Na de nederlagen tegen VVV en AGOVV-Apeldoorn staat vandaag de verre uitwedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden op het programma. Vorig jaar verlieten we het hoge noorden met een 0-2 overwinning, het seizoen ervoor met een 1-1 gelijkspel. Dit biedt perspectief voor vanavond…


29 Augustus 2005

Terechte puntendeling in Leeuwarden

Cambuur Leeuwarden 2 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 44. Holwijn 1-0; 64. Taiwo 1-1; 71. Lord 1-2; 90+1. Zimmermann 2-2
Opstelling: Budziak, Simone (53′ Grabovac), Akerboom, Hermans, Van Driel, Meszaros, Daemen (66′ Van Barneveld), Garritsen, Lord (88′ Aitjdag), Taiwo, Moutawakil.
Toeschouwers: 3.035
Scheidsrechter: Haverkort
Geel (Fortuna): Grabovac, Meszaros
Rood (Fortuna): –

Het is even na drie uur in de middag als onze vaste chauffeur met diens bolide voor komt rijden. Tien minuten later pikken we de vierde passagier op in Stein en kan de lange reis beginnen. Vandaag pakken de Limburgse kranten uit met een special over het Limburgs amateurvoetbal. Geïnteresseerd als we zijn kijken we welke spelers er gekomen en vertrokken zijn bij de voor ons bekende clubs. Uiteraard kijken we ook welke oud-Fortunezen deze zomer van club verwisselen. Zo zien we o.a. dat:

– Thomas en Luc Janssen voor EVV gaan voetballen;
– M’Bark Boutorat samen met Georges Tychon op de Genhoutse berg gaat spelen;
François Gesthuizen zijn heil gaat zoeken bij JVC Cuijck;
Ivo Pfennings zijn conditie op peil houdt bij SVM uit Munstergeleen, waar zijn vader trainer wordt;
– Etiënne Kleinen bij SV Meerssen een trapje lager gaat spelen;
– Patrick Deckers zijn heil in België gaat zoeken;
René Maessen zijn actieve carrière beëindigt.

De reis verloopt, zoals vrijwel altijd, erg voorspoedig. Ook de Napoleonsbaan rijden we moeiteloos over. Ter hoogte van Zwolle krijgen we echter weer eens te maken met een vreemd fenomeen waar we de laatste jaren wel vaker tegenaan lopen. De elektronische aanwijsborden gebieden ons om van een snelheid van 120 km per uur terug te zakken naar 90 en vervolgens zelfs naar 70 en 50 kilometer. Nu verwacht je dat er een ongeluk is gebeurd of dat er aan de weg wordt gewerkt, maar niets van dit alles. Na enkele kilometers langzaam rijden, mogen we weer de normale snelheid oppakken zonder ook maar één duidelijke oorzaak te kunnen ontdekken. Deze maatregel zal vast zijn reden wel hebben, maar wij hebben hem nog niet kunnen ontdekken. Buiten de gesprekken over het amateurvoetbal en de vreemde files vullen we de tijd met het op peil brengen van ons caloriegehalte. Vandaag draaien we er met zijn vieren in de auto de volgende etenswaren doorheen:

– 1 familiezak paprika chips,
– 1 familiezak bolognese chips,
– 1 familiezak Nibb-it rings,
– 1 familiezak M&M’s,
– 1 pak gepoederde eierwafels,
– 1 zak dropstaven,
– 1 banaan,
– 12 blikjes cola,
– 1 zak Haribo Party-mix,

Mocht je bang zijn dat we honger hebben geleden, dan kan ik je gerust stellen. In het stadion en in een tankstation werden nog eens vier broodjes worst, enkele bekers frisdrank, één gehaktbal, twee sandwiches met bacon, sla en tomaat, een flesje water, een Lion en een flesje Vifit genuttigd. Uiteindelijk blijkt dit voldoende om vier hongerige magen te vullen… Zo rond de klok van zeven uur rijden we Leeuwarden in en twintig minuten later staan we aan de kassa alwaar we de vriendelijke prijs van € 13 euro neerleggen voor een ticket voor de wedstrijd van vandaag.

