Vrijdag 10 september 2005, Helmond Sport-Fortuna. Door een vervelend fysiek ongemak hing deze wedstrijd voor mij aan een zijden draadje, een nieuwe nederlaag en een spierverrekking in de (lichte?) lies deden de dag in mineur eindigen.


10 September 2005

Fortuna van de regen in de drup

Helmond Sport 3 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 34. Bridji 1-0; 65. Buys 2-0; 88. De Jong 3-0
Opstelling: Budziak, Mészáros, Akerboom, Hermans, Van Driel, Dassen, Garritsen, Daemen (66′ Van Barneveld), Lord (66′ Grabovac), Taiwo, Moutawakil (32′ Aitjdag).
Toeschouwers: 3.600
Scheidsrechter: Van Sichum
Geel (Fortuna): Moutawakil
Rood (Fortuna): Akerboom

Een dag dus om snel te vergeten. Zoals gezegd begon deze ook al niet best. Maar goed, een wedstrijd missen doen we niet zo erg graag, dus met enige volharding werd ook dit tij ten goede gekeerd. Op naar Sittard, of moet ik Sittard-Geleen gaan zeggen? Met enig geluk weet ik een eerste file ter hoogte van de Geusselt te ontwijken, bij Kerensheide is het echter goed prijs. In tegenstelling tot een keer in soortgelijke omstandigheden vorig seizoen (Excelsior-uit, TMD), houd ik ditmaal wel mijn hoofd koel en blijft het tijdverlies redelijk binnen de perken. Met enige kunstgrepen arriveer ik nog net op tijd voor de bus. Vanwege de ons opgelegde verplichte buscombi zijn er zelfs twee bussen richting Helmond gevuld. In onze bus krijgen we eerst een aantal mededelingen van Rob te horen. Zo zal er géén verplichte buscombi zijn naar De Graafschap, tot opluchting van Eppo. Verder krijgen we te horen dat er in de bus een mogelijkheid is tot beperkt roken. Wat dit mag inhouden, is mij echter een raadsel. Onze chauffeur heet Otto en dit blijkt goed voor mijn bijgeloof te zijn. Waarom? De laatste keer dat Otto een supportersbus voor Fortuna bestuurde was ter gelegenheid van de uitwedstrijd tegen Helmond Sport, seizoen 2004-2005. Inderdaad, qua rangschikking het hoogtepunt van het afgelopen seizoen, aangezien we deze wedstrijd nogal sneaky met 0-1 wisten te winnen en daardoor de koppositie op de ranglijst wisten te veroveren.

Omdat er een file staat tussen Kerensheide en Born en enkele toegangswegen tot de A2 zijn afgesloten, nemen we een weg binnendoor. Zo passeren we dus ook zowat door een aantal moestuinen in Dieteren of all places. De blik met “Wie sjoon ôs Limburg ès” kan worden geopend. Als we bij het uitvak van Stadion De Braak arriveren, wacht ons een verrassing. Gelijktijdig met ons, arriveert aan de andere zijde van het hek een groep genodigden die wel trek heeft in aapjes c.q. “hooligans” kijken. Het enige dat nog ontbreekt, is het voederen. Ach ja, het kan er wel bij…

Als we de opstellingen bekijken, zien we bij Fortuna geen enkele wijziging ten opzichte van vorige week. In de selectie ontbreekt echter Angelo Simone. Simone is afgelopen week een keer door hoofdtrainer Dekker heengezonden van de training, misschien dat dit een rol speelt. Bij de Helmonders zien we één speler met een Fortuna-verleden. Doelman Mark Zegers verdedigde één seizoen onze kleuren. Leidsman van deze avond is de heer Van Sichem. De huiveringen gaan door onze gelederen, Van Sichem is niet bepaald onze meest favoriete scheidsrechter. Verder valt het op dat Helmond Sport een probaat middel heeft gevonden tegen de zwartkijkende toeschouwers op de garagedaken achter het doel. Een simpel reclamespandoek bewijst uitstekende diensten, dus geen gratis daktoerisme meer.


