaat uiteraard graag liggen. De Boer krijgt zijn tweede gele kaart en druipt met rood verslagen het veld af.


Van Egmond zakt in ranglijst favoriete Fortuna scheids

We moeten het dus meer dan veertig minuten met tien tegen elf doen. De hoop op een goede afloop, die toch al niet zo groot was, neemt daarmee miniscule vormen aan. Het publiek reageert zijn frustraties af op Van Egmond, die voorzien wordt van het overbekende epitheton ornans ‘hoerenjong’. De stemming komt er net een beetje in, wanneer pastoor Gorissen het tijd vindt voor een preek. Hij leest ons uitgebreid de les over hoe we ons als echte Fortunezen te gedragen hebben en spreekt nog wat vrome woorden over positief steunen. Het fluitconcert neemt nog wat toe en lijkt nu meer bedoeld voor onze pastoor dan voor de scheidsrechter.


Gommans heeft een Madame Tussaud versie van Van Egmond op het veld geplaatst

Fortuna doet intussen zijn best terug in de wedstrijd te komen, maar dat gaat met de moed der wanhoop. In de praktijk betekent spelen met de moed der wanhoop meestal lange ballen naar voren trappen in de hoop dat ze een medespeler bereiken die er dan wellicht iets goeds mee doet. De meeste ballen bereiken echter geen medespeler en als ze de medespeler wel bereiken, doet die er meestal niets goeds mee.


Roger denkt er het zijne van

Er zijn echter een paar uitzonderingen. Na een minuut of tien bijvoorbeeld, wanneer Rychlik de bal goed meeneemt en het strafschopgebied in stormt. Daar wordt hij onderuit gehaald door Cruz Vicente, waarbij het de vraag is of die ook nog de bal raakt.


Rychlik baant zich een weg

Van Egmond beantwoordt die vraag met ‘ja’ en houdt het dus op een corner van Fortuna. Die beslissing wordt door het publiek uiteraard niet met instemming begroet. Opnieuw klinkt het ‘hoerenjong’, deze keer begint pastoor Gorissen al na twee seconden aan zijn preek. De ingreep van de pastoor blijkt effectief: alle opwinding verdwijnt van de tribunes. Samen met de opwinding verdwijnt echter ook alle ondersteuning en ook dat mag onze stadionspeaker op zijn conto schrijven.

De rest van de tweede helft komt Fortuna amper aan bod. We krijgen nog twee kansen, een keer wanneer de voor Traore ingevallen Mboua een klutsbal vanaf vijf meter tegen het been van een verdediger schiet en een keer wanneer Voorn een vrije trap bovenop de lat schiet, maar eigenlijk blijft Veendam kinderlijk eenvoudig overeind.


U bent de man in het blauwe shirt met bierpens. Heeft u iets te zoeken in de eerste divisie? Ja, blijkbaar!

We creëren vanavond de hele wedstrijd geen enkele uitgespeelde kans en op die manier is winnen natuurlijk een bijna kansloze missie. Aan de andere kant krijgt Veendam op de counter een paar behoorlijke kansen, maar de geel-zwarten kunnen niet doeltreffend afronden.


Voorn mag zich ook melden

Bij de ingang van de drie minuten blessuretijd doet Gorissen nog een misplaatste oproep aan de supporters om het geel-groene hart te laten spreken en er met zijn allen achter te gaan staan. Als onze zwetsende pater daarmee de bedoeling had definitief de prijs van man of the match binnen te halen, dan is hij daar wat mij betreft met glans in geslaagd. Na drie minuten blessuretijd mag Fortuna nog één keer een vrije trap nemen. Iedereen tot Wintjens toe verzamelt zich in het strafschopgebied in afwachting van een bal die wel goed valt. Kotbani weet de bal echter over de achterlijn te trappen. Daarna fluit Van Egmond af.


Kopduel gewonnen, oorlog verloren

De 0-1 nederlaag is terecht, de perspectieven op een positief resultaat in Zwolle zijn gezien onze vorm buitenshuis bijzonder klein. Dat betekent waarschijnlijk dat we afhankelijk zijn van de welwillende medewerking van MVV om te overleven. Als de Maastrichtenaren minimaal gelijk spelen tegen FC Oss, blijven we in de eerste divisie. Als MVV verliest, dan zitten we in bijzonder zwaar weer.Reden tot teleurstelling? Ach, dat valt wel mee. Dankzij pastoor Gorissen weet ik nog geen minuut na de wedstrijd al dat er belangrijkere dingen zijn in het leven. Zaterdag 24 april: de Aafsjloeting!!! In de business ruimte van de Trendwork Arena!!!! Kaarten te koop voor twaalf euro vijftig bij de administratie, bij Castelijn Mode Echt en bij Wilsport aan de Steenweg in Sittard! Met coverband Network! Met de speler van het jaar-verkiezing!! Met de presentatie van het nieuwe tenue!!! En met een surprise!!!! Komt dat zien, komt dat zien, want het bijwonen van deze onnavolgbare en hilarische act is een absolute must!!!!!

PM