De vlaggen worden opgehangen en we doorzoeken het programmablad naar Cambuur-spelers met een Fortuna-verleden of Fortuna-spelers die ooit voor Cambuur uitkwamen. De score blijkt vrij matig. Alleen Lionel Lord kwam ooit voor Cambuur uit. Geen enkele speler uit de huidige Cambuur-selectie droeg ooit het geel-groen.


Het uitvak kleurt een beetje geel-groen…

Wanneer de opstelling door de geluidsinstallatie schalt, horen we dat trainer Chris Dekker vandaag diezelfde Lionel Lord de voorkeur geeft boven Saladhin Aitjdag. Verder laat hij dezelfde spelers beginnen die met 3-0 onderuit gingen in Apeldoorn, te weten: Guido Budziak; Angelo Simone, Marcel Akerboom, Edwin Hermans, Mels van Driel; Tom Daemen, Lászlo Mészáros, Koen Garritsen; Aziz Moutawakil en Waisu Taiwo.

Na de kritiek over het angstige spel tegen VVV en AGOVV vandaag dus een wat aanvallender ingestelde ploeg. We hopen dat dit een positieve invloed heeft op het veldspel.Als scheidsrechter Ben Haverkort (die zelf nota bene jarenlang voor Cambuur voetbalde!) om 20.00 uur fluit voor het beginsignaal, zitten er circa 3.000 toeschouwers in het gezellige stadion. Hiervan bevolken twintig Fortunezen het uitvak. De supporters begroeten de spelers met een vlaggenparade, ingezet door de jongens van Fortuna United.

” alt=”” />
De spelers worden verwelkomd met veel vlagvertoon

In het eerste half uur weet geen van beide ploegen een veldoverwicht te verkrijgen. Aan beide kanten ontstaan er kleine kansen. Zo kopt Lord een voorzet van Taiwo op het dak van het doel en gaan enkele voorzetten aan Leeuwardse zijde voor het Sittardse doel langs. Wederom blijkt dat voetballen op kunstgras een vak apart is. De bal glijdt af en toe onverwacht sneller door of stuitert net wat hoger op dan je als speler verwacht. Het mag dan wel duurzamer en daardoor financieel aantrekkelijker zijn, mijn voorkeur heeft het kunstgras niet. Voor mij staan de geur van gras en de charme van een sliding in de modder voorop.

Na zo’n 25 minuten zien we een aardige aanval van Fortuna. Vlak over de middenlijn weet Mészáros de bal met een sliding bij Lord te krijgen. Deze vindt Tom Daemen aan de buitenkant, die op zijn beurt Lord diep stuurt. Helaas is keeper Van der Vlag eerder bij de bal. Één minuut later maakt Angelo Simone aan de andere kant een domme overtreding op veertig meter van het doel aan de zijlijn. Dit kost hem een gele kaart, zijn tweede van het seizoen.

De laatste tien minuten voor rust wordt Cambuur sterker en sterker. In de veertigste minuut keert Budziak met moeite een afstandsschot. Vlak voor de thee is het dan toch raak. Angelo Simone wordt uitgekapt door Holwijn. Die trekt naar binnen en schiet langs Akerboom de 1-0 voor Cambuur binnen. Een tegentreffer kan haast niet op een ongunstiger moment vallen.De Cambuur-fans juichen onder aanvoering van enkele trommels. Dit is iets dat we niet echt sfeervol vinden. Door de trommels hoor je de gezangen niet fatsoenlijk en bovendien maakt het meer indruk als je met alleen stemlawaai je club aanmoedigt. Maar goed, ieder het zijne. In de stand verandert er echter niks en met een 1-0 achterstand gaan we dan ook de rust in.