De lichten konden al vroeg ontstoken worden

We kunnen beginnen. In het eerste kwartier valt vooral op dat er met een verschroeiend tempo wordt gespeeld, dit ondanks het kleffe en drukkende nazomerweer. Het eerste (negatieve) feit komt op naam van Aziz Moutawakil, hij krijgt geel voor een overtreding op Smeekes. Zonder overmatig gevaar te veroorzaken is Helmond de bovenliggende partij. De grootste kans van de eerste helft komt echter al snel voor Fortuna. Aanvoerder Dassen onderschept een vrije trap, hij levert een nauwkeurige pass af op Lionel Lord. Lord kan vrij doorgaan op Zegers, laatstgenoemde tast bovendien mis. In plaats van de bal in een leeg doel te schuiven, is Lionel zo sociaal om de bal af te geven aan Wasiu Taiwo, maar die staat er veel minder gunstig voor en Voigt redt Helmond Sport. Als je dit soort kansen gaat missen, wordt het bijzonder lastig.

Kans twee volgt een weinig later. Tommie Daemen speelt diep op Taiwo, Zegers blijft staan en kan zodoende het schot van de doorgebroken Taiwo keren. Wederom een slordige afronding van onze kant. Helmond Sport heeft nu genoeg van de punches van Fortuna en schakelt een paar tanden bij. Moutawakil ondervindt dit aan den lijve als hij gestrekt gaat, mijn buurman Eppo – een ervaren pokerspeler – eist een kaart, Van Sichem is niet op de hoogte van de pokerreglementen en houdt de kaarten op zak. Voor Moutawakil zit de wedstrijd er meteen op, geblesseerd en wel wordt hij vervangen door Saladhin Aitjdag.

Even later is Mark van Dijk toch het kind van de rekening als hij Daemen vloert en Van Sichem een gele kaart trekt. Razic krijgt het ineens op zijn heupen: Met een vloeiende speelt hij Laszló Mészáros uit, via Akerboom belandt de voorzet in de handen van Budziak. Bij de eerstvolgende gelegenheid trekt linksback Michael de Jong ervan tussen. Niemand bij Fortuna grijpt in, voorzet op Bridji, weer niemand die ingrijpt en het vonnis wordt met een prima kopbal geveld, 1-0.

De ingevallen Aitjdag krijgt voor rust nog een kansje, maar ten koste van een hoofdwond redt de uitkomende Zegers. Aan de overkant doet Mels van Driel er nog alles aan Helmond Sport in een zetel te brengen. Hij speelt tekort terug op Budziak met de raket Smeekes in zijn rug. Die is eerder bij de bal dan Budziak, maar deze drijft hem naar een onmogelijke hoek.

Rust. Tijd om de reeds eerder genuttigde kost door de Goodyear Commissie te laten evalueren. Gelukkig voor Helmond Sport zijn de Goodyear-heren vandaag mild gestemd. Feitelijk had er niet eens een beoordeling gemaakt moeten worden, aangezien er tralies voor de eetgelegenheid zijn en bovendien is er niet geluisterd naar de kritiek van vorig seizoen. Toen werd er opgemerkt dat de gaatjes in het plateau van de trap boven het loket bijzonder slecht voor de hygiëne zijn, vooral bij nat weer. Helaas dus geen verbetering…


De ketel (links) was gelukkig buiten bedrijf gesteld…

We bestellen een broodje frikadel. Het broodje – merk “très bonne” (ken uw klassieken!) – is van uitstekende kwaliteit. Helaas levert de bijzonder vriendelijke dame ons een in tweeën gebroken frikadel op het ronde broodje, dit is tegen de etiquette. Bijgeleverd ontvangen we twee sauzen, in overigens voldoende mate. Het broodje smaakt bijzonder goed, de frikadel is op de juiste temperatuur voor consumptie. Eindoordeel: smaak uitstekend, hygiëne onvoldoende, klantvriendelijkheid zeer goed, prijs/kwaliteit goed. Je kunt in Helmond bij droog weer zoals vandaag gerust je gang gaan, maar bij nat weer vrezen we het ergste. In het programmaboekje lezen we tot onze verbazing en grieven dat de supporter van de week de circustent bij grens met Herzogenrath een mooi stadion vindt. Het gaat blijkbaar niet goed met de jeugd in Helmond, mocht deze knaap model staan. Snel verder met het tweede luik.

