Nog eventjes geduld en dan is het zover. De redactie van Fortuna Online zal alweer de zesde Van der Padt-trofee uitreiken. Ook deze keer zullen we pogen de maker van de pijnlijkste, meest knullige tegengoal te honoreren met een prachtige trofee. Welke nobody mag zich in het ruime gezelschap scharen dat een Van der Padt-trofee op de schoorsteenmantel heeft staan?


De afgelopen maanden is het onderwerp ‘Van der Padt-trofee’ veelvuldig de revue gepasseerd. Moeten we, indien de club niet aan de jaargang 2009-2010 mag deelnemen, nog wel overgaan tot de uitreiking ervan? Heeft dat dan nog wel zin? En zo ja, wie komt er dan in aanmerking? De RvC? Hans Erkens? Tsja, we konden het er maar moeilijk over eens raken.

Op enig moment nam Hans Erkens zijn biezen en stond er een helicopter werkeloos te wachten op de middenstip van het Wagner & Partners Stadion. Op een dag zijn we naar het stadion gereden, hebben de motoren gestart en zijn boven de Van der Padt-trofee gaan hangen. Iets waaraan we zoveel plezier hebben ontleend en we jaarlijks naar uitzien, laten we ons dat zomaar afpakken? Nee, natuurlijk niet! Met andere woorden, we gaan de trofee gewoon uitreiken! l’Histoire continue!

Ondertussen is bekend geraakt dat Fortuna gewoon moet worden toegelaten tot de Jupiler League, waardoor alles bij het oude blijft. Dus ook de traditie om de grootste nobody van afgelopen seizoen te belonen voor zijn noeste arbeid.

Dient, ondanks alles, ook nog even de ontstaansgeschiedenis van onze trofee te worden aangehaald? Nou, ok dan. Tijdens het kampioensjaar 1994/1995 leed Fortuna één thuisnederlaag. TOP Oss kwam op 14 april 1995 met 0-1 winnen en Arie van der Padt scoorde de enige treffer.

Voordien had nog nooit iemand van hem gehoord; nadien heeft Arie ook vrijwel niets meer gepresteerd in het betaalde voetbal. Hij is de dertig inmiddels al ruimschoots gepasseerd en inmiddels een bekende naam geworden in het amateurvoetbal in het Westland. Alhoewel, wat stelt een vierde klasse nu echt voor? Werkelijk niets, toch?

Goed, en zo heb je elk jaar wel spelers van wie je nog nooit hebt gehoord, die hun finest moment uitgerekend tegen Fortuna beleven (door te scoren) en die je ervan moet verdenken ook in de toekomst nooit meer een betere prestatie te leveren dan die vervelende goal tegen Fortuna…

Om deze spelers in het zonnetje te zetten hebben we de Van der Padt-trofee in het leven geroepen. De trofee gaat naar een speler, die op het moment dat hij zijn visitekaartje afgaf, geen enkel belletje deed rinkelen. Het scoren van een erg lullige goal is daarbij een absolute pré… De afgelopen jaren mocht een dolgelukkige Tim Nelemans onder luid gejoel van zijn teamgenoten het kleinood in ontvangst nemen. Wie dit jaar gehuldigd wordt is momenteel nog volstrekt onbekend. De redactie heeft wel al een eerste schifting aangebracht in de lijst van kanshebbers.


De Van der Padt-trofee 2008/2009, klaar om te worden uitgereikt

De genomineerden
Het heeft enige tijd in beslag genomen, maar de eerste stap op weg naar de uitreiking is gezet. De redactie van Fortuna Online heeft een lijst van genomineerden opgesteld. In een nacht welke gekenmerkt werd door meer drank dan slaap, is men gekomen tot een lijst waarop vijf namen prijken:

Tim Matavz: 8 augustus 2008. De seizoensouverture staat op het punt van beginnen. Wat kunnen we ervan verwachten? Feitelijk niets. Hans Erkens heeft alle dragende spelers weggepest en aan Roger Reijners de taak om met een fors afgeroomde selectie het seizoen in te gaan.

Binnen de Fortuna Online-redactie bestaat de overtuiging dat dit seizoen de slechtste selectie ooit op het Sittardse veld staat en elk punt mag worden gekoesterd. ‘Vertrouwen’ zal wel eens een sleutelbegrip kunnen worden deze competitie en waarom zou je dat niet in de eerste wedstrijd tanken?

