De eerste overwinning van het seizoen is binnen. In de slotfase verslaat een pover Fortuna dankzij een paar momenten van inspiratie van Bas Jacobs en Florencio Cornelia het nog slechtere Veendam. Die opsteker kunnen spelers en supporters een week voor de altijd belangrijke derby tegen MVV goed gebruiken.


31 Augustus 2007

Jacobs en Cornelia leiden Fortuna uit de duisternis

Fortuna Sittard 2 BV Veendam 0
Doelpuntenmakers: 71. Jacobs 1-0; 87. Cornelia 2-0.
Opstelling: Christianen, El Hammouchi, Grabovac, Op den Kamp, Vanek, Van Driel, Heinrichs (90. E. Guvenc), Van den Ouweland, Bouhadan (56. Cornelia), Derksen, Jacobs
Toeschouwers: 2.300
Scheidsrechter: Janssen
Geel (Fortuna): Heinrichs
Rood (Fortuna): –

Na de dramatisch slechte wedstrijd tegen Helmond Sport mag Fortuna vier dagen later alweer in eigen huis op zoek naar revanche. Tegenstander is Veendam, dat net als Helmond goed begonnen is aan de competitie, maar vanavond wel verzwakt is door een paar schorsingen. In het kamp van Fortuna valt na maandagavond intussen de nodige onrust te bespeuren. Dit tot chagrijn van trainer Henk Wisman, die zich de nodige westerse flair tentoonspreidde in een voorbeschouwing op TV Limburg. Wisman heeft ooit in de keuken mogen kijken bij AZ en daar kennelijk ook de cursus ‘Hoe ga ik om met journalisten van regionale zenders?’ van Louis van Gaal gehad. Op twee onschuldige vragen van journalist Marcel Penders over de positie van El Hammouchi en Cornelia reageert hij geïrriteerd en met ingehouden woede. Kennelijk heeft Penders met zijn vragen een gevoelige snaar geraakt en is hij niet de eerste geweest die deze snaar de afgelopen dagen heeft weten te vinden.

Het matige spel tegen Helmond is voor Wisman geen reden om iets te veranderen aan de opstelling of de speelwijze. De trainer houdt zich vast aan het betere spel in de voorafgaande wedstrijden en beschouwt het gebeuren van maandag als een incident. Voor die opvatting valt iets te zeggen. Alleen de tijd kan uitwijzen of hij gelijk heeft. In vergelijking met maandag vallen er toch twee wijzigingen in de basisopstelling te noteren. Zarko Grabovac is weer beschikbaar na een schorsing en neemt de plaats van Sjors Paridaans in. Cedric Olondo is uitgeschakeld met een hamstringblessure en dat betekent dat Bas Jacobs vanavond voor het eerst in de basis mag starten.De opstelling is dus als volgt: Christianen; El Hammouchi, Grabovac, Op den Kamp, Vanek; Van den Ouweland, Van Driel, Heinrichs; Bouhadan, Derksen en Jacobs.

Fortuna heeft vanavond aanzienlijk meer grip op de tegenstander dan vier dagen geleden. De verklaring daarvoor is snel gegeven. Fortuna speelt vanavond met een verdedigende instelling en loert op counters. Verdediging en middenveld spelen dicht op elkaar, zodat er voor Veendam nauwelijks ruimte is om te combineren. Raschid el Hammouchi heeft vanavond geen enkele moeite met zijn tegenstander en kan zich zelfs geregeld nuttig maken in de opbouw. Het gevaar van Veendam komt op onze linkerflank, waar Ruben Schaken Nico Vanek geregeld zijn hielen laat zien. Maar Schaken weet zijn acties amper effectief vervolg te geven, zodat het gevaar meestal snel geneutraliseerd kan worden.


El Hammouchi: vanavond als vanouds

Met het eerste deel van de tactiek – geen kansen weggeven – zit het dus wel snor. De uitvoering van het tweede deel – via counters zelf kansen krijgen – verloopt aanzienlijk moeizamer. Van den Ouweland en Heinrichs slagen er onvoldoende in vanuit de verdedigende stellingen snel de aanval te bereiken.


Van den Ouweland zit er kort op

Het spel gaat daarom het merendeel van de tijd aan onze aanvallers voorbij. Alleen Brahim Bouhadan is vaak in balbezit, maar onze rechtsbuiten kan op zijn zachtst gezegd niet overtuigen. We mogen ons zo langzamerhand gaan afvragen hoelang hij nog mag rekenen op het vertrouwen van de trainer, want zijn spel leek ook vanavond weer nergens op.