Dat tweede deel van de wedstrijd begint zeker niet slecht voor Fortuna. Helmond Sport knoeit in de verdediging. Tot twee keer toe kan Sala Aitjdag de bal veroveren, de tweede keer met succes. Hij passeert vanaf links naar binnentrekkende twee tegenstanders, komt vrij voor Zegers, maar van het schot voelt Zegers alleen de wind langs zich heen gaan, de bal verdwijnt naast. Kans nummer drie wordt dus ook wild om zeep geholpen. Even later helaas weer een hoofdstuk Van Sichem. Er is een voor het oog redelijk onschuldig opstootje ter hoogte van de spelerstunnel. Van Sichem observeert en als kruitdampen zijn opgetrokken, trekt hij tot ieders verbazing direct rood voor zowel Aki als Calabro. Dat kan hij dus weer mooi op zijn rapport bijschrijven. Beide teams schakelen nu over op een 3-4-2 systeem.

Voor Fortuna is de koek nagenoeg op. Helmond sport maakt gebruik van de luxe van de voorsprong en met de snelle spitsen Razic en Smeekes  en loert het op countermogelijkheden. Die komen er volop, omdat de rugdekking van Akerboom verdwenen is. Razic is sneller dan de overigens ook niet meer fitte Mészáros, Budziak hindert een eerste keer voldoende bij het uitkomen. Bij de volgende counter is het de sterke Buys die het middenveld oversteekt en vrije doorgang krijgt naar Budziak, Van Driel redt met een correcte sliding. Het thuispubliek brult om een strafschop, maar Van Sichem durft nog niet. Dat deze arbiter een thuisfluiter van het zuiverste water is, en dus beïnvloedbaar, bewijst hij eens te meer. Na het incident ‘Aki-Calabro’ fluit hij vrijwel alles tegen Fortuna. Zo ook wanneer Razic maar weer eens vleugels krijgt en voorzet op Buys. Van Driel lijkt correct te handelen, maar Van Sichem wijst pardoes naar de stip, strafschop. Buys is een gekende specialist en benut de buitenkans feilloos, 2-0, einde wedstrijd voor Fortuna.

Het enige wat Fortuna er nog tegenover zet, is een solo van Aitjdag die via een hard schot van 20 meter afstand in schoonheid naast het Helmondse doel sterft. Tegen het slot van de partij breekt nog een hoofdstuk Smeekes aan. De ADHD-vleugelaanvaller mag allereerst zien hoe invaller Yahia zijn vrije trap naast kopt. Vervolgens pakt hij uit met zijn specialiteit: Een ren op volle snelheid van half veld langs alles en iedereen, maar zijn afronding is gelukkig niet goed genoeg. Als slotakkoord van de partij krijgt hij nog een reuzenkans, maar deze lobt hij niet over maar in de handen van Budziak, die vandaag ook weer weinig te verwijten valt. Twee minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd heeft Michael de Jong via een geweldige pegel in de kruising vanaf zeker 30 meter de eindstand op 3-0 bepaald. Ik heb er tabak van en been na het bedanken van de spelers lijnrecht de bus in.

In de parkeergarage van ons stadion aangekomen ter afsluiting nog een balletje rondspelen met de Lateral Boys en Nepbèlsj. Helaas eindigt voor mij het plezier als ik een pilaar dreig uit te spelen. Mijn (lichte?) lies is net zo flexibel als de pilaar en dientengevolge kan een ongecontroleerde beweging niet zonder kleerscheuren worden verwerkt, met een verrekking als gevolg.

Thuis aangekomen doe ik mij tegoed aan een ruime hoeveelheid fruit en een sterke kop koffie, de perfecte remedie tegen de kater die zich al heeft gemeld, gevolgend door een Belgische lekkernij van een uitstekend huis. Volgende week de thuiswedstrijd tegen FC Omniworld. Wordt Fortuna de eerste scalp in het betaalde voetbal voor de debutanten op het professionele niveau of wreekt Chris Dekker zich op Jeffrey Kooistra die hem een Jodenstreek flikte, toen beide bij RBC werkten als trainer respectievelijk assistent-trainer? Volgens de media stak de Amsterdammer Kooistra zijn meerdere Dekker destijds het mes in de rug. Ik wens Dekker en Fortuna veel succes, het wordt tijd dat we weer op de rails komen.

Ik zwijg. Voorlopig.

Gegroet,

TMD