Tegenstrever is FC Emmen, dat met een ronkende selectie op de nacompetitie mikt. Een tegendoelpunt kan wel eens fataal worden, want dan moet er van de ploeg meer worden verwacht dan louter tegenhouden. Als er na 90 minuten een 1-1 tussenstand op het scorebord staat, kan iedereen daar best tevreden mee zijn. Dat is iedereen ook, met uitzondering van Tim Matavz. De international van Slowakije (een absolute dwerg in voetballand) krijgt de bal voor zijn voeten, schiet pardoes en via het been van Samir Kozarac verdwijnt de bal achter een verbouwereerde David Meul. Kan een seizoen pijnlijker beginnen?

Marvin Wijks: in de derde thuiswedstrijd van het seizoen probeert Fortuna voor de eerste maal te winnen. Dat is nodig ook, want met drie punten uit vijf duels heeft het haar start compleet gemist. Tegenstander Haarlem doet het wat beter, al mag dat een Godswonder worden genoemd. Zo denderend spelen de Noord-Hollanders allerminst, maar het geluk heeft hen niet in de steek gelaten.

De eerste helft is een maat voor niks, al is Fortuna een aantal malen dicht bij de openingsgoal. Iedereen heeft het gevoel dat degene die het eerst scoort, de wedstrijd zal winnen. En ja, als dat zo is, dan kun je maar beter zo laat mogelijk scoren. Uiteindelijk is het Ruud Boymans die na 78 minuten een frommelgoal maakt. Die tellen ook en deze goal lijkt voldoende voor drie punten. Drie minuten later is de euforie alweer verdwenen, want Haarlem heeft de gelijkmaker geproduceerd. Oké dan, 1-1 tegen Haarlem, het moet maar.

Maar nee, het mag niet zo zijn. De man die de boordnodige routine zou moeten brengen, Samir Kozarac, gaat wederom in de fout. Na truitje-trek met Laurens ten Heuvel gaat de bal op de stip. De eenvoudige draver Marvin Wijks mag aanleggen en kwijt zich van zijn taak. De klok is inmiddels de 90 minuten al ver gepasseerd. Het is niet de eerste maal dat dit gebeurt…

Michael Jansen: de fusiebeesten Hans Erkens, Willy Dullens, Frans Körver. Ze zijn er kapot van. Van het doelpunt van Michael Jansen? Nee, natuurlijk niet! Wel van het feit dat Fortuna als een tierelier is gaan draaien. We moeten bekennen dat we dit zelf ook niet hadden voorzien, maar Roger Reijners heeft het team plotseling erg goed op de rails.

Het gaat zelfs zó goed dat de vierde periode in de wacht kan worden gesleept. Een ongekende luxe, want zo ver is Fortuna sinds de degradatie nooit gekomen. Met nog twee wedstrijden te gaan volstaat misschien wel één winstpartij. De uitwedstrijd tegen Cambuur niet verliezen is het devies. Voordat de wedstrijd kan worden gespeeld, gaat er behoorlijk wat water door de Keutelbeek. Vanwege de vrieskou kan er op vrijdag niet worden gespeeld in het Cambuur Stadion.

Als het, de dinsdag daaropvolgend, dan eindelijk zo ver is, weet Fortuna zelfs op voorsprong te komen. Echter, lang duurt dat niet en de gelijkmaker van Cambuur is ook wel verdiend. Nu ja, ‘van Cambuur’… Het is onze eigen Rick Geenen” target=”_blank”>Rick Geenen die de bal over de doellijn werkt… Maar, alsof dat nog niet voldoende is, schiet in blessuretijd Michael Jansen op doel. Iedereen heeft zich al met een gelijkspel verzoend, Cambuur incluis, en dit zal het laatste schot van de wedstrijd zijn. En ja hoor, de bal ketst af en suist over een wederom verbouwereerde David Meul heen…

De dienstdoende verslaggever omschrijft de situatie na het doelpunt als volgt:

Iedereen die Fortuna een warm hart toedraagt, is geslagen. De spelers liggen verslagen op het veld en de meegereisde aanhang kijkt nog maar eens in de gifbeker, waarvan men eindelijk dacht de bodem te kunnen ontwaren.

Kan het nog erger? Dit gebeurt nu toch niet de eerste keer?