Bouhadan op weg naar de zijlijn

We kijken de eerste vijfenveertig minuten naar een draak van een wedstrijd, waarin eigenlijk geen enkele serieuze kans te melden valt. Of het zou de corner van Bouhadan moeten zijn, die over de keeper de goal indraait, maar door een verdedigers gemakkelijk van de doellijn weg kan worden gekopt. Beide ploegen blinken uit in slechte passes en andere slordigheden, zodat het rustsignaal van scheidsrechter Janssen als een bevrijding voelt.

Na de rust is er aanvankelijk geen enkele wijziging in het beeld van de wedstrijd. Nico Vanek treedt een stuk kordater op tegen Schaken, zodat de enige bron van gevaar van Veendam is uitgeschakeld. Maar aan de andere kant slaagt ook Fortuna er geen enkele keer in gevaarlijk te worden voor doelman Ditewig.


Vanek schoffelt zich een weg door Schaken

Twee wissels blijken uiteindelijk de doorslag te geven. In de 57ste minuut haalt Wisman Bouhadan naar de kant en krijgt Florencia Cornelia eindelijk de kans zich te bewijzen.

Die wissel sorteert effect. Cornelia is steeds aanspeelbaar, duikt op onverwachte plaatsen in het strafschopgebied op en betrekt ook anderen dan zichzelf in het spel. De Antilliaan houdt de bal vast, waardoor bijvoorbeeld Van den Ouweland en El Hammouchi de tijd krijgen om zichzelf aan te bieden. De aanvallen van Fortuna beperken zich daardoor niet meer tot bij voorbaat kansloze solo-acties.De tweede wissel is een meesterzet van Veendam-trainer Joop Gall. Hij haalt linkshalf Postma naar de kant en gooit er met Afonso een extra spits bij. Gall heeft kennelijk het gevoel dat er meer dan een punt te halen valt in Sittard, maar krijgt het deksel op de neus. Door de wissel geeft Veendam ineens een hele hoop ruimte weg op het veld, waar met name Van den Ouweland profiteert.


Heinrichs setzt hervorragend durch

Het aanvalsspel van Fortuna is na beide wissels nog steeds verre van briljant, maar af en toe ontstaat er iets dat op een kans lijkt. Bijvoorbeeld wanneer Van den Ouweland na een afgeslagen corner rakelings over de goal schiet. Toch lijkt nul-nul nog steeds de meest waarschijnlijke uitslag vanavond. Maar Bas Jacobs denkt daar anders over. In de 71ste minuut wordt onze linksbuiten geraakt door een vleugje inspiratie. Hij krijgt de bal in het strafschopgebied, draait kort om zijn as en schiet de bal achter de grabbelende Ditewig tegen de touwen.


Waar heeft die Jacobs die subtiele balbehandeling geleerd?

Enkele minuten later kan Fortuna de wedstrijd definitief beslissen, wanneer Dirk-Jan Derksen op het doel afstormt. Derksen moet de bal afleggen naar Cornelia, die op rechts volledig vrij staat en de bal voor het intikken heeft. Om redenen die alleen hemzelf bekend zijn, besluit onze sterspeler echter zelf te schieten. Zijn schot wordt gesmoord door het been van een verdediger.

Derksen komt weg met zijn egoïstische actie, omdat Veendam ook met vier aanvallers werkelijk geen moment voor gevaar zorgt. Fortuna countert nu naar hartelust en dat resulteert in twee kansen voor Cornelia. Zijn eerste schot eindigt in de handen van Ditewig, maar de tweede keer is het wel raak.


Jacobs – assistent van doelpuntenmaker Cornelia – wordt bejubeld

Bas Jacobs geeft een paar minuten voor tijd een perfecte voorzet op Cornelia, die aan de linkerkant van het strafschopgebied volledig vrij staat. Cornelia neemt de bal goed aan en schiet vervolgens rustig de twee-nul binnen. De Antilliaan bekroont daarmee een sterke invalbeurt en solliciteert nadrukkelijk naar een basisplaats.


Cornelia maakt het verschil

De wedstrijd is beslist, de punten zijn binnen. Wat Jürgen Heinrichs daarom bezielt om in de allerlaatste minuut ter hoogte van het vijandige strafschopgebied een grove charge op de benen van een Veendammer uit te voeren, kan niemand weten. Het levert hem een terechte gele kaart op. Het is meteen het laatste wapenfeit van deze wedstrijd.


Cornelia’s schot eindigt in de handen van de keeper

Het spel was lange tijd niet om aan te zien, maar de eerste overwinning van het seizoen is binnen. De vicieuze cirkel van slechte resultaten en nog slechter spel is net op tijd afgewend. We kunnen volgende week zonder zelfoverschatting, maar wel met het nodige zelfvertrouwen naar Maastricht afreizen.

PM