De stuurgroep is er bijna. Leon Frissen gooit er 8 miljoen euro tegenaan. Veel struikelblokken zijn nu niet meer over. De fusie is bijna een feit.


Er is nog een struikelblok: de bestaande schuld van Fortuna Sittard. De overige problemen zijn blijkbaar opgelost. DDL had gelijk dat ik de plank missloeg toen ik stelde dat de begroting van de nieuwe fusieclub niet rond was en de club dus met het aanmaken van nieuwe schulden zou beginnen. Niet dat de fusieclub die schulden niet gaat maken, maar ze worden aangezuiverd door gouverneur Leon Frissen.

Frissen gaat namelijk 8 miljoen euro stoppen in de fusieclub in de eerste twee jaar. Eh nee, het gaat hier niet over geld van Frissen’s prive rekening, maar over geld van de provincie Limburg.

Tijdens zijn nieuwjaarsspeech in januari 2008 gaf Frissen als motief voor het opgang brengen van de discussie over FC Limburg:

Een Zuid-Limburgse topclub met internationale allure geeft een enorme impuls aan de uitstraling van Zuid-Limburg en maakt onze provincie veel interessanter voor internationale bedrijven en instellingen“.

In een eerdere column heb ik al eens een paar vraagtekens gezet bij de redelijkheid van die stelling (Feiten graag), maar in de tussentijd is er van de gedroomde voetbalploeg ook niet veel meer over. MVV is eruit gestapt en de fusieclub heeft tegenwoordig als ambitie incidenteel Europees voetbal te behalen (plek 7-12 in de eredivisie).

Dat is toch iets anders dan een Zuid-Limburgse topclub met internationale allure. Het zal niet meevallen voor Frissen of Gedeputeerde Staten om het besluit de fusieclub met 8 miljoen te steunen te verantwoorden, maar hier heeft Frissen het geluk aan zijn zijde. In 2008 stelde hij dat de regio geteisterd wordt door een brain drain. Laat dat nu een van de weinige stellingen uit zijn koker zijn waar zelfs enig bewijs voor valt aan te leveren:

Bewijs 1) Frissen is commissaris van de koningin
Bewijs 2) Niemand stelt vragen bij Frissen’s besluitvormingsproces.

Goed, Frissen regelt dus de loopplankfinanciering. Niemand vraagt of dat plausibel, wenselijk danwel geoorloofd is. Is de fusieclub dan een feit? Nee, want de stuurgroep blinkt uit in niets doen. Tot dusverre heeft de stuurgroep de begroting van Roda JC onder het kopieermachine gelegd, het PLS gekozen als speelplaats en verder heeft de stuurgroep toegekeken hoe Frissen de loopplankfinanciering heeft geregeld. En nu wenst de stuurgroep nog een dag langer geduld te betrachten tot de gemeente Sittard-Geleen eindelijk de handen uit de mouwen steekt. Het is de arrogantie ten top.

In feite stelt de stuurgroep de gemeente Sittard-Geleen een ultimatum. Als jullie vandaag niet toehappen, gaat dit buitenkansje aan jullie voorbij. Dat dit buitenkansje 0,0 meerwaarde heeft voor de gemeente Sittard-Geleen is blijkbaar geen reden voor de stuurgroep om een toontje lager te zingen.

En nu? De gemeente Sittard-Geleen kan maar een ding doen: vasthouden aan de eerder ingezette lijn: geen steun. Dat is niet alleen logisch maar ook consequent, maar in een regio die blijkbaar geteisterd wordt door brain drain, kijk ik nergens van op. De toekomst zal het wel uitwijzen.

Riccardo Welters