Kevin Vink: drie dagen na de mokerslag in Leeuwarden poging twee in het veroveren van de vierde periode. Inmiddels is FC Zwolle op gelijke hoogte gekomen in de rangschikking, al is Fortuna’s doelsaldo aanmerkelijk beter. Indien Zwolle niet weet te winnen van Cambuur, hebben de
Sittardenaren aan een gelijkspel voldoende. Voor aanvang van het duel, komt ons ter ore dat het duel Cambuur-Zwolle is afgelast…

Maar goed, in een fantastische ambiance speelt Fortuna erg berekenend en eigenlijk ook heel erg goed. Het merendeel van de toeschouwers droomt hardop van de vierde periode en dat lijkt allemaal werkelijkheid te worden als ´De Beer van Born´ onberispelijk binnentrapt. De minuten tikken weg en alles lijkt op zijn pootje terecht te komen. Helaas, helaas, want een handvol minuten voor tijd wordt sleurbeest Kevin Vink op pad gestuurd. Hij controleert de bal en schiet de gelijkmaker tegen de touwen.

Waarom moet dit nu weer plaatsvinden? En dan juist een speler die zijn handjes mag dichtknijpen dat het hem lukt zonder steun op zijn benen te blijven staan… Ook onze vaste scribent voor wat betreft de thuiswedstrijden heeft de pee in:

De gelijkmaker komt aan als een mokerslag. Opeens valt er een grote stilte in het stadion. Het publiek herstelt zich als eerste van de tegenstander. Het ‘Come On Sittard’ klinkt luid door het stadion. De spelers proberen zich op te trekken aan de steun van de tribunes.

Leuk is zeker anders…

Ousmane Sanou: het is niet te bevatten, maar deze speler heeft een doelpunt gescoord tegen Fortuna! Maar dat kan toch helemaal niet? De volgende passage lezen we in onze woordenlijst:

Beroep: WAO’er?
Ousmane wordt in december 2001 gepresenteerd als de redder in nood voor de haperende aanval van Fortuna Sittard. Maar twee dagen later blijkt Ousmane helemaal niet te komen, omdat hij niet door de medische keuring komt. Dat is op zich al een hele prestatie, want wie komt er nu in Sittard niet door de keuring heen? Het afketsen van de overgang van de Willem II-er komt echter wel in een vreemd daglicht te staan als je bedenkt dat op de dag tussen zijn presentatie en zijn (af)keuring, trainer Hans Verel (ex Willem II) wordt ontslagen. Voeg daar aan toe dat Ousmane vervolgens een contract tekent bij Sparta en daar vrijwel probleemloos zijn wedstrijden afwerkt en de verdenking luidt al snel dat Ousmane een aankoop van Hans Verel was, die niet doorging omdat Hans Verel werd ontslagen en niet vanwege vermeende medische problemen.

Bovenstaande, gekoppeld aan het feit dat de bal via het lichaam van Gino Facenna in doel verdwijnt, zijn behoorlijke overgewicht, het feit dat Hans de Koning trainer is van TOP Oss, het feit dat TOP een opvanghuis is voor uitgerangeerde, impopulaire Fortunezen en dat Sanou scoorde, drie seconde nadat hij het veld betrad, maken deze goal toch aardig pijnlijk…

Milos Malenovic: één dag voor de verjaardag van één der Lateral Boys speelt Fortuna tegen nieuwkomer FC Omniworld. Een peuleschilletje, zou je denken, aangezien de Zwarte Schapen een straatlengte achter staan op het Fortuna van Reijners. Nee dus, het wordt een horror-avond. De polder-boys zijn door Henk Wisman dermate geprikkeld (en hij op zijn beurt door Hans Erkens‘ schandalige uithaal in Dagblad de Limburger) dat Fortuna wordt vermorzeld. Een 3-1 score is al erg, maar 4-1 is helemaal verschrikkelijk. Volkomen terecht komt David Meul naar het uitvak gelopen en bedankt ons ‘voor het komen zien naar deze rotmatch’ . De 4-1 komt van de voet van de volstrekt onbekende Bosnische Zwitser Malenovic. In zijn seizoen voor Omniworld weet hij exact éénmaal te scoren. Zou de Van der Padt-trofee het hele seizoen door zijn hoofd hebben gespookt?

Over enige tijd zullen we op zoek gaan naar de winnaar van de Van der Padt-trofee 2008/2009 en hem de trofee overhandigen. We maken nog niet bekend wie het is, want degene die hem krijgt, moet natuurlijk verrast worden. Voorlopig zeggen we tegen de genomineerden ‘nie neute, nie pleuje’. We komen er (ooit) aan!

Michel Hennen