De Goodyear-commissie is er vandaag reeds vóór de wedstrijd opuit getrokken om haar oordeel te vellen over het aangeboden voedsel. Alle leden kiezen voor het broodje warme worst dat voor € 1,80 over de toonbank gaat. De bediening is vriendelijk, het broodje haalt een ruime voldoende en de worst mag zelfs lekker genoemd worden. Helaas gaat echter ook dit jaar een Goodyear-ster aan Cambuurs’ neus voorbij. De strenge commissie telt namelijk maar liefst vijf personen die rondhangen in het verkooppunt. Er is natuurlijk nooit genoeg werk voor deze vijf, waardoor er altijd twee of drie niks te doen hebben. Dit komt de concentratie van de overige werknemers niet ten goede. Bovendien ontdekken we een fiets in het hok en moeten we ons eten buiten het bezoekersvak tussen de supporters van de thuispartij kopen. Nu hebben we geen problemen met Cambuur of zijn fans, maar om voor een ster in aanmerking te komen dien je als club op zijn minst een apart cateringpunt voor de bezoekers te hebben. Wie weet volgend jaar beter…


Grote paniek bij de catering na het bestellen van een broodje worst…

Fortuna lijkt de eerste vijftien minuten na rust niet van plan om iets aan de achterstand te gaan doen. Eerst speelt Daemen een bal te kort terug op Budziak, vervolgens grijpt Simone niet kordaat in bij een counter, gaat Van Driel te zwak een duel in en ten slotte vloert Mészáros zijn directe tegenstander met een sliding binnen de zestienmeter. We mogen van geluk spreken dat Budziak goed keept, de Cambuur-aanvallers matig inschieten en scheidsrechter Haverkort de bal niet op de stip legt. Anders was de wedstrijd al snel gedaan voor Fortuna.

Trainer Dekker heeft inmiddels ingegrepen en Zarko Grabovac ingebracht voor de wederom teleurstellende Angelo Simone. Grabovac versterkt de aanval en Mészáros schuift naar de positie van rechtsback.In de 64e minuut geeft Daemen de bal voor in de richting van het vijandelijke strafschopgebied. De bal wordt daar half verwerkt en valt voor de voeten van Taiwo. Deze bedenkt zich niet en schiet met rechts hard in de linkerhoek: 1-1! Meteen na de treffer wisselt Dekker Daemen voor Joos van Barneveld.

Één minuut na de treffer krijgt Taiwo weer een kans. Bij een diepe bal gebruikt hij zijn lichaam goed en draait zich zo vrij. In plaats van door te lopen probeert hij de bal half uit de lucht te schieten. Dit lukt aardig, al verdwijnt de bal wel zo’n 20 meter naast het doel. Fortuna neemt nu het heft in handen en in de 71e minuut gaat Garritsen op links goed door. Zijn voorzet wordt bij de eerste paal netjes binnengetikt door Lionel Lord. Binnen acht minuten hebben we de score gekanteld in ons voordeel. De grote vraag is of we dit vol gaan houden.

Uiteraard dringt Cambuur Fortuna nu steeds meer terug. De Friezen krijgen enkele kleine kansjes en hoekschoppen. Fortuna staat met de rug tegen de muur en Mészáros moet weer aan de noodrem trekken. Nu doet hij dat net buiten de zestien. Het levert Cambuur een vrije trap en Lászlo een gele prent op. Met nog twee officiële minuten op de klok wisselt Dekker Lord voor Aitjdag. Deze maakt in de blessuretijd een onhandige overtreding aan de rand van het veld, halverwege onze speelhelft. De vrije trap zeilt over iedereen heen, maar wordt achterin door een Cambuur-speler opgevangen. Deze brengt de bal direct voor bij de eerste paal. Hier staat Angelo Zimmerman die de gelijkmaker alsnog binnentikt.

Fortuna zet nu nog één aanval op. Wasiu Taiwo kan op links voorzetten, maar zijn pass vliegt helaas over en langs het Leeuwarder doel. Zo eindigt de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel.

Vooraf en in de rust hadden we waarschijnlijk getekend voor deze uitslag. Maar nu we er zo dichtbij waren, is het natuurlijk zonde dat de voorsprong alsnog uit handen wordt gegeven. Toch zag het spel er vandaag alweer wat beter uit dan in de voorgaande twee wedstrijden. Dit geeft hoop voor de komende wedstrijden, te beginnen vrijdag, thuis tegen Emmen.

De spelers bedanken de fans voor hun steun en we zoeken onze auto’s op. De terugreis verloopt nog voorspoediger dan de heenreis en om 01.30 uur rijden we onze thuishaven binnen.

Tot vrijdag!

RvL